Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.10.2017 12:30

bluesman napisał(a):Przypomnę Ci moje grzeczne pytanie skierowane do Anakina, które zapoczątkowało ten atak na mnie :) :

Co? 8O
Może zgłoś się do Admina, żeby Ci status pokrzywdzonego przyznał. :roll:

A tak na marginesie to zadałem Ci konkretne pytanie, na które się nie doczekałem odpowiedzi.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.10.2017 09:19

anakin napisał(a):
bluesman napisał(a):Przypomnę Ci moje grzeczne pytanie skierowane do Anakina, które zapoczątkowało ten atak na mnie :) :

Co? 8O
Może zgłoś się do Admina, żeby Ci status pokrzywdzonego przyznał. :roll:

A tak na marginesie to zadałem Ci konkretne pytanie, na które się nie doczekałem odpowiedzi.

Tak na marginesie ja Tobie również, przed Twoim, na samym początku ale jakoś nie byłeś łaskaw ... spokojnie i rzeczowo.
Męski PMS ? :mrgreen:

ogi napisał(a):Jestem zwolennikiem tego by policja działała skutecznie.
Uciekający nie ma napisane na czole dlaczego ucieka. Czy dlatego, że zapomniał prawa jazdy czy dlatego że w bagażniku wezie ciało zamordowanej osoby.
Numery rejestracyjne wbrew pozorom to bardzo mało, one wskazują właściciela, a nie kierujacego.

Jasne, eliminując skutecznie i całkowicie osoby ze społeczeństwa.
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 24.10.2017 18:37

w USA 90% uciekających przed policją nigdy nie miało konfliktów z prawem - ot po prostu uciakają przez jakąś błachostkę / impuls chwili.
30% ŚMIERTELNYCH ofiar pościgów to osoby postronne - piesi, dzieci czy też kierowcy innych aut.
Ja tam jestem zdania, że lepiej odpuścic i puścic wolno 1000 przestepców niż gonić na 'złamanie karku' w pożal się Boże 'kijance' kogoś, przez kogo zginie 1 niewinna osoba.
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 24.10.2017 19:03

Wyobrażacie co by było, gdyby Policja miałaby zakaz pościgu za niezatrzymującym się do kontroli ? :mrgreen:
Kto by się zatrzymywał to kontroli ?
Kompletna utopia.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.10.2017 19:18

marcel232 napisał(a):Ja tam jestem zdania, że lepiej odpuścic i puścic wolno 1000 przestepców niż gonić na 'złamanie karku' w pożal się Boże 'kijance' kogoś, przez kogo zginie 1 niewinna osoba.

Naukowcy z University of California twierdzą, że "zakamuflowani" kosmici żyją wśród nas.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.10.2017 19:49

marcel232 napisał(a):w USA 90% uciekających przed policją nigdy nie miało konfliktów z prawem - ot po prostu uciakają przez jakąś błachostkę / impuls chwili.
30% ŚMIERTELNYCH ofiar pościgów to osoby postronne - piesi, dzieci czy też kierowcy innych aut.
Ja tam jestem zdania, że lepiej odpuścic i puścic wolno 1000 przestepców niż gonić na 'złamanie karku' w pożal się Boże 'kijance' kogoś, przez kogo zginie 1 niewinna osoba.

Wyraziłeś swoje zdanie na forum, masz do tego prawo.
Internet jak papier - wszystko przyjmie.
Na szczęście moim zdaniem nikt z decydentów na podstawie Twojego zdania zmieni prawa.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 24.10.2017 20:22

Kurcze przejrzałem ten wątek i ostatni temat i tak się zastanawiam po co Wy w ogóle tutaj o tym dyskutujecie ?, bluesman ma jakiś trudny czas teraz czy co i wrzuca jakieś prowokacyjne wątki, szkoda na to czasu!.
Policja jest od tego aby interweniować we wszelakich sytuacjach łamania prawa, tak było i mam nadzieję będzie zawsze.

Wracając na odpowiedni tor tego wątku mam wrażenie, że jednak kultura na drogach idzie ku dobremu, pamiętam jak lata temu jeżdżąc na motocyklu świętem było aby ktoś w korku robił miejsce... ba dużo osób wręcz złośliwie zajeżdżało drogę, teraz to jest standard że ludzie robią miejsce. Niestety najgorsze na drodze są agresywne jednostki których w naszym kraju dalej nie brakuje, co to będzie spychał człowieka z drogi i wymierzał sprawiedliwość... bo ktoś zapomniał np. kierunkowskazu.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 24.10.2017 20:31

marcel232 napisał(a):Ja tam jestem zdania, że lepiej odpuścic i puścic wolno 1000 przestepców niż gonić na 'złamanie karku' w pożal się Boże 'kijance' kogoś, przez kogo zginie 1 niewinna osoba.

8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

Bez komentarza.

yzedef napisał(a):Wracając na odpowiedni tor tego wątku mam wrażenie, że jednak kultura na drogach idzie ku dobremu,

Ja tam nie będę się wypowiadał za całą Polskę, ale uważam, że w mojej w mojej okolicy kultura na drogach jest bardzo w porządku. :mrgreen:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 24.10.2017 22:38

yzedef napisał(a):Kurcze przejrzałem ten wątek i ostatni temat i tak się zastanawiam po co Wy w ogóle tutaj o tym dyskutujecie ?

Policja jest od tego aby interweniować we wszelakich sytuacjach łamania prawa, tak było i mam nadzieję będzie zawsze.

Uważam, z kulturą na drodze jest lepiej, nie znaczy, że jesteśmy wzorem do naśladowania.

Daję pod rozwagę jak wygląda u nas tworzenie korytarz bezpieczeństwa dla służb (nie tylko) ratowniczych.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.10.2017 12:14

marcel232 napisał(a):w USA 90% uciekających przed policją nigdy nie miało konfliktów z prawem - ot po prostu uciakają przez jakąś błachostkę / impuls chwili.

Dzięki za wsparcie :)

Fanka napisał(a):Wyobrażacie co by było, gdyby Policja miałaby zakaz pościgu za niezatrzymującym się do kontroli ? :mrgreen:
Kto by się zatrzymywał to kontroli ?
Kompletna utopia.

czytasz aby uważnie ? wątpię ... lepiej nie pisz

yzedef napisał(a):Kurcze przejrzałem ten wątek i ostatni temat i tak się zastanawiam po co Wy w ogóle tutaj o tym dyskutujecie ?, bluesman ma jakiś trudny czas teraz czy co i wrzuca jakieś prowokacyjne wątki, szkoda na to czasu!.

Może tak ad rem a nie ad personam ? Nie umiesz gościu po prostu dyskutować. Szkoda Ci czasu ? jakoś nielogicznie, po co więc piszesz ? Dzięki za wykładnię tego po co jest policja :) Zacytuj miszczu gdzie napisałem, że policja ma nie reagować :papa:

Janusz Bajcer napisał(a):

Wyraziłeś swoje zdanie na forum, masz do tego prawo.
Internet jak papier - wszystko przyjmie.
Na szczęście moim zdaniem nikt z decydentów na podstawie Twojego zdania zmieni prawa.

O dzięki Ci, nawet tego nie wiedzieliśmy :) będziemy bić pokłony :mrgreen: Owszem przyjmie jak i Twoją wypowiedź. Co do zmiany prawa wybacz skąd masz taką wiedzę, że nie zmieni ? poza tym czytałeś uważnie o co mi chodzi ?

Zaskakujące jest to, że nie można wyrazić swojego zdania w cywilizowany sposób bo zaraz zacznie sie personalna nagonka :) Wiecie lepiej ? sejm jest pełen takich ludzi :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.10.2017 12:51

bluesman napisał(a):Zaskakujące jest to, że nie można wyrazić swojego zdania w cywilizowany sposób bo zaraz zacznie sie personalna nagonka :) Wiecie lepiej ? sejm jest pełen takich ludzi :)

To, że ktoś ma inne zdanie od Twojego i się z nim nie zgadza - nie jest żadną nagonką na Ciebie.
Chcesz zmienić prawo - startuj na posła.
Dyskusja tutaj i forum CRO.PL prawa nie zmieni.
:papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.10.2017 13:33

Janusz Bajcer napisał(a):
bluesman napisał(a):Zaskakujące jest to, że nie można wyrazić swojego zdania w cywilizowany sposób bo zaraz zacznie sie personalna nagonka :) Wiecie lepiej ? sejm jest pełen takich ludzi :)

To, że ktoś ma inne zdanie od Twojego i się z nim nie zgadza - nie jest żadną nagonką na Ciebie.
Chcesz zmienić prawo - startuj na posła.
Dyskusja tutaj i forum CRO.PL prawa nie zmieni.

Janusz czytasz jak widzę to co zostało napisane :) Pierwsze z brzegu:

yzedef napisał(a): tak się zastanawiam po co Wy w ogóle tutaj o tym dyskutujecie ?, bluesman ma jakiś trudny czas teraz czy co i wrzuca jakieś prowokacyjne wątki, szkoda na to czasu!.

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.10.2017 13:44

Czytam .. i nie widzę nagonki :papa:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 25.10.2017 17:52

Janusz Bajcer napisał(a):Czytam .. i nie widzę nagonki :papa:

Może On ma biegunkę :D :D
Dla mnie EOT, Panowie nie dajcie się wciągać w temat i trzymajcie poziom :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.10.2017 08:43

W temacie pościgów itd.
Wyobraźmy sobie, że radiowóz odpuszcza.
Potem okazuje się, że w samochodzie było porwane dziecko, sprawca zabójstwa, albo pijany, który dwie przecznice dalej zabija rodzinę.
O czym byśmy czytali ?
HWDP itd ?

Wracajac do tematu.

Uważam, że jest zdecydowanie lepiej z kulturą jazdy u nas.

Jeszcze nie tak dawno szeryfowie byli normą, nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałem takie zachowanie.
Kierowcy zmieniający pasy jak na rajdzie też są coraz większą rzadkością.
Jazda na suwak z pełną kulturą, rzadko się zdarza, żeby ktoś nie wpuścił.
Zatrzymywanie się przed przejściem to już zwyczaj a nie fanbaberia.

Zawsze znajdzie się jakiś ewenement, ale zmiany w zachowaniach kierowców są ogromne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi