Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.11.2017 08:22

Trajgul napisał(a):I żeby nie było, że nie na temat, znam nawet takiego technika co jest i motocyklistą i kierowcą TIRA ;).

A znasz jego kulturę jazdy :?: (aby było jeszcze bardziej na temat) :oczko_usmiech:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.11.2017 14:57

Trajgul napisał(a): znam nawet takiego technika co jest i motocyklistą i kierowcą TIRA ;).

Toż to Panie śmierć na drodze ! 8O :cry:
:mrgreen:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 17.11.2017 09:50

kaszubskiexpress napisał(a):Miałem ponad dekadę temu ponad roczną przygodę w kierowaniu tzw Tirami.

Swojego poziomu inteligencji nie będę mierzyć, bo za głupi jestem, w końcu prowadzenie samochodu, tego duziego to pierdzenie w fotel, czy krzesło, które tam som. Czsami uderzałem w bardziej wyrafinowane wykorzystanie swojej eneligencyji i dłubałem w nosie.

Jazda ciężarówką nie musi być wcale nudna. Wystarczy trochę kreatywności :oczko_usmiech:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.11.2017 10:12

Kręcone z kabiny, więc to raczej "ustawka". :D Ciekawy materiał pokazała kiedyś niemiecka TV na temat kierowców ciężarówek.
W filmie analizowane były wypadki, które kierowcy powodują, m. in. najeżdżanie na stojące np. w korku samochody. Pokazali tam kilka zdjęć nakręconych z ukrycia, co kierowca potrafi robić w kabinie ciężarówki podczas jazdy. Nie było to zabawne. Od tamtego czasu, kiedy trafiam na korek, staram się nie pozostawać na skrajnym prawym pasie. :wink:

Uważam, że zdecydowana większość tych kierowców to zawodowcy, którzy jeżdżą bezpiecznie i nie powodują zagrożenia. Choć wiadomo, zawsze są wyjątki, jak np. ostatnio, kiedy po wjeździe w teren zabudowany zwolniłem, a tir walił światłami, bo jechał na tempomacie i musiał też zwolnić, co mu nie pasowało w tym przypadku. Jednak pod kątem wysokości IQ nigdy tych zachowań nie analizowałem. :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.11.2017 10:34

walp napisał(a):Uważam, że zdecydowana większość tych kierowców to zawodowcy, którzy jeżdżą bezpiecznie i nie powodują zagrożenia. Choć wiadomo, zawsze są wyjątki, jak np. ostatnio, kiedy po wjeździe w teren zabudowany zwolniłem, a tir walił światłami, bo jechał na tempomacie i musiał też zwolnić, co mu nie pasowało w tym przypadku. Jednak pod kątem wysokości IQ nigdy tych zachowań nie analizowałem. :D

W tym konkretnym przypadku można by się było jednak pokusić o taką analizę :D
Zwłaszcza, że taki zawodowy kierowca ma znacznie więcej do stracenia niż my.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 17.11.2017 10:58

walp napisał(a):(...) np. ostatnio, kiedy po wjeździe w teren zabudowany zwolniłem, a tir walił światłami, bo jechał na tempomacie i musiał też zwolnić, co mu nie pasowało w tym przypadku (...)
greenrs napisał(a):W tym konkretnym przypadku (...) Zwłaszcza, że taki zawodowy kierowca ma znacznie więcej do stracenia niż my.
No, sporo więcej. :?
Trochę żelastwa, trochę towaru, ewentualnie prawo jazdy.
A my... tylko połamane kulasy, ewentualnie życie.

To takie gdybające zestawienie szkód przy konfrontacji "TIR - osobówka".
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.11.2017 13:12

boboo napisał(a):
walp napisał(a):(...) np. ostatnio, kiedy po wjeździe w teren zabudowany zwolniłem, a tir walił światłami, bo jechał na tempomacie i musiał też zwolnić, co mu nie pasowało w tym przypadku (...)
greenrs napisał(a):W tym konkretnym przypadku (...) Zwłaszcza, że taki zawodowy kierowca ma znacznie więcej do stracenia niż my.
No, sporo więcej. :?
Trochę żelastwa, trochę towaru, ewentualnie prawo jazdy.
A my... tylko połamane kulasy, ewentualnie życie.

To takie gdybające zestawienie szkód przy konfrontacji "TIR - osobówka".

Bogdan, nie chodziło mi o tak ekstremalną sytuację - tu oczywiście masz rację. Miałem na myśli zwykłą kontrolę. My najwyżej stracimy trochę gotówki i ewentualnie prawo jazdy. Kierowca zawodowy może stracić także pracę. A jeśli - jak zakłada Fanka - jest jeszcze słabo wykształcony, to może znaleźć się w czarnej dupie :wink:
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 17.11.2017 19:30

greenrs napisał(a): My najwyżej stracimy trochę gotówki i ewentualnie prawo jazdy. Kierowca zawodowy może stracić także pracę. A jeśli - jak zakłada Fanka - jest jeszcze słabo wykształcony, to może znaleźć się w czarnej dupie :wink:

Właśnie z tego powodu zlitowałam nad kierowcą Tira, który mnie spychał do rowu i nie wniosłam oskarżenia. Mam nadzieję, że wezwanie policji było dla niego wystarczająco pouczające. Chociaż się tego nie dowiem.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 17.11.2017 19:39

walp napisał(a):Kręcone z kabiny, więc to raczej "ustawka".

To że dał się nagrać to jakaś okoliczność łagodząca ?
Moim zdaniem to jeszcze bardziej pogrąża tego czubka.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.11.2017 19:42

Habanero napisał(a):
walp napisał(a):Kręcone z kabiny, więc to raczej "ustawka".

To że dał się nagrać to jakaś okoliczność łagodząca ?

Absolutnie nie. Miałem na myśli to, że może jeden filmował, a ktoś jeszcze obserwował drogę, może nie było ruchu na drodze itp.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.11.2017 20:28

Fanka napisał(a):Właśnie z tego powodu zlitowałam nad kierowcą Tira, który mnie spychał do rowu i nie wniosłam oskarżenia.

Czego to oskarżenie miałoby dotyczyć ( wiem, że zachowania na drodze, nie o to pytam)?
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 17.11.2017 21:20

anakin napisał(a):
Fanka napisał(a):Właśnie z tego powodu zlitowałam nad kierowcą Tira, który mnie spychał do rowu i nie wniosłam oskarżenia.

Czego to oskarżenie miałoby dotyczyć ( wiem, że zachowania na drodze, nie o to pytam)?

Celowego spychania z drogi, próbował mnie zepchnąć z drogi, może chciał mnie tylko nastraszyć, a może zabić...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.11.2017 21:27

Fanka napisał(a):Celowego spychania z drogi, próbował mnie zepchnąć z drogi, może chciał mnie tylko nastraszyć, a może zabić...

Rozumiem, że byłabys w stanie udowodnić celowosć?
Jeżeli tak, to stąd już tylko kawałek do kwalifikacji tego czynu jako usiłowanie zabójstwa.
Taki żart (mało smieszny).

A tak poważnie to dostałabys w tej sprawie piękne umorzenie ze slicznym uzasadnieniem.
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 17.11.2017 21:31

anakin napisał(a):
Fanka napisał(a):Celowego spychania z drogi, próbował mnie zepchnąć z drogi, może chciał mnie tylko nastraszyć, a może zabić...

Rozumiem, że byłabys w stanie udowodnić celowosć?
Jeżeli tak, to stąd już tylko kawałek do kwalifikacji tego czynu jako usiłowanie zabójstwa.
Taki żart (mało smieszny).

A tak poważnie to dostałabys w tej sprawie piękne umorzenie ze slicznym uzasadnieniem.

Policjanci mu powiedzieli, aby mnie prosił o nie wnoszenie oskarżenia, bo inaczej będzie skończony. On się przyznał. Płakał, że nie chciał niczego złego zrobić. Że jest mu głupio i zachował się jak debil.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 18.11.2017 07:43

Chyba nie ma dnia na portalach bez meldunku o wypadku/ach.
Można wręcz powiedzieć: chleb powszedni.
Ale czasami pojawiają się ciekawe komentarze.
Ten (z interii) spodobał mi się:
rezyserzy z hollywood, zamiast zatrudniac miejscowych kaskaderow, powinni brac nagrania z monitoringu z polskich "autostrad" i uzywac ich w niebezpiecznych scenach filmow akcji
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi