Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2017 09:38

Crocodyl napisał(a):Zasadniczo bardzo pomocne są karne k... tylko nie zawsze są pod ręką. Ale wydatek się opłaca.Widok zmagającego się z naklejką na przedniej szybie buca bezcenny. Choć zgadzam się z teorią, że lepiej naklejać z tyłu aby delikwent pojeździł trochę z naklejeczką zanim się zorientuje :mrgreen:

Przez taką nalepkę można mieć problemy - podpada to pod niszczenie czyjejś własności. Tak samo, jak nie możesz kogoś zablokować, kiedy delikwent zrobił coś złego.
OlegK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlegK » 23.11.2017 12:50

Pääkäyttäjä napisał(a):
Crocodyl napisał(a):Zasadniczo bardzo pomocne są karne k... tylko nie zawsze są pod ręką. Ale wydatek się opłaca.Widok zmagającego się z naklejką na przedniej szybie buca bezcenny. Choć zgadzam się z teorią, że lepiej naklejać z tyłu aby delikwent pojeździł trochę z naklejeczką zanim się zorientuje :mrgreen:

Przez taką nalepkę można mieć problemy - podpada to pod niszczenie czyjejś własności. Tak samo, jak nie możesz kogoś zablokować, kiedy delikwent zrobił coś złego.

Dlaczego nie można blokowac?
Pytam bo w mojej wielkiej wsi Warszawie działa grupa o nazwie Święte Krowy Warszawskie. Ci ludzie swoim ciałem lub rowerem blokowali wyjazd źle zaparkowanego pojazdu w oczekiwaniu na policję. Z jednej strony można powiedzie ujęcie obywatelskie, a z drugiej pozbawienie wolności.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.11.2017 13:27

OlegK napisał(a):a z drugiej pozbawienie wolności.

8O
No toś pojechał.... :roll:

To wykroczenie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2017 13:38

OlegK napisał(a):Dlaczego nie można blokowac?
Pytam bo w mojej wielkiej wsi Warszawie działa grupa o nazwie Święte Krowy Warszawskie. Ci ludzie swoim ciałem lub rowerem blokowali wyjazd źle zaparkowanego pojazdu w oczekiwaniu na policję. Z jednej strony można powiedzie ujęcie obywatelskie, a z drugiej pozbawienie wolności.

Nie można - zgodnie z treścią kodeksu wykroczeń, art. 90 lub 97 – „kto tamuje lub utrudnia ruch na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, podlega karze grzywny albo karze nagany (pouczenie)”. Za to w sytuacji, kiedy nie możemy wydostać się samochodem ze swojego terenu, można wezwać patrol policji lub Straży Miejskiej. Zgodnie z art.130a ust.1 pkt.1 ustawy „Prawo o ruchu drogowym” można odholować, na koszt właściciela pojazdu, samochód, który pozostawiony jest w miejscu, gdzie jest to zabronione lub utrudnia ruch.

Ujęcie obywatelskie to to nie jest, przecież delikwent nie porzucił auta, nie uciekł bo stanął tu na chwilę ani samo wykroczenie nie jest zagrażające bezpieczeństwu. Sam za coś takiego dostałem pouczenie: pajac wjechał od strony zakazu, stał tak, że ledwo sie można przecisnąć, wyśmiał się mi w twarz "i co mi zrobisz" po czym poszedł do STS. Jak już drogówka przyjechała, on wrócił, bezczelnie przyznał się do tego, że zaparkował tak a nie inaczej i od razu wskazał, ze go zablokowałem; dostałem pouczenie - facet chciał czekać w radiowozie ale gliny go wyprosiły (rzuciłem, że skoro tak to ja tu zaraz powiem o groźnie pod moim adresem...); potem typ przez kilka dni jeździł mi pod domem sprawdzając, czy faktycznie tam mieszkam... Gliniarze powiedzieli mi, żeby następnym razem zrobić zdjęcie i wysłać do drogówki albo od razu dzwonić po służby by chociaż okazać im zdjęcie.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 23.11.2017 16:18

To jednak naklejeczka :oczko_usmiech:
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 23.11.2017 21:18

Crocodyl napisał(a):To jednak naklejeczka :oczko_usmiech:

Ludzie próbują się mścić i dać upust złości. Czasami widzę samochód z "pięknymi" rysami przez cały bok...Możena za takie coś nieźle beknąć w dobie monitoringów.

Ja też nie mam siły, dzisiaj znowu ktoś tak zaparkował, że nie mogłam przejechać. Ja to pół biedy, ale karetka, straż pożarna ? nie mam jednak siły ,ani czasu się użerać...tak jak większość ludzi. Policja chyba powinna uruchomić adres mailowy, gdzie można by było anonimowo wysłać zdjęcia łamiących przepisy i na ich podstawie wlepiać mandaty.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2017 21:41

Ciekawy watek

Przypomnialo mi sie powiedzenie ---
Kto bez grzechu,niech pierwszy rzuci kamieniem

Widac, wielu za bezgrzesznych sie w tym watku uwaza 8)

Latwo sie krytykuje innych :mrgreen:

Ciekawe, czy tak ostro atakujacy innych kierowcow, sami sa idealami 8)
Watpie,a nawet mam pewnosc, ze nie :!:

Troche dystansu do innych

PS -- nalezy jezdzic zgodnie z przepisami, przynajmniej sie starac, a napewno nie stwarzac zagrozenia na drodze
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2017 22:32

Fanka napisał(a):
Ludzie próbują się mścić i dać upust złości. Czasami widzę samochód z "pięknymi" rysami przez cały bok...Możena za takie coś nieźle beknąć w dobie monitoringów.

Moje drugie auto, którym jeździ połówka, dwa lata temu we Wrocku ktoś porysował kluczem. A wiesz dlaczego? Bo komuś zająłem miejsce. Na ogólnodostępnym parkingu. Pod blokiem, w którym mieszkałem (druga fura stała wtedy w firmowym garażu). Na nagraniu widać kobietę (moja panna przyjechała i po godzinie od przyjechania, wybraliśmy się na spacer a na aucie rysa, której nie było po przyjeździe), właścicielka mieszkania domyśliła się, o kogo chodziło. Ale twarzy nie było widać i policja miała za mało dowodów...

Policja chyba powinna uruchomić adres mailowy, gdzie można by było anonimowo wysłać zdjęcia łamiących przepisy i na ich podstawie wlepiać mandaty.

Wydział Ruchu Drogowego zajmuje się takimi rzeczami i nie trzeba specjalnego maila. Ale anonimowo to nie działa - oni muszą przesłuchać zgłaszającego jako świadka. W świetle prawa, samo przesłanie nagrania nie jest podstawą do wyciągnięcia prawnych konsekwencji wobec sprawcy czynu społecznie szkodliwego, zabronionego przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia. Prowadząc czynności wyjaśniające zgodnie z art. 54 k.p.o.w, organ Policji musi ustalić, czy istnieją podstawy do wystąpienia z wnioskiem o ukaranie oraz zebrać dane niezbędne do sporządzenia wniosku o ukaranie". Oznacza to, że - w celu pociągnięcia sprawcy czynu do odpowiedzialności za wykroczenie - należałoby przyjąć od osoby zgłaszającej zawiadomienie o wykroczeniu, sporządzając przy tym stosowny protokół. Jeszcze jakieś mądre pytania i sugestie?

Aha - nasza Policja w kwestii technologii, jest daleko w lesie. Skrzynki mailowe mają ograniczoną pojemność a bardzo często jest też tak, że wysłanie maila z linkiem do YT nic nie daje bo... dany wydział nie ma dostępu do portali społecznościowych itp. Jeżeli materiał jest za duży, trzeba go samemu przytargać na komendę...
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 24.11.2017 01:00

Pääkäyttäjä napisał(a):
Fanka napisał(a):

Policja chyba powinna uruchomić adres mailowy, gdzie można by było anonimowo wysłać zdjęcia łamiących przepisy i na ich podstawie wlepiać mandaty.

Wydział Ruchu Drogowego zajmuje się takimi rzeczami i nie trzeba specjalnego maila. Ale anonimowo to nie działa - oni muszą przesłuchać zgłaszającego jako świadka. W świetle prawa, samo przesłanie nagrania nie jest podstawą do wyciągnięcia prawnych konsekwencji wobec sprawcy czynu społecznie szkodliwego, zabronionego przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia. Prowadząc czynności wyjaśniające zgodnie z art. 54 k.p.o.w, organ Policji musi ustalić, czy istnieją podstawy do wystąpienia z wnioskiem o ukaranie oraz zebrać dane niezbędne do sporządzenia wniosku o ukaranie". Oznacza to, że - w celu pociągnięcia sprawcy czynu do odpowiedzialności za wykroczenie - należałoby przyjąć od osoby zgłaszającej zawiadomienie o wykroczeniu, sporządzając przy tym stosowny protokół. Jeszcze jakieś mądre pytania i sugestie?

Aha - nasza Policja w kwestii technologii, jest daleko w lesie. Skrzynki mailowe mają ograniczoną pojemność a bardzo często jest też tak, że wysłanie maila z linkiem do YT nic nie daje bo... dany wydział nie ma dostępu do portali społecznościowych itp. Jeżeli materiał jest za duży, trzeba go samemu przytargać na komendę...

No i własnie to jest bez sensu, bo skoro widać na nagraniu łamanie przepisów, to po co komu dodatkowo zeznania ? Nie nadążają z a techniką i tyle.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.11.2017 06:17

Fanka napisał(a):No i własnie to jest bez sensu, bo skoro widać na nagraniu łamanie przepisów, to po co komu dodatkowo zeznania ?Nie nadążają z a techniką i tyle.

Twoja wiedza mnie poraża. :roll:
Mój syn ( w III klasie Gimnazjum) wie więcej na ten temat.

Już się naprawdę nie kompromituj.

Pääkäyttäjä Ci z grubsza wyjasnił w czym rzecz.
Ale nie sądzę żebys to przeczytała.
Jak i pozostałe posty, które ludzie piszą.
Więc........ :papa:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 24.11.2017 06:36

Eger napisał(a):Przypomnialo mi sie powiedzenie ---
Kto bez grzechu,niech pierwszy rzuci kamieniem

Święty nie jestem ale jeśli chodzi o parkowanie to "rzucam". Powiem tak wymagasz od innych - wymagaj od siebie. Zawsze, powtarzam zawsze staram sie i parkuje tak aby zajmować tylko "moje" miejsce parkowania, nie utrudniać innym dojścia do ich samochodów, nie blokować przejazdu itp. Naprawdę można ale łatwo nie jest. Niekiedy trzeba krążyć jak sęp ale nie ma wyjścia. Dlatego często wybieram TAXI lub komunikacje miejską ale to inna sprawa.
Eger napisał(a):PS -- nalezy jezdzic zgodnie z przepisami, przynajmniej sie starac, a napewno nie stwarzac zagrozenia na drodze

A tu pełna zgoda. Jeśli większość użytkowników dróg kierowało by sie tą sentencja wszystkim jeździło by się łatwiej, bezpieczniej i mniej nerwowo.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 24.11.2017 16:21

Parkowanie to temat rzeka a ja trochę z innej beczki.
Mianowicie o notorycznym nieużywaniu kierunkowskazów. Jedzie rower, wyprzedzamy go ale kierunkowskazu nie włączamy. Przecież to tylko rower. Omijamy zaparkowany samochód to samo. Zmieniamy pas ruchu (tu już rzadziej ale też często bez kierunkowskazów), skręcamy w prawo ( w lewo raczej włączamy), omijamy dziurę w jezdni - wszystko to robimy bez kierunkowskazów. Przecież ręka potem tak bardzo boli. Trzeba się oszczędzać.
Następny temat to Anglicy. Notoryczna jazda lewym pasem gdy w Polsce mamy obowiązek jazdy prawą stroną. Tutaj brylują nasze panie które się tłumaczą tym że przecież skręcają za chwilę (2-3 km) w lewo. Ale panowie wcale nie są lepsi.
Oj dużo nam jeszcze brakuje do zachodniego poziomu.

Pozdrowienia.;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.11.2017 18:23

Fanka napisał(a):

Ja też nie mam siły, dzisiaj znowu ktoś tak zaparkował, że nie mogłam przejechać. Ja to pół biedy, ale karetka, straż pożarna ? nie mam jednak siły ,ani czasu się użerać...tak jak większość ludzi. Policja chyba powinna uruchomić adres mailowy, gdzie można by było anonimowo wysłać zdjęcia łamiących przepisy i na ich podstawie wlepiać mandaty.

30 sekund i włala.

http://stopdrogowymwariatom.pl/jak-zglosic-wykroczenie/

Wiele Komend ma taki adresy, np. http://www.lodz.policja.gov.pl/eld/ruch ... gowym.html

:papa:
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 26.11.2017 08:59

stopagresjidrogowej mój ulubiony adres email. Świetnie go poznałem od drugiej strony tzn. "obrabiałem" te filmiki. Pomysł całkiem niezły. Dopiero później okazało się że daliśmy małpie brzytwę.
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 28.11.2017 13:30

Vjetar napisał(a):
Fanka napisał(a):

30 sekund i włala.

http://stopdrogowymwariatom.pl/jak-zglosic-wykroczenie/

Wiele Komend ma taki adresy, np. http://www.lodz.policja.gov.pl/eld/ruch ... gowym.html

:papa:

No, tak ale trzeba to wszystko opisywać, kto ma czas na to. Tylko naprawdę jakieś bulwersujące historie, jak moja z Tirem mogły by mnie zmusić do straty czasu i energii. Nie będę przecież jak ktoś źle zaparkował i blokuje przejazd, wychodzić filmować, potem opisywać, wysyłać, bo stracę na to godzinę, albo więcej. To już lepiej wycofać tyłem samochód, mniejsza strata czasu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi