Jako że w obszarze mych zainteresowań jest także kucharzenie, postanowiłem się z Wami podzielić kilkoma przepisami kuchni chorwackiej, jakie udało mi się tu i owdzie zdobyć. Kilka z nich doczekało się już realizacji i muszę przyznać, efekt był smakowity. Życzę smacznego.
Ryba pieczona na ryżu
Składniki
Sandacz lub inna ryba słodkowodna (ok. 1 kg),
2 łyżki soku z cytryny,
2 cebule,
5 łyżek oleju,
20 dag ryżu długoziarnistego,
3 szklanki bulionu (może być z kostki) lub wywaru z warzyw,
łyżeczka soli, szczypta pieprzu,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
2 łyżeczki mąki,
4 łyżki masła,
3 łyżki śmietany, cytryna.
Sposób przygotowania
Sprawioną rybę skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Wsypać ryż i podsmażyć go mieszając. Zalać ryż bulionem i ogrzewać na maleńkim ogniu przez 20 minut. Jeden dok ryby naciąć w 3-4 miejscach od grzbietu do brzucha dość głęboko, do ości. Natrzeć solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z papryką i obtoczyć w niej rybę. Żaroodporne naczynie posmarować resztą oleju, wyłożyć na dno warstwę ryżu i ułożyć rybę, zwijając lekko nacięciami do środka. Skropić rybę roztopionym masłem, polać śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec około 30 minut. Przed podaniem udekorować ósemkami cytryny.
Chlebek z mąką kukurydzianą i serem
Składniki
2 szklanki mąki pszennej,
szklanka mąki kukurydzianej,
25 dag zmielonego sera twarogowego,
3 jaja,
ok. pół szklanki wody mineralnej gazowanej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki oleju plus olej do wysmarowania formy,
szczypta soli.
Sposób przygotowania
Wszystkie podane składniki wymieszać dokładnie przy pomocy miksera. Blachę kwadratową lub okrągłą tortownicę posmarować olejem i wyłożyć na nią ciasto na grubość 4-5 cm. Piec w gorącym piekarniku (około 200°C) przez 45-50 minut (sprawdzić ciasto patyczkiem).
Fritule (wigilijno-świąteczna)
Składniki
1/2 kg mąki,
2 jaja,
2-3 dag drożdży,
odrobina wódki,
trochę drobno posiekanej skórki cytryny,
trochę soli,
łyżka cukru,
woda według potrzeby
Sposób przygotowania
Składniki wymieszać do konzystencji dwa razy gęstszej niż konzystencja ciasta naleśników i odstawić, aż podwoi swą objętość. Następnie nabierać na łyżkę i obsmażać na gorącym oleju. Gotowe fritule posypać cukrem waniliowym.
Ziarnista sałata
Składniki
10 dag gotowanej kukurydzy,
10 dag soi,
10 dag pszenicy,
10 dag fasoli
10 dag grochu.
cebula
100 ml osctu jabłkowego
100 ml oliwy z oliwek
50 ml białego wina
sól
Sposób przygotowania
Składniki wymieszać i zostawić by odstało co najmniej 5 godzin.
Chorwacja zupa pietruszkowa
Składniki
500 g korzenia pietruszki,
1 rzepa,
1 duża cebula,
1 duży por,
50 g masła ,
2 1/2 l bulionu warzywnego,
sól, pieprz,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki szczypiorku,
2 łyżki koperku,
4 łyżki grzanek
Sposób przygotowania
Obrać i niezbyt drobno posiekać wszystkie warzywa.
Rozpuścić masło w rondlu i podsmażyć warzywa. Mieszać by nic się nie przypaliło. Dodać bulion, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, dopóki warzywa nie zmiękną. Całość zmiksować, po czym wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietanę i zioła, podgrzać i przyprawić.
Zupę podawać z grzankami, bardzo gorącą.
Burek
Składniki
1/2 kg ciasta francuskiego
15 dag twarogu
2 łyżeczki masła
2-3 żółtka
Do wyboru: farsz mięsny lub szpinakowy.
Sposób przygotowania
Ciasto rozmrozić, podzielić na 3 części, rozwałkować każdą (można rozciągnąć palcami) do kształtu foremki (prostokątna lub okrągła). Układać w foremce: ciasto, farsz (mięsny lub szpinakowy), ciasto. Wierzch ciasta położyć masę z twarogu wymieszanego z żółtkami i masłem. Podziurawić wykałaczką. Piec ok. 1 godz. w temp. 200C.
Pokroić, podawać na gorąco (można odgrzewać w mikrofalówce).
Farsz mięsny
25 dag mięsa mielonego wieprzowego,
4 łyżki oleju,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 pęczek pietruszki,
4 łyżki rosołu wołowego (może być z kostki),
5 dag sera żółtego,
5 dag bułki tartej,
oregano, bazylia, gałka muszk., sól, pieprz,
1 łyżka mąki,
1 jajko
Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i podsmażyć razem. Mieszając dodawać mąkę, po czym całość rozcieńczyć rosołem. Przyprawić do smaku ziołami i dusić ok. 15 min. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać farsz z bułką tartą, żółtym serem i roztrzepanym jajkiem.
Farsz szpinakowy
1 paczka mrożonego szpinaku,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżka świeżej posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej,
1 łyżka mąki,
1 łyżka płynnej przyprawy do zup,
kilka łyżek mleka,
3 jaja,
1 łyżka oliwy,
biały mielony pieprz, sól
Szpinak podlać dwiema łyżkami mleka i udusić. Pokroić drobno cebulę i czosnek, zeszklić na łyżce oliwy, oprószyć mąką, podsmażyć, włożyć szpinak i bazylię, wlać pozostałe mleko, dodać przyprawę do zup. Mieszając, gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Wlać do masy roztrzepane jaja, posolić, popieprzyć i smażyć, aż jajka się zetną.
Sałatka szpinakowa
Składniki
200g swieżego szpinaku,
1 główka sałaty,
1 mała najlepiej czerwona cebula,
2 łyżeczki winnego octu,
2 łyżeczki oliwy,
200g sera żółtego Adamera lub Ementalera,
1 papryka konserwowa,
troche cukru,
sól i biały pieprz,
2 łyżeczki czerwonego wina
Sposób przygotowania
Umyć szpinak i sałatę - porwać na drobne kawałki. Z posiekanej cebuli, octu, wina, oliwy i przypraw zrobić sos. Zetrzeć ser na dużych oczkach, posypać nim zieleninę. Całość posypać papryką pokrojoną w kosteczkę i polać sosem.