Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.01.2018 00:20

fly napisał(a):Cze!
Na polskich drogach brakuje współpracy, nikt na kursie nie jest uczony jak pomóc innemu kierowcy.
Sam manewr wyprzedzania należy do niebezpiecznych i należy zachować szczególną ostrożność. Pominę rolę jaką odegrało tu BMW, i skupię się na skodzie i pani z kamerką.
Według opini kolegów oba samochody poruszają się z dużą ostrożnością, jadą z prędkością około 100 km/h bo na tyle pozwalają warunki pogodowe...
pyt.1. Po co więc pani z kamerką wyprzedzała, zdecydowała się na ten niebezpieczny manewr pomio złych warunków pogodowych?
-dlaczego wyprzedzała skodę która jak widać na filmiku nie zachowywała się zbyt pewnie na drodze, co np. widać gdy wyprzedza ją inny samochód (ktoś rozpoznał że też bmw) a znajduje się dość blisko lini środkowej (Art. 16.pkt.4). etc. skąd wiadomo jak zakończyłby się ten manewr, gdyby nie BMW?
Pyt.2. Zastanawiam się ile kosztować może taki drobny gest jak naprzykład zdjęcie nogi z pedału gazu gdy wyprzedza nas inny pojazd, (nie mówię o hamowaniu)? Kierowca skody (jak się okazuje również kobieta) widząc iż jest wyprzedzany i odlległość się prawie nie zmienia mógł zmniejszyć prędkość przez puszczenie gazu-ileż szybciej cały manewr wyprzedzania zakończyłby się?
Reasumując,
-gdybym to ja był kierowcą auta z kamerką zaniechałbym wyprzedzania, jeśli uznałłbym iż uiejętności i warunki na to nie pozwalają, dostosowałbym prędkość i odległość do auta przede mną.
gdybym był kierowcą skody to widząc że manewr wyprzedzania słabo idzie kierowcy na lewym pasie, zdjąbym nogę z gazu, a po zakończonym manewrze wróciłbym do prędkości z przed manewru. Absolutnie nie hamowałbym przyciskając haulec gdyż mogłoby to zostać źle zrozumiane przez kierowcę który mnie wyprzedza i generować dodatkowe zagrożenie jego hamowaniem.
gdybym natomiast był kierowcą BMW...no to ciężko mi sobie wyobrazić... :hut:
pozdro
fly

Sre !

Twoje pewne głupkowate wpisy na forum zaobserwować można już od pewnego czasu.
Już samo rozpoczęcie - "pominę rolę jaką odegrało tu BMW..." właściwie wszystko tłumaczy.

Ale mamy też inne rodzynki.

"gdybym to ja był kierowcą auta z kamerką zaniechałbym wyprzedzania, jeśli uznałłbym iż uiejętności i warunki na to nie pozwalają"

:lol:

Każdy z nas kierowców przed manewrem wyprzedzania analizuje dogłębnie swoje umiejętności. :wink:

Przez ten weekend przejechałem po Polsce jakieś 1000 km. Wyprzedziłem ze 100 aut i pewnie tyle samo mnie wyprzedziło.
Jeżeli chodzi o moje wyprzedzanie to w 80% uznałem, że nie zaniecham wyprzedzania bo warunki pogodowe na to pozwalają , a w 20% uznałem, że pomimo niesprzyjających warunków pogodowych wyprzedzę ponieważ mam takie umiejętności. :boss: :mrgreen:

PS:
Piszesz tak niedbale, że samych literówek nie chce mi się cytować.

Poprawiasz pisownię moderatora.

Ale zapamiętaj, że "naprzykład" piszemy oddzielnie, a "z przed" piszemy sprzed. A zdanie zaczynamy z dużej litery.

Ja zaniechałbym pisania na jakimkolwiek forum jeśli uznałbym, że moje umiejętności czy warunki na to nie pozwalają.

Nara
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.01.2018 07:56

romuald22 napisał(a):
Sre !

Twoje pewne głupkowate wpisy na forum zaobserwować można już od pewnego czasu.

Prosiłem 2 strony wcześniej.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.01.2018 14:18

Tak się chłopaki zbywają :mrgreen:
Wczoraj wracałem z Krakowa, tragedia ilu durnych buraków można spotkać 8O nie tylko na A 4 ale również poza nią !
Co chwilę ktoś pojeżdza na 2m z tyłu i jedzie tak na zderzaku wystawiając lewe oko co powoduje między innymi oślepianie z bocznego lusterka. Po dłuuuższej chwili dopiero szybko wyprzedza.

Wolę tą panią z kamerką niz takiego buca w bmw czy wyżej opisanych. Poza autostradą w opisanej sytuacji włączam wówczas tylne przeciwmgielne czasem pomaga...

p.s zaraz się dowiem od wszechwiedzacego pełnego "empatii ?" norwega, że nie lzja :mrgreen: Toczno ale chamstwo trzeba uczyć i tępić !

romuald22 napisał(a):Już samo rozpoczęcie - "pominę rolę jaką odegrało tu BMW..." właściwie wszystko tłumaczy.

Zgadzam się 100% :D
Ostatnio edytowano 29.01.2018 14:24 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.01.2018 14:24

bluesman napisał(a):TWczoraj wracałem z Krakowa, tragedia ilu durnych buraków można spotkać 8O nie tylko na A 4 ale również poza nią !
Co chwilę ktoś pojeżdza na 2m z tyłu i jedzie tak na zderzaku wystawiając lewe oko co powoduje między innymi oślepianie z bocznego lusterka. Po dłuuuższej chwili dopiero szybko wyprzedza.

Też wczoraj wracałem z Krakowa, kilka razy wyprzedzałem, myślę że nie byłem tym "burakiem" :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.01.2018 14:25

Janusz Bajcer napisał(a):
bluesman napisał(a):Tak się chłopaki zbywają :mrgreen:
Wczoraj wracałem z Krakowa, tragedia ilu durnych buraków można spotkać 8O nie tylko na A 4 ale również poza nią !

Też wczoraj wracałem z Krakowa, kilka razy wyprzedzałem, myślę że nie byłem tym "burakiem" :wink:

a dojeżdzałeś na 2m do innych ? jeżeli nie, all ok. :) Twoje autko umi wyprzedzać :mrgreen: :papa:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 29.01.2018 15:45

romuald22 napisał(a):Ja zaniechałbym pisania na jakimkolwiek forum jeśli uznałbym, że moje umiejętności czy warunki na to nie pozwalają.

Amen :lol:
Zgoda w 100%
Wielu forumowiczów pisze tak, że często nie kumam czy są za, czy przeciw i o co im chodzi.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 29.01.2018 16:15

Kultura jazdy - Wrzucam nowy temat, a mianowicie problem nie używania kierunkowskazów przez masę kierowców.
Niestety od dłuższego czasu jest to coraz większy problem, praktycznie na co dzień spotykam się z tym zjawiskiem i strasznie mnie irytuje!.
W czym jest problem w zasygnalizowaniu zmiany kierunku jazdy ?, oszczędności na "żarówkach", na stykach przełącznika zespolonego ?.
Niestety nie mam pomysłu jak z tym walczyć, najgorsi są zawodnicy którzy zjeżdżają z drogi np. na posesję.. hamują człowieka prawie do zera i musimy się zastanowić co będzie... jakby taki delikwent dał znać, że po prostu skręca to można by go ominąć.
Oczywiście kwestie zmiany pasa ruchu na autostradzie itp. to też masowy problem, ze swej strony jak widzę ewidentne zaniedbania to staram się trąbić na takiego zawodnika, ale patrząc po jego minie najczęściej w ogóle nie wie on o co mi chodziło.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 29.01.2018 16:31

yzedef napisał(a):Kultura jazdy - Wrzucam nowy temat, a mianowicie problem nie używania kierunkowskazów przez masę kierowców.

A na rondach to już kompletna dowolność.
Zjazd bez migacza stal się codziennością.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 29.01.2018 20:03

krutom napisał(a):
yzedef napisał(a):Kultura jazdy - Wrzucam nowy temat, a mianowicie problem nie używania kierunkowskazów przez masę kierowców.

A na rondach to już kompletna dowolność.
Zjazd bez migacza stal się codziennością.

Niedawno też poruszyłem ten temat ale jakoś bez większego odzewu. Zacytuję sam siebie.

Gonzales napisał(a):Parkowanie to temat rzeka a ja trochę z innej beczki.
Mianowicie o notorycznym nieużywaniu kierunkowskazów. Jedzie rower, wyprzedzamy go ale kierunkowskazu nie włączamy. Przecież to tylko rower. Omijamy zaparkowany samochód to samo. Zmieniamy pas ruchu (tu już rzadziej ale też często bez kierunkowskazów), skręcamy w prawo ( w lewo raczej włączamy), omijamy dziurę w jezdni - wszystko to robimy bez kierunkowskazów. Przecież ręka potem tak bardzo boli. Trzeba się oszczędzać.

Pozdrowienia.;)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 29.01.2018 22:00

Cze!
No cóż, przebyte kilometry zrobiły swoje i stąd ta samcza adrenalina tryskająca z wypowiedzi...i to przeświadczenie o wszechwiedzy...
A przecież w ten weekend pogoda była...
Nadchodzący weekend na większości Polski będzie wietrzny i pochmurny. W wielu miejscach wystąpią opady deszczu i deszczu ze śniegiem. W niektórych regionach prognozowane są także mgły. Na termometrach od 1 stopnia na północnym wschodzie, do 7 stopni na zachodzie.
W piątek 26 stycznia w całej Polsce będzie pochmurno. Jedynie na południu mogą pojawić się lokalne przejaśnienia. Na północy z kolei przewidywane są opady deszczu, a na północnym wschodzie deszczu ze śniegiem.

W sobotę, 27 stycznia więcej przejaśnień wystąpi w północnej części Polski. Poza tym aura będzie pochmurna i miejscami prognozowane są opady deszczu i deszczu ze śniegiem.

Niedziela, 28 stycznia również będzie pochmurna z opadami deszczu przemieszczającymi się z zachodu na wschód kraju. Na krańcach północno-wschodnich możemy spodziewać się deszczu ze śniegiem, a przejaśnienia prognozowane są w województwach południowych.

100 powiadasz...(?) no chyba że się driftowało na parkingu pod supermarketem ale wtedy kolego romuald22 manewr ten jest nazwany omijaniem.
...no ale że są ważniejsze sprawy to...
...prosił kolega Janusz Bajcer o wskazanie nieprawidłowości w atrykule
Wysokość norweskich mandatów szokuje. To w przeliczeniu 4,5 tys. zł za przekroczenie prędkości o 36 km/h na autostradzie. 3,5 tys. zł wynosi kara za zbyt szybką jazdę ( o 25 km/h) w terenie zabudowanym. Taka kara to jedna piąta zarobków przeciętnego Norwega, płatne natychmiast. W Polsce za podobne przewinienie grozi symboliczne 200 zł. Jeśli kierowca nie zapłaci to nie grożą mu odsetki karne. Słono kosztują przewinienia u nas uznawane za drobne: przepalona żarówka - 960 zł, jazda "na zderzaku", bez zachowania bezpiecznej odległości 2800 zł.

-kwoty po przeliczeniu na złotówki są zaniżone, ale to pewnie wynika z kursu Nok do Pln
-przekroczenie prędkości do 40 km/h drodze o dozwolonej prędkości maksymalnej90km/h skutkuje mandatem 10.650 Nok (skąd 36 km/h???)
-25 km/h się zgadza, ale nie w terenie zabudowanym tylko na drodze o prędkości dopuszczalnej 60km/h lub niższej, np. w Oslo na ringu 2 i 3 jest 70km/h a jest to teren zabudowany.
-płatne do dziesięsiu dni roboczych (z mozliwością rozłożenia na raty), policjant przyjmuje gotówkę (oczywiście tylko i wyłącznie za mandat :lol: ) tylko od zagranicznych kierowców (tzn. bez norweskiego numeru personalnego)
-jazda na zderzaku -tu są widełki od 6.800 do 10.000Nok
...no i jeszcze o przepalonej żarówce...
z każdej kontroli przeprowadzonej przez policję czy S.V w ciągu kilku sekund/minut po wprowadzeniu danych otrzymujesz sms-a potwierdzającego kontrol
20180129_195603.jpg

...i po "kliknięciu" w link, logując się można sprawdzić/otrzymać potwierdzenie kontroli, a więc co było kontolowane, i np. jeśli była spalona żarówka to widnieje to w raporcie,
...czyli dostaniemy mandat w przypadku nie usunięcia usterki w najbliższy czasie, bo wynik kontroli jest dostępny również dla funkcjonariuszy zarówno policji jak i S.V.
O karach więzienia, zatrzymania prawa jazdy, i punktach karnych "prikker" następny razem
pozdro
fly
...a także o używaniu swiateł m.in. przeciwmgielnych lub innych w celu edukowania innych użytkowników drogi.
Ostatnio edytowano 02.02.2018 20:46 przez fly, łącznie edytowano 3 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.01.2018 22:06

Dziękuję.
Do Norwegii autem się nie wybieram i nie wybiorę, więc wysokie mandaty mi nie grożą. :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.01.2018 10:15

fly napisał(a):Cze!
No cóż, przebyte kilometry zrobiły swoje i stąd ta samcza adrenalina tryskająca z wypowiedzi...i to przeświadczenie o wszechwiedzy...
A przecież w ten weekend pogoda była...

Aż się chce Romka zacytować :) nie wiem czego to dotyczyło może coś więcej ?

fly napisał(a):...no i jeszcze o przepalonej żarówce...

Hm, czekam na wątku ciąg dalszy o tej żarówce, bo bardzo enigmatycznie w natłoku słowotoku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2018 11:12

fly napisał(a):...a także o używaniu swiateł m.in. przeciwmgielnych lub innych w celu edukowania innych użytkowników drogi.

Chyba drogowych a nie przeciwmgłowych 8) :mrgreen: U mnie w trybie skandynawskim to byłby niezły wygibas :oczko_usmiech:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 30.01.2018 14:14

Anegdota - choć niekoniecznie śmieszna - dotycząca kierunkowskazów.

Jechałem przez jakiś czas w zeszłym roku za samochodem który miał na haku bagażnik na rowery. Rowery też tam były, ale nie o nich mowa. Bagażnik rowerowy miał swoje kierunkowskazowe światełka. Jak kierowca używał lewego migacza to na bagażniku migał prawy. Jak używał prawego to było na odwrót. Założyłem, że ma coś źle podpięte i zanim się drogowo rozstałem to te migające w aucie traktowałem poważnie.
......................................................................................................................................................
Sre!
fly napisał(a): 100 powiadasz...(?) no chyba że się driftowało na parkingu pod supermarketem ale wtedy kolego romuald22 manewr ten jest nazwany omijaniem.
...

Widzę, że posiadasz szeroką wiedzę oraz doświadczenie poruszania się pod supermarketami.
Ja takiej nie mam.

W sobotę na S7 spod Kielc w stronę Warszawy w ciągu dnia była taka mgła, że mało co było widać. W ciągu 5 minut wyprzedziłem z 50 samochodów aż w końcu zreflektowałem się, że jadę zbyt szybko. Od żony też dostałem kuskańca. Przez następne 5 minut kiedy zwolniłem wyprzedziło mnie co najmniej 50 aut.

Nara
Ostatnio edytowano 30.01.2018 15:47 przez romuald22, łącznie edytowano 1 raz
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 30.01.2018 14:31

romuald22 napisał(a):... Od żony też dostałem kuskańca. ...

Kobieta mnie bije
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi