Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bledzik
Croentuzjasta
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 19.05.2021 08:10

Ale wy bzdury wypisujecie z tym jeżdżeniem Polaków i Austriaków. Typowy kompleks mniejszości.
Austriacy na A2 od skrzyżowania z S6 jeżdżą przeważnie 140-150 km/h - to normalna prędkość na tym odcinku, w Wiedniu też zwalniają tylko przy fotoradarach albo na odcinkach monitorowanych.
zablo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zablo » 20.05.2021 14:20

abovo napisał(a):
boboo napisał(a):
zablo napisał(a):Nie musisz wcale tak trochę deptać, bo na 80 jadąc 93 na autostradzie nie jest deptaniem na gaz - to nie jest pirat drogowy!
Te 80 kmh nie jest tak dla "widzimisię". Takie ograniczenia są czymś powodowane.
Z reguły są to roboty drogowe.
A gdzie roboty drogowe, tam kręcą się ludzie.
Wszystko się może zdarzyć, ot potknie się albo zasłabnie...

A różnica drogi hamowania między 80 a 93 kmh to [b]15 metrów[/b].
Może decydować o "żyć albo nie żyć".

Bogdanie Polscy kierowcy tego nie rozumieją. Powód jest prozaiczny, w Polsce na sto metrów drogi przypada "1000000..." znaków, których normalny człowiek jadący 50km/h nie jest w stanie zanotować w głowie i zareagować na wszystkie, więc je ignoruje. Następnie ignorancja, głupota większości Polskich kierowców zwana "Ułańską fantazją". Skoro na autostradzie jest ograniczenie do 80km/h pojedziemy sobie 93km/h może więcej (no przecież Ja nie jestem Piratem Drogowym!). Zachowania przenoszone są z naszymi samochodami za granicę. Potem jest płacz, że ci źli Niemcy, Austriacy, UFO ... przysłali mandat, który boli. Od lat piszę w temacie to samo. Skoro na autostradzie pod Wiedniem przez 20 km jest ograniczenie do 100km/h to jedziemy max.100km/h. Na pewno żaden drogowiec nie zapomniał postawić odwołania tej setki, a na końcu tych dwudziestu kilometrów stoi foto radar lub radiowóz ze studiem fotograficznym. Wystarczy jechać tą osiemdziesiątką na osiemdziesiątce i pozdrowienia z wakacji nie przyjdą, pytań w temacie "płacić -nie płacić" zadawać nie będzie trzeba.

Pozdrawiam.

Łatwo Wam "abovo" "abovo" oceniać innych, nie znacie sytuacji więc... szkoda pisać "Polscy kierowcy tego nie rozumieją" (jak jedziesz przez AUS nie mijają Cię austriacy łamiący przepisy - mijają, tylko oni znają lepiej swoje drogi i wiedzą gdzie są fotoradary - to taka dygresja). Nie podważam zasadności ograniczenia - skoro je ktoś tam ustawił to ma czemuś służyć. Nie odżegnuje się od faktu, że jeśli popełnisz wykroczenie powinieneś ponieść karę.

Stwierdzam fakt, że każdemu może zdarzyć się sytuacja, że nie dostaną mandatu co nie będzie równoznaczne z brakiem przewinienia.

Przekroczenie prędkości nie jest też równoznaczne, że kogoś można nazywać piratem drogowym. Pirat drogowy to osoba, która podczas jazdy samochodem w znaczący sposób ignoruje i przekracza przepisy kodeksu drogowego, stwarzając zagrożenie dla siebie i innych użytkowników drogi...

bledzik napisał(a):Ale wy bzdury wypisujecie z tym jeżdżeniem Polaków i Austriaków. Typowy kompleks mniejszości.
Austriacy na A2 od skrzyżowania z S6 jeżdżą przeważnie 140-150 km/h - to normalna prędkość na tym odcinku, w Wiedniu też zwalniają tylko przy fotoradarach albo na odcinkach monitorowanych.

Tak to właśnie wygląda...
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 20.05.2021 14:41

zablo napisał(a):Przekroczenie prędkości nie jest też równoznaczne, że kogoś można nazywać piratem drogowym. Pirat drogowy to osoba, która podczas jazdy samochodem w znaczący sposób ignoruje i przekracza przepisy kodeksu drogowego, stwarzając zagrożenie dla siebie i innych użytkowników drogi...

OK, zacytowałeś słowo w słowo wikisłownik, to teraz oświeć mnie: co to jest ten znaczący sposób. Do ilu km/h więcej to ojtam ojtam, a od ilu to ignorowanie przepisów, stwarzające zagrożenie? I kto to ma szacować? Myślałem, że przekraczanie przepisów KD czy jakichkolwiek przepisów jest zerojedynkowe? Albo je przestrzegasz, albo je łamiesz. Nie można być trochę w ciąży
Ostatnio edytowano 20.05.2021 14:59 przez Bravik, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2021 14:53

bledzik napisał(a):Ale wy bzdury wypisujecie z tym jeżdżeniem Polaków i Austriaków. Typowy kompleks mniejszości.

Pewnie każdy wie, że nie są święci. Jednak oni nie płaczą w temacie, iż nie zapłacili 45....................... euro.

zablo napisał(a):
zablo napisał(a):
zablo napisał(a):Nie musisz wcale tak trochę deptać, bo na 80 jadąc 93 na ...........................

Pozdrawiam.

Łatwo Wam "abovo" "abovo" oceniać innych, nie znacie sytuacji więc... szkoda pisać "Polscy kierowcy tego nie rozumieją" (jak jedziesz przez AUS nie mijają Cię austriacy łamiący przepisy - mijają, tylko oni znają lepiej swoje drogi i wiedzą gdzie są fotoradary - to taka dygresja). Nie podważam zasadności ograniczenia - skoro je ktoś tam ustawił to ma czemuś służyć. Nie odżegnuje się od faktu, że jeśli popełnisz wykroczenie powinieneś ponieść karę.

Stwierdzam fakt, że każdemu może zdarzyć się sytuacja, że nie dostaną mandatu co nie będzie równoznaczne z brakiem przewinienia.

Przekroczenie prędkości nie jest też równoznaczne, że kogoś można nazywać piratem drogowym. Pirat drogowy to osoba, która podczas jazdy samochodem w znaczący sposób ignoruje i przekracza przepisy kodeksu drogowego, stwarzając zagrożenie dla siebie i innych użytkowników drogi...

.
[/quote]

Dokąd będziemy tak myśleć nieobcy będzie płacz, zgrzytanie zębami. I krzyże przy drogach!

Nie, nie jestem złodziejem! Ja tylko pożyczyłem batonik z półki sklepowej, przecież ten sklepikarz nie zbiednieje. To tylko jeden batonik, no może dwa.Nie… trzeci i czwarty wpadł przypadkowo.
Ostatnio edytowano 21.05.2021 15:48 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 21.05.2021 10:06

Bravik napisał(a):
zablo napisał(a):Przekroczenie prędkości nie jest też równoznaczne, że kogoś można nazywać piratem drogowym. Pirat drogowy to osoba, która podczas jazdy samochodem w znaczący sposób ignoruje i przekracza przepisy kodeksu drogowego, stwarzając zagrożenie dla siebie i innych użytkowników drogi...

OK, zacytowałeś słowo w słowo wikisłownik, to teraz oświeć mnie: co to jest ten znaczący sposób. Do ilu km/h więcej to ojtam ojtam, a od ilu to ignorowanie przepisów, stwarzające zagrożenie? I kto to ma szacować? Myślałem, że przekraczanie przepisów KD czy jakichkolwiek przepisów jest zerojedynkowe? Albo je przestrzegasz, albo je łamiesz. Nie można być trochę w ciąży

To ja mam wyzwanie dla tych, którzy pragną za wszelką cenę przestrzegać przepisów drogowych. Spróbujcie zachować na autostradzie przepisowy odstęp za autem przed wami, w sytuacji wzmożonego, ale płynnego ruchu (gdy wszyscy jadą ~100-120km/h). Gwarantuję, że w tę 60 metrową "dziurę" zaraz wpakuje się parę aut i jedyne, co zyskacie na takiej jeździe, to frustrację i szybsze zmęczenie.
Dla mnie największym zagrożeniem na autostradach jest wymuszanie pierwszeństwa przy zmianie pasa oraz gwałtowne manewry. Prędkość to czynnik, który ma wpływ przede wszystkim na konsekwencje wypadków.
zablo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zablo » 21.05.2021 13:21

Bravik napisał(a):

Widzę, że jednak nie czytasz moich postów ze zrozumieniem tylko wybierasz fragmenty które Ci pasują pod Twoja tezę (aby mieć rację) i się do nich odnosisz...
Jeśli dla Ciebie definicja z Wiki (wziąłem pierwszą jaka była) jest nieprecyzyjna to proszę daj definicje prawną pirata drogowego. Czy według Ciebie każdy kto przekroczy przepisy ruchu drogowego - świadomie lub też nie jest piratem drogowym?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 21.05.2021 15:22

@abovo,
z "rekursji" cytatów wynika, że to w czerwonym owalu ja napisałem :roll:
cytaty_klapa.png
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2021 15:51

boboo napisał(a):@abovo,
z "rekursji" cytatów wynika, że to w czerwonym owalu ja napisałem :roll:

Przepraszam trochę się zapętliło.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 21.05.2021 18:25

grab56 napisał(a):...To ja mam wyzwanie dla tych, którzy pragną za wszelką cenę przestrzegać przepisów drogowych. Spróbujcie zachować na autostradzie przepisowy odstęp za autem przed wami, w sytuacji wzmożonego, ale płynnego ruchu (gdy wszyscy jadą ~100-120km/h). Gwarantuję, że w tę 60 metrową "dziurę" zaraz wpakuje się parę aut i jedyne, co zyskacie na takiej jeździe, to frustrację i szybsze zmęczenie.
...

No problem
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 21.05.2021 20:13

" w sytuacji wzmożonego, ale płynnego ruchu (gdy wszyscy jadą ~100-120km/h)"
To kto ma się wpakować?
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 22.05.2021 16:23

zag napisał(a):" w sytuacji wzmożonego, ale płynnego ruchu (gdy wszyscy jadą ~100-120km/h)"
To kto ma się wpakować?

To już skrajność, ale takich kierowców mam na myśli (nawet marka auta się zgadza ;):
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 22.05.2021 16:30

no i powiedz mi co widzisz?
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 22.05.2021 17:55

fly napisał(a):no i powiedz mi co widzisz?

Masz jakieś wątpliwości, kto na tym filmie stwarza zagrożenie?
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 22.05.2021 18:04

Nie pytam o rzeczy oczywiste.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 22.05.2021 18:28

fly napisał(a):Nie pytam o rzeczy oczywiste.

Nie widzę tutaj żadnych rzeczy nieoczywistych. Auta na lewym pasie wyprzedzają te z prawego pasa. Nie widzę sensu zjeżdżania na prawy pas autem, które nagrywało akcję, bo to niepotrzebny (zaraz i tak by musiał wrócić na lewy) i potencjalnie niebezpieczny manewr. Nie jest do końca zgodne z przepisami, ale na pewno dużo bezpieczniejsze od miotania się co 15 sekund między pasami. No chyba, że trafiasz na buca, któremu się wydaje, że włączony kierunkowskaz daje pierwszeństwo :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi