Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.03.2019 13:43

boboo napisał(a):Jeśli dobrze pamiętam, to piotrulex ma Cię w ignorowanych, czyli nie widzi Twoich postów.
Daruj więc sobie, bo odpowiedzi raczej się nie doczekasz.

Pamiętam, ale liczę, że ciekawość ludzka bywa silna :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 28.03.2019 14:37

bluesman napisał(a):
boboo napisał(a):Jeśli dobrze pamiętam, to piotrulex ma Cię w ignorowanych, czyli nie widzi Twoich postów.
Daruj więc sobie, bo odpowiedzi raczej się nie doczekasz.

Pamiętam, ale liczę, że ciekawość ludzka bywa silna :)

Możesz się przeliczyć, tak jak ja się przeliczyłem, że przestaniesz w końcu prowokować.
Ostrzegałem w temacie "Ile kosztuje..".
Kiedyś praktykowane tutaj było banowanie tego, który w końcu nie wytrzymał i "odpowiedział" prowokatorowi i winnym był jedynie ten, który dał się sprowokować.
Ja to widzę trochę inaczej, więc weź to proszę pod uwagę ( jeżeli chcesz oczywiście).
Nie wiem czy masz jakąś misję związaną z piotrulexem czy po prostu cierpisz na nadmiar wolnego czasu i szczerze powiedziawszy niespecjalnie mnie to interesuje.
Dam Ci 2 tygodnie na przemyślenie.
Co będzie potem?
Sam zdecydujesz.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 05.04.2019 20:41

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ak ... ji/1swvt5q
Potem się dziwimy, że za granicą maja o nas złe zdanie.
jan ostrzycki
Croentuzjasta
Re: Mandat- uwaga łapią w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 09.04.2019 11:18

Porządek na drogach w Austrii naprawdę mi imponuje. Jak jest ograniczenie do 30 - wszyscy jadą 30, jak znak końca parkingu nikt nie wysunie zderzaka poza słupek, i takie tam...
Człowiek wraca do PL i trafia do dziczy pełnej ludożerców za kierownicą.
pawel_nowy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_nowy » 09.04.2019 11:56

jan ostrzycki napisał(a):Porządek na drogach w Austrii naprawdę mi imponuje.

Szczególnie kultura i zachowanie na drodze naszych rodaków. Jadą tak jakby im się nagle wszystkie PORD przypomniały. :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.04.2019 12:20

pawel_nowy napisał(a):
jan ostrzycki napisał(a):Porządek na drogach w Austrii naprawdę mi imponuje.

Szczególnie kultura i zachowanie na drodze naszych rodaków. Jadą tak jakby im się nagle wszystkie PORD przypomniały. :D :D

Zastanawiam się, jakiego pochodzenia był Austriak z Wiednia, który to w Rybniku wczoraj zaparkował na przejściu dla pieszych... I nie, PRD im się nie przypomniały a bardziej nieuchronność i wysokość kary.

U nas ludzie nawet jak dostaną mandat, to i tak nie rozumieją, dlaczego go dostali (jako aktywny ojciec, nie mam litości dla źle zaparkowanych pojazdów, blokujących cały chodnik).
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.04.2019 07:18

jan ostrzycki napisał(a):Porządek na drogach w Austrii naprawdę mi imponuje. Jak jest ograniczenie do 30 - wszyscy jadą 30, jak znak końca parkingu nikt nie wysunie zderzaka poza słupek, i takie tam...

Jak to mówią niemiecki porządek ordnung muss sein. Rozumiem, bezpieczeństwo i takie tam, ale w pewnym momencie to zaczyna być nudne. Świat staje się nijaki :wink: :mrgreen: Wiem wsadziłem kij w mrowisko :twisted:

jan ostrzycki napisał(a):Człowiek wraca do PL i trafia do dziczy pełnej ludożerców za kierownicą.

U nas fantazja ułańska i połączenie wyścigu szczurów tworzy zabójczą mieszankę na drogach. Wyprzedza na trzeciego ? To ja mu jeszcze przyspieszę żeby w gacie nas..ł , a potem bum i tragedia bo coś nie pykło tak jak przewidywał jeden z drugim.

Miałem okazję spędzić 12 dni na Sri Lance zimą i powiem że tam to dopiero jest fantazja :mrgreen: Na początku byłem w cięzkim szoku, ale o ile rozumiałem naszego kierowcę autobusu, że wyprzedzał na trzeciego, widząc nadjeżdżającego z przeciwka tuktuka, o tyle kierowców tuktuków miałem za totalnych debili, bo oni wyprzedzali widząc nadjeżdżający z przeciwka autobus 8O Samobójcy ? Wcale nie. Pomimo że nasz kierowca mógł w teorii sprawić że kierowca tuktuka narobiłby w gacie (a w Polsce pewnie szybko zginął), to nie. Z uśmiechem na twarzy przyhamował, zjechał do krawędzi i tuktuk spokojnie mógł jechać dalej. Dziwne ? co nie ? :wink: Nie darmo nazywają ten niewielki kraj, krajem szczęśliwych ludzi, pomimo że niedawno skończyli się tłuc :)

Ps. Przejechaliśmy blisko 1,5 tysiąca kilometrów i nie widziałem tam ani jednego wypadku i ani jednej stłuczki :!: :D Statystycznie drogi tam są 2 razy bezpieczniejsze niż w Polsce 8)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.04.2019 07:53

Mówią, że Polsce do zachodu trochę brakuje*.
Tak sobie myślę, że do dalszego wschodu też.
Też się dziwiłem w Hanoi, że ulice nie są koloru ketchupu.

* mam na myśli w tym poście tylko jak w temacie: kulturę jazdy.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.04.2019 08:00

boboo napisał(a):kulturę jazdy.

Dokładnie Boguś. Przepisy to jedno a kultura to drugie. Będąc chamem za kierownicą można w zgodzie z przepisami masakrę na drogach zrobić 8)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.04.2019 08:21

Rysio napisał(a):Przepisy to jedno a kultura to drugie
W ramach wolnego czasu przeglądam nierzadko na YouTube filmiki z serii "StopCham, Kto co dał prawo jazdy itp."
To tylko moje prywatne zdanie:
W sporej części tych klipów filmujący nie tylko prezentuje zachowanie "Chama" ale również swoje, nie wiem czy nie bardziej chamskie.
Może to będzie złe porównanie, ale tak mi się kojarzy:
gdy dasz prostakowi mundur/stanowisko aż siądziesz ze zdziwienia jak człowiek może się zmienić, gdy poczuje trochę "władzy";
i plotąc dalej:
gdy dasz prostakowi pierwszeństwo przejazdu...
:? :|
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 10.04.2019 08:47

Ja ostatnio widzę na głownych Śląskich szlakach czyli A4 i DTŚ ze ci co jadą caly czas środkowym pasem mają zazwyczaj telefon w ręku.... niestety nie dzwonią, tylko piszą sms lub przeglądają FB itp 8O 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.04.2019 09:21

sito_zabrze napisał(a):Ja ostatnio widzę na głownych Śląskich szlakach czyli A4 i DTŚ ze ci co jadą caly czas środkowym pasem mają zazwyczaj telefon w ręku.... niestety nie dzwonią, tylko piszą sms lub przeglądają FB itp 8O 8O

Dwa razy na DTŚ'ce widziałem typa z tabletem... na lewym pasie. Bo przecież w godzinach szczytu, między Katowicami a Świętochłowicami, prawy i środkowy jest ryzykowny.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 15.04.2019 10:31

Mistrz kierownicy w ciężarówce...
https://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje ... 88667.html
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 02.05.2019 08:26

boboo napisał(a):W ramach wolnego czasu przeglądam nierzadko na YouTube filmiki z serii "StopCham, Kto co dał prawo jazdy itp."
To tylko moje prywatne zdanie:
W sporej części tych klipów filmujący nie tylko prezentuje zachowanie "Chama" ale również swoje, nie wiem czy nie bardziej chamskie.
Może to będzie złe porównanie, ale tak mi się kojarzy:
gdy dasz prostakowi mundur/stanowisko aż siądziesz ze zdziwienia jak człowiek może się zmienić, gdy poczuje trochę "władzy";
i plotąc dalej:
gdy dasz prostakowi pierwszeństwo przejazdu...
:? :|

Ja oglądam Polskie drogi. I obserwuję podobnie jak Ty, że jak ktoś ma pierwszeństwo to choćby się waliło i paliło to trzeba z niego skorzystać. I to jest błąd, bo już na początku kodeksu drogowego jest powiedziane, że każdy z nas (użytkowników drogi) ma za priorytet stawiać bezpieczeństwo.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.05.2019 10:16

Zgadzam się, nierzadko na tych filmikach widać jak spokojnie nikt nikomu drogi nie zajechał, ale nagrywający i tak musiał przycisnąć, obtrąbić lub zrobić obcierkę.

Btw: hitem z tych filmików jest dla mnie kobieta, której samochód stoczył się na kolejny za nią i wychodząc ma pretensje, że gostek za nią dobił do niej. Myślę, że gdyby nie filmik gostek byłby w tarapatach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi