Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 18.04.2014 12:27

mszkudlarek36 napisał(a):
jackuc napisał(a):W Polsce też wiele osób nie raczy włączyć kierunku zjeżdżając z ronda, bo po co .... Obrazek

Uwierz mi pod tym względem w Polsce jest dużo lepiej :)

Weźcie nie mówcie nic o rondach...połowa ludzi u nas nie zna przepisów 8O :mrgreen:
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.04.2014 12:29

No i jak ja mam się nie denerwować ? No jak ???? :mrgreen:

Jak żyć Panie Premierze ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.04.2014 13:00

jackuc napisał(a):W Polsce też wiele osób nie raczy włączyć kierunku zjeżdżając z ronda, bo po co .... Obrazek

Za to wjechać na rondo z włączonym lewym to już wielu potrafi :twisted: :twisted:
sernikowy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sernikowy » 18.04.2014 13:32

"Jadę przedwczoraj u siebie. 55km/h zamiast 50 przyznaję i co? Pani wyjeżdż spod Biedornki ... prosto mi przed maskę, hamuję, trąbię, nic nawet chyba nie zobaczyła .... dramat. Czy nie mogła poczekać ? Za mną nic nie jechało..."

to prawda gorzka niestety, mężczyźni to mistrzowie złości, agresji i chamstwa na drodze (pozdrawiam panów którzy z chluba pisali jak siedzą na ogonie innym, ale kobiety biją facetów na głowę w głupocie na drodze. Jeżdżę co dzień i nie przesadzam, jazda za kobietą to jedna wielka loteria, po prostu kompletnie nie wiadomo co zaraz zrobi, pewnie wyjdę na szowinistyczna świnię, ale uważam, ze kobiety mogą miec prawo jazdy, ale kurs dla wiekszości z nich powinien trwac 2 lata.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 18.04.2014 13:40

Kultury u nas nie ma nikt:) chyba jedynie Ci co jadą na egzaminie. I taka jest prawda.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.04.2014 13:41

Pewnych rzeczy nie chcę pisać, ale moja żona też często trąbi na inne panie ...
Ot bo np jadą samochody a pani nagle postanowiła zaparkować, tak niespodziewanie jej to wyskoczyło, bo zobaczyła promocję w drogerii ... No to hamulec i zjeżdża na chodnik... no wiadomo trzeba zachować bezpieczną odległość więc o co te pretensje ...
Sposób parkowania ...hm po co zająć jedno miejsce jak można dwa. A stanę sobie pomiędzy dwoma samochodami o tak pośrodeczku .... będzie łatwiej wyjechać. A że krzywo ? A co tam przecież tylko na chwilę do fryzjera. A trawa ? Odrośnie. A że dwa metry od przejścia ? No przecież bądź pan człowiekiem, czemu mi pan zwraca uwagę, nie ma gdzie stanąć, przecież nie będę szła 100m bo mi się spieszy ...

Ech szkoda gadać, ostatnio liczę do 10 i głęboko oddycham, podobno złość urodzie szkodzi, a w moim przypadku po 40 to już ważne.... :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.04.2014 13:55

A, bo porobili panie tych autostrad....... :roll: :?
Kiedyś nie było i ludzie jakoś żyli....
I komu to przeszkadzało? :roll:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 18.04.2014 14:13

anakin napisał(a):I komu to przeszkadzało? :roll:

Mi .....Panie , jadąc do Cro bujałem się 8 godz. przez PL do Cieszyna przez zadupia , teraz ponoć można w 6,5 obrócić , chociaż jeszcze się meczą z kawałkiem z tego co słyszałem , no nie licząc od Łodzi.
Warto było budować ? Warto.
Hitler już wpadł na to , że warto w 40-tych latach. :roll:
Ponadto Grześ kiedyś nie było aut po 200 KM i w górę , dlatego ktoś "mondry" wpadł na pomysł , budujemy autostrady.
Ostatnio edytowano 18.04.2014 14:14 przez maniust, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.04.2014 14:14

maniust napisał(a):Ponadto Grześ kiedyś nie było aut po 200 KM i w górę , dlatego ktoś "mondry" wpadł na pomysł , budujemy autostrady.

Ej, Maniek, zbyt dosłownie czytasz.... :wink:
Ja to bym tylko chciał żeby "pepiki" do Żyliny dorobili..
W PL jest mi to obojętne, bo nie jeżdżę.

A co do kultury to lepiej debilowi odpuścić...zwłaszcza w drodze na wakacje, kiedy mamy rodzinę w aucie.
Wszelkie hamowania, pokazywanie środkowego palca, itp..itd...mogą się czasem skończyć ciężkim uszczerbkiem na zdrowiu....
There's always a bigger fish (Qui-Gon Jinn). :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 18.04.2014 14:35

sernikowy napisał(a):"Jadę przedwczoraj u siebie. 55km/h zamiast 50 przyznaję i co? Pani wyjeżdż spod Biedornki ... prosto mi przed maskę, hamuję, trąbię, nic nawet chyba nie zobaczyła .... dramat. Czy nie mogła poczekać ? Za mną nic nie jechało..."

to prawda gorzka niestety, mężczyźni to mistrzowie złości, agresji i chamstwa na drodze (pozdrawiam panów którzy z chluba pisali jak siedzą na ogonie innym, ale kobiety biją facetów na głowę w głupocie na drodze. Jeżdżę co dzień i nie przesadzam, jazda za kobietą to jedna wielka loteria, po prostu kompletnie nie wiadomo co zaraz zrobi

jeżdżę dużo i intensywnie od bardzo dawna i twierdzę, że mężczyźni potrafią odstawić taki numer na drodze, że wszelkie kawałowe blondynki odpadają ...

sernikowy napisał(a): pewnie wyjdę na szowinistyczna świnię, ale uważam, ze kobiety mogą miec prawo jazdy, ale kurs dla wiekszości z nich powinien trwac 2 lata.

ja bym tu nie dzieliła na płeć , no chyba, że jakiś mężczyzna chce się dowartościować :roll:
po pierwszych godzinach kursu praktycznego widać, czy dany człowiek nadaje się na kierowcę czy nie, pewne rzeczy się ma lub nie, owszem nauczy się i będzie jeździł ale czy tak jak powinien???
testy psychologiczne powinni zaliczać kandydaci na kierowców ;)

no i wyobraźnia - bo to też się przydaje ... tu mały przykład
dodam tylko, że to droga spacerowa przez las, sielankowe miejsce rodzinno-dziecinne plus śmigające rowery, dobrze, że natura potrafi eliminować zagrożenia
Ostatnio edytowano 18.04.2014 14:52 przez Bea.ta, łącznie edytowano 1 raz
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.04.2014 14:38

maniust napisał(a):kiedyś nie było aut po 200 KM i w górę , dlatego ktoś "mondry" wpadł na pomysł , budujemy autostrady.

Mnie to 200 KM i więcej bardziej przydaje się na "krajówce" do szybkiego i bezpiecznego wyprzedzania, niż na autostradzie do podróżowania z V=150 km/h
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 18.04.2014 14:53

jara napisał(a):
maniust napisał(a):kiedyś nie było aut po 200 KM i w górę , dlatego ktoś "mondry" wpadł na pomysł , budujemy autostrady.

Mnie to 200 KM i więcej bardziej przydaje się na "krajówce" do szybkiego i bezpiecznego wyprzedzania, niż na autostradzie do podróżowania z V=150 km/h

Zgadzam się z tobą , jednak ileś to razy słyszałem pytanie :
-ile poleci ?!
Zastanawiam się wtedy , czy to aż tak ważne i czy rozmawiam z idiotą czy nie.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.04.2014 15:12

maniust napisał(a):
jara napisał(a):

Zgadzam się z tobą , jednak ileś to razy słyszałem pytanie :
-ile poleci ?!
Zastanawiam się wtedy , czy to aż tak ważne i czy rozmawiam z idiotą czy nie.

Jest zgoda :lol:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.04.2014 16:14

jackuc napisał(a): No przecież bądź pan człowiekiem, czemu mi pan zwraca uwagę, nie ma gdzie stanąć, przecież nie będę szła 100m bo mi się spieszy ..

Zrozum: dla niej to jest pół godziny na wyjechanie z parkingu, kolejne pół godziny na poszukanie odpowiedniego miejsca (co najmniej na długość TIR-a z naczepą), jeszcze pół godziny na zaparkowanie plus konieczność kupienia 2 lusterek i zderzaka! :mrgreen: :mrgreen:

Na temat kobiet za kółkiem to można by napisać wielotomowe dzieło!!

Ile byśmy nie narzekali, to i tak nie zmienimy faktów, że 9 na 10 z nich po prostu się do kierownicy nie nadaje!
Ostatnio edytowano 18.04.2014 16:19 przez Raul73, łącznie edytowano 3 razy
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.04.2014 16:14

Podobno na kulturę jazdy bezpośrednie przełożenie ma muzyka, jakiej się słucha w samochodzie.

Biorąc pod uwagę, że większość Polski jest w zasięgu popkulturowej papki typu Kombi, Bieber i Rodowicz, to by tłumaczyło niektóre zachowania.
Ciekawe czego słuchał ten Niemiec :?

;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi