Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
endryu
Cromaniak
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 28.08.2018 11:32

boboo napisał(a):
bluesman napisał(a):Ludzie są tylko ludźmi :) więcej tolerancji :)
Dlatego napisałem, że rozumiem ich "niechęć" do ręcznego hamulca i ze stoickim spokojem :wink: przyjmuję STOP-światła w oczy.

Tu w analogii do stwierdzenia kolegi bluesman można dodać niechęć, niewiedzę, w d..ie to mam, ... na jazdę w dzień z włączonymi tylko światłami dziennymi w trakcie opadów deszczu, śniegu :?: :idea: :mrgreen:
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 28.08.2018 14:15

MaReEK napisał(a):
bluesman napisał(a):
MaReEK napisał(a):boboo w pełni się zgadzam. Ale dodam jeszcze, że pretensje o światła stopu mają zazwyczaj ci, którzy w życiu nie jeździli automatem...

Celna uwaga, zajebiście celna, nie jeździłem i nie będę jeździł automatem ! może coś kolego rozwiniesz ? Ferrari też nie będę jeździł, tfu mercem i golfem również :mrgreen:

Bo jeżdżąc automatem nikt się nie bawi w wachlowanie z D na P i z powrotem (że o ręcznym już nie wspomnę), a automatów jest coraz więcej i wszyscy ich kierownicy trzymają but na hamulcu.

Dokładnie.
Do kolegi Bluesman: też się zarzekałem :)
Teraz jeżdżę akurat automatem i nawet zaczęło mi się to podobać właśnie w korkach, choć wajcha to zawsze wajcha :)
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 28.08.2018 20:37

endryu napisał(a):
boboo napisał(a):
bluesman napisał(a):Ludzie są tylko ludźmi :) więcej tolerancji :)
Dlatego napisałem, że rozumiem ich "niechęć" do ręcznego hamulca i ze stoickim spokojem :wink: przyjmuję STOP-światła w oczy.

Tu w analogii do stwierdzenia kolegi bluesman można dodać niechęć, niewiedzę, w d..ie to mam, ... na jazdę w dzień z włączonymi tylko światłami dziennymi w trakcie opadów deszczu, śniegu :?: :idea: :mrgreen:

A pięknej przejrzystej nocy z halogenami przeciwmgłowymi...
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 29.08.2018 06:35

Trzeba w takim razie otwarcie powiedzieć, że lenistwo kierujących automatami powoduje oślepianie wieczorową porą innych kierowców :) A poważnie, sam jednak staram się nie trzymać nogi na hamulcu staram się również w miarę możliwości jak najszybciej ruszać ze świateł, gdyby się wszyscy tak starali chociaż jak ja to już by nas spod tego skrzyżowania więcej przejechało. Co do świateł przeciwmgłowych używanych niezgodnie z przeznaczeniem to największy obciach na drodze moim zdaniem.
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 30.08.2018 00:44

Ja jeżdżę automatem (DSG) i używam Auto-Hold'a który po zatrzymaniu trzyma auto na 'hamulcu' do ponownego naciśnięcia 'gazu'. Wtedy cały czas palą się światła STOP. Bez Auto-Holda po puszczeniu hamulca auto zaczyna 'pełzać' do przodu więc i tak trzeba trzymać nogę na hamulcu -> i znowu światło STOP. Kiedyś jeździłem manualem i też tego nie rozumiałem.
Ostatnio edytowano 30.08.2018 13:51 przez marcel232, łącznie edytowano 1 raz
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 30.08.2018 04:31

marcel232 napisał(a):Ja jeżdżę automatem (DSG) i używam Auto-Hold'a który po zatrzymaniu trzyma auto na 'hamulcu' do ponownego naciśnięcia 'gazu'. Wtedy cały czas palą się światła STOP.
Też mam teraz Auto-Holda (wkurza mnie, albo jeszcze się wzajemnie nie "dotarliśmy" :wink: ) i z ciekawości sprawdzę, czy przy aktywnym świecą się STOPy.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.08.2018 09:17

karoka65 napisał(a):
MaReEK napisał(a):
bluesman napisał(a):
MaReEK napisał(a):boboo w pełni się zgadzam. Ale dodam jeszcze, że pretensje o światła stopu mają zazwyczaj ci, którzy w życiu nie jeździli automatem...

Celna uwaga, zajebiście celna, nie jeździłem i nie będę jeździł automatem ! może coś kolego rozwiniesz ? Ferrari też nie będę jeździł, tfu mercem i golfem również :mrgreen:

Bo jeżdżąc automatem nikt się nie bawi w wachlowanie z D na P i z powrotem (że o ręcznym już nie wspomnę), a automatów jest coraz więcej i wszyscy ich kierownicy trzymają but na hamulcu.

Dokładnie.
Do kolegi Bluesman: też się zarzekałem :)
Teraz jeżdżę akurat automatem i nawet zaczęło mi się to podobać właśnie w korkach, choć wajcha to zawsze wajcha :)

Nie zarzekałem się :) Gwoli ścisłości kupuję wyłącznie nowe auta, jestem w wieku kiedy zmiany nie przychodza już łatwo :) Niedawno kupiłem nowe tzw ostatnie auto :) i jeszcze jedno, auta trzymam długo ostatnie miało 18 lat jak sprzedawałem :) na pewno automatu nie będzie :papa:
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 30.08.2018 09:34

bluesman napisał(a):Nie zarzekałem się :) Gwoli ścisłości kupuję wyłącznie nowe auta, jestem w wieku kiedy zmiany nie przychodza już łatwo :) Niedawno kupiłem nowe tzw ostatnie auto :) i jeszcze jedno, auta trzymam długo ostatnie miało 18 lat jak sprzedawałem :) na pewno automatu nie będzie :papa:

A mi na starość się odmieniło znowu :)
Przedtem kupowałem nowe a teraz tylko stare.
Jak popatrzę na te chińskie skrzypiące plastiki to aż mnie trzęsie że za taki szajs chcą tyle kasy, to takie jednorazówki jak reklamówka z Bidronki :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.08.2018 11:29

karoka65 napisał(a):Jak popatrzę na te chińskie skrzypiące plastiki to aż mnie trzęsie że za taki szajs chcą tyle kasy, to takie jednorazówki jak reklamówka z Bidronki :)

Zgadzam się w 100%. Porównując Astrę 2 z 2002 i Zafirę z 2014 to jest przepaść. Owszem wszystko płynnie, delikatniej, łatwiej ale zdecydowanie bardziej jednorazowo. Natomiast jak wsiadłem do nowego Qashqai'a to jest tam tak plastikowo, że sierść naelektryzowaną miałem jeszcze przez godzinę :) Jakby mi ktoś dziś zaproponował, że zrobią mi nową Astrę 2 w tej samej konfiguracji i jakości co mam brałbym bez zastanawiania :D

Odnośnie świecenia światłem stopu to jakoś zupełnie na to nie zwracam uwagi i sam też na światłach rzadko ręcznego używam, mimo że automatu nie mam i nie miałem, choć nie wykluczam że jak się kiedyś coś trafi to nie kupię. 8)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.09.2018 07:14

Tu znowu się z Tobą Adminie nasz Wielki Rysiu zgodzę ... za prawie te same (liczbowo) pieniądze kupiłem w 2000r Toyotę Avensis, a w tym roku Suzuki Ignis i jest to faktycznie przepaść w klasie i (byle) jakości.

Rysio napisał(a):Odnośnie świecenia światłem stopu to jakoś zupełnie na to nie zwracam uwagi

w dzień aż tak bardzo nie drażni ale pod wieczór i w nocy tak.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.09.2018 08:07

Prywatny samochód osobowy jest wykorzystywany w około 5%.
To znaczy: 95% swojego "życia" stoi i... tylko jest.
Takie nasuwa mi się pytanie, czy warto "pozłacać" rzecz tak rzadko używaną?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.09.2018 08:17

boboo napisał(a):Prywatny samochód osobowy jest wykorzystywany w około 5%.
To znaczy: 95% swojego "życia" stoi i... tylko jest.
Takie nasuwa mi się pytanie, czy warto "pozłacać" rzecz tak rzadko używaną?

Twój problem nie nasz :) stety lub niestety :( mam tylko prywatne :)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.09.2018 09:17

Rysio napisał(a):
karoka65 napisał(a):Jak popatrzę na te chińskie skrzypiące plastiki to aż mnie trzęsie że za taki szajs chcą tyle kasy, to takie jednorazówki jak reklamówka z Bidronki :)

Zgadzam się w 100%. Porównując Astrę 2 z 2002 i Zafirę z 2014 to jest przepaść. Owszem wszystko płynnie, delikatniej, łatwiej ale zdecydowanie bardziej jednorazowo. Natomiast jak wsiadłem do nowego Qashqai'a to jest tam tak plastikowo, że sierść naelektryzowaną miałem jeszcze przez godzinę :) Jakby mi ktoś dziś zaproponował, że zrobią mi nową Astrę 2 w tej samej konfiguracji i jakości co mam brałbym bez zastanawiania :D

Rysio Astre G klepali do 2009r to jest jeszcze szansa kupić jaką 9-cio letnią zadbaną perełķę od Niemca :mrgreen:

Ja mam jako drugie auto Astre I w domu. Silnik 1.6 8V. Dziołcha tym jezdzi do pracy. 50km dziennie. Auto salonowe kupione od kumpla ojca emerytowanego górnika. Rocznik auta 1998. Gdyby mial klime to bez problemu jechałbym nim do Cro. Drugie to Vectra C 2005r 1.8 skundlona gazem. Jak przyjdzie kupować inne to bedzie problem.... Podobno Astra 4 to jeszcze przyzwoite auto. Benzynowe rzecz jasna.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.09.2018 09:55

sito_zabrze napisał(a):Rysio Astre G klepali do 2009r to jest jeszcze szansa kupić jaką 9-cio letnią zadbaną perełķę od Niemca :mrgreen:

Moją kupiłem na początku 2006. Pierwsza rejestracja w Niemczech grudzień 2002. Przebieg jak na 2,2 DTi przystało 125 tyś. km. Stosując prostą matematykę 9-cio letnia perełka będzie miała 375 tyś. km. Zostanę przy mojej 16-sto letniej perle bo ma dopiero 255 tyś. :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.09.2018 09:58

Rysio napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Rysio Astre G klepali do 2009r to jest jeszcze szansa kupić jaką 9-cio letnią zadbaną perełķę od Niemca :mrgreen:

Moją kupiłem na początku 2006. Pierwsza rejestracja w Niemczech grudzień 2002. Przebieg jak na 2,2 DTi przystało 125 tyś. km. Stosując prostą matematykę 9-cio letnia perełka będzie miała 375 tyś. km. Zostanę przy mojej 16-sto letniej perle bo ma dopiero 255 tyś. :mrgreen:

255 tys to jak na DTI ledwo dotarta jest :mrgreen:

Mialem kiedyś Vectre C 2.2 DTI . Najlepsze auto na trase do Cro jakie miałem
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi