Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.10.2018 10:23

Nie są aż tak skrupulatni i to jest taka pokazówka na fali wypadku tych trzech głąbów. W postach pod artykułami o naszych rodakach, przewijają się opinie, że wielu tubylców tak jeździ i tylko spektakularne rzeczy są tak nagłaśniane. W słowackim internecie krąży opinia, że to Czesi są bardziej skrupulatni a nie Słowacy. Komentarze jednoznacznie pokazują, że czeska i słowacka policja wcale nie jest lepsza od naszej. Kierowcy zresztą też, zapraszam np. do Bratysławy albo Koszyc ewentualnie przejechać się poza sezonem słowacką D1 :mrgreen:

Jeżeli nie miałeś styczności ze słowacką policją, to raczej wynik tego, że po prostu jeździsz przepisowo za granicą ;) Sztuką jest jeździć przepisowo i w kraju i za granicą. Na Słowacji prawie nigdy nie widziałem glin z rozłożonym radarem za to w Czechach zawsze jakiś stoi (ostatnio na końcówce 11 przed Opawą w miejscu, gdzie kończy się autostrada a zaczyna krajówka).

PS: nasza policja też ściga kierowców, czasami zdarza się mi to widzieć bardziej na DTŚ i A4 (na A1 regularnie widuję patrol oznakowany jak i nie oznakowany). Z tym tekstem o tym, że w "cywilizowanej" Europie jeździ się maks +10 do limitu i bardziej szanuje przepisy... zawsze sobie przypominam Włochy, trochę Niemcy czy wbrew pozorom, Szwecję a już na pewno Anglię.

To, że u nas jest jak jest... no cóż. Zaostrzenie przepisów to trochę fikcja, chociaż jeżdżąc w te i we w tę stwierdzam, że ilość kierowców bezczelnie łamiących przepisy, jest mało. Reszta karnie jeździ tak, jak się powinno. Wczoraj jednemu głupkowi zwróciłem uwagę, że jak się stoi do skrzyżowania to nie blokuje się przejścia dla pieszych - zero refleksji. I tu jest problem.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.10.2018 14:26

piotrulex napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):
anakin napisał(a):Kolejny, który robi nam "świetny" PR... :roll:
https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-s ... Id,2642498

To akurat odbieram już jako pokazówkę ...

Ja nie

Słowacka Policja jest dość skrupulatna i zawsze taka była. O ile w PL przytrafia mi się czasem przekroczyć prędkość, zwłaszcza na autostradzie czy ekspresówce, o tyle np. na Słowacji więcej niż +10 licznikowo nigdy nie dokładalem

Polacy niestety słyną z luźnego traktowania przepisów ruchu drogowego więc absolutnie się nie dziwię, takim działaniom Policji czy mediów

Czasami wożę obcokrajowców po PL, w tym Szwajcarów. Na początku się boją, później dziwią a na końcu nam współczują tego z czym musimy się mierzyć na drogach

Nawet na naszych forach pod tą informacją w znakomitej większości są komentarze w stylu:

"Może nasi pislicjaci też zaczną ścigać piratów ..."

"Naprawdę nie kumam tego, u nas tylko nie przestrzega się w żaden sposób przepisów, zwłaszcza tych dotyczących ograniczeń prędkości. Wszędzie w cywilizowanej Europie jeździ się co najwyżej max 10 km/h powyżej limitu (u nas tak jeżdżą "frajerzy") w każdym kraju, czy to Niemcy, czy Węgry. Czy ten burak z Polski tego nie skumał jak tamci co zabili Słowaka? Polska to słabe państwo, które nie umie sobie poradzić całkowicie z tym problemem ..."

"Czekamy na Słowackich policjantów w Polsce ..."

itd

Nie mam najmniejszych oporów aby o tym głośno powiedzieć i dalej czynić, ale ogromną frajdę sprawia mi wysyłanie krótkich filmików z rejestratora jazdy na specjalne maile komend :). Czasem to co widzę nawet u mnie powoduje zaniemówienie i szybsze bicie serca ...

Ostatnio jak zatrzymałem sie przed przejściem dla pieszych z wysepką na środku, od prawej weszli piesi a wysepkę przez ciągłą objechał, jadący za mną, przeciętny 50-latek z rodziną w przeciętnym aucie. Nic szczególnego. Dogoniłem gościa po 30 sekundach, gdyż wcale szybko nie jechał, na skrzyżowaniu podjechałem na pasie z boku, otworzyłem okno, zapukałem i zapytałem czy chce się pooglądać na filmie zanim go wyślę na Policję. Gość tak na mnie patrzył jakby absolutnie nie wiedział o co mi chodzi i z jakiego powodu ja go zagaduje ...

Tropią jeszcze 2 auta, które brały udział w tym wyścigu, który zakończył się "morderstwem" Słowaka

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... =BoxOpImg1

Trzymam kciuki za powodzenia akcji i długie wyroki :)

Tak mi się właśnie przypomniało o cudowaniu od lat naszego, słynnego "Froga" w białej beemce. Tak, Policja się tu super spisuje, podobnie prokuratura i sądy ;)

A fe... czyżby zamiast literówki polityka się wkradła ? ale od tego mamy dzielnych moderatorów :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.10.2018 14:51

Ale skracać cytowany post możemy sami, nie czekając na moderatorów. :oczko_usmiech:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 11.10.2018 15:06

piotrulex napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):To akurat odbieram już jako pokazówkę ...

Ja nie

Z doświadczenia Ci powiem, że robi się takie pokazówki.
Oczywiście nieformalnie, bo to przecież zwykłe kontrole jakich tysiące.
Uwierz, na słowo.
Albo i nie.

bluesman napisał(a):Dziękujemy za tą jakże cenną wypowiedź :)

bluesman napisał(a):A fe... czyżby zamiast literówki polityka się wkradła ? ale od tego mamy dzielnych moderatorów :papa:

Sarkazmu trzeba używać z umiarem.
Prowokacji wcale.
Więc daruj sobie takie komentarze.
Ot, taka rada za free.

I jak już Ci walp delikatnie zasugerował, nie ma potrzeby cytowania całego posta.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.10.2018 21:54

Nie bardzo wiem o jaką literówkę chodzi. Niestety ale kolegę bluesmana mam zablokowanego i obietnicy niewychodzenia bez problemu dotrzymuję. Mam wrażenie, że wiele nie tracę :) Ktoś byłby uprzejmy mnie oświecić co ja tam niby politycznego naskrobałem, bo jakoś sobie nie przypominam ...

Ja jednak tego pokazówkami bym nie nazwał. To bardziej szybka i odpowiednia reakcja na zagrożenie i nastroje społeczne. Ja tu nie widzę obrońców tej drogowej głupoty a wręcz przeciwnie. Ludzie kar się domagają więc w ramach prawa oby się szybko takie pojawiły

Ci Policjanci u mnie po sąsiedzku też pokazówkę odstawili? Pani dobiła do 161 km/h

http://torun.wyborcza.pl/torun/7,48723, ... =307&c=128

Jeśli dobrze kojarzę ten fragment to jest tam 70 km/h i teren zabudowany. Z jednej strony ścieżka rowerowa, chodnik i las, po drugiej kilka drzew i zabudowania, galeria handlowe, co chwila jakaś ulica itd
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.10.2018 07:56

Prawdą jest, że nie mamy dobrej prasy ani w Czechach ani na Słowacji.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.10.2018 08:11

Pääkäyttäjä napisał(a):Prawdą jest, że nie mamy dobrej prasy ani w Czechach ani na Słowacji.

Kolego, mnie to absolutnie nie dziwi. W porównaniu z PL tam jest, moim zdaniem, spokojniej na drodze. Jak rodacy zaczynają jeździć tak jak u siebie to siłą rzeczy rzucają się w oczy. Gdy ja jadę gdzieś "w gości" staram się szanować zwyczaje gospodarzy, jakie one by nie były. Gdy jestem na Litwie to widzę przy granicy sporo Policji ale na drodze, jak dla mnie, jest dość spokojnie. Natomiast Ci sami kierowcy Litewscy, zwłaszcza TIRów, po wjechaniu do PL nagle jeżdżą zdecydowanie agresywniej. Tzn. widywałem to kilka lat temu gdyż w ostatnim czasie nie bywam tam już.
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 12.10.2018 08:36

Najbliższe dni i tygodnie pokażą, czy słowacka policja robi pokazówką, czy ściga piratów.
Bo złapanie gościa jadącego autostradą 180 trudno nazwać pokazówką.
Jeśli natomiast będą zatrzymywać polskie auta i sprawdzać zapasowe bezpieczniki, to będzie pokazówka.
Jadę w ten weekend na Słowację, to przekonam się osobiście i zdam relację.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.10.2018 08:45

Skoro pytasz ...

piotrulex napisał(a):pislicjaci

... ja zgodnie z domniemaniem niewinności traktuję to jako literówkę i na tym temat zakończymy. 8)

kolejnego pirata drogowego

Szaleńca, wariata, idioty, przestępcy, mordercy ... jeszcze jakieś pomysły ?

Mknął z prędkością 181 km/h.

Jak widać prawie pustą autostradą ... niemal nie posikałem się z wrażenia :sm:

Niemcy do dziś nie mają na autostradach ograniczeń, a ich autostrady uchodzą za jedne z najbardziej bezpiecznych na świecie. 8)

No dobra, wsadziłem kij w mrowisko :devil: :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.10.2018 08:50

Rysio napisał(a):Skoro pytasz ...

piotrulex napisał(a):pislicjaci

... ja zgodnie z domniemaniem niewinności traktuję to jako literówkę i na tym temat zakończymy. 8) ...

OK, dziękuję, bardzo słusznie :)

Jak wspomniałem były to pierwsze z brzegu komentarze pod tym tekstem, które zacytowałem używając "cudzysłowia"

Cytowanego tekstu z zasady nie poprawiam, nawet jak są tam byli czy literówki. Tego to szczerze, ale nawet nie wypatrzyłem :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.10.2018 09:40

Tak żeby być neutralnym...
o ile "pilicjaci" przeszłoby jako literówki ("i" jest obok "o", brak "n"),
to literka "s" w "pislicjaci" jest zbyt daleko, jak na "palec mi się omsknął".
Ale jak już Rysio wspomniał - znaczy domniemał - ... :wink:

@ Rysio,
co do "kija w mrowisko", to już mi się coraz mniej chce dyskutować, ewentualnie nawracać.
Mam swoje zdanie na temat oraz o kierowcach pasujących do tematu, zmiany (zdania) nie przewiduję, ale jak to życie czasem pokazuje - na 100% wykluczyć nie mogę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.10.2018 10:25

piotrulex napisał(a):
Kolego, mnie to absolutnie nie dziwi. W porównaniu z PL tam jest, moim zdaniem, spokojniej na drodze. Jak rodacy zaczynają jeździć tak jak u siebie to siłą rzeczy rzucają się w oczy. Gdy ja jadę gdzieś "w gości" staram się szanować zwyczaje gospodarzy, jakie one by nie były. Gdy jestem na Litwie to widzę przy granicy sporo Policji ale na drodze, jak dla mnie, jest dość spokojnie. Natomiast Ci sami kierowcy Litewscy, zwłaszcza TIRów, po wjechaniu do PL nagle jeżdżą zdecydowanie agresywniej. Tzn. widywałem to kilka lat temu gdyż w ostatnim czasie nie bywam tam już.

Gdy czytam sobie czeską prasówkę i widzę artykuł o jakimś grubym wypadku, to pierwsza moja myśl - byle nie Polak, byle k...a nie Polak!. I bach - Polak. iDnes chyba pokapowało się, że za często o nas piszą i coraz mniej używają słowa Polák a więcej obcokrajowiec. Za to często zdjęcia nie pozostawiają złudzeń :mrgreen:

Po Czechach jeżdżę jak u siebie a jak już mam kontrolę, to gliniarze zdziwieni są znajomością języka... ale nie o tym. W Czechach przybywa ilość wypadków spowodowanych nieprawidłowym wyprzedzaniem (przy 12 punktowym systemie, za to można dostać aż 7 i 10 000 Kč mandatu), pisaniem na telefonie i robieniem zdjęć (!):

Od ledna do srpna se v ČR stalo 68 002 dopravních nehod, při nichž zahynulo 349 lidí, což je o 7,7 % více než ve stejném období roku 2017. Přičemž nejvyšší nárůst tragických havárií představuje nedovolené a nesprávné předjíždění, cituje z policejních statistik ÚAMK. Meziročně je to o 20 mrtvých více, tedy celkem 70, to je nárůst o 40 %. „Žádná jiná příčina tragédií o tolik letos nevzrostla,“ všímá si Sirota.

Podle ÚAMK za to může především nedodržování předpisů, povolené rychlosti a stále vyšší počet , kteří se chovají agresivně. „Ne vždy je možné zcela jednoznačně stanovit jedinou příčinu nehody. Takže společně s rostoucím počtem smrtelných nehod zaviněných nepřiměřenou rychlostí (letos 122 mrtvých, růst o 6 %) je tu i následek – a tím je havárie při předjíždění,“ uvádí Sirota.
Zdroj: https://auto.idnes.cz/predjizdeni-predj ... tomoto_fdv

Także ten... wcale nie jest u nas gorzej. A i podobno Szwajcarzy poza Helwecją są jak spuszczeni ze smyczy :mrgreen:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.10.2018 11:29

boboo napisał(a):Tak żeby być neutralnym...
o ile "pilicjaci" przeszłoby jako literówki ("i" jest obok "o", brak "n"),
to literka "s" w "pislicjaci" jest zbyt daleko, jak na "palec mi się omsknął".
Ale jak już Rysio wspomniał - znaczy domniemał - ... :wink: ....

Też tak myślę, ale jak już wspomniałem to jedynie cytat, który tu wkleiłem

Poprawić?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.10.2018 11:49

Faktycznie, w cudzysłowie.
Kajam się...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.10.2018 12:07

boboo napisał(a):Faktycznie, w cudzysłowie.
Kajam się...

Nie ma takiej potrzeby. Zerknąłem na kilka pierwszych komentarzy rozumiejąc ich merytoryczne przesłanie ale bez zwracania uwagi na przemycone "szczegóły" :) Wkleiłem i tyle. UWAGA: poprawiam co by nie było :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi