Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 13.08.2018 16:41

fly napisał(a):...
Dlatego kamerka w tego typu sytuacjach jest na wagę złota.
pozdro
fly

Pod warunkiem, że to nie Austria. :wink:
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 14.08.2018 08:26

piotrekbeti napisał(a):Miejscowi naprawdę olewają ograniczenia przepisy z limitem plus 300procent i takimi 2o letnimi gratami za 400E silnikami1.1 zapierdalają szybciej niż nowe fury za 400tysięcy z motorami po 400koni.Tunele 80-100 ograniczenie a turyści wolniej nawet,a auta z tablicami Zadar Zagrzeb Split 120 i lepiej. A na zjazdach to ile fabryka i opony pozwolą.

Święta racja... jak wracam z urlopu chorwacką autostradą, to poruszam się z prędkością w przedziale 130-140km/h, nawet nie zliczę ilu lokalsów mnie wyprzedziło zamykając liczniki w swoich "206" czy corsach, których stan budził pewne wątpliwości :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2018 08:28

Endrju napisał(a):Święta racja... jak wracam z urlopu chorwacką autostradą, to poruszam się z prędkością w przedziale 130-140km/h, nawet nie zliczę ilu lokalsów mnie wyprzedziło zamykając liczniki w swoich "206" czy corsach, których stan budził pewne wątpliwości :mrgreen:

...i na zimowych oponach. Ja nie wiem, co oni z tym mają, ale od Rijeki do Krku, sporo lokalsów lata na zimowych laczkach :mrgreen:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 14.08.2018 08:46

Pääkäyttäjä napisał(a):
...i na zimowych oponach. Ja nie wiem, co oni z tym mają, ale od Rijeki do Krku, sporo lokalsów lata na zimowych laczkach :mrgreen:

...są lepsze do driftu, a szczególnie nadają się do Power Over... :D
pozdro
fly
bluesman
Koneser
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.08.2018 10:06

Farstone napisał(a):
bluesman napisał(a):
Farstone napisał(a):jednak są i tacy "radykalni tradycjonaliści", którzy nie chcą albo nie będą używać nawet standardowych narzędzi typu właśnie ręczny.

czegoś nie rozumiem :roll:

Na czerwonym świetle uparcie świecą światłami STOP po oczach zamiast zaciągnąć lub włączyć hamulec ręczny.

aa to rozumiem :) też mnie to denerwuje :papa:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.08.2018 07:03

Farstone napisał(a):Na czerwonym świetle uparcie świecą światłami STOP po oczach zamiast zaciągnąć lub włączyć hamulec ręczny.
Czy to nie są zbyt wielkie wymagania?
Średnio przez zielone światło przejeżdża jakieś 70-80%, w porywach może 90%.
Spowodowane jest to... - tak jest :wink: - opóźnieniem w ruszaniu.
Wielu wpada na pomysł wrzucenia jedynki dopiero wtedy, gdy zobaczą zielone światło, lub gdy poprzednik faktycznie ruszy.
Jeśli dojdzie to tego hamulec ręczny, przepustowość może spaść do 50-60-70%.

Nawet tu, na tym forum, można doczytać, że jazda samochodem jest dla niektórych niemałym wyzwaniem.
Owszem, też mnie nie raduje STOP w oczy, ale staram się zrozumieć.
Mniej zrozumienia mam dla tych, którzy nie wiedzą do czego służy pokrętło z takim symbolem:
leuchtweitenregler.png

Że o kontroli ustawienia świateł po wymianie żarówki nie wspomnę.
MaReEK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaReEK » 27.08.2018 07:58

boboo w pełni się zgadzam. Ale dodam jeszcze, że pretensje o światła stopu mają zazwyczaj ci, którzy w życiu nie jeździli automatem...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.08.2018 08:16

MaReEK napisał(a):boboo w pełni się zgadzam. Ale dodam jeszcze, że pretensje o światła stopu mają zazwyczaj ci, którzy w życiu nie jeździli automatem...

Celna uwaga, zajebiście celna, nie jeździłem i nie będę jeździł automatem ! może coś kolego rozwiniesz ? Ferrari też nie będę jeździł, tfu mercem i golfem również :mrgreen:

boboo napisał(a):]Czy to nie są zbyt wielkie wymagania?
Średnio przez zielone światło przejeżdża jakieś 70-80%, w porywach może 90%.
Spowodowane jest to... - tak jest :wink: - opóźnieniem w ruszaniu.
Wielu wpada na pomysł wrzucenia jedynki dopiero wtedy, gdy zobaczą zielone światło, lub gdy poprzednik faktycznie ruszy.
Jeśli dojdzie to tego hamulec ręczny, przepustowość może spaść do 50-60-70%.

Nawet tu, na tym forum, można doczytać, że jazda samochodem jest dla niektórych niemałym wyzwaniem.
Owszem, też mnie nie raduje STOP w oczy, ale staram się zrozumieć.

Szczerze ? włączam jedynkę kiedy widzę żółte lub kiedy są 3 sek. na wyświetlaczu na skrzyżowaniu. Coś robię źle ? Czy też mam się szykować jak do wyściugu powarkując silnikiem i trzymając nogę na sprzęgle ? Trzymania stopy na pedale hamulca stojąc na płaskim nie zrozumiem :papa:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.08.2018 08:39

bluesman napisał(a):Szczerze ? włączam jedynkę kiedy widzę żółte lub kiedy są 3 sek. na wyświetlaczu (...)
A czy ja pisałem o żółtym?
Pisałem o tych (wielu), którzy dopiero gdy zobaczą zielone (żółte to dla nich za mało, bo a nuż pstryknie z powrotem na czerwone, co nie?) zaczynają "proces ruszania" - sprzęgło, jedynka, ewentualnie zwolnić ręczny, popatrzeć jeszcze raz czy aby na pewno zielone... i można, aaa jeszcze nie, jeszcze zerknąć kto tam z tyłu trąbi...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.08.2018 09:35

Jakby nie patrzeć, szarpanie się z dźwignią hamulca ręcznego zajmuje czas. Dla jednego jest to pół sekundy, dla innego kilka sekund. Gdy na światłach stoi kilka (kilkanaście samochodów) czyni w sumie dość spory kawałek czasu. Nie wszyscy zrzucają hamulec gdy świeci się żółte. Ktoś tam się zagada, zamyśli... są i tacy, którzy zwyczajnie nie potrafią ruszyć bez ręcznego - zwłaszcza pod górkę. W sumie wychodzi na to - jak napisał Bogdan - że przejeżdża o kilka samochodów mniej niż by mogło. A światła stopu? Nie przesadzajmy, to nie przeciwmgielne, które rzeczywiście mogą oślepiać. Dzięki nim czuję się bezpieczniej bo wiem, że jestem widoczny i nikt mi nie wjedzie w dupę :D

A tak na marginesie, robimy tu mały OT :)
MaReEK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaReEK » 27.08.2018 09:54

bluesman napisał(a):
MaReEK napisał(a):boboo w pełni się zgadzam. Ale dodam jeszcze, że pretensje o światła stopu mają zazwyczaj ci, którzy w życiu nie jeździli automatem...

Celna uwaga, zajebiście celna, nie jeździłem i nie będę jeździł automatem ! może coś kolego rozwiniesz ? Ferrari też nie będę jeździł, tfu mercem i golfem również :mrgreen:

Bo jeżdżąc automatem nikt się nie bawi w wachlowanie z D na P i z powrotem (że o ręcznym już nie wspomnę), a automatów jest coraz więcej i wszyscy ich kierownicy trzymają but na hamulcu.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 27.08.2018 10:33

MaReEK napisał(a):
bluesman napisał(a):

Bo jeżdżąc automatem nikt się nie bawi w wachlowanie z D na P i z powrotem (że o ręcznym już nie wspomnę), a automatów jest coraz więcej i wszyscy ich kierownicy trzymają but na hamulcu.

...jeszcze gorzej jest w elektryku i program jazdy B (z odzyskiem energi przy hamowaniu) gdy tylko zdejmiesz nogę z gazu i samochód zaczyna hamować i zapalają się światła ...istna dyskoteka .
...ale tak jak pisze boboo bardziej przeszkadzają mi osobiście źle ustawione/wypoziomowane światła mijania...bo ktoś zapomniał że auto zapakowane po dach.
pozdro
fly
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.08.2018 09:40

boboo napisał(a):
bluesman napisał(a):Szczerze ? włączam jedynkę kiedy widzę żółte lub kiedy są 3 sek. na wyświetlaczu (...)
A czy ja pisałem o żółtym?
Pisałem o tych (wielu), którzy dopiero gdy zobaczą zielone (żółte to dla nich za mało, bo a nuż pstryknie z powrotem na czerwone, co nie?) zaczynają "proces ruszania" - sprzęgło, jedynka, ewentualnie zwolnić ręczny, popatrzeć jeszcze raz czy aby na pewno zielone... i można, aaa jeszcze nie, jeszcze zerknąć kto tam z tyłu trąbi...

Ludzie są tylko ludźmi :) więcej tolerancji :)
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 28.08.2018 09:44

Na zachodzie Europy większość kierowców na czerwonym świetle zwalnia bieg i puszcza sprzęgło , bo tak są uczeni na kursie., ale gdy zapala się żółte to wszyscy ruszają spod świateł równo .
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.08.2018 10:07

bluesman napisał(a):Ludzie są tylko ludźmi :) więcej tolerancji :)
Dlatego napisałem, że rozumiem ich "niechęć" do ręcznego hamulca i ze stoickim spokojem :wink: przyjmuję STOP-światła w oczy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi