Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.04.2014 16:20

Pewnie Ramstein :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.04.2014 16:57

jackuc napisał(a):Pewnie Ramstein :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Z Ramstein to on mógł najwyżej być, i to nie wiadomo, czy nie Jankes :D , a słuchał pewnie Rammstein :smo:
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 18.04.2014 19:18

weldon napisał(a):Ciekawe czego słuchał ten Niemiec :?

;)[/color]

Ramsteina albo scootera :mrgreen:
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 18.04.2014 19:37

Raul73 napisał(a):
jackuc napisał(a): No przecież bądź pan człowiekiem, czemu mi pan zwraca uwagę, nie ma gdzie stanąć, przecież nie będę szła 100m bo mi się spieszy ..

Zrozum: dla niej to jest pół godziny na wyjechanie z parkingu, kolejne pół godziny na poszukanie odpowiedniego miejsca (co najmniej na długość TIR-a z naczepą), jeszcze pół godziny na zaparkowanie plus konieczność kupienia 2 lusterek i zderzaka! :mrgreen: :mrgreen:

Na temat kobiet za kółkiem to można by napisać wielotomowe dzieło!!

Ile byśmy nie narzekali, to i tak nie zmienimy faktów, że 9 na 10 z nich po prostu się do kierownicy nie nadaje!

8O :roll: no po prostu nie wierzę :evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2014 19:43

Duży wpływ na nasze zachowanie i styl jazdy na drodze ma muzyka, jakiej słuchamy podczas prowadzenia samochodu :roll:

Najgorszą muzyką do jazdy samochodem okazały się hałaśliwe, szybkie utwory, które powodują przyspieszenie pulsu i skłaniają do szybkiej i agresywnej jazdy, do mocniejszego naciśnięcia na pedał gazu.

"Niektóre rodzaje muzyki poważnie ograniczają koncentrację kierowcy w czasie jazdy co w rezultacie może zakończyć się wypadkiem. Najbardziej uwagę prowadzącego od tego co dzieje się na drodze, odwraca muzyka z gatunku jazz i soul. Negatywne opinie zbiera także popularna muzyka disco. Do znacznego ograniczenia poziomu bezpieczeństwa na drogach przyczyniają się także Hip-hop oraz R&B. Pozytywnie oceniono za to muzykę klasyczną, której odtwarzanie w aucie uważa się za najmniej niebezpieczne"
Tak więc drodzy Cromaniacy od jutra uśmiechamy się dookoła, machamy i w naszych autach zapuszczamy nutki Chopina, van Beethovena itd...
:P
Ostatnio edytowano 18.04.2014 19:45 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 18.04.2014 19:44

ita napisał(a): 8O :roll: no po prostu nie wierzę :evil:

kompleksy po prostu i sztuczne dowartościowywanie się .... ale skoro muszą, niech w to wierzą ....
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.04.2014 19:45

ita napisał(a): 8O :roll: no po prostu nie wierzę :evil:

:mrgreen:

Popieram.
Od jakiegoś czasu mam duże wsparcie w rodzinnym transporcie za sprawą córci, która za drugim ( :hut: ) podejściem zdała prawko i zasuwa samodzielnie :D

Nie miałem żadnych oporów, żeby przekazać jej kluczyki do samochodu 8)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.04.2014 19:47

Raul73 napisał(a):Ile byśmy nie narzekali, to i tak nie zmienimy faktów, że 9 na 10 z nich po prostu się do kierownicy nie nadaje!

Pitolisz kolego.... :roll: :mrgreen:
Znam laski, które jeżdżą tak, że gdyby niektórzy faceci mieli więcej honoru, to by se kazali j....obciąć ze wstydu. :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.04.2014 19:59

Wątek jest o kulturze jazdy, a kobietom zarzuca się tu brak umiejętności. Ja na drodze nie rozgraniczam. Kierowca to kierowca.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 18.04.2014 20:01

jara napisał(a):Wątek jest o kulturze jazdy, a kobietom zarzuca się tu brak umiejętności. Ja na drodze nie rozgraniczam. Kierowca to kierowca.

co też o "kulturze" świadczy
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 18.04.2014 20:23

jara napisał(a):Wątek jest o kulturze jazdy, a kobietom zarzuca się tu brak umiejętności. Ja na drodze nie rozgraniczam. Kierowca to kierowca.

Ja często jadę i mam z przodu kobietę, w lusterku też widzę kobietę, na pasie obok jedzie kobieta, ja kobieta. Nie mam z kim porównywać :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.04.2014 20:26

Fanka napisał(a):Ja często jadę i mam z przodu kobietę, w lusterku też widzę kobietę, na pasie obok jedzie kobieta, ja kobieta. Nie mam z kim porównywać :mrgreen:

Też bym tak chciał :smo:
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 19.04.2014 09:26

jara napisał(a):
Z Ramstein to on mógł najwyżej być, i to nie wiadomo, czy nie Jankes :D , a słuchał pewnie Rammstein :smo:

Chorobcia pamiętałem o drugim „m” i uciekło :smo:

Jeśli chodzi o chamstwo na drodze, to bez wątpienia panowie wiodą tu prym, panie jeżdżą raczej bardziej defensywnie, chociaż obserwuję, że i wśród pań zdarzają się „rodzynki” np. wyjeżdża z tyłu na prawy pas po czym próbuje wskoczyć spowrotem, tylko, żeby przejechać na światłach. Ja pacyfikuję takie zachowania tzn nie dopuszczam do wskoczenia przede mnie, może i ja jestem zatem chamem ? Pewnie tak.
Albo np. przejazd przez stację benzynową, równoległą do drogi i wyskok 100m dalej a potem próba wskoku na „suwak” na końcówce pasa wyjazdowego ze stacji…. Również nie wpuszczam, czy to pan czy pani. Znowu jestem chamem (oczywiście wpuszczam kierowcę, który tankował i włącza się do ruchu...)

Jeśli chodzi o umiejętności to pewne rzeczy można poprawić no i dodatkowo albo się ma to „coś” albo nie. Kierowca to kierowca, bez znaczenia płeć :D .
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.04.2014 10:42

anakin napisał(a):Pitolisz kolego.... :roll: :mrgreen:
Znam laski, które jeżdżą tak, że gdyby niektórzy faceci mieli więcej honoru, to by se kazali j....obciąć ze wstydu. :mrgreen:

Też znam - to jest to pozostałe 10%. :D

Ok, ale temat był nie o technice jazdy, a o kulturze - a tu zgadzam się, że płeć nie ma znaczenia. :papa:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 19.04.2014 18:51

Raul73 napisał(a):
jackuc napisał(a):W Polsce też wiele osób nie raczy włączyć kierunku zjeżdżając z ronda, bo po co .... Obrazek

Za to wjechać na rondo z włączonym lewym to już wielu potrafi :twisted: :twisted:

Bo tak uczą niektórzy instruktorzy. Np. mnie uczono, że gdy na rondzie skręcam w lewo (zwykle oznacza to zjazd z ronda trzecim zjazdem) lub zawracam, to mam używać lewego kierunkowskazu, który włączam w momencie wjazdu na rondo. Oczywiście zjazd z ronda sygnalizuję prawym kierunkowskazem.
A to pierwszy lepszy link na ten temat. Zobaczcie, co mówi egzaminator:
http://www.ddwloclawek.pl/pl/11_wiadomo ... episy.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi