Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.01.2018 23:16

Czyżby w Norwegii też była taka "kultura jazdy". :?: :mrgreen:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 24.01.2018 23:38

Norwegii
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.01.2018 23:41

Już jest dobrze.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 24.01.2018 23:52

fly, może tak a może nie.... a może koleś z rejestratorem to ktoś kto jest bardzo ostrożny w życiu codziennym, ktoś kto dmucha na zimne, ma słaby refleks, ma małe IQ i nie ma wyobraźni i nie potrafi przewidzieć co się może wydarzyć ? i inna masa powodów które możemy teraz wymyślać... jednak fakt jest taki że swój manewr wykonał bardzo ostrożnie, skrupulatnie (bo fakt widać ewidentnie że warunki na drodze są trudne) i jakby tacy kierowcy byli tylko na drodze to może i wolniej byśmy jeździli ale na pewno wypadków by prawie nie było... więc proszę przestańcie na nim wieszać psy bo to jest nie na miejscu...
Za to "miszcz" w BMW to rasowy król i Pan co to potrafi cisnąć ile wlezie... niestety znam takiego na co dzień osobiście, raz z nim jechałem na trasie wawa-poznań i więcej nie wsiądę... 200-250 z licznika nie schodziło.. miganie światłami, trąbienie i wymaganie aby wszyscy więcej patrzyli się w lusterko wsteczne niż przed siebie. Niestety oczywiście jest to użytkownik BMW i jest to mój przełożony czujący się Panem i władcą dróg... od tej pory jak gdzieś jedziemy razem to tak kombinuje aby robić to na dwa samochody... mam rodzinę i życiowe plany takie jak np. wakacje w Cro :)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 25.01.2018 02:01

...to po pierwsze, kolego Janusz Bajcer
po drugie, że tak zapytam-co wnosi twoja wypowiedz do dyskusji?
przeczytałeś atrykuł w WP i ....tyle,
wiedzy z tego nie ma żadnej bo ponad 50 procent to bzdury i nadinterpretacja piszącego.
Zaspokoję też ciekawość kolegi greenrs
skończyłem w styczniu 43 lata. Odnośnie dalszej wypowiedzi
Widoczność była dostateczna, nie wiem skąd masz dane o temperaturze, nawierzchnia sucha-przez cały film nie widać by użyte były wycieraczki przedniej szyby.
A ponieważ jest to forum dyskusyjne więc dyskutujmy, a każdy ma prawo przedstawić argumenty jakie mu pasują i jakie uważa za słuszne ...
czyż nie tak?
Oczywiście zgodzę się iz winę ponosi kierowca BMW, ale uważam iż w znacznym stopniu przyczyniła się do tego pani prowadząca samochód z kamerką.
cze! yzedef .
W twojej są dwie postawy widoczne na drodze
Albo ktoś jedzie jak "cipa", albo ktoś "zapierdala" jak "ochujały", jeszcze gorzej jeśli oba te typy kierowców odkryją w sobie zdolności pedagogiczne i rozpoczynają swą krucjatę edukacyjną na drodze. Pani z materiału filmowego nie jest tego przykładem-chciała przejechać z A do B i niestety nastąpiły komplikacje na szczęście dla niej, nie ona była bezpośrednim uczestnikiem tego wypadku, no i CUD że nie było w nim ofiar śmiertelnych.
anyway...kierowca Skody został "osaczony"przez oba typy kierowców i stało się to co się stało.
Odnośnie twojego szefa...każdy (NORWEG) wg. artykułu z WP "podpierdoliłby" go na policje, i to mówię teraz serio.
Skutki wiadomo jakie...m.in. nici z CRO. :D
Moja żona opowiadała mi jakiś czas temu o koleżance z pracy która doniosła na męża iż ten jeździ po spożyciu, zrobiła to ponieważ wkurzało ją to iż co drugi weekend mąż spotykał się z kuplami u jednego z nich i pykali sobie w pokera czy bilarda, oczywiście wiadomo koniaczek czy tam szklaneczka "łychy" i jakiś cygar i gadka o dupie Maryni, a potem powrót do domu.
Najciekawsze jest to iż reszta towarzystwa nocowała u tego kumpla, tylko ten mąż miał coś takiego iż musiał wracać do domu,
... a i jeszcze była to tzw. "ślepa" droga na której obaj mieszkali w odległości 7 km czy coś takiego. Dostali tipsa iż będzie wracał i czekali pod domem, a że to mała mieścina to najpierw go dmuchneli, potem na krew, a potem do domu go odwieźli.Czy u nas było by to możliwe?
pozdro
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.01.2018 07:41

Z nudów ściągnąłem to video i popatrzyłem ramka po ramce (ma 30 fps).
Jeśli linia przerywana ma w tamtym miejscu "4+8", to BMW potrzebowało 2 ramki (1/15 sek) na ~4 metry.
bmw_01.png

bmw_02.png

bmw_03.png

Czyli jechało (już hamując!!!) ~60 m/s = ~216 km/h
Nawet jeśli obarczę to jakimś 10-procentowym błędem na jego korzyść (~194 km/h), to nie mam więcej pytań.
Jeśli ktoś dalej upatruje współwiny "kamerzysty", to... wszystkiego najlepszego.

Czy kamerzysta jest "królem lewego pasa"?
Wychodzi mi, że nie!
Grzeczny odstęp od poprzednika to połowa "tacho".
Przy założeniu 90-100 km/h warto trzymać odstęp 40-50 m.
Z "analizy" wychodzi mi, że zaczął wyprzedzanie, gdy był już 25-30 m od ofiary.
(~2 x [pas+przerwa]) = 2 x (4+8)
Czyli nawet deczko za późno.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.01.2018 09:30

fly napisał(a):...to po pierwsze, kolego Janusz Bajcer
po drugie, że tak zapytam-co wnosi twoja wypowiedz do dyskusji?
przeczytałeś atrykuł w WP i ....tyle,
wiedzy z tego nie ma żadnej bo ponad 50 procent to bzdury i nadinterpretacja piszącego.

No to mam prośbę - podziel się Twoją wiedzą i wykaż, gdzie jest ponad 50 % bzdur i nadinterpretacji.

PS. artykuł :wink:
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 25.01.2018 10:39

boboo napisał(a):Czyli jechało (już hamując!!!) ~60 m/s = ~216 km/h
Nawet jeśli obarczę to jakimś 10-procentowym błędem na jego korzyść (~194 km/h), to nie mam więcej pytań.
Jeśli ktoś dalej upatruje współwiny "kamerzysty", to... wszystkiego najlepszego.

Gość z BMW jest dla mnie bandytą i tyle, nic go tu nie tłumaczy i życzę mu poniesienia jak największych konsekwencji ze strony poszkodowanych. Dosyć łatwo jest wyliczyć ile kierowca BMW jechał w momencie uderzenia, zresztą pod artykułami na różnych stronach pojawiały się podobne wyliczenia do tych, które przedstawił boboo, więc tak czy siak wychodzi, że jego prędkość znacznie odbiegała od przepisowych 140. Pani, która to nagrywała stara się dobrze współpracować na drodze, w pełnej wersji filmu ładnie pozwala włączyć się do ruchu ciężarówce, po czym zjeżdża na prawy pas, więc twierdzenie o mistrzyni lewego jest bezzasadne. To że podczas manewru wyprzedzania nie było zdecydowanej reakcji, upatrywałbym w tym, że po zmianie na lewy, pani zobaczyła zbliżający się w mgnieniu oka pojazd i zostawiła mu miejsce, ale jak widać fizyki nie dało się oszukać...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.01.2018 10:43

fly napisał(a):Oczywiście zgodzę się iz winę ponosi kierowca BMW, ale uważam iż w znacznym stopniu przyczyniła się do tego pani prowadząca samochód z kamerką.

Dzięki, ze łaskawie się zgodziłeś :mrgreen: Co do drugiego nie masz kompletnie racji !
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.01.2018 11:30

boboo napisał(a):Jeśli linia przerywana ma w tamtym miejscu "4+8", to BMW potrzebowało 2 ramki (1/15 sek) na ~4 metry.

Mam nadzieję, że dobrze podałem te długości. Sprawdzałem w trzech źródłach. No i szacun za wyliczenia. :wink:

W krajach o wyższej kulturze jazdy, takich jak Szwajcaria, czy Norwegia, kierowca tego BMW miałby dość dotkliwe konsekwencje tego zdarzenia. W Polsce (kraju o bardzo niskiej kulturze jazdy), nie dość, że dostał jakiś śmiesznie niski mandat, to jeszcze jest zadziwiające przyzwolenie dla takiego stylu jazdy. Samochód na lewym pasie prowadziła jakaś pi*da, a ten z BMW to dopiero jechał, jak powinno się jeździć, dynamicznie, z klasą, porządnym samochodem itp.

Tak dla przypomnienia (raport z 2017) roku: w Polsce na milion mieszkańców aż 79 umiera w wypadkach drogowych. Gorzej jest tylko na Litwie (80), w Serbii (86), w Rumunii (97) i w Bułgarii (99). W przywoływanej Szwajcarii i Norwegii jest to 26 osób, Szwecji (27), UK (29). Jesteśmy gorsi także od Węgrów (61), oraz naszych sąsiadów Czechów (58) i Słowaków (45).

Moim zdaniem, (między innymi, bo to jest złożony problem) przez takich kierowców -"bohaterów" i aprobatę dla tego typu zachowań, jesteśmy w tym rankingu w niechlubnej końcówce.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 25.01.2018 11:39

walp napisał(a):Moim zdaniem, (między innymi, bo to jest złożony problem) przez takich kierowców -"bohaterów" i aprobatę dla tego typu zachowań, jesteśmy w tym rankingu w niechlubnej końcówce.

I do tego niskie kary !!!!! :evil: :evil:

Karać, karać, karać. Jak w Norwegii. Gorącym metalem wypalać chwasty :!: :!: :!:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.01.2018 11:51

walp napisał(a):(...) W Polsce (kraju o bardzo niskiej kulturze jazdy) (...)

W wątku o mandatach z Austrii, pojawił się link:
https://moto.onet.pl/aktualnosci/skoda- ... ac/wvy60g1
Krzyczący nagłówek ("postrach", "uzbrojone po zęby") może najpierw sugerować jakiś atak terrorystyczny.
I tak tworzy się obraz Predatorów i ich biednych ofiar, czyli czytających to błoto kierowców.

Poradnik "z naszej galerii można dowiedzieć się, jak taki radiowóz rozpoznać na drodze"
skłoni niepełnosprytnych do wybałuszania gał w poszukiwaniu Predatora, zamiast do skupienia się na drodze i znakach.

I to jest sposób Onetu (i wielu innych) na krzewienie kultury jazdy.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.01.2018 11:52

Rysio napisał(a):
bluesman napisał(a):jesteś przekonany, że ten z bmw nie jechał więcej niż 140 km.h ? 8O

Jeśli ktoś jedzie z nadmierną prędkością to znaczy że możesz mu wymusić/zajechać pas :?:

Zacytuję:

bluesman napisał(a):No no... z Twoimi poglądami nie chciałbym Cię zatem spotkać po drodze

Kończę, bo szkoda klawiatury :papa:

Natomiast ja nie skończę ! Skąd masz taką wiedzę, że zajechała ? Patrząc we wsteczne lusterko widząc auto w pewnej odległości mam prawo założyć, że jedzie z dopuszczalna prędkością ? czy nie ? Bo jeżeli nie, to zawsze będę na prawym pasie i nigdy nie wyprzedzę ! Oceniam więc, traktując go jak normalnego użytkownika i wykonuje manewr ! Nie wiem, że może być idiotą !
Rozpoczynam manewr wyprzedzania i nie ma takiego przepisu i siły by mnie zmusić zrobić to bardzo szybko. Mam wyprzedzić, zrobić to w ramach obowiazujących przepisów ! Mam choćby o 3 km/h większa predkość wyprzedzam ! Ta predkość wynika to z mocy mojego auta, ostrożności, wieku etc. nie mogę ?
Bo wg. czyjegoś widzi mi się mam inaczej to zrobić ? Faktem jest, że tak czy siak nie mamy info dot. sytuacji za autem. Jednego jestem pewien kierowca BMW jechał grubo ponad dozwoloną prędkość i ani jego fura, jej moc, hamulce i jego "refleks" a w zasadzie brak nie pomógł. O wyobraźni nie wspomnę bo gdzież było one "ograniczone zaufanie" . Jeżeli jadę zgodnie z przepisami to dobrze jadę. W komentarzach czytałem, że Pani z kamerką się malowała, a może Pani w BMW to robiła albo Pan rozmawiał przez telefon ?
Jadąc autostradą i dokonując wyprzedzania z predkością 140km/h w imię czego mam ustąpić jadącemu szybciej ? chyba tylko w imię własnego bezpieczenstwa bo klakson i długie nie robia na mnie wrażenia !
DamianM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 25.01.2018 12:05

[quote="boboo"]Z nudów ściągnąłem to video i popatrzyłem ramka po ramce (ma 30 fps).
Jeśli linia przerywana ma w tamtym miejscu "4+8", to BMW potrzebowało 2 ramki (1/15 sek) na ~4 metry.

Czyli jechało (już hamując!!!) ~60 m/s = ~216 km/h

Witam.
Umiesz też obliczyć ile jechało Auto z Kamerką?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.01.2018 12:16

DamianM napisał(a):Umiesz też obliczyć ile jechało Auto z Kamerką?
Wychodzi mi "dość dokładnie" 4 ramki na pasek (4 m).
Czyli połowę wyliczonej dla BMW.
Dałoby jakieś 97 - 108 km/h (rzeczywistej),
na liczniku (licznik zawsze pokazuje deczko więcej) przypuszczam 105 - 115 km/h

Mały edit:
Dodatkowo przeliczyłem przed chwilą dane z GPS'a (widoczne na filmiku).
Wziąłem 30 sekund (900 ramek) i różnicę w koordynatach.
Wyszło mi 837 metrów (na 30 sekund), co daje 100,4 km/h

Przy tych warunkach pogodowych dalej zawalidrodztwa nie widzę.
Ostatnio edytowano 25.01.2018 12:36 przez boboo, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi