Tak trochę mniej zimy, wiec może propozycja wakacyjnego dania, gdzieś z basenu Morza Śródziemnego. Może być to Italia, ale i Chorwacja, każdy podobny klimat sprzyjający smacznym, lekkim potrawom z owoców morza. Czy może być coś genialniejszego w takiej oprawie????
Makaron wstążki (tagliatelle) z papryką, fenkułem, szpinakiem i coś tam jeszcze...
Składniki:
• 400 g makaronu
• 1/2kg krewetek obranych, kilka paluszków krabowych pokrojonych
• 1 fenkuł
• 1 czerwona papryka, 2 suszone czuszki
• 1 kilka pieczarek
• 1 opakowanie młodego szpinaku
• 1 ewentualnie 2 cebule, 2 ząbki czosnku
• ½ - 1 sera camembert
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki oleju
• 1 szklanka białego wina, kilka łyżek śmietany do zupy
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• 3 łyżeczki zielonego pieprzu z zalewą
• sól, pieprz, natka pietruszki do posypania
Najpierw fenkuł. Fenkuł obrać z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, pokroić w grube pióra lub w ćwiartki (ja pokroiłam w pióra), następnie dodać do cebuli, posypać 1 łyżką brązowego cukru, doprawić solą i pieprzem, dodać czuszkę, przykryć pokrywą i dusić około 7-8 minut. Jeśli fenkuł będzie zbyt twardy dodać resztę wina i nie przykrywając odparować, zeszklić aż do lekkiego zrumienienia. Potem zrobiony fenkuł odkładany na chwilę.
Na dużej patelni rozgrzać masło (użyłam klarowanego) i olej- małe ilości, dodać cebulę pokrojoną w grube piórka, podlać odrobiną wina, dusić dwie minuty, odkładamy. To samo w pióra papryka, pieczarki, szybko podsmażamy, odkładamy...
Robimy sos. Opakowanie (szklanka) śmietany do zupy, szklanka 200ml białego wina, może być półwytrawne, lub dodać cukier jw. Pieprz zielony z zalewy, kilka listków pietruszki natki, trochę redukujemy, na koniec dodajemy drobno pokrojony 1/2 sera Camembert. Sos na chwile na bok.
I teraz kwintesencja. Obrane, opłukane, sparzone krewetki na patelnię z łyżką rozpuszczonego masła, niewielką iloscią wina, rozdrobniony czosnek, natka. Dusimy szybko do 5min, dodajemy paluszki krabowe.. Potem łączymy ze śmietanowo-winnym sosem.
Jednocześnie gotujemy makaron, wstążki, na ostatnie 1/2 minuty dorzucamy młode liście szpinaku, szybko odsączamy. Do sosu wrzucamy wszystkie już podsmażone składniki, podgrzewamy szybko chwilę i wszystko łączymy w dużym, ciepłym naczyniu w którym już jest makaron ze szpinakiem.
Wykładamy na talerz...
I do tego schłodzone białe wino, i po co więcej???
Smacznych wrażeń, pozdrawiam, Grzegorz.