Też fajne.
A teraz wracamy na chiński szlak.
Miejscowość Hongcun Village. Warte zobaczenia, bo jesteśmy daleko od dużych miast, głęboka prowincja.
Hongcun wieś wody. Ma dobrze rozwinięty system przepływu wody, przez całą wieś. Znany również jako wzorcowy model opracowany w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, używając geomantycznej zasady Feng Shui.
To bardzo charakterystyczny obrazek, jedna z ikon Chin, chociaż znajdujący się zwykle poza typową trasą zwiedzania Chin, ale daliśmy radę. A dlaczego charakterystyczny? Bo właśnie tutaj nagrywano główne sceny z kultowego filmu Przyczajony tygrys, Ukryty smok, w reżyserii Anga Lee, który został przedstawiony w 2000 roku i zdobył Oscary za Najlepszy film zagraniczny i Najlepsze Zdjęcia. To właśnie ten charakterystyczny mostek, gdzie wszystko się zaczęło...
Można zauważyć, że urocze krajobrazy w filmie rozciągają przed oczami: poranne mgły, szare murowane, białe ściany, kamienny most, stawy lilii wodnej i zielone wzgórza w tle. Hongcun Village przekonuje, że tak, jakbyś właśnie wszedł do tradycyjnego malarstwa chińskiego, ze wszystkimi jego niezapomnianymi cechami...
W stawach zagony lotosu. To często wykorzystywany produkt, spożywa się zarówno kłącza (korzenie) jak i sam owoc kwiatu. Dla mnie jest to jednak zbyt ostra woń, nie wszyscy to lubią, ale da sie zjeść.
W dynastii Song, miejscowi ludzie zbudował kanały nawadniające. Każde gospodarstwo domowe w miejscowości oferuje łatwy dostęp do kanału. Drogi wodne wsi miały być zaprojektowane, aby zapewnić źródło wody do mycia, nawet wody do gaszenia pożaru. Konstrukcja została zaprojektowana w podobieństwie do budowy ciała wołu. Centralny staw -Księżyc wygląda jej brzuch. Ten żywy układ jest wyznacznikiem i widokówką wsi.
Budowa wioski rozpoczęła się w czasach dynastii Song. Wieś szczyci się ponad 900 latami historii. Powstała wspólnota rodzin ma teraz 124 starych domów mieszkalnych i trzy świątynie przodków z dynastii Ming.
Częściowo zachowana architektura z tego okresu - Ming i Qing, układ wsi, który został uznany przez UNESCO w 2000 roku i zaliczony do spuścizny wiekowej ni historii naszej ziemi. To na prawdę godne zwiedzenia miejsce...
Przechadzając się po Hongcun zauważyłem kupy suszących się grzybów o nieznanym mi pochodzeniu, trochę zakupiłem.
Różne tu kulinaria można zakupić, spora część o nieznanych przeznaczeniu, ale herbata, w większości zielona...
Smacznych i nie tylko wrażeń. pozdrawiam, Grzegorz.