Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.11.2017 20:19

yzedef napisał(a):Buziaczki :lol: gdzie Ty widzisz kosmos ?. Cisza i spokój, a tutaj normalna dyskusyja o tirowcach.

Normalnie kadzidełka i landrynki wszędzie... :hearts:
:oczko_usmiech:
Tirowcy to tumany.
Ja jeszcze słyszałem, że złotówy i busiarze. :mrgreen:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 12.11.2017 20:23

Jeszcze przedstawiciele handlowi i laweciarze :idea: :D
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 12.11.2017 20:44

Nie umiecie rozmawiać o problemie. może nie wszyscy, ale zdecydowanie za bardzo się angażujecie emocjonalnie w zwykły temat.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 12.11.2017 20:52

Emocjonalne zaangażowanie to ujawnia się w "sytuacjach podbramkowych" na drodze. :)
Każda grupa kierowców wywija babole, świadomie, nie świadomie, celowo, itd....
Dyskusja jest wskazana ale trudno o konsensus :idea:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.11.2017 20:55

Fanka napisał(a):Nie umiecie rozmawiać o problemie.

Ja osobiście nie mam odpowiedniego wykształcenia.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 12.11.2017 20:58

anakin napisał(a):

E tam... Ale doświadczenie za kierownicą posiadasz :?: :?: :?:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 12.11.2017 21:06

Wybacz. Ale z tego co zauważyłam, to widzę, że Ty masz problem w tym, że musisz koniecznie jechać lewym pasem i to cały czas te swoje 140 km/h.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 12.11.2017 21:11

endryu napisał(a):
anakin napisał(a):

E tam... Ale doświadczenie za kierownicą posiadasz :?: :?: :?:

Fanka napisał(a):Trudno oczekiwać, aby Tirami kierowała elita intelektualna. To jeden z zawodów, który można wykonywać bez jakiegokolwiek wykształcenia. Nie chodzi o poziom intelektualny, prości ludzie też bywają odpowiedzialni...

No chyba jednak nie spełnia normy wykształcenia wskazanej przez "Fankę" :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.11.2017 21:18

nowotarżanin napisał(a):No chyba jednak nie spełnia normy wykształcenia wskazanej przez "Fankę" :mrgreen:

No właśnie nie wiem jak się w tym odnaleźć. :?
Wykształcenia nie mam ,co do intelektu to też nie jestem za bardzo obiektywny, ale muszę przyznać, że w swej prostocie jestem odpowiedzialny (poza oczywiście momentami, w których odpowiedzialny nie jestem).
:mrgreen:
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 12.11.2017 21:22

anakin napisał(a):
nowotarżanin napisał(a):No chyba jednak nie spełnia normy wykształcenia wskazanej przez "Fankę" :mrgreen:

No właśnie nie wiem jak się w tym odnaleźć. :?
Wykształcenia nie mam ,co do intelektu to też nie jestem za bardzo obiektywny, ale muszę przyznać, że w swej prostocie jestem odpowiedzialny (poza oczywiście momentami, w których odpowiedzialny nie jestem).
:mrgreen:

No więc stanowczo nie nadajesz się na kierowcę TIR-a :mrgreen:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 12.11.2017 21:59

Fanka napisał(a):Nie umiecie rozmawiać o problemie. może nie wszyscy, ale zdecydowanie za bardzo się angażujecie emocjonalnie w zwykły temat.

Z wieloma problemami, które przedstawiłaś, niestety zgadzam się. Piszę niestety, bo chciałbym żeby było inaczej.
Od kierowców zawodowych powinno wymagać się znacznie więcej. Chodzi mi generalnie o rekrutację do zawodu
(specjalistyczne badania, wykształcenie !!!)
W naszym kraju jeździ dużo kierowców zawodowych, którzy nie powinni jeździć w ogóle samochodami, tym bardziej ciężarowymi.
Co do Wszystkich, którzy twierdzą, że niski iloraz inteligencji jest jakąś obrazą i tym bardziej czynnikiem wykluczającym z tego zawodu, powiem - mylicie się :!:
I nie mówię tu o opóźnieniu umysłowym, tylko o IQ poniżej 70. Tego na badaniach psychotechnicznych nie sprawdzają.
Ludzie z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim, po szkole specjalnej, jeżdżą tirami i nie mówię tego, żeby kogoś obrazić, to są fakty (znam takich kierowców i uważam że nie powinni wykonywać tej pracy).
Przeszli jednak wszystkie badania, zdali egzaminy i jeżdżą - to tak a propos wykształcenia i inteligencji.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 12.11.2017 22:17

Habanero napisał(a):
Fanka napisał(a):Nie umiecie rozmawiać o problemie. może nie wszyscy, ale zdecydowanie za bardzo się angażujecie emocjonalnie w zwykły temat.

Z wieloma problemami, które przedstawiłaś, niestety zgadzam się. Piszę niestety, bo chciałbym żeby było inaczej.
Od kierowców zawodowych powinno wymagać się znacznie więcej. Chodzi mi generalnie o rekrutację do zawodu
(specjalistyczne badania, wykształcenie !!!)
W naszym kraju jeździ dużo kierowców zawodowych, którzy nie powinni jeździć w ogóle samochodami, tym bardziej ciężarowymi.
Co do Wszystkich, którzy twierdzą, że niski iloraz inteligencji jest jakąś obrazą i tym bardziej czynnikiem wykluczającym z tego zawodu, powiem - mylicie się :!:
I nie mówię tu o opóźnieniu umysłowym, tylko o IQ poniżej 70. Tego na badaniach psychotechnicznych nie sprawdzają.
Ludzie z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim, po szkole specjalnej, jeżdżą tirami i nie mówię tego, żeby kogoś obrazić, to są fakty (znam takich kierowców i uważam że nie powinni wykonywać tej pracy).
Przeszli jednak wszystkie badania, zdali egzaminy i jeżdżą - to tak a propos wykształcenia i inteligencji.

W naszym kraju jeździ zdecydowanie więcej kierowców samochodów osobowych, którzy nigdy nie powinni zasiąść za kierownicą, bo np. uważają, że mogą jechać lewym pasem cały czas bo przecież Oni to "miszczowie prostej". Wskaż proszę jakieś obiektywne badania statystyczne wskazujące, że ludzie z wyższym IQ powodują mniej wypadków drogowych, a jeżeli Twój wywód odnośnie ilorazu inteligencji kierowców zawodowych to tylko Twoje osobiste przemyślenia to powiem - mylisz się.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 12.11.2017 22:53

nowotarżanin napisał(a):W naszym kraju jeździ zdecydowanie więcej kierowców samochodów osobowych, którzy nigdy nie powinni zasiąść za kierownicą, bo np. uważają, że mogą jechać lewym pasem cały czas bo przecież Oni to "miszczowie prostej".

Prawda :D

nowotarżanin napisał(a):Wskaż proszę jakieś obiektywne badania statystyczne wskazujące, że ludzie z wyższym IQ powodują mniej wypadków drogowych,

Nie znam takich badań :roll:

nowotarżanin napisał(a):......a jeżeli Twój wywód odnośnie ilorazu inteligencji kierowców zawodowych to tylko Twoje osobiste przemyślenia to powiem - mylisz się.

Generalizujesz. To co napisałem nie dotyczy wszystkich kierowców zawodowych.
Widocznie nie zrozumiałeś mojego wywodu :(
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 13.11.2017 01:43

Wiadomo, że nie wszyscy kierowcy mają taki sam poziom (pisząc ogólnie) Tam też panuje hierarchia. Na trasy międzynarodowe są wyższe wymagania. Są też kierowcy z maturą, sama takiego znam. Natomiast jest masę takich, którzy nawet podstawówki nie skończyli. No przykro mi, że kogoś to boli, ale taka prawda.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.11.2017 08:45

Fanka napisał(a):Wiadomo, że nie wszyscy kierowcy mają taki sam poziom (pisząc ogólnie) Tam też panuje hierarchia. Na trasy międzynarodowe są wyższe wymagania. Są też kierowcy z maturą, sama takiego znam. Natomiast jest masę takich, którzy nawet podstawówki nie skończyli. No przykro mi, że kogoś to boli, ale taka prawda.

Chciałem się tu nie odzywać ale nie strzymom :)
Czy naprawdę jesteś tak bardzo przekonana, że kultura osobista ma coś wspólnego z wykształceniem? Moje życiowe doświadczenia nie potwierdzają tego w najmniejszym stopniu. A zachowanie na drodze zależy przede wszystkim o kultury osobistej a nie od tego, jaki kto ma dyplom w szufladzie :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi