Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2018 20:48

karoka65 napisał(a):Masz rację bo to co od Wrocka na zachód jakoś nijak nie przypomina mi autostrady i nie na darmo A4 nazywana jest u nas autostradą śmierci. Przykre ale prawdziwe.
Wolę jechać S8 w stronę Łodzi niż A4 w stronę zachodniej granicy.

Rodzina ze Świdnicy mówi, że przydomek wziął się z tego, że ludzie ignorują ograniczenie do 110 co przy sporym natężeniu ruchu, daje czasem grube efekty... To nie droga jest winna a paru debili, którym się wiecznie spieszy. Ilekroć służbowo jadę do Wrocka to słyszę, jak ktoś nie ogarnął.

Ale to droga winna.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 27.07.2018 09:03

Najgorszy kawałek jest od Bielan, Kostomłoty i Kąty Wrocławskie. Codziennie wypadek. Codziennie
Tam jest takie natężenie ruchu że brakuje co najmniej 2 pasów. Część z tych aut zjeżdża na Autostradową obwodnicę Wrocławia a tam mimo światowej jakości tej drogi i 3 pasów przez 20 km jest potężny ruch. Część też zjeżdża na A4.
A4 nie radzi sobie z takim natężeniem plus to że ma status autostrady, powoduje że jadący nią jadą 150 i mamy efekty.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.07.2018 09:27

Garo&Justa napisał(a):Do wcześniej piszących i zbulwesowanych...
Ekspresowa na Leszno bije jakością i pasami awaryjnymi autostradę A4 od Wro w stronę Niemiec. Na A4 można 140 A na wypasionej ekspresowce 120...
I wychodzi że prawie wszyscy jadący ekspresowka są według niektórych tu piszących debilami bo mało kto jedzie choćby 130 kmh...
A na niebezpiecznej A4 którą z racji pracy użytkuje codziennie, ludzie mkną po 180 i jakoś im nikt nie pisze takich farmazonow.

Kilkanaście postów z farmazonami w postaci OT zostało przeniesionych. :idea:

"Jakim autkiem do CRO" do "Kultury jazdy".
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 04.08.2018 08:04

Garo&Justa napisał(a):Po prostu jest to wygodne. Auto zatrzymując wyczuje że może się, nawet delikatnie stoczyć, i załącza AutoHold. Reczny to nie to samo. AH zaciska wszystkie 4 hamulce.
Do tego robi to Z automatu i z automatu puszcza kiedy chcesz ruszać.

Wiem, wiemy, żartowałem, tak jak pisał kolega, ręczny też niektórzy mają problem zaciągnąć :)
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 04.08.2018 08:10

Znam też takich którzy nie zaciagają bo nie umieją później na górce ruszyć... ;)
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 04.08.2018 08:15

A w tym przypadku fajnie się sprawdza wspomaganie ruszania pd górę. Tak każdy ma jakieś problemy jadąc samochodem, a nowinki bardzo często ułatwiają jazdę, jednak są i tacy "radykalni tradycjonaliści", którzy nie chcą albo nie będą używać nawet standardowych narzędzi typu właśnie ręczny. Ja jeżdzę tak, żeby nie utrudniać innym ruchu, a przynajmniej zawsze się tak staram :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.08.2018 16:29

Farstone napisał(a):jednak są i tacy "radykalni tradycjonaliści", którzy nie chcą albo nie będą używać nawet standardowych narzędzi typu właśnie ręczny.

czegoś nie rozumiem :roll:
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 06.08.2018 23:21

bluesman napisał(a):
Farstone napisał(a):jednak są i tacy "radykalni tradycjonaliści", którzy nie chcą albo nie będą używać nawet standardowych narzędzi typu właśnie ręczny.

czegoś nie rozumiem :roll:

Na czerwonym świetle uparcie świecą światłami STOP po oczach zamiast zaciągnąć lub włączyć hamulec ręczny.
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 13.08.2018 11:46

Taka ciekawostka z wczoraj. Autocjesta w Cro tak za Karlovacem w stronę Zadaru. Czarny Suv na niemieckich blachach wyjeżdza przy wyprzedzaniu na lewy pas pod maskę. Hamowanie, długie a kretyn macha rękami i po hamulcach. Złośliwie, że ktoś ma problem że On wymusza i blokuje. Nic to , wyprzedzam, żona marudzi, nie wysiadaj i nie bij, nie odwdzięczam się niestety tym samym i jadę normalnie. Jakiś postój, i na wysokości Szybenika widzę tego kretyna na poboczu-pasie awaryjnym razem z pomarańczowym Suzuku Swift i T4 Policji. Nie widziałem jak to było ale na 99procent zrobił to samo ale Suzuki lokalesa chyba Chorwata mu zjechało w dupę. Trzeba było zobaczyć moją satysfakcję i minę że imbecyl tak zakończył urlop zanim na niego dojechał. Bezcenne naprawdę. I taka uwaga. Miejscowi naprawdę olewają ograniczenia przepisy z limitem plus 300procent i takimi 2o letnimi gratami za 400E silnikami1.1 zapierdalają szybciej niż nowe fury za 400tysięcy z motorami po 400koni.Tunele 80-100 ograniczenie a turyści wolniej nawet,a auta z tablicami Zadar Zagrzeb Split 120 i lepiej. A na zjazdach to ile fabryka i opony pozwolą.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 13.08.2018 12:35

...szkoda że nie miałeś kamerki i nie pokazałeś policji jakie praktyki uskutecznia koleś na drodze.
pozdro
fly
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 13.08.2018 13:51

piotrekbeti napisał(a):Taka ciekawostka z wczoraj. Autocjesta w Cro tak za Karlovacem w stronę Zadaru. Czarny Suv na niemieckich blachach wyjeżdza przy wyprzedzaniu na lewy pas pod maskę. Hamowanie, długie a kretyn macha rękami i po hamulcach. Złośliwie, że ktoś ma problem że On wymusza i blokuje.

Czasami zdarza mi się pomykać po niemieckich autobanach i z reguły niemieccy kierowcy są bardzo zdyscyplinowani. Inaczej jest np. na podwrocławskiej A4, co doskonale widać, przy wszelkiego rodzaju świętach. Niemiecka jest tylko rejestracja, bo zachowanie czasami jest kretyńskie, a są to polscy emigranci...
fly napisał(a):...szkoda że nie miałeś kamerki i nie pokazałeś policji jakie praktyki uskutecznia koleś na drodze.
pozdro
fly

W takiej sytuacji posiadanie kamerki, to jedyna możliwość, by koleś, który hamuje Ci przed nosem został uznany za winnego. W przeciwnym razie, jeśli jest słowo przeciw słowu - niestety ale osoba najeżdżająca na tył jest uznawana za winną. Tak przynajmniej jest w Polsce.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 13.08.2018 15:04

...chodziło mi bardziej o pomoc dla Chorwata, kierowcy pomarańczowej Suzuki.
pozdro
fly
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.08.2018 15:20

luk006 napisał(a):
piotrekbeti napisał(a):Taka ciekawostka z wczoraj. Autocjesta w Cro tak za Karlovacem w stronę Zadaru. Czarny Suv na niemieckich blachach wyjeżdza przy wyprzedzaniu na lewy pas pod maskę. Hamowanie, długie a kretyn macha rękami i po hamulcach. Złośliwie, że ktoś ma problem że On wymusza i blokuje.

Czasami zdarza mi się pomykać po niemieckich autobanach i z reguły niemieccy kierowcy są bardzo zdyscyplinowani. Inaczej jest np. na podwrocławskiej A4, co doskonale widać, przy wszelkiego rodzaju świętach. Niemiecka jest tylko rejestracja, bo zachowanie czasami jest kretyńskie, a są to polscy emigranci...

Wiem, że wielu się to nie spodoba ale mam przeczucie graniczące z pewnością, że to nie był Niemiec :roll:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 13.08.2018 16:36

greenrs napisał(a):Wiem, że wielu się to nie spodoba ale mam przeczucie graniczące z pewnością, że to nie był Niemiec :roll:

W pełni podzielam to przeczucie.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 13.08.2018 16:37

Spodoba czy nie, Niemiec czy nie ...tego typu zachowanie jest niedopuszczalne, szczególnie na autostradzie, no i niestety osoba której zajechano drogę w przypadku kolizji jest na "spalonym".
Dlatego kamerka w tego typu sytuacjach jest na wagę złota.
pozdro
fly
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi