Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 01.12.2017 23:45

U mnie to samo, przypomnieli sobie o oponach jak spadł śnieg... 8O Kolejki do wymiany kosmiczne...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.12.2017 08:25

Fanka napisał(a):Jak to za co mandat ? Chociażby, za używanie klaksonu i świateł długich , do zganiania "zawolidrogi"

Karzę Panią mandatem karnym kredytowanym w wyskości 100 zł za zganianie "zawalidrogi".

Powoli staję się Twoim fanem. :lool:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.12.2017 08:48

Na G.Śląsku kilka stłuczek, wypadków po nocnej "zmarzlinie" można przyjechać zrobić foto , pooglądać itp w zależności od hobby. Zapraszam.

Właściwie to może niektórzy już to robili, bo gdzieniegdzie korkowało się w sobotni poranek, przecież trzeba obejrzeć, zrobić dojumentację zdjęciową...
Ostatnio w sobotę stałem w korku 1,5 roku temu w Słoweni.
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 02.12.2017 12:02

anakin napisał(a):
Fanka napisał(a):Jak to za co mandat ? Chociażby, za używanie klaksonu i świateł długich , do zganiania "zawolidrogi"

Karzę Panią mandatem karnym kredytowanym w wyskości 100 zł za zganianie "zawalidrogi".

Ale, z jakiego powodu, Tak się śmiejesz ? Przecież to jest wykroczenie? Stwarzanie niebezpieczeństwa na drodze. Używanie klaksonu nie w zgodzie z przepisami. To samo ze światłami długimi.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 02.12.2017 12:26

... Kolega Hercklekot opisując sytuację nigdzie nie wspomniał iż "warszawiak" przekroczył dozwoloną prędkość, a jedynie iż pozostali dostosowali je do warunków czyli jak się domyślam zwolnili , natomiast używanie używanie klaksonu-sygnału dzwiękowego i świateł drogowych w mojej ocenie miało na celu tylko i wyłącznie poprawę bezpieczeństwa podczas manewru wyprzedzania.
I że zapytam, jak powinien zachować się kierowca w pojeździe wyprzedzanym?
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 02.12.2017 15:08

fly napisał(a):... Kolega Hercklekot opisując sytuację nigdzie nie wspomniał iż "warszawiak" przekroczył dozwoloną prędkość, a jedynie iż pozostali dostosowali je do warunków czyli jak się domyślam zwolnili , natomiast używanie używanie klaksonu-sygnału dzwiękowego i świateł drogowych w mojej ocenie miało na celu tylko i wyłącznie poprawę bezpieczeństwa podczas manewru wyprzedzania.

Czy, chodzi ci o to, że nie da się wlepić kierowcy pojazdu, który klaksonem i światłami zganiał inne pojazdy podczas śnieżycy ? Należy natomiast wlepić mandat kierowcy pojazdu wyprzedzanego, zjeżdżającego na pobocze, bo przekroczył linie ciągłą ? 8O
Ostatnio edytowano 02.12.2017 15:51 przez Fanka, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.12.2017 15:11

Mandat dla pojazdu :wink: :roll: :?:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 02.12.2017 16:40

Cze!
Zachęcam do zapoznania/przypomnienia z art. 29 Kodeksu drogowego - prawo o ruchu drogowym.
pozdro
fly
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 02.12.2017 16:50

anakin napisał(a):

Ja byłem pierwszy!!!! :D
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.12.2017 16:54

fly napisał(a):... Kolega Hercklekot opisując sytuację nigdzie nie wspomniał iż "warszawiak" przekroczył dozwoloną prędkość, a jedynie iż pozostali dostosowali je do warunków czyli jak się domyślam zwolnili , natomiast używanie używanie klaksonu-sygnału dzwiękowego i świateł drogowych w mojej ocenie miało na celu tylko i wyłącznie poprawę bezpieczeństwa podczas manewru wyprzedzania.

Zgodnie z art. 19 ust. 1 Prawa o ruchu drogowym kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem. Kierujący pojazdem mają dostosować prędkość jazdy nie tylko do ograniczeń wyznaczonych znakami drogowymi, lecz także w odniesieniu do warunków.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 02.12.2017 17:33

Cze!
Jazda zimą jest najtrudniejszym ze sprawdzianów umiejętności kierowcy. Nie istnieje takie pojęcie, jak „prędkość bezpieczna”. Każde przemieszczanie się pojazdu niesie ze sobą mniejsze lub większe niebezpieczeństwo.
Ten sam artykuł, pkt 2 ustęp 1 :wink:
pozdro
fly
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.12.2017 17:34

fly napisał(a):Cze!
a za co mandat?
pozdro
fly

Tu znajdziesz odpowiedź na wszystkie nurtujące Cię pytania
http://bialapiska24.pl/niedostosowanie- ... u-kolizji/
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 02.12.2017 18:23

Niedostosowanie prędkości do warunków na drodze – 24,7% zajmuje miejsce drugie w statystykach zdarzeń drogowych roku 2016, liczba wypadków jes najwyższa w sierpniu etc.
Wiem co masz do przekazania i zgadzam się z Tobą, jednak nie o tym docelowo chciałem napisać.
Tzw. błyskanie światłami długimi/drogowymi uchodzi za brak kultury, no dobrze,... a wręcz chroniczna alergia na używanie lusterek bocznych czy też wstecznego lusterka w połączeniu z wręcz maniakalny poruszaniem się pasem lewym, uniemożliwiające wyprzedzanie przez inne pojazdy z prędkością znacznie poniżej dopuszczalnej na danym rodzaju drogi?
Otóż bardzo dużo jeżdże z przyczepą wyposażoną w hamulec najazdowy ( tak dla przypomnienia ) i Vmax jest 80km/h na autostradzie i drodze expres, natomiast pozostałe drogi to Vmax 60km/h chyba że występują jeszcze inne ograniczenia prędkości.
No cóż, można powiedzieć iż jestem "zawalidrogą" bo nie dość że znam te przepisy, to się do nich stosuję. Jednym z najczęstrzych manewrów z jakim spotykam się podczas mojego przejazdu jest manewr wyprzedzania. O ile na drodze typu autostrada wygląda to inaczej,to prawdziwym wyzwaniem może być wyprzedzanie na zwykłych drogach o jednej jezdni w każdym kierunku.Manewr wyprzedzania jest jednym z najniebezpieczniejszych, kierowcy obu uczestniczących w nim pojazdów powinni postarać się, aby przebiegał on płynnie i w jak najkrótszym czasie. No więc jak ja to robie...
Niezależnie od pory dnia czy nocy wlokąc się moim "zestawem" który może zaskoczyć niejednego kierowcę, gdyż z za niepozornej przyczepy o długości 6 metrów wyłania się van blisko 5-cio metrówy a więc jest tego 11 metrów, nie jest to co prawda skład TIR ale można się nieco zdziwić.
No ale miało być o wyprzedzaniu...i może trochę o kulturze.
Skupimy się raczej na tym iż to ja będę wyprzedzany, gdyż analogicznie odwrotny proces ma miejce dość rzadko, a i nie ma tu miejsca na wszystkie litanie i madlitwy jakie wtedy stosuję aby zapewnić sobie przychylność etc.
Więc...wyrażając swoje ubolewanie na temat innych uczestników dróg którzy czy to z braku wiedzy iż takie coś mają czy z jakiejś innej przyczyny-ja korzystam z lusterek i dzięki temu widzę również co dzieje się za pojazdem, i gdy widzę iż zbliża się do mnie pojazd, który w mojej ocenie jedzie szybciej, lub znacznie szybciej , a nawet (i to najczęściej) zapier...a, to pierwsze co wykonuje to ocena sytuacji czy ma miejsce do wyprzedzania, nocą dodatkowo włączam światła długie (zazwyczaj na nich nie jeżdżę, oczywiście w miarę możliwości), aby zapewnić sobie i kierowcy samochodu wyprzedzającego mnie lepszą widoczność , jeśli w mojej ocenie może mnie wyprzedzać to dodatkowo zbliżam się do prawej krawędzi jezdni i ewentualnie gdy wyprzedzający jest około 50 metrów za mną włączam prawy kierunkowskaz, i noga z gazu w zależności od możliwości. Gdy pojazd wyprzedzający zrówna się ze mną przełączam swiatła z drogowych na mijania i ewentualnie, jeżeli zachodzi potrzeba przychamowywuję nieznacznie. Zaobserwowałem iż jeśli chamuję tuż przed tym jak zostaję wyprzedzany to kierowcy wpadają w panikę i cały misterny plan psu na budę.
Pomagam i ułatwiam wyprzedzanie ponieważ ...
pozdro
fly

fly
Fanka
Cromaniak
Re: Kultura jazdJa zauważyłam, y

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 04.12.2017 16:59

Zauważyłam, że teraz już mało kto stosuje długie światła do sygnalizacji, że chce wyprzedzić "zawalidrogę". Głównie dają kierunkowskaz.
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 04.12.2017 17:05

Art. 29.
1. Kierujący pojazdem może używać sygnału dźwiękowego lub świetlnego, w razie gdy zachodzi konieczność ostrzeżenia o niebezpieczeństwie.

2. Zabrania się:
[b]1) nadużywania sygnału dźwiękowego lub świetlnego;[/b]

2) używania sygnału dźwiękowego na obszarze zabudowanym, chyba że jest to konieczne w związku z bezpośrednim niebezpieczeństwem;

3) ostrzegania światłami drogowymi w warunkach, w których może to spowodować oślepienie innych kierujących.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi