Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.06.2021 09:06

te kiero napisał(a):
sal3 napisał(a):Zdecydowanie w Polsce są zbyt łagodne kary dla łamiących przepisy drogowe.

Zgadzam się i to na własnym przykładzie :oops:
IMG_20210605_095337.jpg

Tylko 100zł przekroczyłem o 24km/h na odcinkowym, sami "proponują" odwołanie. Prześledziłem kamerkę, bo nie zauważyłem info. Oznakowanie totalny brud, ledwo widoczne. Mógłbym spróbować odwołania, co nie zmienia faktu, że przekroczyłem i zapłacę na pewno. Ale straszak to żaden.

Ej to miałeś chyba promocję, mnie na odcinkowym skasowali 100zł i 2 pkt za przekroczenie o 15km/h. Jest też zaraz opcja "bez punktów" za 500zł :oczko_usmiech: :mrgreen:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 06.06.2021 10:15

dids76 napisał(a):.... Jest też zaraz opcja "bez punktów" za 500zł :oczko_usmiech: :mrgreen:

Mają łeb do interesów :oczko_usmiech:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 06.06.2021 21:42

Odcinkowe pomiary to przyszłość, dawno nie widziałem takich karnych polskich kierowców jak na budowanej A1 - wszyscy 70.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 23.06.2021 16:38

te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.07.2021 06:47

Jako, że ostatnimi czasy złapało się trochę punkciszy i jest już bliżej niż dalej, to tera jazda nieco wolna.
Po dyskusji w domu chciałem pokazać live jak wygląda jazda w PL przestrzegając wszystkich przepisów, szczególnie tych z ograniczeniem prędkości. Nie jestem demonem prędkości, lubię delektować się jazdą.
Niecałe 200km po krajówkach, ponad 4godz (ruch spory). Po drodze kilka obtrąbień, długich świateł w lusterko i 2 zajechania z przyhamowaniem. Nawet Policja na odcinku remontowanym, gdzie na razie sfrezowano tylko asfalt, miała mnie dość, ale 40 było nieubłagane, choć jak dla mnie jadąc tam 70km/h spokojnie nic by się nie stało. Moim zdaniem, wygląda to tak: jakie mamy znaki w magazynie to takie postawimy; a jak nie mamy to nic nie ustawimy (to np obszar zabudowany nigdy się nie skończy na wiosce z 5 domami oddalonymi od drogi 200m).

I taka to piękna jest jazda po PL. Z powrotem w 75% dróg szybkiego ruchu. Kobieta zrozumiała.

Ps. Pozdrawiam pana w Golfie wczoraj na A4, któremu ból d..y nie pozwolił mnie wpuścić na zwężce jadąc na suwak - kierunkowskaz był, nie wciskałem się (palący się autokar na św.Annie).
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.07.2021 08:04

Przypadkiem trafiłem na takie coś:
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/co-oznacza-znak-ryby-na-samochodzie/yxed95j
Urzekł mnie ten pasaż:
W teorii osoby kierujące autem ze znakiem ryby na zderzaku powinny być życzliwe, pomocne i przestrzegające przepisów drogowych.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 31.08.2021 08:43

boboo napisał(a):Przypadkiem trafiłem na takie coś:
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/co-oznacza-znak-ryby-na-samochodzie/yxed95j
Urzekł mnie ten pasaż:
W teorii osoby kierujące autem ze znakiem ryby na zderzaku powinny być życzliwe, pomocne i przestrzegające przepisów drogowych.

Tak, baaardzo głębokie przemyślenie. Chciałbym wejrzeć w ten niezwykły umysł redaktora.

---

Apropos dróg na Hvarze o czym napisałem w KMWHoraz ogólnie dróg. Mam prostą zasadę, na wyjeździe, urlopie mi się nie śpieszy, ale jak widzę, że komuś jednak tak, to po prostu szukam okazji, by lekko zjechać do jakiejś zatoczki np autobusowej, by mógł mnie wyprzedzić. Niestety szkoda, że rzadko ktoś dla mnie wpada na taki zabieg.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 31.08.2021 14:26

Przyjemna niespodziana po wyjeździe dziś na główną szosę. Czech zjechał mi w zatoczkę jak kilka km toczyłem się za nim, w sumie nie śpieszyło się i nie wiedziałem, że tak szybko ktoś zastosuje wobec mnie zasadę zjazdu z drogi.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 31.08.2021 15:50

boboo napisał(a):Przypadkiem trafiłem na takie coś:
Urzekł mnie ten pasaż:

Też się zastanawiam, jaki wpływ na kierowanie samochodem ma przynależność do Polskiego Związku Wędkarskiego?
:?: :oczko_usmiech:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.09.2021 11:58

Prawie 4000km, 6 krajów, świecenie długimi tylko po wjeździe już do PL :roll:
Jechał z 5km więcej ode mnie i za 2km zjeżdżał, rejestracja SZY...
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 10.09.2021 16:46

te kiero napisał(a):Jechał z 5km więcej ode mnie i za 2km zjeżdżał, rejestracja SZY...

Szybenik? :mrgreen: :mrgreen:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.09.2021 17:34

marekkowalak napisał(a):
te kiero napisał(a):Jechał z 5km więcej ode mnie i za 2km zjeżdżał, rejestracja SZY...

Szybenik? :mrgreen: :mrgreen:

Tak dokładnie :wink:
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 11.09.2021 13:35

A może skrót od SZYbki Bill?
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 20.01.2022 14:25

Pewnie każdy to potwierdzi, że najszybciej jadą ci, którzy za 1..2 km skręcają w boczną drogę ;)
Jakiś czas temu odkryłem (eureka), że można jechać przepisowo i nie mieć poczucia bycia zawalidrogą, pomaga w tym ciągnięcie przyczepy oraz tempomat adaptacyjny - ustawiasz i jedziesz. Co z tego, że cię wyprzedzają i mrugają.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.03.2022 17:52

Ostatnio trochę pojeździłem po PL, a że mija 3 m-c od wprowadzenia nowego taryfikatora pora na spostrzeżenia i podsumowanie.
Po początkowym szoku i wyraźnym wyhamowaniu kierowców, dostrzegam że sytuacja powoli wraca do normy.
Przestrzegający przepisów kierowcy są delikatnie piętnowani i traktowani za maruderów.
Ograniczenie do 50tki na dwupasmówce "nie istnieje", chyba że jesteś "jeleniem" to zwalniasz oraz chyba że stoi radar to tak zwalniają, czasem nawet mniej niż wymóg.
I teraz inna rzecz zaobserwowana, jadę dwupasmówką 90, zwalniam na 50tce (łuk drogi) do poniżej 55 (wg satelity), auto za mną zaczyna mnie wyprzedzać, no bo o co mi chodzi i pozostaje na lewym, ale ograniczenie się skończyło i mogę przycisnąć ponownie do 90tki. Tylko ten na lewym zanim się zbierze to ja muszę go niejako wyprzedzić z prawej. No i sytuacja robi się niezręczna, bo chłop myśli, że nie daje mu się wyprzedzić, albo że się ścigam, a ja po prostu staram się jeździć w zgodzie z przepisami. Takich sytuacji dziś na odcinku 40km dwupasmówki miałem kilka.

Ps. Oczywiście nie jestem taki święty, jeszcze przed nowym rokiem zarobiłem sporo pkt i teraz jest już 18. No i stwierdziłem, że noga z gazu, bo nie chcę mieć nikogo na sumieniu, a przy okazji zaoszczędzę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi