Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 29.11.2019 08:29

Podniesienie mandatów sprowadzi się tylko do obciążenia niewinnych obywateli.
Tylko sprawy sądowe by się ciągnęły i ściągalność przez komorników.
Więcej papierologii.
A tak masz 100-200zł do zapłaty to ściągną bo nawet ten kto się wymiguje w końcu zwątpi.

Wg. mnie mandaty powinny być uzależnione od zamożności obywatela.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 29.11.2019 09:29

welna napisał(a):...
Wysokość mandatów tego problemu nie rozwiąze. Jak ktoś nie ma wyobrażni, rozumu, i troche zdrowego rozsądku to nawet kara smierci nie pomoże.

Ależ kara śmierci grozi przekraczającemu ograniczenia prędkości w każdym momencie i nic z tego.
Czasem wydaje mi się, że łamanie przepisów nie powinno być karane wcale ale za to ci którzy są sprawcami nieszczęścia powinni odpowiadać w sposób bardzo dotkliwy, majątkowo i ewentualnie bezwzględną odsiadką.
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 29.11.2019 10:45

welna napisał(a):Wysokość mandatów tego problemu nie rozwiąze.

Rozwiąże. Uwierz. Nic tak nie działa na naszych rodaków jak wysokie kary finansowe. Jeżeli się trąbi wokoło i mówi wszem i wobec i ktos tego nie pojmuje przez tyle lat i uprawia bandytke na drogach narażając życie czy bezpieczeństwo innych powinien być za to surowo ukarany.
Wystarczy porządnie podnieść kary za 5-6 wykroczeń i po problemie.
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 29.11.2019 16:18

Venom555 napisał(a):

Rozwiąże. Uwierz. Nic tak nie działa na naszych rodaków jak wysokie kary finansowe. Jeżeli się trąbi wokoło i mówi wszem i wobec i ktos tego nie pojmuje przez tyle lat i uprawia bandytke na drogach narażając życie czy bezpieczeństwo innych powinien być za to surowo ukarany.

Pewnie w jakimś stopniu pomoże, ale problemu nie rozwiąże. Zobacz jakie są kary za jazdę na podwójnym gazie, a mimo to codziennie łapią grubo ponad setkę takich delikwentów. A skoro tylu łapią, to ilu nie złapali. Więc może nie wysokość kary jest najważniejsza, a jej nieuchronność.
MrM
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MrM » 01.12.2019 11:34

sviva napisał(a):
Ale moja chwila zapomnienia to było 19 km/h na drodze 3 pasmowej o godz 22.30 - praktycznie zero ruchu.
To tak jakbyś Hitlera, Stalina i Franka co ukradł batona ale ukradł do jednego worka wrzucił.
Mierz Pan siły na zamiary :)

Przepraszam, ale jakie to ma znaczenie gdzie i o której to było? Argumenty trochę niepoważne.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 01.12.2019 21:33

MrM napisał(a):
sviva napisał(a):
Ale moja chwila zapomnienia to było 19 km/h na drodze 3 pasmowej o godz 22.30 - praktycznie zero ruchu.
To tak jakbyś Hitlera, Stalina i Franka co ukradł batona ale ukradł do jednego worka wrzucił.
Mierz Pan siły na zamiary :)

Przepraszam, ale jakie to ma znaczenie gdzie i o której to było? Argumenty trochę niepoważne.

A wg ciebie nie ma różnicy jechać 120 km/h w terenie zabudowanym, wyprzedzać na przejściu dla pieszych i jechać 99 km/h na drodze 3 pasmowej po godzinach szczytu, praktycznie bez ruchu? Przecież ja się nie uchylam od kary - przewiniłem i zapłaciłem. Ale wrzucanie wszystkich do jednego worka to chyba lekka przesada.
Facet ukradł 100 000 zł - czyn naganny godny kary. Facet zgwałcił, zabił, poćwiartował ofiarę. Czy jego czyn zasługuje na karę taką jak pierwszego?
J.Kowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J.Kowalski » 01.12.2019 21:40

Venom555 napisał(a):

Na papierze wszystko można zadekretować, ale na praktykę codziennego życia będzie to miało wpływ znikomy, żeby nie powiedzieć żaden. No chyba, że kary uległy takiej dewaluacji, że zupełnie straciły funkcję odstraszania.
Tylko i wyłącznie nieuchronność kary ma znaczenie, reszta, zawłaszcza zaostrzanie sankcji to szkodliwy śmieć.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.12.2019 07:40

sviva napisał(a):A wg ciebie nie ma różnicy jechać 120 km/h w terenie zabudowanym, wyprzedzać na przejściu dla pieszych i jechać 99 km/h na drodze 3 pasmowej po godzinach szczytu, praktycznie bez ruchu? Przecież ja się nie uchylam od kary - przewiniłem i zapłaciłem. Ale wrzucanie wszystkich do jednego worka to chyba lekka przesada.
Facet ukradł 100 000 zł - czyn naganny godny kary. Facet zgwałcił, zabił, poćwiartował ofiarę. Czy jego czyn zasługuje na karę taką jak pierwszego?

no, no co za przykład zwłaszcza ten drugi 8O jestem pod wrażeniem :mrgreen:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 02.12.2019 08:32

J.Kowalski napisał(a):
Venom555 napisał(a):

Na papierze wszystko można zadekretować, ale na praktykę codziennego życia będzie to miało wpływ znikomy, żeby nie powiedzieć żaden. No chyba, że kary uległy takiej dewaluacji, że zupełnie straciły funkcję odstraszania.
Tylko i wyłącznie nieuchronność kary ma znaczenie, reszta, zawłaszcza zaostrzanie sankcji to szkodliwy śmieć.

Kary trzeba podnieść zwłaszcza jeśli ktoś dwu, trzykrotnie przekracza prędkość. Jedzie chłop 130 na 40-tce i dostaje taki sam mandat jak ten, który jedzie 81.
Poza tym jak się ma 500 zł dla chłopa zarabiającego najniższą krajową do prezesa w mercedesie, władcy lewego pasa?:)
Wg mnie mandat powinien ustalać sąd lub US na podstawie zarobków. Tak jest zrobione np. w Finlandii i wg mnie takie rozwiązanie jest ok.
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 02.12.2019 10:19

Wielkość kary, a co za tym idzie jej dotkliwość proporcjonalna do zarobków teoretycznie jest dobrym rozwiązaniem.
Może w Finlandii to się sprawdza. W Polsce mogłoby się okazać, że gość jadący nową S-klasą nie ma żadnych zarobków, bo jego firma cały czas wykazuje straty.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 02.12.2019 13:34

Jadąc przez dany kraj masz respektować ich przepisy. To ze nie rozumiesz ich języka raczej mało kogo obchodzi. Przecież twoim autem mógł jechać Senegalczyk z francuskim paszportem mówiący po hiszpańsku.... myślisz ze oni mają prowadzić śledztwo w jakim języku wysłać mandat ? :lool:

Napjsze Ci jak jest w cywilizowanych krajach.
Mój kuzyn mieszka na stałe w Danii. Język zna jako tako. Przekroczył prędkość przy szkole o niecałe 40 km/h :roll: 8O
Zabrali mu prawko, dostał w przeliczeniu na nasze 10 tys pln kary, pokrył koszty sądu, adwokata i tłumacza. A potem przez rok odwiedzał go kurator czy z jego głową juz jest wszystko w porządku.....
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 02.12.2019 13:48

sito_zabrze napisał(a):...

Napjsze Ci jak jest w cywilizowanych krajach.
Mój kuzyn mieszka na stałe w Danii. Język zna jako tako. Przekroczył prędkość przy szkole o niecałe 40 km/h :roll: 8O
Zabrali mu prawko, dostał w przeliczeniu na nasze 10 tys pln kary, pokrył koszty sądu, adwokata i tłumacza. A potem przez rok odwiedzał go kurator czy z jego głową juz jest wszystko w porządku.....

Historia raczej zniechęcająca do duńskiej wersji cywilizacji.
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 02.12.2019 14:32

sito_zabrze napisał(a):Jadąc przez dany kraj masz respektować ich przepisy. To ze nie rozumiesz ich języka raczej mało kogo obchodzi. Przecież twoim autem mógł jechać Senegalczyk z francuskim paszportem mówiący po hiszpańsku.... myślisz ze oni mają prowadzić śledztwo w jakim języku wysłać mandat ? :lool:

To żeś odkrył Amerykę :lol: czy ja piszę o nierespektowaniu jakiegokolwiek prawa ? Wręcz przeciwnie, uważam, że właśnie to prawo obie strony mają respektować :mrgreen: Ich obowiązkiem jest wysłanie do mnie listu poleconego z przetłumaczoną treścią 8) jeżeli takie nie otrzymam to zgodnie z interpretacją prawników mogą sobie wsadzić taki papierek wiesz gdzie. Są wytyczne europejskie które mówią jak ma wyglądać taki mandat (wysyłka, treść itp.). Jeżeli nie masz o tym pojęcia, to radzę poczytać, albo nie, płać wszystko jak leci żebyś mógł spać spokojnie :papa: Przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni wpis ze zrozumieniem ! strasznie tutaj wywyższasz się jak to trzeba przestrzegać przepisów. Szkoda tylko, że według ciebie Austriak wysyłający byle jak mandat nie musi już przestrzegać prawa :mrgreen: :mrgreen:

sito_zabrze napisał(a):Napjsze Ci jak jest w cywilizowanych krajach.

A co mnie to obchodzi gdzie twój kuzyn żyje i jak go tam orają na mandatach ? :D ja żyje w cywilizowanych kraku i jak jakiś Austriak chce mi wysłać mandat (o ile taki kiedykolwiek dostanę) to ma się stosować do obowiązującego prawa. Jeżeli się nie stosuje to nara Barbara :mrgreen: Jeżeli natomiast wszystko będzie cacy to go zapłacę bo w przeciwieństwie do niektórych nie mam z tym problemu. O ile oczywiście wszystko będzie zgodnie z prawem :wink:
J.Kowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J.Kowalski » 02.12.2019 14:42

Fundamentalną zasadą odpowiedzialności karnej jest domniemanie niewinności. W praktyce oznacza to, że organ władzy musi nam udowodnić winę, a nie my mamy dowodzić swojej niewinności. Tak jest w Polsce. Żeby kogoś ukarać za wykroczenie trzeba mu udowodnić winę, dostarczyć dowód np. w postaci zdjęcia z fotoradaru które nie jest wadliwe i jeśli podejrzany o popełnienie wykroczenia nie wyrazi zgody na mandat, ma prawo do obrony.
Austriacy poszli na skróty i uznali, że sprawca wykroczenia odpowiada nie w trybie karnym , lecz administracyjnym. W tym trybie to nie nam należy udowodnić popełnienie czynu zabronionego, tylko my mamy dowieźć swojej niewinności. Wystarczy im cokolwiek na kształt dowodu, nawet zdjęcie na którym jest kilka pojazdów, zamazane w ten sposób, że brak jest możliwości rozpoznania twarzy kierowcy, zrobione od tyłu itp. Czyli dowody które w kraju w którym istnieje tryb karny i sądowa kontrola orzeczeń takim jak Polska, mają wartość makulatury.
Prawa podstawowe, zwłaszcza fundamentalne prawo człowieka – prawo do obrony mają w nosie.
Czasem odnoszę wrażenie , że na austriackich wydziałach prawa studenci zamiast Gaudeamus igitur śpiewają ichnią wersję K....a m..... ć
J.Kowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J.Kowalski » 02.12.2019 15:16

No właśnie, w tym ich systemie jest jaku Barei : "Nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi?"
Oni mogą wszystko my nic. Dlatego radzę płacić bez kombinowania i ociągania te ich administracyjne grzywny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi