Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 14.05.2022 09:01

marekkowalak napisał(a): Może 1, góra 2 na 10 korzysta z telefonów w czasie jazdy, a do pisania sms-ów to jeszcze mniej.

To wszystko oczywiście podparte konkretnymi danymi?
A ja sądzę, że jeżeli tatuś z mamusią nie nauczą dziecka racjonalnego zachowania na ulicy i przestrzegania przepisów, to potem te zachowania lub braki w tymże, przenoszą się dalej. Bo potem jest rower czy hulajnoga, a na końcu samochód. Ale pewne zachowania i nawyki zostają. Zwłaszcza te związane z wygodnictwem i łamaniem przepisów. I tylko najgorzej gdy nagle w te etapy wedrze się nieplanowana przejażdżka w jedną stronę karawanem.
PS. Akurat w telewizornii leci rozmowa z insp. Markiem Konkolewskim na temat "współżycia" pieszych, rowerzystów i kierowców oraz konfliktów między nimi, a w której to padło stwierdzenie, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Nic dodać, nic ująć.
Pozdrawiam
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 14.05.2022 10:12

anielkak napisał(a):Bardzo podoba mi się ta Wasza ostatnia dyskusja. Co mnie wkurza najbardziej: to co napisał kolega o wpychaniu się w luki czyli odstępy między samochodami. Zawsze i wszędzie dla bezpieczeństwa jeździłam z odstępami. I nienawidzę zarówno jako pieszy jak i kierowca przepisu o zatrzymywaniu się bo ktoś zamierza przejść.
Komórkowcy ulicowi to tez plaga, ale bez mandatów, nie do ogarnięcia.

Tak, wciskanie się w odstępy jest bardzo irytujące, zwłaszcza jak się jedzie na tempomacie adaptacyjnym. Co do przepisu, to jest on źle interpretowany - pieszy, który się zbliża do przejścia nie ma pierwszeństwa, ma je dopiero jak wchodzi na jezdnię. Wymuszanie i szybki krok w stronę pasów jest słaby. Ja np. kiedy jestem na przejściu to idę możliwie szybko i zdecydowanie /spacerowanie często młodzieży bardzo mnie wkurza/. Inna sprawa, że w zależności od sytuacji na drodze i dobrej woli kierowcy oczywiście można się zatrzymać i przepuścić pieszych nawet jak czekają i nie mają zamiaru wkraczać. Dobra wola i złoty środek z obu stron.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 14.05.2022 12:22

Mnie wkurzają kierowcy jadący wolno lewym lub środkowym (jeśli taki jest) pasem. Dla nich prawy służy tylko do zjazdu i wjazdu. Na Śląsku to nagminne zwłaszcza na DTŚ, A1 i A4.
No i zmieniający pas bez sprawdzenia czy ktoś nim ich właśnie nie dogania.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.05.2024 18:28

Dawno tu nic nie było... to wrzucam parę słów o akcji jaką zrobił kierowiec dostawczaka z chłodnią na polskich blachach GD..... w Deiva Marina, Liguria, Włochy.
Jest tu taka droga nadmorska, właściwie tzw "galeria" czyli kilkukilometrowe tunele na jeden samochód, z sygnalizacja świetlną lub wskazanymi minutami wjazdu.
Jedziemy sobie sznurem samochodów po włączeniu się zielonego i nagle pojawia się on "cały na biało" i zdziwiony; został zrypany słownie przez pierwszego Włocha, to zaczął cofać; szczęście tego pajaca, że niedaleko był wyjazd i przerwa między tunelami, gdzie połową budy przytulił się do murka.
A jeszcze większe było jego zdziwienie, na parę słów po Polsku.
Kondolencje...
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.01.2025 06:28

Dopiero 3. stycznia, jeszcze prawie cały rok przed nami, a tu już takie klejnociki:
Informacja o wdrożeniu nowego odcinkowego pomiaru prędkości wywołała szybkie reakcje kierowców:
Widać że to coraz bardziej represyjne państwo robi wszystko żeby zniechęcić nas do posiadania samochodów. Niedługo nie da się jeździć bo będzie się to wiązało z ciągłym stresem.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.01.2025 15:44

te kiero napisał(a):...
A jeszcze większe było jego zdziwienie, na parę słów po Polsku.

Obstawiam, że było trochę po łacinie. ;) 8)
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 04.01.2025 07:01

Może i po łacinie, ale naszej, polskiej :jezykukos: :lool:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 04.01.2025 19:48

Ja mam wrażenie, że po czasowym uspokojeniu temperamentu "szybkich i wściekłych" znowu nastąpiło rozwolnienie.

Dzisiaj wracając ok. 14:00 z Wisły do Częstochowy przez niecałe dwie godziny brakuje mi palców u rąk żeby wyliczyć niebezpieczne sytuacje. Nie wysokość kar, a nieuchronność. Najprostszy przykład to bezwarunkowe zatrzymanie się przed strzałką.

Fenomen środkowego pasa nieustannie mnie zadziwia. Dzisiaj jadąc skrajnym prawym, zerkam w lusterko, widzę daleko po środkowym pasie jedzie auto i nikogo więcej, zjeżdżam na środkowy, zaczynam wyprzedzać kilka aut, po czym ten co widziałem go w lusterku podjeżdża mi pod sam tył i dopiero po kilku sekundach wjeżdża na zupełnie pusty trzeci-lewy pas.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 05.01.2025 13:42

Mam podobne odczucia :oczy:

W mojej ocenie jedynym skutecznym sposobem jest zatrzymywanie uprawnień i kierowanie delikwentów na badania psychiatryczne. Nie jakieś śmieszne i nic nie warte testy psychologiczne, tylko porządne i gruntowne badania psychiatryczne.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.01.2025 21:08

stachan napisał(a):(...) tylko porządne i gruntowne badania psychiatryczne.
To być może oznaczałoby koniec (tego) forum.
Albowiem:
- po co / o co pytać, jeśli nie mogę tam jechać
- o czym relacjonować, jeśli tam nie byłem
- exitus wątku o płaceniu mandatów
- itp. itd.
(zostałoby kilku "lotników")

Tak, wiem, "to oni!!! ja tak nie jeżdżę".

W wolnych chwilach przeglądam sobie "samochodozę" i "konfiturę".
Można by powiedzieć: "niereprezentatywna próbka".
Można by.
Ale można by też dla zabawy ekstrapolować.
A wtedy wieje grozą.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 05.01.2025 21:22

stachan napisał(a):Mam podobne odczucia :oczy:

W mojej ocenie jedynym skutecznym sposobem jest zatrzymywanie uprawnień i kierowanie delikwentów na badania psychiatryczne. Nie jakieś śmieszne i nic nie warte testy psychologiczne, tylko porządne i gruntowne badania psychiatryczne.

I jak to by miałoby wpłynąć na to żeby ci ludzie nie jeździli bez uprawnień, tak jak to dzieje się aktualnie?
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 05.01.2025 21:33

Widzisz, bo w twoim kraju jest mniej takich ułanów, a zdjęcia z sygnalizacji pewnie skutecznie odstraszają. Wczoraj na wiślance (DK81) na jednym ze skrzyżowań gdy przejeżdżałem wskoczyło mi żółte. Patrzę w lusterko, a za mną przejechał peleton pięciu aut. Tutaj wspomniana przeze mnie strzałka i bezwarunkowe zatrzymanie. 90% kierowców ma to w... a kara to 1500 zł, a recydywa 3000 zł.

Dalej, nie widzę nic co mogłoby usprawiedliwić dwóch następnych kierowców jadących ok. 100 kmh po wiślance lewym pasem. Pierwszy nie chce zjechać na prawy, a drugi siedzi mu 1-2 metry za zderzakiem. Dla mnie ewidentnie oboje powinni odpocząć na kilka miesięcy od jazdy za kierownicą.

Jeszcze raz, nieuchronność kary, nie wysokość.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 05.01.2025 22:40

ziemniak napisał(a):Tutaj wspomniana przeze mnie strzałka i bezwarunkowe zatrzymanie. 90% kierowców ma to w... a kara to 1500 zł, a recydywa 3000 zł.

Jaki przepis mówi o wysokości tego mandatu? :oczy:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 05.01.2025 23:30

Czerwone światło.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 05.01.2025 23:55

Przejazd na czerwonym to 500 zeta i 15 punktów. Jeśli efektem jest kolizja mandat to 1500pln. Sąd może dać do 30 tysi jeśli sprawa trafi do sądu bo to było rażące naruszenie. Czerwone na przejeździe to 2 tysie a w recydywie 4 tysie. Sam przejazd bez zatrzymywania na zielonej strzałce, to bodajże 100pln mandatu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi