Przyznaje, że do Wietnamu przygnała nas również oprócz niezaprzeczalnie niesamowitych krajobrazów, wizja nieprzeciętnej kuchni, o której naczytaliśmy się wielokrotnie i naoglądali w różnych kulinarnych programach. Zróżnicowanie usług kulinarnych jest tu olbrzymie. Od drobnych ulicznych i bardzo skromnych przedsięwzięć, tu wózek z zupką serwowana wprost z gara, za kilka centów...

Do całkiem dobrych, a nawet polecanych restauracji, serwujących regionalne dania. Pierwszego dnia poszliśmy na kolację do kultowego lokalu, szeroki wybór wietnamskich dań. Nasz przewodnik wcześniej zamówił ofertę, nam pozostało tylko delektować się resztą. Menu wg kolejności, proszę bardzo...

Wietnam to państwo w Południowo-Wschodniej Azji, sąsiadujące z Laosem, Kambodżą i Chinami. Położenie geograficzne, a także historia kraju i jego kultura, widoczne są w tutejszej kuchni. Kuchnia wietnamska zawiera wiele wspólnych cech, charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, jak chociażby zasada 5 smaków. Jednak wiele z użytych składników, a także styl przygotowania potraw świadczą o jej unikalności. Znajdziemy w niej obfitość świeżych ziół, np. bazylię czy kolendrę, delikatne zupy na bazie bulionów i bogate w smaku dania z grilla, podawane z ryżem lub różnymi rodzajami makaronu ryżowego i jajecznego. Te dwa ostatnie składniki to część wspólna łącząca kuchnie wszystkich regionów Wietnamu. Ponadto do popularnych i często stosowanych w tutejszej kuchni składników zalicza się sos rybny, sos sojowy, sok z limonek i trawę cytrynową. W tutejszych daniach wykorzystuje się także rozmaite rodzaje mięs, np. drób, wołowinę i wieprzowinę, a także ryby i owoce morza. Każde wietnamskie danie to przygoda kulinarna, łącząca ze sobą rozmaite konsystencje, a także aromaty i smaki.

Na początek zwykle zupa, a przy dużym zestawie dań, jest to najczęściej smaczny kleik na bazie warzywnej, kurczaka lub owoców morza, np drobno pociętych muli. Kultowa zupa Pho, to już inna bajka, podawana jako jedno z dań podstawowych do delektowania się, ale o tym, po tym.

Bardzo ważnym są często podawane krewetki, szczególnie te duże. Tu w tempurze, przewiązane szczypiorem ze spring rolsem, czyli zawiniętym w papier ryżowy, tapiokowy czy jakiś tam smakowy liść różnorakimi drobno pokrojonymi warzywami, mięsem, rybą lub podobnymi. To wszystko macza się w różnych sosach, i potem niebo w gębie...

Sałatki wietnamskie to niesamowite kulinarne wydarzenie. Nieograniczone składniki, głównie zielona papaja, kultowe owoce, warzywa pokrojone w zapałki, drobno pokrojone kawałki kurczaka wcześniej zrobione na ruszcie z ziołami...
No niewypowiedziana feta smaków, barw, przyprawiona specyficznymi sosami...
Często dodatkowo duszona zielenina, różne odmiany szpinaku, kapust i sałat, o których w Polsce nawet nie wiemy, podawane z regionalnymi grzybami, kawałkami kraba czy wieprzowiny i obowiązkową kupką ryżu. Tak kuchnia wietnamska, to wielka przygoda...
Smacznych i nie tylko wrażeń, Pozdrawiam, Grzegorz.
