Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2018 12:33

Pod filmem na YT ludzie wyliczyli, że kobieta poruszała się między 100 a 110 km/h. Generalnie, włosy dęba na głowie stają.

Mam oczy dookoła głowy, kursując często A1 > A4 > DTŚ i nazad to dość częsty obrazek - i to przy trzech pasach ruchu... osobiście, nauczyłem się już patrzeć we wsteczne i boczne lusterko zanim wciepnę kierunkowskaz i zmienię pas ruchu. Właśnie dlatego, że zdarza się, że gdy tego nie zrobię zawczasu to najczęściej wyrasta mi jakiś typ pokroju "lepiej martwym niż być drugim".
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.01.2018 12:49

walp napisał(a):W krajach o wyższej kulturze jazdy, takich jak Szwajcaria, czy Norwegia, kierowca tego BMW miałby dość dotkliwe konsekwencje tego zdarzenia. W Polsce (kraju o bardzo niskiej kulturze jazdy), nie dość, że dostał jakiś śmiesznie niski mandat, to jeszcze jest zadziwiające przyzwolenie dla takiego stylu jazdy.

ewentualnie kierowca Skody, pomimo że "nic się im nie stało" może go pociągnąć cywilnie - hospitalizacja, powikłania bieżące i przyszłe, straty moralne - mają traumę do końca życia - myślę, że bym nie zostawił tak tego, choć nie wiadomo jak "chroniony" jest typ w BMce
Ostatnio edytowano 25.01.2018 12:50 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 25.01.2018 12:50

bluesman napisał(a):Mam choćby o 3 km/h większa predkość wyprzedzam !

I to jest właśnie kultura jady albo jej brak. Nazywa się egoizm. Jednak zgadzam się na egoizm, tylko w poniższym przypadku:
bluesman napisał(a):Jadąc autostradą i dokonując wyprzedzania z predkością 140km/h

Tu się zgadzam w 100%. Gość przede mną jedzie 139km/h, a ja będę chciał jechać 140 km/h i będę go wyprzedzał nawet 10 minut i mam wyłożone co zrobią za mną inni "śpieszący się kierowcy".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2018 13:08

Trajgul napisał(a):Tu się zgadzam w 100%. Gość przede mną jedzie 139km/h, a ja będę chciał jechać 140 km/h i będę go wyprzedzał nawet 10 minut i mam wyłożone co zrobią za mną inni "śpieszący się kierowcy".

To zachowanie jest samolubne i w takiej Anglii, oberwałbyś za to mandat... i zapewne nie tylko tam (nawet w Polsce, choć akurat szansa, że trafi Cię patrol równa się wygraniu w totka). Już widzę, jak klniesz pod nosem, jadąc 10 km za dwiema ciężarówkami uczestniczącymi w wyścigu słoni. Mnie tam na prawku uczyli, że nie ja jestem od osądzania, czym kieruje się typ, który się spieszy oraz nie jestem odpowiednim człowiekiem, by egzekwować od niego przepisy.

I tak własnie wygląda codzienność na wszelkich drogach - samoluby za kółkiem, zero zrozumienia i refleksji na drodze tudzież drogowa nonszalancja.

:roll: :roll: :roll:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 25.01.2018 13:23

Poniosły mnie emocje i źle się wyraziłem i nie chciałem być taki kategoryczny w stosunku do Bluesmana ;). Rozumiem, ze ktoś nie wyprzedza na autostradzie z większą prędkością niż 140. Z tym 139km/h przesadziłem. Uwierz mi, jestem ostatni jesli chodzi o egoizm.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2018 13:40

Dzięki za sprostowanie ;)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.01.2018 13:51

Trajgul napisał(a):
bluesman napisał(a):Mam choćby o 3 km/h większa predkość wyprzedzam !

I to jest właśnie kultura jady albo jej brak. Nazywa się egoizm. Jednak zgadzam się na egoizm, tylko w poniższym przypadku:
bluesman napisał(a):Jadąc autostradą i dokonując wyprzedzania z predkością 140km/h

Tu się zgadzam w 100%. Gość przede mną jedzie 139km/h, a ja będę chciał jechać 140 km/h i będę go wyprzedzał nawet 10 minut i mam wyłożone co zrobią za mną inni "śpieszący się kierowcy".

Coś napisałeś ale nie bardzo wiadomo co ...
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 25.01.2018 18:31

...
Pääkäyttäjä napisał(a):
I tak własnie wygląda codzienność na wszelkich drogach - samoluby za kółkiem, zero zrozumienia i refleksji na drodze tudzież drogowa nonszalancja.

dokładnie...
bo JA jade i nie ważne z jaką prędkością ważne że JA...taka "swojska" kultura.
pozdro
fly
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 25.01.2018 18:54

fly napisał(a):...
Pääkäyttäjä napisał(a):

dokładnie...
bo JA jade i nie ważne z jaką prędkością ważne że JA...taka "swojska" kultura.
pozdro
fly

To chyba o kierowcy BMW :idea: , który zrobił sobie slalom między samochodami i miał całkowicie wyj....ne na to co się działo na drodze ?
Miej miarę i przejrzyj na oczy. Co jest najczęstszą przyczyną wypadków i kiedy byłoby ich więcej ? Kiedy wszyscy jeździliby tak jak bandyta z filmu, czy jak kobieta, który ten film nagrywała.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 25.01.2018 22:14

...podobnie ona miała wyj.... na to co się działo na drodze za jej samochodem. Widać iż skandynawski model- tj. autostrada 110+ewentualne mandaty za przekroczenie działa jeśli porównamy statystyki ...ale wciąż są ofiary... więc może autostrada Vmax. powiedzmy 90km/h lub 70?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2018 22:42

fly napisał(a):...podobnie ona miała wyj.... na to co się działo na drodze za jej samochodem. Widać iż skandynawski model- tj. autostrada 110+ewentualne mandaty za przekroczenie działa jeśli porównamy statystyki ...ale wciąż są ofiary... więc może autostrada Vmax. powiedzmy 90km/h lub 70?

Kierowca BMW po prostu jest idiota i to nie podlega najmniejszej dyskusji 8)

Cala reszta to spekulacje kto jeszcze jest winny :roll:

Winny jest TYLKO ten, kto nie dostosowal predkosci do warunkow na drodze i DO TEGO wykonal tak kretynski manewr :twisted:

PS: mnie tez wkurzaja tiry wyprzedzajace inne tiry i zawalidrogi osobowki wyprzedzajace z predkoscia tirow :roll:
Ale to trzeba z gory przewidziec, a nie grzac jak wariat i spowodowac nieszczescie :twisted:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.01.2018 22:44

@fly,
Czy ty masz zamknięty mózg na tak proste rzeczy?
W momencie gdy zaczynała zmieniać pas, BMW było nie bliżej niż 200 metrów.
Czyli według wszelkich prawideł, miała wolny lewy pas na wyprzedzanie.

Piszesz aby się drażnić z innymi czy po prostu jesteś głupi?

Nie twierdzę, że fly jest głupi, tylko o to pytam - wyjaśniam na wszelki wypadek, gdyby ktoś chciał to zgłosić do moderacji.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.01.2018 22:46

fly napisał(a):...podobnie ona miała wyj.... na to co się działo na drodze za jej samochodem. Widać iż skandynawski model- tj. autostrada 110+ewentualne mandaty za przekroczenie działa jeśli porównamy statystyki ...ale wciąż są ofiary... więc może autostrada Vmax. powiedzmy 90km/h lub 70?

Podobno .. ale to konkretna wiedza czy przypuszczenie ? Miszczostwo interpretacji ! Więc siedź w onej krainie szczęśliwości zwanej Norwegią, kasia uber alles + większość populacji obarczona chorobą vide astmtyczki :) Wiesz, że to zaraźliwe ? :mrgreen:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 25.01.2018 23:26

Po co pytasz kolego boboo skoro dla Ciebie jest jedna odpowiedz prawidłowa.

„Wina leży po obu stronach. Po pierwsze kierowca z zainstalowanym wideorejestratorem jechał przez dłuższy czas lewym pasem, ewidentnie go blokując. Polscy kierowcy nie mają odruchu natychmiastowego zjeżdżania na prawy pas po wyprzedzeniu innego pojazdu, tak jak to ma miejsce w krajach o wyższej kulturze prowadzenia samochodu. Tak więc kierowca z widoorejestratorem moim zdaniem pośrednio przyczynił się do tego wypadku” – mówił Zbigniew Weseli, dyrektor Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault.

„Oczywiście ta sytuacja nie usprawiedliwia kierowcy BMW, który jechał z nadmierną prędkością. Warto byłoby się dowiedzieć jakie czynności podczas wyprzedzania Skody prawym pasem wykonywał kierowca BMW. Moim zdaniem czymś był zdekoncentrowany (telefon, ustawianie stacji radiowej itp.), gdyż w normalnych warunkach powinien ominąć Skodę, którą ostatecznie staranował” – stwierdził Zbigniew Weseli.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 25.01.2018 23:50

„Wina leży po obu stronach. Po pierwsze kierowca z zainstalowanym wideorejestratorem jechał przez dłuższy czas lewym pasem, ewidentnie go blokując. Polscy kierowcy nie mają odruchu natychmiastowego zjeżdżania na prawy pas po wyprzedzeniu innego pojazdu, tak jak to ma miejsce w krajach o wyższej kulturze prowadzenia samochodu. Tak więc kierowca z widoorejestratorem moim zdaniem pośrednio przyczynił się do tego wypadku” – mówił Zbigniew Weseli, dyrektor Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault.

„Oczywiście ta sytuacja nie usprawiedliwia kierowcy BMW, który jechał z nadmierną prędkością. Warto byłoby się dowiedzieć jakie czynności podczas wyprzedzania Skody prawym pasem wykonywał kierowca BMW. Moim zdaniem czymś był zdekoncentrowany (telefon, ustawianie stacji radiowej itp.), gdyż w normalnych warunkach powinien ominąć Skodę, którą ostatecznie staranował” – stwierdził Zbigniew Weseli.

Z najnowszych ustaleń wynika, że BMW chwilę przed zderzeniem wyprzedzało jeszcze TiR-a. W obliczu tych informacji, pytany przez „SE” o ocenę sytuacji Marcin Weksej ze Skoda Auto Szkoły, że winny jest kierowca X5.

„Do kolizji doszło z powodu niezachowania bezpiecznego odstępu i minimalnej odległości od poprzedzającego pojazdu oraz przez nadmierną prędkość kierującego pojazdem BMW X5. Kierowca tego pojazdu jadąc lewym pasem ruchu na autostradzie miał przed sobą dwa pojazdy – TIR-a na prawym pasie oraz na lewym pojazd, z którego został nakręcony film” – zaznaczył Weksej.

„Kierujący pojazdem BMW podjął ryzykowny manewr wyprzedzania prawym pasem pojazd, który już poruszał się pasem lewym, i wjeżdżając na prawy pas znalazł się przed jadącym TIR-em, który wcześniej zasłonił mu widoczność na prawym pasie ruchu. Mimo podjęcia przez kierowcę BMW próby hamowania awaryjnego nie udało mu się uniknąć kolizji drogowej z Octavią ze względu na nadmierną prędkość” – wyjaśnił trener techniki jazdy.

Zderzenie BMW ze Skodą policja zdefiniowała jako kolizję i nałożyła na kierowcę tego pierwszego samochodu 500 zł. mandatu.

Jak już cytujesz to cytuj wszystko :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi