Hagen napisał(a):Dzisiaj na obwodnicy Brna 2 polslcy kierowcy spowodowali karambol na 8 aut, rejestracje BIA
Hagen napisał(a):Dzisiaj na obwodnicy Brna 2 polslcy kierowcy spowodowali karambol na 8 aut, rejestracje BIA
Korek na 8 kilometrow, bo jechali na zdarzakach Czechow i nie wyhamowali
Nikt nie byl ranny, jedyny plus
W Czechach naprawde bardzo duzo kierowcow z Polski jedzie lamiac przepisy demonstracyjnie i calkowicie lekcewazac bezpieczenstwo swoje i innych
Jazda na zderzaku to niestety norma, tak samo jak przekraczanie predkosci o 30-40 km powyzej dozwolonej
alechandro napisał(a):Wracałem 13 sierpnia, 25 km przed Zagrzebiem jadąc w stronę granicy niebieskie BMW na warszawskich numerach rozwalone, wypadek musiał zdarzyć się przed chwila jak przejechałem ale był już korek. Nie wiem co się stało ale wszystko wskazywało na wine naszego rodaka,który uderzył w tył samochodu na numerach chorwackich
marekkowalak napisał(a):alechandro napisał(a):Wracałem 13 sierpnia, 25 km przed Zagrzebiem jadąc w stronę granicy niebieskie BMW na warszawskich numerach rozwalone, wypadek musiał zdarzyć się przed chwila jak przejechałem ale był już korek. Nie wiem co się stało ale wszystko wskazywało na wine naszego rodaka,który uderzył w tył samochodu na numerach chorwackich
No cóż - Warsiafka
ruwado napisał(a):Wiesz co? Z mojej obserwacji z pierwszej połowy sierpnia - i w Cro, i w SLO, w A!!! i w CZ - różni kierujący z różnych krajów - blokują lewy pas i zjeżdżają w ostatniej chwili zmuszając do hamowania - tak jak na S17 w PL w zeszły łikend .
Sporo jeżdżę po s - kach i autostradach - i w PL i poza - widzę dramatyczne pogorszenie kultury jazdy....
Nawet ostatnio w D - sporo razy hamowałem na skrajnym lewym pasie
Nic nie usprawiedliwia zajechania drogi, mimo, że jedziesz szybciej niż można....
marekkowalak napisał(a):ruwado napisał(a):Wiesz co? Z mojej obserwacji z pierwszej połowy sierpnia - i w Cro, i w SLO, w A!!! i w CZ - różni kierujący z różnych krajów - blokują lewy pas i zjeżdżają w ostatniej chwili zmuszając do hamowania - tak jak na S17 w PL w zeszły łikend .
Sporo jeżdżę po s - kach i autostradach - i w PL i poza - widzę dramatyczne pogorszenie kultury jazdy....
Nawet ostatnio w D - sporo razy hamowałem na skrajnym lewym pasie
Nic nie usprawiedliwia zajechania drogi, mimo, że jedziesz szybciej niż można....
Wiesz co? Z mojej obserwacji z tej samej pierwszej połowy sierpnia wynika, że coraz więcej naszych (i Pepików też) jeździ na zderzaku autostradą.
I przyhamowanie, kiedy ktoś ci wyjedzie na lewy pas (nie musi spodziewać się rakiety pędzącej ponad 200 - to nie Rzesza!) jest niczym w porównaniu z przyhamowaniem, kiedy jakiś miszcz kierownicy siedzi ci na zderzaku.
Każdy ma prawo do wyprzedzenia lewym pasem (nie liczę wyścigów słoni, czyli TIR-ów bujających się po 10 kilometrów z różnicą 1 km/h), a siedzenie na zderzaku - i do tego błyskanie długimi - to najwyższy przejaw buractwa! Sam byłem tego świadkiem na chorwackiej A1 1 sierpnia, kiedy gość jakimś czarnym czy grafitowym Volksvagenem (Passat czy coś w tym stylu, w każdym razie sedan) z rejestracją GA (i do tego naklejką CRO.PL ) siadał tak każdemu na zderzaku i błyskał - bo jaśnie pan Polak jedzie i trzeba mu się z drogi usuwać.
I to właśnie tacy są największym zagrożeniem!
Flayszakal napisał(a):Nie wiem co się stało, ale wiem czyja wina...
Bravik napisał(a):
No cóż - kompleksik?
No cóż, BIalystok i Akalice
marekkowalak napisał(a):Bravik napisał(a):
No cóż - kompleksik?
Na to wygląda - kompleksik względem Podlasia (i zapewne reszty kraju - typowy w "stolycy"):No cóż, BIalystok i Akalice
Bravik napisał(a):Ja tam nie robię problemów np. bliski mi WPR - Wieś Pod Regułami, czy WOT - Wieś Obok Torów. Na Grodzisk też by się coś znalazło. A jak tam z tym poczuciem u ciebie?
boboo napisał(a):Te 80 kmh nie jest tak dla "widzimisię". Takie ograniczenia są czymś powodowane.zablo napisał(a):Nie musisz wcale tak trochę deptać, bo na 80 jadąc 93 na autostradzie nie jest deptaniem na gaz - to nie jest pirat drogowy!
Z reguły są to roboty drogowe.
A gdzie roboty drogowe, tam kręcą się ludzie.
Wszystko się może zdarzyć, ot potknie się albo zasłabnie...
A różnica drogi hamowania między 80 a 93 kmh to [b]15 metrów[/b].
Może decydować o "żyć albo nie żyć".
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi