Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 26.02.2019 18:09

Pääkäyttäjä napisał(a):
yanek37 napisał(a):Czy Ty też włączając się do ruchu na główną ulicę w prawą stronę patrzysz tylko do przodu w prawo ....?
Podejrzewam że większość ruszając i tak patrzy w lewą stronę czy jakiś "szybki" nie nadejdzie....
Czemu ta Pani przechodziła(Po za przejściem) przed autem które stało prawidłowo do skrętu w prawo... ?
A nie poczekała jak ruszy, albo nie " obeszła" auta ..?

Może większość tak. Mnie tam uczyli rozglądać się i monitorować to, co się dzieje dookoła auta...
Co do przechodzenia przed autem poza przejściem - zajrzyj do kodeksu i zobacz, co mówi o ruchu pieszych.

Tym bardziej, że skręcając w prawo na główną, można naciąć się na jakiegoś wariata,
który będzie w trakcie wyprzedzania na naszym pasie :o
Czołówka murowana :cry:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2019 09:16

krutom napisał(a):Na marketowych parkingach staję jak najdalej od wejścia - tak dla zdrowotności.

To tak jak ja dlatego moja żona zawsze się nabija ze mnie, że niedługo będę parkował po drugiej stronie ulicy. Ostatni samochód miałem zarysowany pod Lidlem miesiąc po wyjeździe z salonu, teraz mam znowu nówkę i boję się tych parkingów marketowych. A co do bmw to powinni na nie wydawać zezwolenie jak na broń :D
DamianM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 03.03.2019 18:59

krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 04.03.2019 10:41

DamianM napisał(a):https://nto.pl/korytarz-zycia-po-polsku-kierowcy-jechali-autostrada-a4-pod-prad-po-wypadku-pod-strzelcami-opolskimi-zdjecia-wideo-18/ar/13933069#motofakty

Bez Komentarza

Może taryfikator niemiecki w jakimś stopniu rozwiązałby problem?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.03.2019 08:18

https://motoryzacja.interia.pl/raporty/ ... Id,2866431
I komentarz "od redakcji":
Kierowca białego dostawczaka nie miał obowiązku zatrzymania się przed przejściem, więc kierujący Mercedesem mógł być zaskoczony tym manewrem.
Perełka.
Czasami sobie myślę, że prawo jazdy powinno się zabierać nie tylko za przewinienia na drodze, ale również za tego typu komentarze.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 05.03.2019 11:14

boboo napisał(a):https://motoryzacja.interia.pl/raporty/raport-polskie-drogi/wiadomosci/news-wyprzedzil-pojazd-przed-przejsciem-potracil-piesza,nId,2866431
I komentarz "od redakcji":
Kierowca białego dostawczaka nie miał obowiązku zatrzymania się przed przejściem, więc kierujący Mercedesem mógł być zaskoczony tym manewrem.
Perełka.
Czasami sobie myślę, że prawo jazdy powinno się zabierać nie tylko za przewinienia na drodze, ale również za tego typu komentarze.

Nie da rady.
Jak wprowadzono słuszną zasadę odbierania prawa jazdy za przekroczenie >50 w terenie zabudowanym, to od razu podniosły się głosy obrońców uciśnionych, że to nie można bo narzędzie pracy, bo nie za bardzo zgodne z prawem itp.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.03.2019 05:40

boboo, 02.03.2018 napisał(a):Niestety,
wczoraj BGH uchylił wyroki dożywocia (w I instancji było zakwalifikowane jako morderstwo) i kwalifikację.
Chodzi o wyścigi na ulicach Berlina 2 lata temu ze skutkiem śmiertelnym.
(170 kmh w mieście, przejazdy na czerwonym)
Teraz ponownie rozpatrzy to inny sąd. Postronni przypuszczają, że skończy się na 5 latach.
Jakkolwiek to nie zabrzmi: hurra, hurra, hurra.
Sąd ponownie rozpatrzył i... dożywocie.
Czego życzę panom "siedzącym na Słowacji".
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 27.03.2019 07:51

Bardzo dobra wiadomość..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.03.2019 07:56

Jeden z bohaterów brawury na Słowacji już opuścił areszt.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.03.2019 08:10

krutom napisał(a):Nie da rady.
Jak wprowadzono słuszną zasadę odbierania prawa jazdy za przekroczenie >50 w terenie zabudowanym, to od razu podniosły się głosy obrońców uciśnionych, że to nie można bo narzędzie pracy (...) itp.
Młotek. Zwyczajny młotek, dajmy na to tzw. murarski.
Pan murarz "na swoim" (własna firma) w przypływie złości, głosów, czy innych bodźców, stuknął kogoś w głowę. Skutecznie.
I choćby cała Polska krzyczała, że nie, bo to narzędzie pracy pana murarza, to zostanie on bezpowrotnie zabrany jako narzędzie przestępstwa.
Panu lekarzowi nie zabiorą skalpela i katgutu (choć w sumie go nie dopuszczą do tych rzeczy), ale zabiorą mu prawo wykonywania zawodu.
Prawnikowi długopisu nie wezmą, ale licencję owszem.
Dlaczego więc prawo jazdy ma stanowić wyjątek?

Cały czas jestem zdania, że na drodze obowiązuje "dżentelmeńska umowa" zawarta w kodeksie, której zobowiązałeś się dotrzymać odbierając prawo jazdy.
Często czytam, słyszę, że znaki "źle stoją", ograniczenia nie tam, gdzie powinny itp.
Przewertowałem kodeks i nie znalazłem passusu mówiącego o tym, że jak znaki źle stoją albo ograniczenie jest durne, to możesz je olać.
Można i należy to zgłosić do zarządcy i... (trudno) czekać.
Na drodze jesteś gościem a nie "u siebie".
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.03.2019 09:09

boboo napisał(a):Często czytam, słyszę, że znaki "źle stoją", ograniczenia nie tam, gdzie powinny itp.
Przewertowałem kodeks i nie znalazłem passusu mówiącego o tym, że jak znaki źle stoją albo ograniczenie jest durne, to możesz je olać.

W jakimś PL filmie policjant mówi do kierowcy:

"Panie, ze znakiem Pan się będziesz kłócił?"

:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.03.2019 09:30

boboo napisał(a):Cały czas jestem zdania, że na drodze obowiązuje "dżentelmeńska umowa" zawarta w kodeksie, której zobowiązałeś się dotrzymać odbierając prawo jazdy.

Zgoda ale to egzamin państwowy, przed urzędnikiem a nie dżentelmeńska umowa ;)

Często czytam, słyszę, że znaki "źle stoją", ograniczenia nie tam, gdzie powinny itp.

Niestety w Polsce niestety panuje burdel w oznakowaniu, czemu często winny jest zarządca drogi a nie policja - ci ostatni po prostu egzekwują prawo.

Coś w ten deseń. Pamiętam dyskusję jednego debila, że on do znaku wyświetlanego nie będzie się stosował, bo znaki ograniczenia prędkości są na białym tle, z czarnymi cyframi, na tarczy w czerwonej obwóce...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.03.2019 10:03

piotrulex napisał(a):
boboo napisał(a):Często czytam, słyszę, że znaki "źle stoją", ograniczenia nie tam, gdzie powinny itp.

W jakimś PL filmie policjant mówi do kierowcy:

"Panie, ze znakiem Pan się będziesz kłócił?"

w jakimś czyli nie wiesz ? oświeć nas :papa:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.03.2019 11:01

bluesman napisał(a):
piotrulex napisał(a):
boboo napisał(a):(...)
(...)
(...)
Jeśli dobrze pamiętam, to piotrulex ma Cię w ignorowanych, czyli nie widzi Twoich postów.
Daruj więc sobie, bo odpowiedzi raczej się nie doczekasz.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.03.2019 11:04

boboo napisał(a):
bluesman napisał(a):
piotrulex napisał(a):
boboo napisał(a):(...)
(...)
(...)
Jeśli dobrze pamiętam, to piotrulex ma Cię w ignorowanych, czyli nie widzi Twoich postów.
Daruj więc sobie, bo odpowiedzi raczej się nie doczekasz.

Prawda i jakoś mi nie brakuje tych postów

Miło z Twojej strony, że wykasowałeś posty z edycji bo te niestety widzę

:) Ten post został napisany przez ignorowanego użytkowika (bluesman) :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone