Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
OlegK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlegK » 27.10.2017 06:58

Mnie drażnią osoby które w czasie jazdy "klikają" w nawigację czy inne urządzenia.
Moim zdaniem nawet jeśli takie urządzenie nie jest trzymane w ręku to i tak jest to nie do końca zgodne z przepisami. Bo jak kierujący ma zachować ostrożnośc gdy skupia się na tym w co klika.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 27.10.2017 07:20

boboo napisał(a):Do tego często dochodzi argument społeczny: trzeba pokazać, że nie jest się łapserdakiem i że ktoś jednak z nim rozmawia.

Ale, że co, jak ktoś gada przez telefon w aucie to czuje się fajniejszym? :D
Ja np, nie zakupię zestawu głośnomówiącego, gdyż incydentalnie ktoś do mnie dzwoni ;).
Są też osoby co nie odbierają w ogóle telefonu w aucie. Mało tego, nawet jedną taką znam :).
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.10.2017 07:46

yzedef napisał(a):Wydaje mi się również że najgorzej jest tylko w Wawie, tutaj niestety wyścigowców i innych cwaniaków jest chyba największe skupisko :)

najbardziej lubię, jak zachowuję odstęp od poprzedzającego pojazdu - powiedzmy te 5m - co dla wielu jest sygnałem do możliwości wciśnięcia się - często gęsto bez kierunku :x
o temacie wyścigowców już pisałem, najczęściej potem spotykam ich znów obok siebie na światłach, a nie rzadko na moim pasie idzie szybciej i znów jestem przed nimi :twisted:
greenrs napisał(a):
krutom napisał(a):A co do kobiet... faktycznie, ... najczęściej nie wpuszczają.
Uważają widocznie, że to one winny byś wpuszczane.
Tutaj równouprawnienie nie działa. :oczko_usmiech:

A ja nie mam takich doświadczeń :D Według moich obserwacji kobiety są raczej rozsądnymi i kulturalnymi kierowcami, choć oczywiście też łamią przepisy (zwłaszcza rozmowa przez komórkę :) ). Moim zdaniem najgorsi są zawodowi kierowcy, a odgrywanie szeryfa to właśnie ich specjalność :?

z codziennych obserwacji wnioskuję, że raczej jest to bojaźliwość i paraliż sytuacyjny, brak dostrzegania wszystkiego co obok, choć znam kilka kobiet, które dobrze jeżdżą to zdecydowanie w większości trafiam na te, które praktykują to co napisałem i nie jest to na pewno rozsądkiem; o braku umiejętności cofania przekonuję się codziennie po kilka razy, szczególnie w sytuacji, gdy Panie same wybrały - lub kto inny kupił im - auto os. sporych gabarytów :x

to pisałem ja: kierowca popełniający błędy :x ale starający się częściej myśleć również o innych użytkownikach drogi: na drodze i parkingu
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.10.2017 07:52

OlegK napisał(a):Mnie drażnią osoby które w czasie jazdy "klikają" w nawigację czy inne urządzenia (...)
Jeśli jedziesz jako pasażer - wyręcz w tym kierowcę.
Jeśli jedziesz jako kierowca i widzisz innych kierowców, którzy to robią - zacznij patrzeć na drogę.

Bo...
"Bo jak kierujący ma zachować ostrożnośc gdy skupia się na tym (...)" co dzieje się w innych samochodach?
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 27.10.2017 12:40

kulka53 napisał(a):
Fanka napisał(a):gościu , który jedzie wypasionym najnowszym modelem dajmy na to Mercedesa, mając łączenie się z komórką i gadanie do kierownicy w podstawowym wyposażeniu, nie wspominając o głosowym wybieraniu, gada z telefonem przyklejonym do ucha.

boboo napisał(a):Mam w zanadrzu tylko dwa wytłumaczenia:

Ja mam jeszcze trzecie, a nawet czwarte:
3. Nie wie, że ma to na wyposażeniu.
4. Nawet jeśli wie, to tego nie ogarnia.

:wink:

3 i 4 punkt są przekonujące :wink:
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 27.10.2017 12:48

te kiero napisał(a):
yzedef napisał(a):
A ja nie mam takich doświadczeń :D Według moich obserwacji kobiety są raczej rozsądnymi i kulturalnymi kierowcami, choć oczywiście też łamią przepisy (zwłaszcza rozmowa przez komórkę :) ). Moim zdaniem najgorsi są zawodowi kierowcy, a odgrywanie szeryfa to właśnie ich specjalność :?

z codziennych obserwacji wnioskuję, że raczej jest to bojaźliwość i paraliż sytuacyjny, brak dostrzegania wszystkiego co obok, choć znam kilka kobiet, które dobrze jeżdżą to zdecydowanie w większości trafiam na te, które praktykują to co napisałem i nie jest to na pewno rozsądkiem; o braku umiejętności cofania przekonuję się codziennie po kilka razy, szczególnie w sytuacji, gdy Panie same wybrały - lub kto inny kupił im - auto os. sporych gabarytów :x

Umiejętności kierowcom kobietom raczej nie brakuje, przynajmniej w dużych miastach. Po prostu się nie da , nie umieć jeździć i parkować w dużym ruchu i tam gdzie wiecznie brakuje miejsc parkingowych. Co nie znaczy, że nie znajdą się kwiatki, mnie kiedyś kobieta skręciła pod prąd , prosto na mnie na dużym skrzyżowaniu, przez chwile myślałam, że to się nie dzieje naprawdę :mrgreen:
OlegK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlegK » 27.10.2017 13:16

boboo napisał(a):
OlegK napisał(a):Mnie drażnią osoby które w czasie jazdy "klikają" w nawigację czy inne urządzenia (...)
Jeśli jedziesz jako pasażer - wyręcz w tym kierowcę.
Jeśli jedziesz jako kierowca i widzisz innych kierowców, którzy to robią - zacznij patrzeć na drogę.

Bo...
"Bo jak kierujący ma zachować ostrożnośc gdy skupia się na tym (...)" co dzieje się w innych samochodach?

A co jeśli widzę takie zachowanie w innym pojeździe, a sam jestem pasażerem:)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 08.11.2017 12:16

Pojawił się w sieci artykuł dotyczący kultury jazdy w Polsce, rosnącej liczby wypadków, itd., i pokazujący ciekawe, choć smutne dane i statystyki.
Do przeczytania tutaj: http://moto.pl/MotoPL/7,88389,22572229,polska-w-ogonie-europy-nie-tlumaczmy-tego-zlym-stanem-drog.html#Czolka3Img
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.11.2017 08:43

Kilka dni temu był ciekawy program o samochodach w XX wieku.
Podano między innymi ilość trupów (ogólnie na świecie) z "normalnych" wypadków samochodowych.
(wojennych bombardowań konwojów nie wliczano).

I tak przez owe 100 lat możnaby powiedzieć: średniego kraju wielkości Polski już nie ma.
Całe 35.000.000 (trzydzieści pięć milionów) nieboszczyków.

Panie i panowie,
dla mnie to jest wojna.

Miał całkowitą rację Wielki Szu mówiąc: "jedź tak, jakby cię wszyscy chcieli zabić."
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.11.2017 08:56

boboo napisał(a):Kilka dni temu był ciekawy program o samochodach w XX wieku.
Podano między innymi ilość trupów (ogólnie na świecie) z "normalnych" wypadków samochodowych.
(wojennych bombardowań konwojów nie wliczano).

I tak przez owe 100 lat możnaby powiedzieć: średniego kraju wielkości Polski już nie ma.
Całe 35.000.000 (trzydzieści pięć milionów) nieboszczyków.

Panie i panowie,
dla mnie to jest wojna.

Miał całkowitą rację Wielki Szu mówiąc: "jedź tak, jakby cię wszyscy chcieli zabić."

Smutna prawda...
A jeszcze smutniejsze jest to, że Polska w tej wojnie uczestniczy na pierwszej linii frontu :?
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 10.11.2017 09:00

Masz rację, ale niestety losu nie oszukasz... ile jest wypadków w których mimo tego że jesteś dobrym rozsądnym kierowcą zginiesz. Dotyczy to się głównie kierowców tirów itp. z nimi nikt nie ma szans. Kiedyś jak więcej jeździłem po kraju z zawsze włączonym cb to noż w kieszeni się otwierał jeżeli chodzi o poziom intelektualny wielu ich rozmów. Uprawnienia takowe do kierowania ciężarówkami powinni mieć naprawdę rozsądni ludzie bez psychicznych odjazdów. Zobaczcie na przykładzie ostatnich zamachów, taka ciężarówka jest równie groźna jak bomba, dlatego powinna być obsługiwana przez kogoś z głową na karku.
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 10.11.2017 15:54

Trudno oczekiwać, aby Tirami kierowała elita intelektualna. To jeden z zawodów, który można wykonywać bez jakiegokolwiek wykształcenia. Nie chodzi o poziom intelektualny, prości ludzie też bywają odpowiedzialni. Chodzi o odpowiedzialność i dojrzałość. Pisałam tu już o wyprzedzaniu tirów, przez tiry na autostradach, gdzie są tylko 2 pasy. To powinno być zabronione, stwarza duże zagrożenie. Słyszałam, że mają wprowadzić zakaz.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.11.2017 16:28

Fanka napisał(a):(...)Trudno oczekiwać, aby Tirami kierowała elita intelektualna(...)
(...)Nie chodzi o poziom intelektualny(...)

:?:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 10.11.2017 21:21

Fanka napisał(a):Trudno oczekiwać, aby Tirami kierowała elita intelektualna. To jeden z zawodów, który można wykonywać bez jakiegokolwiek wykształcenia. Nie chodzi o poziom intelektualny, prości ludzie też bywają odpowiedzialni. Chodzi o odpowiedzialność i dojrzałość. Pisałam tu już o wyprzedzaniu tirów, przez tiry na autostradach, gdzie są tylko 2 pasy. To powinno być zabronione, stwarza duże zagrożenie. Słyszałam, że mają wprowadzić zakaz.

Przeczytaj na spokojnie co tam napisałaś, a potem się zawstydź .....
Rozumiem, ze nie jeździsz tirem, bo masz za wysokie kwalifikacje ...:roll:

i w nawiązaniu do
yzedef napisał(a):......... Kiedyś jak więcej jeździłem po kraju z zawsze włączonym cb to noż w kieszeni się otwierał jeżeli chodzi o poziom intelektualny wielu ich rozmów. Uprawnienia takowe do kierowania ciężarówkami powinni mieć naprawdę rozsądni ludzie bez psychicznych odjazdów. ..............

Dotyczy to nie tylko tirowców, znam wielu ludzi, którzy uchodzą za wykształconych i zajmują róźne odpowiedzialne stanowiska i jestem pewna, że nie odbiegają zachowaniem od tych Twoich kierowców na podsłuchu.
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 10.11.2017 23:25

Beata kwalifikacje to nie to samo co poziom intelektualny, a bycie prostakiem nie to samo co bycie prostym człowiekiem. Namieszało się w pojęciach, a mnie się nie chce tego naprostowywać.
:smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi