Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 18.04.2014 08:36

Jak to czym :?: przeca światła ma, no ten akurat oddał do renowacji odblaski :oczko_usmiech:

Obrazek
a na poważnie to wcale nie jest to do śmiechu :twisted: :twisted:
Zdenek35
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zdenek35 » 18.04.2014 08:39

Cudze ganimy, z innych kpimy a tak naprawdę sami jak jeździmy ???

"...Ty stój kolego i módl się do Boga a tak naprawdę dla mnie ma być tylko wolna droga ..."

I tym miłym i optymistycznym akcentem życzę wszystkim Wesołych, Pogodnych i Spokojnych Świąt

no i oczywiście smacznego jajeczka :D
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.04.2014 08:44

Ja również życzę Wam wszystkiego dobrego, mokrego Dyngusa oraz podkoszulka

PS. Nietety na bieżąco będziemy słuchać o kolejnych setkach złapanych pijanych debili (a pewnie tysiące przejadą nie złapani ...). Oby nie pojawili się na naszej drodze
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.04.2014 08:49

garbowski napisał(a):a na poważnie to wcale nie jest to do śmiechu :twisted: :twisted:

Ale ja całkiem poważnie ... Zawsze, jak wjeżdżam do Polski to stwierdzam: Kraj Bata :D

Choć ostatnio chyba się jakoś sytuacja poprawiła, bo już tak było, że z anteną CB nawet furmanki jeździły :lol:

Niemniej nie oszukujmy się - to na samym początku dyskusji wspomniałem - to, że na autostradzie ktoś jedzie za szybko, to jest pikuś porównaniu z tym, co można spotkać na bocznych drogach.
I żaden superman-wyścigowiec nie przekona mnie, że jak się wytnie drzewa, to na drogach będzie mniej pijanego gówniarstwa wracającego nocą z imprez.

Koło mnie kończy się trasa Gdańska i dzięki autostradom i przebudowie drogi na Elbląg widzę, że ludzie dziś jeżdżą zupełnie inaczej niż kiedyś.
Jeszcze niedawno było tu od metra wypadków, bo jak ludzie widzieli pałac kultury na horyzoncie, to tracili czujność, zmęczeni podróżą i co chwila robił się karambol na wjeździe do Warszawy - dziś też się zdarza, ale rzadziej.
Jednak dzięki lepszym drogom jedzie się szybciej i mniej męczy taka podróż.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.04.2014 10:32

Ja uważam, że jest znacznie lepiej, niż kilkanaście lat temu.

Edukacja młodych kierowców wymaga zmian.
Dzisiaj po krótkim kursie możesz zostać instruktorem. Nierzadko sami mają prawko od "chwili".

Już kiedyś opisywałem sytuację, gdzie pytam instruktora na światłach, dlaczego pozwala jechać kursantce lewym pasem a on do mnie, że zaraz skręcają i skręcili po ponad kilometrze.

Nie trąbię, nie daję światłami ( kiedyś mi się zdarzało, ale wiek łagodzi obyczaje, trzeba cenić swoje zdrowie ), ale gdy dojeżdżam delikwenta i mam go z boku, na światłach np to robię gest bicia braw. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby kontrreakcją był niecenzuralny gest, z reguły widzę speszenie.

Zauważam również, że coraz rzadziej mam problem z wjechaniem na sąsiedni pas na suwak.

Pisanie, że w innych krajach jest super jest trochę naciągane.

Spotkałem się z wieloma niebezpiecznymi zachowaniami w Chorwacji, na Słowacji, o masakrycznych doświadczeniach na Ukrainie nie wspomnę.

Gdybyśmy tam pojeździli dłużej, niż trwa urlop zauważylibyśmy również tam kretyńskie zachowania.

:hut:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.04.2014 11:10

kaszubskiexpress napisał(a): robię gest bicia braw

A więc to ty byłeś :twisted:

:lol:
Zdenek35
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zdenek35 » 18.04.2014 11:33

Kolego Leonie >> kaszubskiexpress >> :D

Z tym jeżdżeniem na suwak to muszę się z przykrością :( z Tobą zgodzić w 100%

Na ale jak to zawsze powtarzam my Polacy, co do jednego, za późno przesiadliśmy się z osiołków na samochody.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.04.2014 11:34

A proso :wink: osiołków...

garbowski napisał(a):Jak to czym :?: przeca światła ma, no ten akurat oddał do renowacji odblaski :oczko_usmiech:

Obrazek
a na poważnie to wcale nie jest to do śmiechu :twisted: :twisted:

Za brak świateł może dostać mandat...zaraz go dogonią...tylko cukier kupią...

Bez_tytułu_2.jpg

:mrgreen:
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 18.04.2014 11:36

kaszubskiexpress napisał(a):
Pisanie, że w innych krajach jest super jest trochę naciągane.

Spotkałem się z wieloma niebezpiecznymi zachowaniami w Chorwacji, na Słowacji, o masakrycznych doświadczeniach na Ukrainie nie wspomnę.

Gdybyśmy tam pojeździli dłużej, niż trwa urlop zauważylibyśmy również tam kretyńskie zachowania.

:hut:

Co kraj to obyczaj :) moje doświadczenia z jazdy w Niemczech czy Austrii są jak najbardziej pozytywne, natomiast jeśli chodzi o Włochy to już nie jest tak kolorowo. Włosi także jeżdżą dość agresywnie i nie są zbyt cierpliwi za kółkiem, a w miastach strasznie trzeba uważać na wszechobecne skutery, wciskają się z każdej możliwej strony, ale to chyba ten ich włoski temperament.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 18.04.2014 11:56

Przejechałem się w tym roku kawałek włoską autostradą. Tam to dopiero makabra... Slalom, podjeżdżanie na zderzak, mruganie światłami, klakson... A najgorsze to, że wielu kierowców nie używa kierunkowskazu podczas manewru wyprzedzania. Wyprzedzasz kolumnę aut i nagle jedno z nich (nawet Tir-y) bez żadnej sygnalizacji zamiaru wyskakuje przed maskę. W dwie godziny zdarzyło mi się to kilkanaście razy. Dziki kraj :mrgreen:.
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 18.04.2014 12:04

Dokładnie, z tymi kierunkowskazami to nawet w miastach tak jest. Na rondach sporadycznie, jakieś auto zamigało kierunkowskazem.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.04.2014 12:11

W Polsce też wiele osób nie raczy włączyć kierunku zjeżdżając z ronda, bo po co .... Obrazek
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 18.04.2014 12:14

jackuc napisał(a):W Polsce też wiele osób nie raczy włączyć kierunku zjeżdżając z ronda, bo po co .... Obrazek

Uwierz mi pod tym względem w Polsce jest dużo lepiej :)
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.04.2014 12:17

Nie no tak, a we Włoszech myślą, że u nich lepiej niż w Indiach .... :mrgreen:
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 18.04.2014 12:21

Obrazek

No tam to już jest całkiem hardkorowo :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi