Cze!
Habanero napisał(a):Uważasz, że nie jestem w stanie stwierdzić czy samochody z naprzeciwka przejeżdżają w trakcie podnoszenia zapór Przypomnę Ci, że w Polsce w trakcie podnoszenia zapór świecą się czerwone światła ( dokładnie mówiąc pulsują). Miałeś prawo tego nie wiedzieć. P.S. za darmo otrzymujesz wiedzę, za którą ja musiałem 50 zeta wyłożyć
Nie ma nic za darmo, ja zapłaciłem za kurs prawa jazdy, i wiedzę tę posiadam, ponadto od czasu do czasu doszkalam swoje umiejętności...ot chociażby kurs jazdy po oblodzonej nawieżchni etc.
Bywa tak, iż zapory już są podniesione lecz sygnalizator wciąż swieci/miga na czerwono i do tego się odniosłem pisząc iż nie jesteś w stanie ocenić czy kierowcy nadjeżdżający z naprzeciwka naruszyli przepis.
Więc teraz z kolei ja dam Ci tipsa-za darmo, a mianowicie:
są przejazdy kolejowe/tramwajowe, a nawet metra, gdzie sygnalizacja świetlna nie jest zsynchronizowana z zaporami tylko z większą całością np. swiatłami sterującymi ruchem na skrzyżowaniu i pomimo iż zapory będą podniesione do końca i nawet z naprzeciwka zaczną przejeżdzać pojazdy to na Twoim pasie ruchu wciąż będzie świecić się czerwone.
To by było na tyle ...aczkolwiek....
Zainteresował mnie fakt odnośnie wysokości mandatu jaki zapłaciłeś, oraz to, iż nie otrzymałeś punktów karnych za np.
- niezastosowanie się do sygnałów świetlnych: 6 pkt.
lub naruszenie zakazu:
- objeżdżania opuszczonych zapór lub półzapór oraz wjeżdżania na przejazd, jeśli opuszczanie ich zostało rozpoczęte lub podnoszenie ich nie zostało zakończone:4 pkt.
Czy ulgowe traktowanie jest wynikiem Twojego utyskiwania na niskie uposażenia pracowników oświaty?
Odnośnie
Habanero napisał(a):Bo uznałem, że w tym przypadku, mając pieszych z prawej strony, mniej problematycznym wyjściem z zaistniałej sytuacji, będzie cofnięcie się o 1 m.
Art. 23.
3. przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność
Czy należy to rozumieć -"rób co chcesz wg. własnego uznania"?
Ci piesi , para zatrzymała się specjalnie dla Ciebie, a kolejni piesi nadeszli dopiero po około 15 sekundach przechodząc z Twojej lewej strony na prawą...bo stałeś na ich drodze. A... i gratki dla żony że Cię uciszyła z tym epitetem...
więc?
A Tobie nigdy nie przytrafiła się taka sytuacja ?
Wielokrotnie, lecz zawsze jakoś końcówka przebiegała inaczej.
Ja wielokrotnie cofałem , robiąc miejsce innym.
...i mnie się to zdarzało, lecz podobno gdzieś tam w Niebie mamy zapisywane nasze uczynki, staram się więc nie ruszać konta z dobrymi uczynkami...może się przydać na Sądzie Ostatecznym
pozdro
fly
CDN