Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 01.03.2018 23:05

fly napisał(a): ...no Ty swój kurs (prawa jazdy) olałeś, to nie ulega wątpliwości.
Piszesz piętnastoletnia passa została przerwana....a już niewinny filmik pokazuje szarą rzeczywistość, a ile tego typu "zonk"-ów zaliczasz codziennie? -może passa byłaby przewrwana wcześniej i to wielokrotnie ? niestety patroli policji mamy tyle ile mamy.
pozdro
fly
Pisząc/rozmawiając z Tobą piszę o 80% kierowców więc nie traktuj tego osobiście.

Przyznaję Ci rację. Mój manewr cofania z filmu jest niezgodny z przepisami.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.03.2018 08:12

Niestety,
wczoraj BGH uchylił wyroki dożywocia (w I instancji było zakwalifikowane jako morderstwo) i kwalifikację.
Chodzi o wyścigi na ulicach Berlina 2 lata temu ze skutkiem śmiertelnym.
(170 kmh w mieście, przejazdy na czerwonym)
Teraz ponownie rozpatrzy to inny sąd. Postronni przypuszczają, że skończy się na 5 latach.

W tym miejscu mogę tylko napisać (jakkolwiek to zabrzmi): szkoda, że ofiara była z Kazachstanu, a nie z Czeczenii.
Chociaż o Kazachach też się mówi, że to chłopy z cohones.
A syn ofiary ma 37 lat.

Są sytuacje, kiedy "A man's got to do what a man's got to do".
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.03.2018 12:59

Habanero napisał(a):
fly napisał(a): ...no Ty swój kurs (prawa jazdy) olałeś, to nie ulega wątpliwości.
Piszesz piętnastoletnia passa została przerwana....a już niewinny filmik pokazuje szarą rzeczywistość, a ile tego typu "zonk"-ów zaliczasz codziennie? -może passa byłaby przewrwana wcześniej i to wielokrotnie ? niestety patroli policji mamy tyle ile mamy.
pozdro
fly
Pisząc/rozmawiając z Tobą piszę o 80% kierowców więc nie traktuj tego osobiście.

Brawo za przyznanie się :)
Wierzysz, że "mentor" ze swoimi zasadami i mądrościami jest bez skazy? Bo ja nie :)
Pouczać ex cathedra może średnio zdolna małpa z dostępem do google :)
Pisać każdy może trochę lepiej lub gorzej :) :papa:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.03.2018 18:39

bluesman napisał(a):Wierzysz, że "mentor" ze swoimi zasadami i mądrościami jest bez skazy? Bo ja nie :)

Mentor "cze" bo krótkim zbanowaniu już nie ma w opisie PierrDolle tylko Pierr.
Opis ukrócony - wypowiedzi wydłużone. :) Równowaga w przyrodzie. :lol:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.03.2018 19:50

bluesman napisał(a):
Habanero napisał(a):
pozdro
fly

Brawo za przyznanie się :)
Wierzysz, że "mentor" ze swoimi zasadami i mądrościami jest bez skazy? Bo ja nie :)

Kolega z pewnością zalicza się do tych 20 %, którzy nigdy się nie mylą :wink:
Pewne jest również to, że swoją filozofię dopasowuje pod konkretnego rozmówcę.
O dziwo jeszcze parę stron wcześniej pisał o bardzo ważnej kwestii pomijanej na kursach prawa jazdy, a mianowicie o współpracy kierowców na drodze.
fly napisał(a):Cze!
Na polskich drogach brakuje współpracy, nikt na kursie nie jest uczony jak pomóc innemu kierowcy.

Obecnie nie zauważa już braku współpracy u kierowcy, który nie chciał się cofnąć. Nie rozbiera na czynniki pierwsze i nie analizuje całego zdarzenia. Nie interesują go odległości między samochodami. Zeszło to na drugi plan. Teraz najważniejsza jest pała, którą można dowalić .

Jednak, gdyby sytuacja była odwrotna i to ja bym siedział komuś na zderzaku i nie daj boże nie chciał się cofnąć, zobaczyłbyś zupełnie inną narrację. Cały elaborat dotyczyłby braku współpracy i empatii z mojej strony w stosunku do innych kierowców.
O zachowaniu bezpiecznej odległości nie wspomnę.
Filozofię życiową takich ludzi oddają słowa : Daj człowieka a znajdę na niego paragraf.
Dlatego wolałem przyznać się do błędu i nie dyskutować dłużej.
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 02.03.2018 20:15

Na trzy miesiące z prawem jazdy musiał pożegnać się Krzysztof Hołowczyc. Jak twierdzi policja, kierowca zatrzymany na terenie powiatu kłodzkiego, w terenie zabudowanym jechał o 63 kilometry na godzinę ponad limit prędkości. (http://www.tvn24.pl)
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 02.03.2018 20:26

Powtórka z rozrywki...
Hm...? Jechał starym GTR-em...?
Znowu wykombinują przedawnienie...?
...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.03.2018 20:30

endryu napisał(a):Powtórka z rozrywki...
...

Oczywiście.
Dlatego szacunku dla tego gościa we mnie nie ma od dawna.
Tym bardziej, że to bardziej celebryta niż rajdowiec.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 02.03.2018 22:15

Cze!

Nie chciałeś dyskutować ...a jednak dyskutujesz.
Wymusiłeś na kierowcy będącym z tyły aby się cofną, a nie to on zrobił Ci miejsce i dał Ci znak ...no nie wiem... migną światłami (co akurat mogło by być źle odczytane) machną ręką przez odtwarte okno. Nie, Ty po prostu chamsko zacząłeś cofać-przecież nic nie ryzykowałeś-to kierowca z tyłu jakby coś płaci. Jeśli nie chciał Ci ustąpić...możecie sobie uścisnąć dłonie. Tak jak możesz sobie uścisnąć dłonie z bluesman -em i ...temu tam no ...co lata ze słownikiem ....nieważne.
Pewnie nie pamiętasz jak nazwałeś tego kierowcę z tyłu...
Zakładasz iż jestem w jakichś tam 20 % ...
jestem w tych statystykach, które mówią o kierowcach którzy nie zostali ukarani mandatem karnym od 95r (chociaż dwa razy mandat otrzymałem-został anulowany w obu przypadkach, i był za parkowanie na posesji prywatnej).
...i tak 95-do 98 podejrzewam iż nie więcej niż 15.000km, potem już 45-60.000 do 2005 (w tym motor), a od 2005 do teraz 80.000 a bywało i więcej, trzy kolizje-zwierzęta leśne.
Odnośnie Google...wszyscy mamy równe szanse, a kolega aferzysta może skorzystać i wygooglować Dolle, i tak będzie się nazywać moja firma jak dostanę przedstawicielstwo, aczkolwiek... :wink: nie dawał sobie rady to poskarżył się pani/panu, zresztą pisząc z błędem bo wyrazy te połączył (ale nazwa będzie super-dzienx)
pozdro
fly
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 02.03.2018 23:29

anakin napisał(a):
endryu napisał(a):Powtórka z rozrywki...
...

Oczywiście.
Dlatego szacunku dla tego gościa we mnie nie ma od dawna.

Tak jest anakin... nawet miałem go okazję w dawnych czasach ze dwa razy poznać w luźnych rozmowach... przegiął niech odpowiada a nie szuka kolegów i wyjścia z sytuacji.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.03.2018 23:51

Z Tobą już przestałem.
Ale na koniec zabawię się w Ciebie :lol:
Myślałem że jesteś miszczem a tu taki zooonk. Zawiodłem się :(
fly napisał(a):Zaobserwowałem iż jeśli chamuję tuż przed tym jak zostaję wyprzedzany to kierowcy wpadają w panikę i cały misterny plan psu na budę.

Często spotykam się z takim chamskim zachowaniem na drodze.
Mam nadzieję, że już faktycznie zaprzestałeś ten proceder. Choć tak naprawdę to Ci nie wierzę.
art. 90
Hamowanie w sposób powodujący zagrożenie bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienie art. 19 ust. 2 pkt 2 100 - 300 pln.

...jestem w tych statystykach, które mówią o kierowcach którzy nie zostali ukarani mandatem karnym od 95r (chociaż dwa razy mandat otrzymałem-został anulowany w obu przypadkach, i był za parkowanie na posesji prywatnej).
...i tak 95-do 98 podejrzewam iż nie więcej niż 15.000km, potem już 45-60.000 do 2005 (w tym motor), a od 2005 do teraz 80.000 a bywało i więcej, trzy kolizje-zwierzęta leśne.

-może passa byłaby przewrwana wcześniej i to wielokrotnie ? niestety patroli policji mamy tyle ile mamy.
pozdro
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 03.03.2018 00:11

Habanero napisał(a):

Z Tobą już przestałem.
Ale na koniec zabawię się w Ciebie :lol:
Myślałem że jesteś miszczem a tu taki zooonk. Zawiodłem się :(
fly napisał(a):Zaobserwowałem iż jeśli chamuję tuż przed tym jak zostaję wyprzedzany to kierowcy wpadają w panikę i cały misterny plan psu na budę.

Często spotykam się z takim chamskim zachowaniem na drodze.
Mam nadzieję, że już faktycznie zaprzestałeś ten proceder. Choć tak naprawdę to Ci nie wierzę.
art. 90
Hamowanie w sposób powodujący zagrożenie bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienie art. 19 ust. 2 pkt 2 100 - 300 pln.

...jestem w tych statystykach, które mówią o kierowcach którzy nie zostali ukarani mandatem karnym od 95r (chociaż dwa razy mandat otrzymałem-został anulowany w obu przypadkach, i był za parkowanie na posesji prywatnej).

-może passa byłaby przewrwana wcześniej i to wielokrotnie ? niestety patroli policji mamy tyle ile mamy.
pozdro

-nie dyskutujesz...a jednak...
-o hamowaniu wyrwałeś z kontekstu (nisko upadłeś a miałem lepszą opinię o Tobie...mimo wszystko) kto będzie chciał to oceni kultura-jazdy-t44892-1245.html?hilit=psu#p1928572
-to Ty swoim hamowaniem/zatrzymaniem się spowodowałeś utrudnienie w ruchu
ponadto
-nieodpowiednie ustawienie pojazdu na jezdni przed skręceniem 150 pln
i na koniec
masz taką średnią?
pozdro
fly
Baw się we mnie do woli-zapewne wszystkim uczestnikom ruchu drogowego wyjdzie to na dobre. :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.03.2018 09:30

i dla rozluźnienia :) ludzie potrafia być niesamowici :)

Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 03.03.2018 12:10

fly napisał(a):.....
-o hamowaniu wyrwałeś z kontekstu (nisko upadłeś a miałem lepszą opinię o Tobie...mimo wszystko) kto będzie chciał to oceni kultura-jazdy-t44892-1245.html?hilit=psu#p1928572

1.
Czy kontekst z którego zostało wyrwane zdanie zmienia jego zgodność z prawdą ?
Nie. Napisałeś, że takie hocki klocki wyprawiałeś na drodze i to jest fakt. To, że robiłeś to w trosce o kierowców, którzy chcieli Cię wyprzedzić, jeszcze bardziej pokazuje Twoje dyletanctwo, a co najgorsze brak wyobraźni. Porównaj sobie stopień niebezpieczeństwa Twoich manewrów z moim, może coś Ci zaświta.

2.
To jak można wyciągać zdania z kontekstu w celu zmanipulowania i podciągnięcia treści pod swoją tezę, pokazuje Twoja bardzo słaba zagrywka, która została szybko zweryfikowana i musiałeś się tłumaczyć, zresztą jak zwykle, bardzo pokrętnie.
Tu manipulacja kultura-jazdy-t44892-1365.html#p1945940
Tu weryfikacja kultura-jazdy-t44892-1380.html#p1945941
Tu Twoje pokrętne tłumaczenie się kultura-jazdy-t44892-1380.html#p1945951

fly napisał(a):-to Ty swoim hamowaniem/zatrzymaniem się spowodowałeś utrudnienie w ruchu
ponadto
-nieodpowiednie ustawienie pojazdu na jezdni przed skręceniem 150 pln
....

Przyznałem się do błędu. Odtwarzasz cały czas tę samą płytę. Ktoś Cię zaprogramował.
Mam nadzieję, że Tobie też nie zabraknie niczego między nogami i przyznasz się do swoich baboli.

Baw się we mnie do woli-zapewne wszystkim uczestnikom ruchu drogowego wyjdzie to na dobre. :papa:

Na końcu przed :papa: powinieneś postawić :wink:

P.S.
Po co brniesz dalej. Co prawda jeszcze płyniesz, ale kra nad Tobą powoli zamarza.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.03.2018 16:12

anakin napisał(a):Dlatego szacunku dla tego gościa we mnie nie ma od dawna.

(O Hołowczycu mowa)

Nie komentuję odebrania mu prawa do jazdy ale

"Trzykrotnie uzyskiwał tytuł rajdowego mistrza Polski (1995, 1996, 1999), raz mistrza Europy (1997), trzykrotnie był zwycięzcą Rajdu Polski, uczestniczył w RSMŚ zarówno w samochodach WRC, jak i grupy N oraz w Rajdzie Dakar. Największe sukcesy odnosił razem z pilotem Maciejem Wisławskim. Od 2005 startuje również w rajdach cross-country. W 2008 zajął 2. miejsce w klasyfikacji końcowej Pucharu Świata, w 2010 zdobył FIA International Cup for Cross-Country Bajas, a w 2013 Puchar Świata FIA w rajdach terenowych."

To nie jest rajdowiec? Celebryta?
Życzę podobnych osiągnięć. W samochodowych sportach rajdowych. Obyśmy coś usłyszeli i mogli wkleić z wikipedii jak ja. Powodzenia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi