Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.03.2018 21:48

Cze!/Sre! :oczko_usmiech:
anakin napisał(a):Się pytam- kto TAK ubrany jeździ na rowerze??? 8O

Ja, latem do kościoła. :oczko_usmiech:
anakin napisał(a):Żal.pl.

Tak, żal to jest, że nie mam takiego bicycla. :cry:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.03.2018 21:49

walp napisał(a):Ja, latem do kościoła. :oczko_usmiech:

Czyli na legalu możesz sypać setką gdzie tylko chcesz.
Jakby co.........strój już masz odpowiedni. :wink:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 04.03.2018 21:57

anakin napisał(a):
walp napisał(a):Ja, latem do kościoła. :oczko_usmiech:

Czyli na legalu możesz sypać setką gdzie tylko chcesz.
Jakby co.........strój już masz odpowiedni. :wink:

Biedny Krzyś, będzie walczył... przecież mógł jechać 200km/h, a tu "tylko" lekko ponad 100-tkę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2018 09:24

Żal.pl.

Hipsterka po mieście, do pracy w korpo - tfu, w jakichś śniadaniowniach czy szerowanych spejsach. Serio - ja już raz usłyszałem, że na rowerze w mieście powinno się ubierać "po miejsku" a nie w obcisłe ciuchy. Co kto woli :)

rower.JPG

Dzień dobry Panom
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 05.03.2018 21:46

Pääkäyttäjä napisał(a):
Żal.pl.

Hipsterka po mieście, do pracy w korpo - tfu, w jakichś śniadaniowniach czy szerowanych spejsach. Serio - ja już raz usłyszałem, że na rowerze w mieście powinno się ubierać "po miejsku" a nie w obcisłe ciuchy. Co kto woli :)

rower.JPG

Dzień dobry Panom
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nikt nie zwrócił uwagi na ładne okulary :idea:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 06.03.2018 09:18

Cze!...no bo wszyscy pewnie patrzą na ...ładnie zaplecione warkoczyki.
pozdro
fly
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 06.03.2018 09:23

fly napisał(a):Cze!...no bo wszyscy pewnie patrzą na ...ładnie zaplecione warkoczyki.
pozdro
fly

Ta, a na następnym zdjęciu okaże się, że to facet.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 06.03.2018 09:51

...jak na przykład Caitlyn Marie Jenner (ur. jako William Bruce Jenner) :wink: ?
pozdro
fly
....dobra ....mam mieszane uczucia odnośnie tej wypowiedzi Maji Włoszczowskiej blisko z przed roku
https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onec ... mi/c6f8y1b a szczególnie fragment o jeżdzie parami (od 1min.10 sek)
pozdro
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.03.2018 11:09

fly napisał(a):....dobra ....mam mieszane uczucia odnośnie tej wypowiedzi Maji Włoszczowskiej blisko z przed roku
https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onec ... mi/c6f8y1b a szczególnie fragment o jeżdzie parami (od 1min.10 sek)
pozdro

Poczytaj prawo w o ruchu drogowym tylko polskie ! Wujek nie działa :mrgreen: ?
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 06.03.2018 11:42

Wg. tego co powiedziała Maja Włoszczowska wszystko jest ok.
A przecież to nie prawda,
03_1200.jpg

Na powyższym rysunku rowerzyści popełniają wykroczenie.
pozdro
fly
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 09.04.2018 12:21

Mały fragment ustawy Prawo o ruchu drogowym, dla tych co na rowerach
Art. 33. 1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe - z jezdni.

2. Dziecko w wieku do 7 lat może być przewożone na rowerze, pod warunkiem że jest ono umieszczone na dodatkowym siodełku zapewniającym bezpieczną jazdę.

3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:

1) jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;

2) jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;

3) czepiania się pojazdów.

4. Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się:

1) wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd;

2) zwalniania lub zatrzymywania się bez uzasadnionej przyczyny.

5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy:

1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub

2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów.

6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

7. Kierujący rowerem może jechać lewą stroną jezdni na zasadach określonych dla ruchu pieszych w przepisach art. 11 ust. 1-3, jeżeli opiekuje się on osobą kierującą rowerem w wieku do lat 10.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 09.04.2018 12:47

ogi napisał(a):Mały fragment ustawy Prawo o ruchu drogowym, dla tych co na rowerach
[...]
3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:

1) jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;

Nie do końca tak jest.

Co do zasady rowerzyści nie mogą jechać obok siebie po jezdni. Powinni jechać jeden za drugim. Z tym że ostatnia nowelizacja ustawy – Prawo o ruchu drogowym, która weszła w życie 21 maja 2011 r. dopuszcza co prawda jazdę rowerów obok siebie po jezdni, ale tylko wtedy, gdy nie utrudnia to poruszania się innym uczestnikom ruchu albo w inny sposób nie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego. Oznacza to, że rowerzyści mogą tak jechać np. na całkowicie pustej drodze. W momencie gdy pojawia się pojazd, który np. chce ich wyprzedzić, rowerzyści powinni ustawić się w kolumnie.
Cyt. z Gazety Prawnej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.04.2018 13:39

Tylko rzeczywistość swoje - nie dalej jak wczoraj, zwróciłem uwagę dwójce rowerzystów, że droga nie jest pusta i powinni zgodnie z przepisami, jechać jeden za drugim... usłyszałem, że się nie znam i oni mają prawo tak jechać. No cóż.
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 09.04.2018 14:20

Mój błąd. Wrzuciłem art. 33 z pierwszego lepszego PRD znalezionego w necie.
Na dzień dzisiejszy mamy jeszcze ust 3a

3a. Dopuszcza się wyjątkowo jazdę po jezdni kierującego rowerem obok innego roweru lub motoroweru, jeżeli nie
utrudnia to poruszania się innym uczestnikom ruchu albo w inny sposób nie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego.

Kiedyś śledziłem jakąś stronę dla cyklistów i mam wrażenie, że oni czytają przepisy tak jak chcą je zrozumieć.

Co do kultury kolarzy.
Koło mojej wsi jest obwodnica na której obowiązuje zakaz ruchu rowerów wyrażony odpowiednim znakiem. I zwróciłem uwagę panu na całkiem wypasionej kolarce, że chyba nie powinien się tu poruszać. Tyle chu....w pod swoim adresem już dawno nie usłyszałem.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 21.06.2018 05:38

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi