Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 03.03.2018 19:04

Ja się już z Tobą :papa: (pożegnałem ) i to na serio (więc nie użyłem :wink: )
ps. jeszcze stoisz na krze-ale ona się już powoli topnieje.
pozdro
fly
...nie byłbym sobą o tym hamowaniu....
już sam tytuł "To nie wstyd być wyprzedzonym"
Ikke flaut å bli forbikjørt

Forbikjøring er ikke bare forbudt når den kan medføre fare. Forbikjøring er også forbudt når den kan forstyrre andre trafikanter. Når feriekøene er lange og strømmen av biler går tett i tett, er det altså ikke lov å snikkjøre eller tråkle seg fram i rekken.
Med så tett trafikk som en har på norske veier i dag, vil nærmest enhver forbikjøring medføre risiko. Det er derfor bestemt at den som blir forbikjørt, har plikt til å slippe fram den som skal forbi. Den forbikjørte skal legge seg til høyre og ikke øke farten.
Selv ikke under forbikjøring har man lov til å overskride fartsgrensene. Dersom en ønsker å kjøre forbi en bil som ligger i 70 kilometer i timen og selv ikke skal overskride 80 kilometer i timen, blir forbikjøringsstrekningen på nærmere 600 meter.
Om den som blir forbikjørt reduserer farten fra 70 til 60 km/t halveres forbikjøringsstrekningen. Eller generelt sagt, for hver 10 km/t forskjell i farten mellom forbikjørte og forbikjørende bil, reduseres forbikjøringsstrekningen til det halve.
Det er også grunn til å minne om at de som kjører saktegående kjøretøyer, ikke minst folk med campingvogn eller bobil nå i feriesesongen, har plikt til å følge med i speilet og kjøre til side og slippe forbi de som vil passere, om nødvendig stoppe helt opp.
God folkeskikk gir tryggere trafikk.

tłumaczenie
Jest okazja by przyponieć iż poruszający się wolniej pojazdem-nie brakuje ludzi z przyczepkami i kamperami teraz w sezonie wakacyjnym-mają obowiązek spoglądania w lusterka (w celu kontrolowania) ,zjeżdżania i przepuszczania tych którzy chcą przejechać(wyprzedzić), jeśli to konieczne zatrzymać się całkowicie.

...no w głowie się nie mieści co te "norki" se wymyśliły...
jak widać pomysł ten działa.
Jest tam również o różnicy prędkości, czyli dlaczedo należy zwolnić będąc wyprzedzanym.
Ostatnio edytowano 03.03.2018 21:22 przez fly, łącznie edytowano 1 raz
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.03.2018 20:37

romuald22 napisał(a):Nie komentuję odebrania mu prawa do jazdy ale (...)

Znam też taką osobę:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Renata_Ma ... a%C5%84ska
i wiesz co?
Nie spaceruje sobie publicznie z wiatrówką strzelając od czasu do czasu w krzaczory czy na wiwat.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.03.2018 20:40

romuald22 napisał(a):To nie jest rajdowiec? Celebryta?

Ok, może nie trochę poniosło z tym nie-rajdowcem.
Jednak co do szacunku- zdania nie zmienię.
Prawdziwy facet bierze na klatę jak dał d.....a nie kombinuje jak to obejść.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 03.03.2018 23:26

anakin napisał(a):

Drogi romuald22, i co z tego ze Krzyś jest taki MEGA SUPER itp. ?
A znasz tego Pana ?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Janusz_Kulig
Fajny człowiek, super kierowca, a zginął w bardzo beznadziejny sposób... dlatego może i Krzyś jest zarąbisty... ale jest taki sam jak my i dotyczy go te samo prawo...
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.03.2018 01:34

boboo napisał(a):
romuald22 napisał(a):Nie komentuję odebrania mu prawa do jazdy ale (...)

Znam też taką osobę:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Renata_Ma ... a%C5%84ska
i wiesz co?
Nie spaceruje sobie publicznie z wiatrówką strzelając od czasu do czasu w krzaczory czy na wiwat.

Zbigniew Bródka ma ubrane czasami buty, a Otylia Jędrzejczak nie zawsze chodzi w płetwach, a Kamil Stoch w saunie z nartami to by chyba potarmosił biesiadników.

anakin napisał(a):

yzedef napisał(a):...dlatego może i Krzyś jest zarąbisty... ale jest taki sam jak my i dotyczy go te samo prawo...

Tak.(to)Prawo dotyczy nas wszystkich. I trzeba je wziąć "na klatę".

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... Id,2483029
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.03.2018 06:49

romuald22 napisał(a):Zbigniew Bródka ma ubrane czasami buty, a Otylia Jędrzejczak nie zawsze chodzi w płetwach, a Kamil Stoch w saunie z nartami to by chyba potarmosił biesiadników.
Widzę, że się nie zrozumieliśmy.

romuald22 napisał(a):Tak.(to)Prawo dotyczy nas wszystkich. I trzeba je wziąć "na klatę".
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... Id,2483029
"I dlatego ja, miszcz rajdowy, mam was, plebsie, i wasze przepisy w doopie. Zwykła przyzwoitość? Hehe..."

Są na świecie regiony, gdzie - już niejako - tradycyjnie, złodziej złapany za rękę krzyczy: "to nie moja ręka".
I co ciekawe: im większy celebryta, tym bezczelniejszy padalec.

Jest taki zwrot: "noblesse oblige", ale ten przypadek dotyczy raczej "paysan'a".
babiszado
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) babiszado » 04.03.2018 08:49

Nie robię tu za adwokata Krzysztofa, sam uskuteczniam jazdę +10% do przepisów, ale wczoraj w którymś serwisie informacyjnym podali info, że w ubiegłym roku sądy przychyliły się do skarg kilkudziesięciu kierowców ukaranych tak samo jak on. Czyli z tym jego tłumaczeniem coś na rzeczy jest.
Natomiast jeżeli jechał w terenie zabudowanym 100 a nie 113 to i tak prawko powinno być zabrane bezwzględnie.
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 04.03.2018 10:48

babiszado napisał(a):Nie robię tu za adwokata Krzysztofa, sam uskuteczniam jazdę +10% do przepisów, ale wczoraj w którymś serwisie informacyjnym podali info, że w ubiegłym roku sądy przychyliły się do skarg kilkudziesięciu kierowców ukaranych tak samo jak on. Czyli z tym jego tłumaczeniem coś na rzeczy jest.
Natomiast jeżeli jechał w terenie zabudowanym 100 a nie 113 to i tak prawko powinno być zabrane bezwzględnie.

No jest na rzeczy i to wiele. Niech każdy z nas spróboje jechac idealnie równo za autem poprzedzającym. Jest to szalenie trudne i cięzko taką prędkość i odległość utrzmać. Ja mam u siebie aktywy radar i wiem o czy pisze. Podczas ostatniej 'sprawy' Hołowczyca policja 'pomyliła' się z pomiarem o 'raptem' 43km/h. Zostawmy sprawę sądowi do rozstrzygnięcia bo taki nieuczciwy pomiar może spotkać każdego z nas. Dlaczego policja w swoich przetargach nie zamawia samochodów z widerejestratorem z aktywnym radarem? Tam nie będzie żadnych nieścisłości. Nasze samochody osobowe od kilku ładnych lat mają aktywne tempomaty (wykorzystujące aktwny radar do pomiaru odległości od poprzedzającego auta) więc czemu policyjne nie mogą? Te wątpliwości podzielił ostatnio sąd w Lublinie uniewinniajac kierowcę 'złapanym' na wide. Technologia jest tylko czy policji byłoby to na ręke?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2018 11:57

I pomyśleć, że w Czechach czy Austrii (jak i zapewne w innych krajach UE) sprawa z miejsca ląduje w sądzie. A nie, opony, radar czy co tam w wymówce się znajdzie...
trzeci
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) trzeci » 04.03.2018 12:29

babiszado napisał(a):....Czyli z tym jego tłumaczeniem coś na rzeczy jest.
na rzeczy jest tylko to że dał d..y. Czy Krzysia traktować jako sportowca czy celebrytę to jest osobą publiczną i zwyczajnie złamał przepisy i to grubo - nie istotne dla mnie czy w sądzie udowodni się, że jechał 99km/h czy 101km/h. miał jechać 50km/h i kropka.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 04.03.2018 13:07

Cze!
romuald22 napisał(a):Zbigniew Bródka ma ubrane czasami buty, a Otylia Jędrzejczak nie zawsze chodzi w płetwach, a Kamil Stoch w saunie z nartami to by chyba potarmosił biesiadników.

Tak jak pisze boboo nie zrozumiałeś przekazu,
Bródka faktycznie chodzi w butach, ale gdy a na nogach ma panczeny nie słyszałem iż ściga się na ulicach z przejeżdzającymi samochodami, Jędrzejczak za swoje błędy pokutuje, i pokutować będzie do końca życia, no ...i faktycznie nie słychać było o Kamilu iż próbował wejść do sauny w nartach do skakania-ale być może wkrótce usłyszymy iż ty razem pan Hołowczyć do sauny próbował wjechać swoim samochodem?
Nie komentuje pracy policji ani sprzętu którym się posługuje, jeśli "Hołek" nabroił i sąd mu to udowodni to ok, a jeśli się wywinie to trudno.
...Wyjątkowo nie cierpie tego słowa/postawy/zawodu(?) celebryta...
pozdro
fly
...spodobał mi się komentarz jednego z czytelników pod artykułem z linku

~Zaciekawiony- 05.01 (00:09)

Bardzo mnie ciekawi czy któryś łamiąc prawo funkcjonariusz jadący za innym pojazdem łamiąc prawo też został ukarany mandatem czy inni sankcjami. Pojazd bez syreny i bez świecące niebieskiego światła NIE JEST POJAZDEM UPRZYWILEJOWANYM który to może napisać prawo. Pamiętajcie o tym wszyscy!!! Nie bronie mówiąc że to dla dobra sprawy bo dla mnie jadącego spokojnie i prawidłowo trendzie dwóch wariatów droga zagrażających innym uczestnikom ruchu!
Ostatnio edytowano 04.03.2018 19:34 przez fly, łącznie edytowano 1 raz
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.03.2018 19:33

fly napisał(a):Cze!
Tak jak pisze boboo nie zrozumiałeś przekazu,
Bródka faktycznie chodzi w butach, ale gdy a na nogach ma panczeny nie słyszałem iż ściga się na ulicach z przejeżdzającymi samochodami, Jędrzejczak za swoje błędy pokutuje, i pokutować będzie do końca życia, no ...i faktycznie nie słychać było o Kamilu iż próbował wejść do sauny w nartach do skakania-ale być może wkrótce usłyszymy iż ty razem pan Hołowczyć do sauny próbował wjechać swoim samochodem?
Nie komentuje pracy policji ani sprzętu którym się posługuje, jeśli "Hołek" nabroił i sąd mu to udowodni to ok, a jeśli się wywinie to trudno.
...Wyjątkowo nie cierpie tego słowa/postawy/zawodu(?) celebryta...
pozdro
fly

Sre!
Przekaz zrozumiałem natomiast Ty (i nie tylko) nie zrozumiałeś ironii.

Nikt z nas nie jest "święty" w świetle przepisów drogowych i proszę nie pisać pierdół, ze każdy idealnie wszystkie przepisy drogowe przestrzega.

Polski sąd orzekł, że pomiar wideorejestratorem z pojazdu policyjnego nie jest prawidłowy.
Jak się komuś orzeczenia polskiego sądu nie podobają to trzeba zmienić sądy albo obywatelstwo.

Nie jestem żadnym adwokatem Hołowczyca. Prawdopodobnie przekroczył prędkość tam gdzie nie powinien. Poniósł karę.

Jeżeli ktoś przekracza prędkość to wolę żeby to był Hołowczyc niż każdy powyższy dyskutant. Łącznie ze mną.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 04.03.2018 20:08

Cze!
romuald22 napisał(a):Sre!
Przekaz zrozumiałem natomiast Ty nie zrozumiałeś ironii.

Nikt z nas nie jest "święty" w świetle przepisów drogowych i proszę nie pisać pierdół, ze każdy idealnie wszystkie przepisy drogowe przestrzega.

Polski sąd orzekł, że pomiar wideorejestratorem z pojazdu policyjnego nie jest prawidłowy.
Jak się komuś orzeczenia polskiego sądu nie podobają to trzeba zmienić sądy albo obywatelstwo.

Nie jestem żadnym adwokatem Hołowczyca. Prawdopodobnie przekroczył prędkość tam gdzie nie powinien. Poniósł karę.

Jeżeli ktoś przekracza prędkość to wolę żeby to był Hołowczyc niż każdy powyższy dyskutant. Łącznie ze mną.

Martwiłbym się gdybym to tylko ja nie zrozumiał Twojej "ironii", na szczęście jest inaczej, natomiast noszenie aureoli świętego nie jest łatwe..to fakt :D
Polski sąd orzekł iż w przypadku pana Ernest P nie został wykonany w sposób prawidłowy i poddał wątplliwości stosowanie tego urządzenia jako dowodu w tej (jak i innych w przyszłości) sprawie o wykroczenie z art. 92a kw.
Myślę że panu Ernest P. jak i wielu kierowcom raczej podoba się ten werdykt-więc pozostaną przy swoim obywatelstwie, podobnie zresztą pan Hołowczyc.
...i nie podlega dyskusji, oraz nie zależy to od Twojej woli kto może/powinien przekraczać prędkość nie zależnie od tego czy jest celebrytą czy nie.
Podobno (nie wiemm czy to prawda) pan Hołowczyc śpieszył się na konferencje/spodkanie o bezpieczeństwie....
pozdro
fly
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.03.2018 20:20

fly napisał(a):...
Podobno (nie wiemm czy to prawda) pan Hołowczyc śpieszył się na konferencje/spodkanie o bezpieczeństwie....
pozdro
fly

Sre!
Jeżeli już to na spotkanie.

Nara
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.03.2018 20:50

fly napisał(a):Podobno (nie wiemm czy to prawda) pan Hołowczyc śpieszył się na konferencje/spodkanie o bezpieczeństwie....
pozdro
fly

Z przedstawicielami jakiegoś banku, żeby być precyzyjnym.
To ma być jego usprawiedliwienie?
O czym my w ogóle gadamy!
Gość w zabudowanym ciął ponad setkę !
I mógł bo się spieszył???
Ale podobno teraz będzie jeździł na rowerze...
Obrazek
Się pytam- kto TAK ubrany jeździ na rowerze??? 8O
Żal.pl.

fly napisał(a):Cze!

romuald22 napisał(a):Sre!

A Wy moglibyście skończyć już te "dyskusje" na poziomie Gimnazjum w co drugim temacie?
Tak z ciekawości pytam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi