Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kulinarne podróże po świecie

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.05.2015 17:17

Jasne, piwo można powtórzyć, szczególnie do dzisiejszej potrawy.

Czas szparagów, najlepsze podawane prosto z wody, polane tartą bułką z masłem...

Obrazek

Można tak, ale można i inaczej.
Dzisiaj owoce morza (krewetki rozmrożone, spore oraz mięso z małży, też rozmrożone). Uwazam je za bardzo dobre, szczególnie w naszych rejonach oddalonych od ciepłego morza.
Dzisiaj robimy je z fenkułem, właśnie świeżymi szparagami...

Obrazek

Fenkuł kroimy w pióra, lekko podduszamy w niewielkiej ilości wina i śmietany, pieprz, lub inne, ulubione przyprawy. Szparagi obieramy, kroimy w kawałki 4cm, lekko obgotowujemy, potem na chwile odstawiamy wspólnie z podduszonym fenkułem.

Obrazek

Na patelni lekko podduszamy rozmrożone, przelane wrzątkiem małże, troche czosnku, wina, sól. Redukujemy.

Obrazek


Podobnie poczynamy z krewetkami, tu nieco wina, czosnku i masła.
Jednocześnie gotujemy makaron. Taśmy. I wszystko szybko łączymyw jednym garze. I wydajemy na podgrzany talerz.

Obrazek

Smacznych wrażeń i nie tylko. Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Ural
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2989
Dołączył(a): 13.03.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 30.05.2015 15:46

Pyszności Grzegorz pyszności.
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 30.05.2015 23:40

:D zielone szparagi, krewetki, małże, etc. tym akurat dysponuję. Gorzej z fenkułem, ale na pewno nie będę jutro gonić do reala. Spróbuję zastąpić go porem, tylko ten posmak anyżu...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 17.06.2015 17:50

Bawaria i Południowe Niemcy to kraina ludzi zadowolonych, spełnionych, potrafiacych pracować, ale również cieszyć się z życia.
Warto zajrzeć w tych okolicach do miasta zwanego BAMBERG.
Bamberg to zabytkowe miasto położone w dolinie rzeki Regnitz. Często nazywany jest Małą Wenecją, głównie z powodu licznych kanałów i zabudowy troche przypominającej te słynne włoskie miasto...

Obrazek


Po raz pierwszy w źródłach historycznych wzmiankowany jestBamberg na początku X wieku. W tym czasie rozpoczęła się także budowa katedry, która niestyty została doszczętnie strawiona przez szalejący pożar. Zaraz potem rozpoczęta została budowa kolejnej świątyni, i całego starego miasta.
Bamberg jest jednym z nielicznych miast, którego zabytkowe Stare Miasto przetrwało bez większego szwanku burzliwy okres II wojny światowej.

Bamberg posiada piękny, zabytkowy ratusz (Altes Rathaus), wzniesiony w XIV wieku. Gdy podejdzie się nad brzeg rzeki Regnitz zauważy się, że ratusz położony jest w dziwnym miejscu: na rzece. Jego budowa nie przebiegała bowiem w spokoju. Umiejscowienie ratusza jest potwierdzeniem sporów, jakie toczono w mieście. Władza świecka ścierała się z władzą duchowną. Mieszkańcy wpadli na genialny pomysł. Postanowili wznieść ratusz w miejscu, które nie należy do nikogo.

Obrazek

Wbili w dno rzeki grube pale, usypali na nich ziemię, ubili ją i utwardzili i w ten sposób stworzyli sztuczną wyspę, na której mogli swobodnie budować ratusz. Efekt jest cudowny, szczególnie gdy patrzy się na tzw. Dom Rotmistrza z charakterystyczną drewnianą konstrukcją widoczną na elewacji (dom szachulcowy).


Obrazek

Najcenniejszym zabytkiem jest tu przepiękna romańsko-gotycka trójnawowa Katedra Świętych Piotra i Jerzego. Jest to jedna z siedmiu średniowiecznych katedr cesarskich (miejsce koronacji oraz mauzoleum królów niemieckich). W jej murach zobaczyć możemy wykonany przez Wita Stwosza Ołtarz Salwatora

Obrazek

Obrazek


Malowniczy Bamberg był w przeszłości niemym świadkiem okrutnych scen. Czarownice duszono, oblewano wrzątkiem, podwieszano, obcinano kończyny, topiono, palono na stosie, wyrywano paznokcie, rozciągano ciało i wbijano w nie szpikulce. Bamberg jest niewielki - liczy niewiele ponad 70 tys. mieszkańców - piękny, położony na siedmiu wzgórzach, ale naznaczony bolesną historią. W 1993 roku to bawarskie miasto wpisano na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Obrazek


Po wyjściu z katedry mamy przed oczami całe miasto, które rozpościera się u podnóża wzgórza Michała. Czerwone połacie dachów ciągną się daleko, a po lewej stronie mamy nowy pałac arcybiskupa. Mieszkał w nim sam Bawarski Król Elektor i można go zwiedzać. Pałac z zewnątrz wygląda skromnie, ale dostojnie. Jest zbudowany z piaskowca, ale w środku to piękne, barokowe cacko. Biskup, budowniczy i właściciel pałacu, uwielbiał dostatek, ale i ciszę, spokój oraz słodkości. Zaproszonym gościom serwował po wystawnych obiadach aż 7 deserów, bo to świadczyło o bogactwie, gdyż cukier był drogi. Do tego uwielbiał kakao, bo było najdroższe i serwowane na stołach podnosiło rangę gospodarzy.

Obrazek

Tu widzimy wnętrze pałacowe, sele audiencyjną, ale warto jeszcze zobaczyć coś niezwykłego...
Idziemy do ogrodu różanego założonego w stylu angielski, gdzie trudno oddychać, bo zapach róż i widok dosłownie zatyka z wrażenia. Z tarasu rozpościera się piękny widok na miasto oraz na przeciwległe wzgórze z klasztorem benedyktyńskim...

Obrazek

Ale Bamberg to nie tylko niesamowite nagromadzenie zabytków, to również centrum dobrego jedzenia. Wszędzie można spotkać tego oznaki, wystarczy przyjrzeć sie mijanym kramom, a tu widzimy sezon szparagowy...

Obrazek

Smacznych i nie tylko wrażeń, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 18.06.2015 17:02

Przerwa na konsumpcję. Szparagi w różnej formie. Tutaj jako omlet ze:
- szparagami białymi
- szpinakiem
- filetem z kurczaka
- i świeżymi ziołami, kolendra, bazylia.

Danie wymaga jednak zachodu. Oddzielnie robimy szpinak i szparagi. Filet z parownika.

Obrazek

A potem robimy już typowy omlet. Propozycja- 4 jaja...

Obrazek

No i oczywiście element niemiecki. Podajemy z oryginalnym, schłodzonym piwem...

Smacznych i nie tylko wrażeń, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Bernadr C
Croentuzjasta
Posty: 145
Dołączył(a): 02.06.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 19.06.2015 17:43

A podobno najlepiej szparagi smakują z sosem holenderskim. Też próbowałem. Sos był z paczki kupiony w supermarkecie. Nie polecam. Lepiej zrobić coś swojego.
Bernard.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 25.06.2015 14:06

Dawniej w Bambergu działało kilkadziesiąt browarów i minibrowarów. Wiele działa i dzisiaj, a to, jak smakuje to co warzą najlepiej jest wypróbować osobiście. Wybierając sie na stare miasto nie sposów nie wejść do jednego z kultowych lokali.

Obrazek

Karta menu nie jest zbytnio oryginalna. Typowe miejscowe i ogólno Bawarskie dania. Do wyboru, do Koloru. A ceny, sami widzicie.

Obrazek

Tu czuje sie powiew bawarskiej historii, zalatuje piwskiem jak trzeba...

Obrazek


W lokalu mozna też zakupić piwne pamiątki, głównie regionalne kufle.
Co kraj to obyczaj.

Obrazek

W takim razie wasze zdrowie pszeniczniakiem...

Obrazek

Smacznych i nie tylko wrażeń, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 04.08.2015 17:35

Wakacyjny nastrój, gorąco, w takim momencie odkładam podróż przez Niemcy i proponuję coś aktualnego, przyjemnego, czyli klimaty Dalmacji. To miłe i uwielbiane przez Polaków miejsce. W chwili, gdy leżą turystyczne kierunki typu Tunezja, Egipt ze znanych przyczyn, gdy sytuacja w Grecji trudna do określenia, Cro turystyka jak najbardziej aktualna.
Kilka fotek z Dalmacji, gorący dzień, zapach pinii, bliskość morza i tego wszystkiego co jest z tym związane. Czyli klimat beztroski, wycieczek, genialnego wypoczynku…
Ech, kurczę, chciałoby się tam być, właśnie dzisiaj.


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wakacyjne klimaty przenoszą się również na strefę kulinarną. Dzisiaj proponuję świeże mule duszone w winie, po Dalmacku. Przepis w moim wydaniu, ale sama podstawa przedyskutowana i przerobiona z gospodynią apartamentu w Cro, gdzie wcześniej mieszkaliśmy…


Obrazek

Składniki proste, bo kilogram świeżych małży, Cebula, 3-4 ząbki czosnku, pomidor bez skórki, kawałek papryki. Szklanka wina białego, 3-4 łyżki oleju, zioła- świeże, tymianek, natka pietruszki, papryczka chili...


Obrazek

Wszystko drobno kroimy, a mule czyścimy, głównie z piasku. Otwarte wyrzucamy, te lekko otwarte, po stuknięciu w stół, gdy sie zamknie, to dobra...
Na patelni z przykrywką podsmażamy czy też raczej podduszamy pokrojone składniki, do 10 min, tak żeby sie zrobiło trochę sosu. Dodajemy zioła- tymianek, pieprz, chili...


Obrazek

Teraz wlewamy wino, wsypujemy mule i zarzucamy proponuję do 2 łyżek tartej bułki- zagęści sos.

Obrazek

Podkręcamy ogień, potrząsamy zawartością pod przykrywką. Można dodać łyżkę masła. Dusimy tak do 5-7 minut, az sie małże otworzą, na koniec dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki i zaraz gorące mule na stół...


Obrazek

Do tego oczywiście schłodzone białe wino, kawałek bagietki do namaczania w sosie...
Ach, jeszcze zapomniełem, nie wolno solić, mule po otwarciu puszczają nieco wody morskiej, co i tak może powodować sporą jej obecność.


Obrazek

I cały smak Dalmacji, mule w sosie z białego wina z dodatkami. Zapach wakacji, przygody, cudowny świat kulinarnych podróży.
Smacznych wrażeń i nie tylko. Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Bernadr C
Croentuzjasta
Posty: 145
Dołączył(a): 02.06.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 05.08.2015 15:26

I mam tu pytanie. Czy mrożone mule są gorsze, czy widzisz tu jakaś inną technikę ich przygotowania??
Bo świeże to u nas trudno znaleźć i w dodatku, czy one są jeszcze swieże???
Bernard. :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 06.08.2015 17:52

Świeże mule bywają w marketach, obecnie kupiłem je w Lidlu i tylko dlatego wyszło fajne danie. Te świeże są delikatniejsze po przygotowaniu, smaczniejsze. Akurat mrożone mule zwykle po obróbce są bardziej gumiaste. Natomiast krewetki mrożone, podobnie ośmiornice, jeśli dobrze potem przygotowane, wcale nie są gorsze niż te świeże. Czy też macie takie odczucia???

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 12.08.2015 17:16

A jeśli ktoś woli wersję smażonych małży w glębokim tłuszczu w panierce lub cieście, to polecam te, z okolicy Stonu w Cro. Genialne w smaku i podaniu. Też mule z charakterem, a nieprzeciętnie świeże, bo wprost z plantacji z pobliskiego morza...

Obrazek


Obrazek


To tak, żeby troche powspominać Cro wakacje, Cro wspomnienia, Cro smaki. Ciekawe jak tam jest w tym roku???

Smacznych i nie tylko wrażeń, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
luk006
Mistrz Świata FIFA
Avatar użytkownika
Posty: 1551
Dołączył(a): 19.12.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 12.08.2015 18:05

Jakoś zrobiłem się głodny po przeczytaniu kilku stron tego wątku :-). Gratuluję umiejętności Grzegorz.
Ural
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2989
Dołączył(a): 13.03.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 23.08.2015 07:52

Świetny przepis Grzegorz. Minąłeś się z powołaniem. Makłowicz jak nic.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1343
Dołączył(a): 12.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 25.08.2015 18:06

Jeśli smakowało, to super. Powracam do letnich klimatów w Cro. Niestety w obecnym terminie nie mam wakacji, więc można trochę pomarzyć, powspominać...

Przyzman, dwukrotnie byliśmy w Breli, to wspaniałe miejsce. Na pewno jeszcze tam wrócimy, może z rodziną, może ze znajomymi.

Widok z balkonu w apartamencie, no trzeba było się po schodkach nabiegać, ale coś za coś. Prawda?

Obrazek

I tu się nam widoczek trochę zasłonił, ale dalej miło...

Obrazek


Tak więc kolejna propozycja dania z okolic Breli. To akurat jedliśmy na pobliskim Hvarze, makaron z seppi z owocami morza.
Moja wersja, trochę bardziej zaktualizowana do naszych polskich warunków, wszystko do dostania w zasięgu ręki...
Składniki:

Obrazek

- spaghetti al nero di seppia
- cebula, czosnek
- suszone pomidory w oliwie
- chili
- białe wino
- krewetki, 0,5kg
- 2-3 łyżki śmietany
- świeże zioła, koperek, kolendra itp...

Krewetki oczyszczamy lub rozmrożone - przelewamy wrzątkiem, skropić cytryną posolić...

Obrazek

na głębokiej patelni redukujemy śmietanę wymieszaną ze szklanką wina, wcześniej cebula i czosnek podsmażone, doprawić ewentualnie trochę ziołami które lubimy. Te świeże na końcu...
Dodajemy pocięte pomidory z pewną, niewielką ilością oliwy ze słoika. Na końco dodajemy sprawione krewetki, na 4-5 minut, nieco zwiększamy ogień...

Obrazek

Finalnie wrzucamy do patelni ugotowany al dente makaron, świeże zioła...


Obrazek

Danie trochę dziwne w kolorystyce, ale do odważnych świat należy. Cro smaki, Cro widoki, Cro wspomnienia.

Smacznych i nie tylko wrażeń, pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
termondar
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6522
Dołączył(a): 06.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 26.08.2015 06:51

Grzegorz Ćwik napisał(a):
Obrazek



Istotnie, widok przepiękny :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe



cron
Kulinarne podróże po świecie - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone