Pääkäyttäjä napisał(a):To akurat odbieram już jako pokazówkę ...
Ja nie
Słowacka Policja jest dość skrupulatna i zawsze taka była. O ile w PL przytrafia mi się czasem przekroczyć prędkość, zwłaszcza na autostradzie czy ekspresówce, o tyle np. na Słowacji więcej niż +10 licznikowo nigdy nie dokładalem
Polacy niestety słyną z luźnego traktowania przepisów ruchu drogowego więc absolutnie się nie dziwię, takim działaniom Policji czy mediów
Czasami wożę obcokrajowców po PL, w tym Szwajcarów. Na początku się boją, później dziwią a na końcu nam współczują tego z czym musimy się mierzyć na drogach
Nawet na naszych forach pod tą informacją w znakomitej większości są komentarze w stylu:
"Może nasi
policjanci też zaczną ścigać piratów ..." - UWAGA - podczas kopiowania tego komentarza poprawiłem "literówki" w dniu 12.10. o godzinie 13:09
"Naprawdę nie kumam tego, u nas tylko nie przestrzega się w żaden sposób przepisów, zwłaszcza tych dotyczących ograniczeń prędkości. Wszędzie w cywilizowanej Europie jeździ się co najwyżej max 10 km/h powyżej limitu (u nas tak jeżdżą "frajerzy") w każdym kraju, czy to Niemcy, czy Węgry. Czy ten burak z Polski tego nie skumał jak tamci co zabili Słowaka? Polska to słabe państwo, które nie umie sobie poradzić całkowicie z tym problemem ..."
"Czekamy na Słowackich policjantów w Polsce ..."
itd
Nie mam najmniejszych oporów aby o tym głośno powiedzieć i dalej czynić, ale ogromną frajdę sprawia mi wysyłanie krótkich filmików z rejestratora jazdy na specjalne maile komend
. Czasem to co widzę nawet u mnie powoduje zaniemówienie i szybsze bicie serca ...
Ostatnio jak zatrzymałem sie przed przejściem dla pieszych z wysepką na środku, od prawej weszli piesi a wysepkę przez ciągłą objechał, jadący za mną, przeciętny 50-latek z rodziną w przeciętnym aucie. Nic szczególnego. Dogoniłem gościa po 30 sekundach, gdyż wcale szybko nie jechał, na skrzyżowaniu podjechałem na pasie z boku, otworzyłem okno, zapukałem i zapytałem czy chce się pooglądać na filmie zanim go wyślę na Policję. Gość tak na mnie patrzył jakby absolutnie nie wiedział o co mi chodzi i z jakiego powodu ja go zagaduje ...
Tropią jeszcze 2 auta, które brały udział w tym wyścigu, który zakończył się "morderstwem" Słowaka
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... =BoxOpImg1Trzymam kciuki za powodzenia akcji i długie wyroki
Tak mi się właśnie przypomniało o cudowaniu od lat naszego, słynnego "Froga" w białej beemce. Tak, Policja się tu super spisuje, podobnie prokuratura i sądy