Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.11.2017 08:57

Fanka napisał(a): Pisałam tu już o wyprzedzaniu tirów, przez tiry na autostradach, gdzie są tylko 2 pasy. To powinno być zabronione, stwarza duże zagrożenie. Słyszałam, że mają wprowadzić zakaz.

a jakie to duże zagrożenie, możesz opisać w swej wiedzy, pytam z ciekawości (?)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 11.11.2017 18:34

Takie, że wymuszają hamowanie, niekiedy ostre. I sam manewr zajmuje im trochę czasu.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.11.2017 18:53

maxredaktor napisał(a):Takie, że wymuszają hamowanie, niekiedy ostre. I sam manewr zajmuje im trochę czasu.

Olewactwa osobówek w takiej sytuacji i wymuszeń również nie toleruje, ale sam manewr wyprzedzania jest normalnym manewrem, a że troche dłużej trwa od osobówek to normalka (gabaryty/prędkość), ale mz nie jest to duże zagrożenie, bardziej irytacja, jak nieliczni kierowcy zestawów robią to dłużej ciągnąc na tempomacie; inna sprawa to gnanie osobówką lewym pasem na autostradzie ze znacznie wiekszą prędkością to ja nawet osobówką mogę czasem komuś zajechać, bo patrząc w lusterko nie do końca mogę ocenić jaką prędkością zapyla, a że jedzie dużo ponad normę to cóż ja na to poradzę;
btw: gdyby te parę km PL autostrad ujmując pejoratywnie miało po 3 pasy, tematu by nie było
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 11.11.2017 19:51

maxredaktor napisał(a):Takie, że wymuszają hamowanie, niekiedy ostre. I sam manewr zajmuje im trochę czasu.

A już całkowitą głupotą jest, co zauważyłam z własnej obserwacji, że taki wkurzony kierowca osobówki, gdy już ciężarówka dokona manewru wyprzedzania i zjedzie na prawy pas, zjeżdża przed nią i zaczyna hamowanie. Jest to głupia zemsta za to, że musiał przez daną ciężarówkę zwolnić, więc postanowił wyhamować i ją, nie zdając sobie sprawy jakie stwarza zagrożenie w ruchu. Bo jeśli nawet ciężarówka jadąca za nim wyhamuje, może nie zdążyć zrobić tego jadąca za nim, dopiero co wyprzedzona.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.11.2017 20:11

elka21 napisał(a):

A już całkowitą głupotą jest, co zauważyłam z własnej obserwacji, że taki wkurzony kierowca osobówki, gdy już ciężarówka dokona manewru wyprzedzania i zjedzie na prawy pas, zjeżdża przed nią i zaczyna hamowanie. Jest to głupia zemsta za to, że musiał przez daną ciężarówkę zwolnić, więc postanowił wyhamować i ją, nie zdając sobie sprawy jakie stwarza zagrożenie w ruchu. Bo jeśli nawet ciężarówka jadąca za nim wyhamuje, może nie zdążyć zrobić tego jadąca za nim, dopiero co wyprzedzona.

dokładnie, to właśnie jest dopiero Duże Zagrożenie
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 11.11.2017 20:18

te kiero napisał(a):

btw: gdyby te parę km PL autostrad ujmując pejoratywnie miało po 3 pasy, tematu by nie było

To niestety prędko nie zmieni się, dobrze że choć częściowo A1 będzie miała trzy pasy.

elka21 napisał(a):A już całkowitą głupotą jest, co zauważyłam z własnej obserwacji, że taki wkurzony kierowca osobówki, gdy już ciężarówka dokona manewru wyprzedzania i zjedzie na prawy pas, zjeżdża przed nią i zaczyna hamowanie.

To prawda, też miałem okazję to widzieć.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.11.2017 21:25

maxredaktor napisał(a):
te kiero napisał(a):

To niestety prędko nie zmieni się, dobrze że choć częściowo A1 będzie miała trzy pasy.

Dopóki nasi Miszczofie Prostej: Pierwsi albo martwi nie nauczą się, że autostrada to nie tor wyścigowy, że nie są na niej sami, że 140 km/h to nie obowiązek i nakaz jazdy z taką prędkością, ludziom źle będzie się jeździć nawet na trzech i czterech pasach. Styknie mi to, co widzę na A1, A4 i DTŚ u nas na Śląsku. Prawy pas okupują głównie ciężarówki i duże pojazdy innej maści, z niewielką grupą małych maruderów. Środkowy - jadący maksymalnie 110 km/h. Lewy to wolna amerykanka. Aaa, no i elementarny brak współpracy, brak umiejętności przewidywania i patrzenia przez szybę poprzedzającego pojazdu, w lusterka i ogólnie wyrozumiałości. Jako ciekawostkę - w Anglii też mają po cztery pasy i wszystkie są zajęte ale jakoś takiego hardkoru tam nie ma. Francja, Niemcy, Szwecja - dwupasmowe autostrady i wszyscy żyją.

Jakby tak jeden z drugim (nie mówię o Was) poszedł np. na kurs jazdy defensywnej, to by mu się może polaryzacja zmieniła. Nie umiemy jeździć po autostradach - no bo mamy je od niedawna i one są dla nas wyzwaniem rzucanym przez innych kierowców :mrgreen:
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 12.11.2017 13:20

Jak ktoś tu zauważył prawy pas na autostradzie okupują ciężarówki. Dlatego osobówki jadą głównie lewym czasami zjeżdżając na prawy jak jest przerwa miedzy ciężarówkami. Tir wyprzedzający często jedzie 2 km szybciej od tego którego wyprzedza, to trwa parę minut, robi się korek za nim. Oczywiście to wkurza, bo jak kilka takich sytuacji to się człowiek zastanawia czy to autostrada , czy nie.
Najważniejsze jednak jest to,że taka jazda powoduje wypadki. Są kraje gdzie to jest zakazane w dzień. Tam gdzie jest duże natężenie ruchu powinno być zakazane. Nie mówie, że wszędzie, bo to byłaby przesada. Poczytajcie sobie w necie o tym, jest dużo artykułów i jest już jeden odcinek u nas chyba 40 km z takim zakazem.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.11.2017 13:32

Fanka napisał(a):Najważniejsze jednak jest to,że taka jazda powoduje wypadki. Są kraje gdzie to jest zakazane w dzień. Tam gdzie jest duże natężenie ruchu powinno być zakazane. Nie mówie, że wszędzie, bo to byłaby przesada. Poczytajcie sobie w necie o tym, jest dużo artykułów i jest już jeden odcinek u nas chyba 40 km z takim zakazem.

Na obwodnicy trójmiasta jest taki zakaz.
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 12.11.2017 13:38

Vjetar napisał(a):
Fanka napisał(a):Najważniejsze jednak jest to,że taka jazda powoduje wypadki. Są kraje gdzie to jest zakazane w dzień. Tam gdzie jest duże natężenie ruchu powinno być zakazane. Nie mówie, że wszędzie, bo to byłaby przesada. Poczytajcie sobie w necie o tym, jest dużo artykułów i jest już jeden odcinek u nas chyba 40 km z takim zakazem.

Na obwodnicy trójmiasta jest taki zakaz.

Ten zakaz o którym napisałam, jest chyba na A4. Nie wiedziałam, nawet ,że na obwodnicy 3miasta też. No i dobrze, bo w szczycie ruchu to przecież tam jest masakra.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.11.2017 14:10

Fanka napisał(a):(...) Tir wyprzedzający często jedzie 2 km szybciej od tego którego wyprzedza, to trwa parę minut (...) Najważniejsze jednak jest to,że taka jazda powoduje wypadki (...)
Bardzo ciekawy wniosek :?
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 12.11.2017 14:24

boboo napisał(a):
Fanka napisał(a):(...) Tir wyprzedzający często jedzie 2 km szybciej od tego którego wyprzedza, to trwa parę minut (...) Najważniejsze jednak jest to,że taka jazda powoduje wypadki (...)

Ciekawy ? Raczej tragiczny...
http://www.24gliwice.pl/wiadomosci/smie ... gliwicach/
Tu masz przykład wypadku..
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.11.2017 14:28

Fanka napisał(a):
boboo napisał(a):

Ciekawy ? Raczej tragiczny...
http://www.24gliwice.pl/wiadomosci/smie ... gliwicach/

Wczytałem, że powodem wypadku było jednak co innego.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.11.2017 14:48

Fanka napisał(a):
boboo napisał(a):

(...)

Bez komentarza.
Istnieje granica, poniżej której nie zejdę.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 12.11.2017 14:49

Limity prędkości samochodów ciężarowych w Europie (Polska 80 km/h - autostrady)
https://przepisy-drogowe.dlakierowcy.in ... uropie.htm
Bardzo rzadko w Polsce można spotkać Tira na autostradzie jadącego z taką prędkością, a już wyprzedzającego inny samochód praktycznie nigdy. Wyprzedzanie wymusza zwiększenie prędkości, a to samo w sobie jest zagrożeniem.
Dlaczego na forum linczuje się kierowców osobówek łamiących przepisy związane z prędkością ( ja również to robię ) , a nie zdajemy sobie sprawy jaką bombą są tiry. Jest 80 km/h i taką prędkością mają jechać (jeden za drugim) koniec kropka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi