Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.10.2018 11:35

piotrulex napisał(a):W temacie rejestracji

Ja zwykle jeżdżę WD kombi oklejonym w barwy firmowe. Mało kiedy gdzieś mnie ktoś wpuści bo "tacy to zawsze się wciskają"

Czasem WD w sedanie bez naklejek, dużo droższy sedan. Tym wciskać się nie muszę gdyż każdy chętnie wpuszcza

Jaki ten świat jest dziwny :)

Mogę prosić kogoś, niekoniecznie autora o tłumaczenie ?

p.s. ja ma WD czym kolega Piotrulex jeździ tylko kolejny raz nie wiadomo czemu podkreśla wartość tego co posiada, użytkuje.. co nie ma nic wspólnego z samym tematem, po co ? Świat faktycznie jest dziwny :mrgreen:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.10.2018 11:55

bluesman napisał(a):Mogę prosić kogoś, niekoniecznie autora o tłumaczenie? (...)
tylko kolejny raz nie wiadomo czemu podkreśla wartość tego co posiada, użytkuje.. co nie ma nic wspólnego z samym tematem
Podkreśliłeś Ty, ale...
jak ja to widzę: piotrulex chciał pokazać (również swoje zdziwienie), że "handlarzy" nie wpuszczają, a "bogatsze" samochody wpuszczają. Mimo takiej samej rejestracji.
Przypuszczam, że jego zdziwienie wywołane zostało tym, że (być może z własnych obserwacji) raczej oczekiwał niewpuszczania "bogatszego" auta.

Tak ja to widzę.
Nie widzę jednak podkreślania wartości posiadanych przez niego rzeczy.
Podał po prostu dla przykładu i kontrastu: służbowy tańszy kontra prywatny droższy - jak są postrzegane/wpuszczane.

PO (przy okazji, zamiast BTW [by the way]):
te wnioski (o wartościach) wyciągasz sam, czy jakieś głosy podpowiadają?
:?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2018 11:59

Sedan z naklejkami, na WD - podstawowa wersja Rapida.
Sedan bez naklejek, na WD - najbogatsza wersja Rapida.

Może tak być?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.10.2018 13:38

boboo napisał(a):PO (przy okazji, zamiast BTW [by the way]):

zdecydowanie głosy, sposób pisania wskazywał na pojazd typu Wypasiona Dacia :mrgreen:

piotrulex napisał(a):
Ja zwykle jeżdżę WD kombi oklejonym w barwy firmowe.....
Czasem WD w sedanie bez naklejek

ale dzięki za tłumaczenie
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.10.2018 19:16

boboo napisał(a):
bluesman napisał(a):Mogę prosić kogoś, niekoniecznie autora o tłumaczenie? (...)
tylko kolejny raz nie wiadomo czemu podkreśla wartość tego co posiada, użytkuje.. co nie ma nic wspólnego z samym tematem
Podkreśliłeś Ty, ale...
jak ja to widzę: piotrulex chciał pokazać (również swoje zdziwienie), że "handlarzy" nie wpuszczają, a "bogatsze" samochody wpuszczają. Mimo takiej samej rejestracji.
Przypuszczam, że jego zdziwienie wywołane zostało tym, że (być może z własnych obserwacji) raczej oczekiwał niewpuszczania "bogatszego" auta.

Tak ja to widzę.
Nie widzę jednak podkreślania wartości posiadanych przez niego rzeczy.
Podał po prostu dla przykładu i kontrastu: służbowy tańszy kontra prywatny droższy - jak są postrzegane/wpuszczane.

PO (przy okazji, zamiast BTW [by the way]):

Żaden stan posiadania

Oba nie są moje, ja nie mam swojego samochodu :(

Jak widać nie wszystkim trzeba tłumaczyć, dziękuję :)

Nie zawsze tu chodzi o rejestrację, z zasady "handlarze" to samo zło i ich się gorzej traktuje :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.10.2018 20:54

bluesman napisał(a):sposób pisania wskazywał na pojazd typu Wypasiona Dacia :mrgreen:
Wypasioną Dacię to miałem ja. Jak zatankowałem do pełna.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.10.2018 21:39

No i dla mnie jeszcze jeden fenomen. Dziś trasa A1 z GD do CT. Solidny deszcz, pochmurno, za szybko jadącymi autami chmura wody, aut nie widać. Wyprzedziłem kilkanaście aut na dziennych tylko z przodu oraz jedno auto całkiem bez świateł. Fenomen naszych czasów, nie każdy nawet potrafi ustawić aby w dzień podczas deszczu włączyły się jednak mijania ...

O pomyśleniu aby włączyć ręcznie nawet nie wspomnę :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.10.2018 07:20

...a ja narzekam na tryb skandynawski :?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.10.2018 07:36

Pääkäyttäjä napisał(a):...a ja narzekam na tryb skandynawski :?

Co to takiego ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.10.2018 08:05

bluesman napisał(a):

Co to takiego ?

Światła odpalają się automatycznie po przekręceniu kluczyka. Niby świecą mniejszą mocą (przyciemnionymi do 20% światłami mijania - nie działa z ksenonami; nie grzebałem jeszcze w światłach ale podobno są dwie opcje świecenia), tylko przód i tył bez podświetlenia wewnątrz. To nie są światła dzienne choć w Fordzie w "elmie" i "ideesie" właśnie tak są opisane.
Ostatnio edytowano 24.10.2018 08:07 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.10.2018 08:07

W wielu autach świateł nie idzie wyłączyć. No chyba, że postojowe/pozycyjne.

Ten skandynawski to też zawsze tylne?

Ja mam czujniki. Czas włącznia świateł mam ustawione na średnio i jest ok. Mam też zaznaczone automatyczne światła mijania w deszczu. Też się spisuje

Jednak jak w dzień jest mgła to muszę włączyć mijania ręcznie gdyż tył cały czas ciemny
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.10.2018 08:12

W Foce II i Mondeo miałem/mam możliwość (w Ulysse II było podobnie):

Dayrunning light
- Standard Dipped light
- Always dipped light except in pos 'P'
* Dayrunning light in Pos '0' and 'POS

Dimmed Dipped Headlights (zwykłe halogeny świecą słabiej, symulując DRL)
* Without Dimmed Dipped Headlights
- With Dimmed Dipped Headlights

Auto Lights (przełącznik jest w pozycji AUTO: światła włączają się w zależności od natężenia światła słonecznego)
- Without Auto Lights
* With Auto Lights
- Auto High Lamp Headlamp (tu jest opcja dla "ksenonów" - symulowane jest DRL na drogowych z obniżoną mocą).

Światła skandynawskie da się wyłączyć w większości aut i nie można ich mylić z DRL, których nie da się wyłączyć. Powyższa konfiguracja wyciągnięta z zapisanej konfiguracji mojego Forda. W trybie skandynawskim, niestety świeci przód i tył.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.10.2018 08:23

w nowym suzuki mam opcję automat i ta najbardziej mi odpowiada. Nie muszę pamiętać :) Chociaż denerwujące jest to, że wystarczy przejechać pod wiaduktem by włączyły się główne światła i za chwilę się wyłączają :)
Ostatnie jazdy mnie osłabiają stąd pytanie retoryczne , czy na płaskim, stojąc w korku trzeba koniecznie trzymać nogę na hamulcu ? ostatnio stałem przed Zakopanem za BMW x-6, musiałem zostawić duży odstęp tak oślepiał !
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.10.2018 08:31

Zaciąganie ręcznego - zwłaszcza zimą - to zło... ;) Może w tej bawarce miał automat i... no cóż :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.10.2018 08:33

Pääkäyttäjä napisał(a):Zaciąganie ręcznego - zwłaszcza zimą - to zło... ;) Może w tej bawarce miał automat i... no cóż :D

słyszałem, ze powinno się często go używać bo może przywrzeć :mrgreen: tam to pewnie elektronika :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi