Curry to przede wszystkim intensywny a nawet bardzo intensywny smak ziół i przypraw. W daniu musi przeważać jakiś pojedynczy składnik- w Indiach często warzywo lub ryba, nawet krewetki. Inne składniki muszą w zasadzie rozpuścić się w sosie. Ja dzisiaj zrobiłem curry oparte głównie o kawałki pokrojonego filetu z kurczaka oraz ananasa, tym razem z puszki. Najczęściej do curry używa się mieszanki o nazwie garam masala.
Intensywny żółty kolor i goryczka typowej mieszanki garam masala to zasługa kurkumy, zwanej indyjskim szafranem. Z kolei czarny pieprz i papryczka chili decydują o ostrości dania. Korzenną i słodkawą nutę dają goździki, cynamon i imbir. Smaku dopełniają nasiona gorczycy i kolendry, a także kumin, które uwalniają swój smak i zapach w czasie podsmażania. Przyprawy są bowiem smażone w całości i rozgniatane na papkę. Przygotowanie własnej mieszanki nie jest proste, dlatego radzimy kupować łatwiejsze w użyciu, gotowe pasty curry, które różnią się charakterem i mocą.
Moje składniki:
• 75 dag piersi z kurczaka
• sok z 1/2 cytryny lub limonki całej
• po 2 łyżeczki mielonego kuminu i kurkumy
• łyżeczka pieprzu cayenne lub 2-3 papryczki chili
• pieprz
• 10 dag sklarowanego masła (patrz nasza rada)
• po łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry
• 15 pokruszonych ziaren kardamonu
• 5-7 goździków
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• łyżka startego korzenia imbiru
• puszka mleka kokosowego
• szklanka bulionu z drobiu
• puszka pokrojonych pomidorów
• łyżka mąki kukurydzianej
• 1/2 pęczka kolendry
• sól, sos sojowy
Najpierw przygotować wszystkie składniki, to ułatwi gotowanie. Na dużej nieprzywierającej patelni (w dużym rondlu) rozgrzać ghee i dodać cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż się lekko poddusi i zeszkli. Dodać do cebuli wszystkie przyprawy: czosnek, papryczkę chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, liście limonki Kafir i liście curry i sproszkowane chili. Dobrze połączyć wszystkie przyprawy i lekko podgrzać. Zwiększyć ogień, dodać pokrojonego kurczaka. Na patelni dokładnie obtoczyć mięso w przyprawach i podsmażyć chwilę z każdej strony, ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Zmniejszyć ogień, lekko posolić, dodać puszkę pomidorów, przykryć patelnię i dusić kurczaka przez 10 minut , mieszając co jakiś czas.
Mięso ma być w środku białe, ale bardzo wilgotne. Odkryć patelnię, zwiększyć ogień i dodać mleko kokosowe. Sos powinien się teraz zredukować przez około 5 minut. Zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej - jeśli jest taka potrzeba. Przed samym podaniem przyprawić sokiem z limonki i posypać natką kolendry.
Nie ma jednego przepisu na curry, każdy profesjonalny kucharz i każda gospodyni w Indiach robią własne mieszanki. My przygotujemy danie ze składników dostępnych w Polsce. Curry najczęściej podaje się z ryżem basmati z dodatkiem szafranu lub warzyw. Ja dołączyłem nasz rodzimy produkt. Kasza pęcak. Gotowana z wodą (2x większa objętość do kaszy), masłem, liściem laurowym, gałązką rozmarynu...
Smacznych wrażeń, pozdrawiam, Grzegorz.