Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 23.10.2018 00:39

Ciekawa dyskusja. Jaka blacha jest lepsza a która gorsza :D
Widać, każdy ma inne doświadczenia, dlatego nie przywiązywałbym do tego zbyt wielkiej wagi. Osobiście uważam na samochody z rejestracją zaczynającą się od E. Przez nich mam najgorsze wspomnienia.

Abstrahując od głównego tematu, to jako młody chłopak uważałem, że Bielszczanki to najładniejsze dziewczyny :oczko_usmiech:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.10.2018 05:52

greenrs napisał(a):Abstrahując od głównego tematu, to jako młody chłopak uważałem, że Bielszczanki to najładniejsze dziewczyny :oczko_usmiech:

Rozumiem, że z wiekiem Ci przeszło :)

A co do blach, to każdy ma swoje mniej lub bardziej traumatyczne wspomnienia drogowe :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.10.2018 06:29

Tak żeby nie było, że KLI (Kalifornia), SZY (-nszyle) to tylko "polska tradycja".
Mam teraz rejestrację "HSK" (HochSauerlandKreis), ale wielu tłumaczy sobie to: "Hilfe, Sie Kommen" (ratunku, nadjeżdżają).
Teren mamy podobny do żywieckiego i potwierdzam, że zimowych stłuczek u nas mniej niż w płaskim Dortmundzie.
Bea.ta napisał(a):radzi sobie w zimie lepiej niż niejeden mieszkaniec okolicznych miast.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2018 06:56

Och, te wieczne animozje - gdy w Rybniku widzimy tych z Wodzisławia i powiatu rybnickiego :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2018 07:13

Kiepura napisał(a):(Prawie) wszystkie K, R i S to okazy cechujące się przepisową jazdą, dobrą techniką prowadzenia samochodu i wysoką kulturą.

Szukajcie wśród innych liter alfabetu.
To tylko moja opinia. Można się nie zgadzać.
Trochę tam po Polsce jeżdżę i mam porównanie.

A i z pozycji rejestracji KR nie mam żadnego problemu z KMY, KLI, KWA, KRA i innymi tego typu poruszającymi się po KR.

No może KTT :mrgreen: . Ostrzy są i wysoko stawiają poprzeczkę. Ale to poza Krakowem.
Ale nie niebezpieczni.

No, osoby z rejestracjami "KTT" (czyli Zakopane i okolice) mają podobny styl jazdy do mieszkańców powiatu żywieckiego (SZYnszyli) :-) I tam też mam trochę znajomych.
Ja nie mówię, która blacha lepsza, która gorsza, tylko wspominam o różnych doświadczeniach z praktyki ruchu drogowego.
Nie zapomnę pewnego Włocha, który wyprzedzał na... bodajże ósmego (!) w okolicach Góry Kalwarii na Mazowszu, na 50-tce. Jechał prosto na czołówkę i o mały włos nie wjechał do mnie - ja chciałam jeszcze pożyć, więc go strąbiłam.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 23.10.2018 07:48

Bea.ta napisał(a):
greenrs napisał(a):Abstrahując od głównego tematu, to jako młody chłopak uważałem, że Bielszczanki to najładniejsze dziewczyny :oczko_usmiech:

Rzadziej teraz bywam w Bielsku... no i nie wypada mi się już oglądać za dziewczynami :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.10.2018 08:48

greenrs napisał(a):
Bea.ta napisał(a):

Rzadziej teraz bywam w Bielsku... no i nie wypada mi się już oglądać za dziewczynami :D

zatem lepiej za chłopakami :mrgreen: :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.10.2018 08:53

greenrs napisał(a):
Bea.ta napisał(a):

Ale jak z wiekiem zostało tylko oglądanie, to wypada ... a nawet wskazane. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2018 10:06

greenrs napisał(a):no i nie wypada mi się już oglądać za dziewczynami :D

Ale toż to zdrowy odruch, oglądać się za dziewojami :mrgreen: :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.10.2018 10:19

boboo napisał(a):Mam teraz rejestrację "HSK" (HochSauerlandKreis), ale wielu tłumaczy sobie to: "Hilfe, Sie Kommen" (ratunku, nadjeżdżają).

Dobre. :lool:

Co do rejestracji to bym napisał jaka jest najgorsza, ale zaraz będą mówić, że mam kompleksy. :mrgreen:
Miszczowie prostej i klaksonu. :roll:
A jak górkę widzi, to ręce do paciorków. :oczko_usmiech:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.10.2018 10:47

Pääkäyttäjä napisał(a):Och, te wieczne animozje - gdy w Rybniku widzimy tych z Wodzisławia i powiatu rybnickiego :mrgreen:

No co Ty? SWD i OGL to najlepsiejsi kierowcy :oczko_usmiech: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2018 10:55

dids76 napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):Och, te wieczne animozje - gdy w Rybniku widzimy tych z Wodzisławia i powiatu rybnickiego :mrgreen:

No co Ty? SWD i OGL to najlepsiejsi kierowcy :oczko_usmiech: :mrgreen:

SWD - Siedź W Domu, Stop Wariatom Drogowym, Samochód Wiezie Debila, Stan Wojny Drogowej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.10.2018 11:01

Bea.ta napisał(a):Rozumiem, że z wiekiem Ci przeszło :)
Bo to jest tak, że w pewnym wieku mężczyźnie staje już tylko... serce.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.10.2018 11:31

W temacie rejestracji

Ja zwykle jeżdżę WD kombi oklejonym w barwy firmowe. Mało kiedy gdzieś mnie ktoś wpuści bo "tacy to zawsze się wciskają"

Czasem WD w sedanie bez naklejek, dużo droższy sedan. Tym wciskać się nie muszę gdyż każdy chętnie wpuszcza

Jaki ten świat jest dziwny :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2018 11:34

Obcemu się wybacza i ułatwia - w końcu nie jest stąd. Przedstawiciel handlowy to samo zło :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi