napisał(a) piotrulex » 24.05.2019 08:07
https://ototorun.pl/artykul/duzy-wypade ... sie/654657Wracam z Gdańska, będąc umówionym na 15:30 w Toruniu. Mam sporo czasu więc zjeżdżam z A1 w okolicy Grudziądza i jadę 91-ką. Ruch spory, bez szaleństw, mam czas wiec nie wyprzedzam. Blisko Torunia jadę za ciężarówką w odległości może 100m. Nagle gość TIRem zjeżdża gwałtownie na prawo a ja nic nie widzę bo unoszą się tumany kurzu. Z naprzeciwka nadjeżdża kolejna ciężarówka, która też tnie poboczem. Ostro hamuję gdyż nic nie widać, włączam awaryjne. Kurzawa opada i widzę rozbitego osobowego busa, ciężarówkę w rowie, kupę gratów na jezdni. Biorę fona, dzwonie pod 112, omijam większe graty na jezdni przejeżdżając na drugą stronę wypadku wiedząc, ze straż jak zwykle zamknie drogę. Łączę się ze służbami, mówię co, gdzie, wysiadam z auta, oglądam co się stało. Nie ma pikietażu gdyż ciężarówki zgarnęły słupki. Wszystko wiadomo, rozłączam się. Wyciągamy z busa zakrwawionych nastolatków wyrywając boczne drzwi i tylne fotele. Ktoś leci z apteczką i spokojnie tamuje krew u tych co już leżą na poboczach. Dosłownie po 3-5 minutach przyjeżdża policja i pierwsze co widzę to w ręku wielka torba apteczna. Chwilę później straż. Jak odjeżdżam po około 15 minutach od zdarzenia to karetek jeszcze nie ma. Zanim wsiądę do auta muszę jeszcze zmyć krew z rąk ...
Byłem bardzo blisko ale co się stało nie widziałem, mogę się jedynie domyślać. TIR za którym jechałem zagapił się i nie zauważył skręcającego w lewo busa. W ostatniej chwili odbił w prawo, chyba nawet nie hamując, wpadł do rowu, ale uderzył też w prawy tył busa. Bus wjeżdża na przeciwległy pas, ale na szczęście kolejny TIR jadący z naprzeciwka trzeźwo zjeżdża na pobocze, uderzając tylko lekko w przód busa i przód innego auta, które chciało wyjechać z podporządkowanej drogi.
Czy tak było, mogę się jedynie domyślać, z domniemanym sprawcą nie szło się dogadać, ale tak się zastanawiam, z jakiego powodu nie zauważył sporego, białego busa
To taka krótka opowieść dla tych co lubią podczas jazdy podłubać w smartfonie ...