Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuchnia chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004
Kuchnia chorwacka

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 24.11.2004 21:36

Jako że w obszarze mych zainteresowań jest także kucharzenie, postanowiłem się z Wami podzielić kilkoma przepisami kuchni chorwackiej, jakie udało mi się tu i owdzie zdobyć. Kilka z nich doczekało się już realizacji i muszę przyznać, efekt był smakowity. Życzę smacznego.

Ryba pieczona na ryżu

Składniki

Sandacz lub inna ryba słodkowodna (ok. 1 kg),
2 łyżki soku z cytryny,
2 cebule,
5 łyżek oleju,
20 dag ryżu długoziarnistego,
3 szklanki bulionu (może być z kostki) lub wywaru z warzyw,
łyżeczka soli, szczypta pieprzu,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
2 łyżeczki mąki,
4 łyżki masła,
3 łyżki śmietany, cytryna.

Sposób przygotowania

Sprawioną rybę skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Wsypać ryż i podsmażyć go mieszając. Zalać ryż bulionem i ogrzewać na maleńkim ogniu przez 20 minut. Jeden dok ryby naciąć w 3-4 miejscach od grzbietu do brzucha dość głęboko, do ości. Natrzeć solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z papryką i obtoczyć w niej rybę. Żaroodporne naczynie posmarować resztą oleju, wyłożyć na dno warstwę ryżu i ułożyć rybę, zwijając lekko nacięciami do środka. Skropić rybę roztopionym masłem, polać śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec około 30 minut. Przed podaniem udekorować ósemkami cytryny.


Chlebek z mąką kukurydzianą i serem

Składniki

2 szklanki mąki pszennej,
szklanka mąki kukurydzianej,
25 dag zmielonego sera twarogowego,
3 jaja,
ok. pół szklanki wody mineralnej gazowanej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki oleju plus olej do wysmarowania formy,
szczypta soli.

Sposób przygotowania

Wszystkie podane składniki wymieszać dokładnie przy pomocy miksera. Blachę kwadratową lub okrągłą tortownicę posmarować olejem i wyłożyć na nią ciasto na grubość 4-5 cm. Piec w gorącym piekarniku (około 200°C) przez 45-50 minut (sprawdzić ciasto patyczkiem).


Fritule (wigilijno-świąteczna)

Składniki

1/2 kg mąki,
2 jaja,
2-3 dag drożdży,
odrobina wódki,
trochę drobno posiekanej skórki cytryny,
trochę soli,
łyżka cukru,
woda według potrzeby

Sposób przygotowania

Składniki wymieszać do konzystencji dwa razy gęstszej niż konzystencja ciasta naleśników i odstawić, aż podwoi swą objętość. Następnie nabierać na łyżkę i obsmażać na gorącym oleju. Gotowe fritule posypać cukrem waniliowym.


Ziarnista sałata

Składniki

10 dag gotowanej kukurydzy,
10 dag soi,
10 dag pszenicy,
10 dag fasoli
10 dag grochu.
cebula
100 ml osctu jabłkowego
100 ml oliwy z oliwek
50 ml białego wina
sól

Sposób przygotowania

Składniki wymieszać i zostawić by odstało co najmniej 5 godzin.


Chorwacja zupa pietruszkowa

Składniki

500 g korzenia pietruszki,
1 rzepa,
1 duża cebula,
1 duży por,
50 g masła ,
2 1/2 l bulionu warzywnego,
sól, pieprz,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki szczypiorku,
2 łyżki koperku,
4 łyżki grzanek

Sposób przygotowania

Obrać i niezbyt drobno posiekać wszystkie warzywa.
Rozpuścić masło w rondlu i podsmażyć warzywa. Mieszać by nic się nie przypaliło. Dodać bulion, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, dopóki warzywa nie zmiękną. Całość zmiksować, po czym wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietanę i zioła, podgrzać i przyprawić.
Zupę podawać z grzankami, bardzo gorącą.


Burek

Składniki

1/2 kg ciasta francuskiego
15 dag twarogu
2 łyżeczki masła
2-3 żółtka
Do wyboru: farsz mięsny lub szpinakowy.

Sposób przygotowania

Ciasto rozmrozić, podzielić na 3 części, rozwałkować każdą (można rozciągnąć palcami) do kształtu foremki (prostokątna lub okrągła). Układać w foremce: ciasto, farsz (mięsny lub szpinakowy), ciasto. Wierzch ciasta położyć masę z twarogu wymieszanego z żółtkami i masłem. Podziurawić wykałaczką. Piec ok. 1 godz. w temp. 200C.
Pokroić, podawać na gorąco (można odgrzewać w mikrofalówce).

Farsz mięsny
25 dag mięsa mielonego wieprzowego,
4 łyżki oleju,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 pęczek pietruszki,
4 łyżki rosołu wołowego (może być z kostki),
5 dag sera żółtego,
5 dag bułki tartej,
oregano, bazylia, gałka muszk., sól, pieprz,
1 łyżka mąki,
1 jajko
Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i podsmażyć razem. Mieszając dodawać mąkę, po czym całość rozcieńczyć rosołem. Przyprawić do smaku ziołami i dusić ok. 15 min. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać farsz z bułką tartą, żółtym serem i roztrzepanym jajkiem.

Farsz szpinakowy
1 paczka mrożonego szpinaku,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżka świeżej posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej,
1 łyżka mąki,
1 łyżka płynnej przyprawy do zup,
kilka łyżek mleka,
3 jaja,
1 łyżka oliwy,
biały mielony pieprz, sól
Szpinak podlać dwiema łyżkami mleka i udusić. Pokroić drobno cebulę i czosnek, zeszklić na łyżce oliwy, oprószyć mąką, podsmażyć, włożyć szpinak i bazylię, wlać pozostałe mleko, dodać przyprawę do zup. Mieszając, gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Wlać do masy roztrzepane jaja, posolić, popieprzyć i smażyć, aż jajka się zetną.


Sałatka szpinakowa

Składniki

200g swieżego szpinaku,
1 główka sałaty,
1 mała najlepiej czerwona cebula,
2 łyżeczki winnego octu,
2 łyżeczki oliwy,
200g sera żółtego Adamera lub Ementalera,
1 papryka konserwowa,
troche cukru,
sól i biały pieprz,
2 łyżeczki czerwonego wina

Sposób przygotowania

Umyć szpinak i sałatę - porwać na drobne kawałki. Z posiekanej cebuli, octu, wina, oliwy i przypraw zrobić sos. Zetrzeć ser na dużych oczkach, posypać nim zieleninę. Całość posypać papryką pokrojoną w kosteczkę i polać sosem.
Ostatnio edytowano 25.11.2004 11:23 przez volumen, łącznie edytowano 2 razy
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 24.11.2004 21:37

I kolejna porcja. Jeżeli ktoś ma jakies przepisy bardzo proszę o zamieszczanie.

Sałatka macedońska

Składniki

4 ogórki,
1/2 l kwaśnego mleka,
1 papryka,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ogórki obrać i pokroić w talarki, posolić, pozostawić na salaterce na ok. 15 min. Skropić lekko przegotowaną wodą, posolić, oprószyć pieprzem, dodać posiekaną paprykę. Zalać dobrze roztrzepanym kwaśnym mlekiem, wymieszać. Jeść z pieczywem.


Ćevapčići. Kiełbaski z mielonego mięsa

Składniki

50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowo-baraniego,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
1,5 łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki pieprzu (świeżo zmielonego, najlepiej białego)

Sposób przygotowania

Mięso jeszcze raz lub dwa zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Czosnek obrać, rozetrzeć na desce, zmieszać z mięsem razem z solą i pieprzem. Dokładnie masę wyrobić. Formować z niej podłużne kiełbaski, układać je na desce lub talerzu i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem wyjąć kiełbaski z lodówki, posmarować każdą z nich olejem i piec na grillu (powinny być ze wszystkich stron brązowe i chrupiące). Cebule obrać i drobno pokroić. Podawać kiełbaski z posiekaną cebulką.


Pljeskavica - zraziki z rusztu

Składniki

400 g wieprzowiny,
400 g mielonej cielęciny lub baraniny,
250 g cebuli,
mała ostra papryka,
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mieso zemleć 2 razy w maszynce przez sitko pasztetowe wraz z papryką, dodać łyżkę utartej cebuli, posolić, popieprzyć, skropić zimną wodą, wyrobić, zostawic na 3 godz. w lodówce.
Formować owalne zraziki i piec w elektrycznym gillu lub na ruszcie. Cebulę drobno pokroić, posolić. Podawać na warstwie cebuli, z pieczywem.


Sarma - gołąbki

Składniki

główka kapusty (w oryginale kiszonej w całości)
600 g mięsa mielonego [400 g wieprzowego, 200 g wołowego],
250 g surowej wędzonki,
100 g ryżu,
1 cebula,
100 g mąki,
150 g smalcu,
1 jajko,
2 szklanki soku pomidorowego,
pieprz, sól

Sposób przygotowania

Zanurzoną w wodzie całą kapustę gotować kilka minut na małym ogniu, podcinając liście i powoli je zdejmując; ściąć główną żyłę z liści (u nasady).
Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na 100 g smalcu. Dodać mięso i sparzony ryż, doprawić solą i pieprzem, ostudzić, wbić jajko i wszystko wymieszać. Farsz kłaść na liść kapusty i zwinąwszy zamknąć tak boki liścia, aby farsz nie mogł się wydostać.
Dno naczynia wyłożyć 2 lub 3 liścmi kapusty i układać gołąbki jeden obok drugiego. Każdą warstwę obłożyć pokrojoną na plastry wędzonką. Podlać osoloną wodą, przykryć i gotować ok. 2 godz. na małym ogniu.
Na 30 min. przed podaniem zrobić lekko z przyrumienionej na smalcu mąki i soku pomidorowego dość rzadki sos, polać gołąbki i dusić 30 min.


Czysta zupa rybna

Składniki

1 kg białej morskiej ryby
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka
natka selera
liść laurowy
Vegeta
cytryna
sól, pieprz
0,5 dl oliwy z oliwek
natka pietruszki

Sposób przygotowania

Do większego garnka włóż pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek, nać selera i zalej wodą. Dodaj trochę Vegety, sól, pieprz, liść laurowy i 1-2 plasterków cytryny. Wszystko chwilę zagotuj i włóż oczyszczoną rybę. Gotuj dalej na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut w zależności od wielkości ryb. Ostrożnie wyjmij ryby z wywaru, wywar odcedź, dodaj mielonego pieprzu, soku z cytryny i oliwy. Zupę podawaj z ugotowanym ryżem, posypaną natką pietruszki. Ugotowaną rybę podawaj oddzielnie.


Pieczona ośmiornica

Składniki

1 kg ośmiornicy
1 kg ziemniaków
duża główka cebuli
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
6 łyżek oleju słonecznikowego
sól, pieprz
rozmaryn
1 dl białego wina
natka pietruszki
1 łyżka Vegety


Sposób przygotowania

Ośmiornicę oczyść, włóż ją do brytfanny na zimny tłuszcz. Wokół ośmiornicy poukładaj połówki ziemniaków i ćwiartki cebuli. Ziemniaki trochę posól, a wszystko posyp Vegetą, rozmarynem i pieprzem. Brytfannę dokładnie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia dolej wina, dodaj posiekany czosnek i zapiecz bez folii. Ośmiornicę podziel na kawałki i ułóż razem z ziemniakami na podgrzanym półmisku, polej sosem z brytfanny i posyp pietruszką.
Zwróć uwagę, aby brytfannę dokładnie pokryć folią i zacisnąć na brzegach, w przeciwnym razie potrawa będzie sucha.
Jeżeli masz dopiero co złowioną ośmiornicę, będzie ona miękka i szybciej się ugotuje, gdy ją zamrozisz po uprzednim oczyszczeniu.


Przystawka z ośmiornicy

Składniki

1 kg ośmiornicy
1,5 kg ziemniaków
4-5 ząbków czosnku
1,5 dl oliwy z oliwek lub z dodatkiem oleju słonecznikowego
natka pietruszki
sól, pieprz
1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

Oczyszczoną ośmiornicę włóż do ciepłej wody. Nie sól wody, gdyż wtedy ośmiornica będzie żylasta. Kiedy będzie prawie miękka, dodaj ziemniaki i Vegetę. Gotuj około 30 minut. Odcedź, a wywar zachowaj. Ośmiornicę pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Dodaj ziemniaki i lekko je zgnieć widelcem. Dolej oleju i trochę wywaru, na koniec dodaj posiekany czosnek i natkę pietruszki. Przypraw pieprzem do smaku. Podawaj jako przystawkę na ciepło. Równie dobrze może być oddzielnym daniem.
Ostatnio edytowano 25.11.2004 11:25 przez volumen, łącznie edytowano 1 raz
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 25.11.2004 09:42

Witam i choc nie wszistko przeczitale mam kilka poprawek

Do bureku nie idzie ser zloti ale twarog pomeszani z zoltkiem jajek i maslem
Ćewapčicie povini w skladzie miec tez i odrobine miesa baranego (jagnieciego)
Sarma to wlasnie tak jak wolumen napisal ale lisci maja bic z kiszonej kapusti ktora sie u nas kisi w calich glowkach. Do farszu od sarm dodaje sie wiencej rizu jezeli chcesz ze bi farsz po ugotowaniu bil mienki, ale nie przesadzac ze bi nie bile jak galabki z baru mlecznego z glownego (dworcu PKP).
Prze
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 25.11.2004 10:46

Leon napisał(a):Witam i choc nie wszistko przeczitale mam kilka poprawek

Do bureku nie idzie ser zloti ale twarog pomeszani z zoltkiem jajek i maslem
Ćewapčicie povini w skladzie miec tez i odrobine miesa baranego (jagnieciego)
Sarma to wlasnie tak jak wolumen napisal ale lisci maja bic z kiszonej kapusti ktora sie u nas kisi w calich glowkach. Do farszu od sarm dodaje sie wiencej rizu jezeli chcesz ze bi farsz po ugotowaniu bil mienki, ale nie przesadzac ze bi nie bile jak galabki z baru mlecznego z glownego (dworcu PKP).
Prze

Dzięki Leonie. Tak szczerze mówiąc to po cichutku myślałem, że właśnie zweryfikujesz te przepisy. W takiej formie znalazłem je w necie to i podałem.
A może uda mi się Cię namówić na jakiś Twój ulubiony przepis?
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 26.11.2004 10:08

wlasnie podalesz moje ulubione danje osmiornica z ziemiakami tylko ja nie dodajem vegrti a olej mieszam z olejem oliwkowim.
Idzie czas na sarmi ich tez lubie. Pozdrawiam Leon
Maciej Janowski
Odkrywca
Posty: 103
Dołączył(a): 04.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Janowski » 26.11.2004 10:53

volumen napisał(a):I kolejna porcja. Jeżeli ktoś ma jakies przepisy bardzo proszę o zamieszczanie.

[Pieczona ośmiornica

Składniki

1 kg ośmiornicy

Pięknie, pięknie :-)
Tylko skąd wziąść ośmiornicę ??
Pzdr Maciej
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 26.11.2004 11:06

Maciej Janowski napisał(a):
volumen napisał(a):I kolejna porcja. Jeżeli ktoś ma jakies przepisy bardzo proszę o zamieszczanie.

[Pieczona ośmiornica

Składniki

1 kg ośmiornicy

Pięknie, pięknie :-)
Tylko skąd wziąść ośmiornicę ??
Pzdr Maciej

Kiedyś widziałem w Macro Cash i coś tam :lol:
Maciej Janowski
Odkrywca
Posty: 103
Dołączył(a): 04.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Janowski » 26.11.2004 11:20

volumen napisał(a):Kiedyś widziałem w Macro Cash i coś tam :lol:


Niestety w 60 % przypadków, kiedy kupuję coś egszotycznego w polskich markietach, kończy się to rozczarowaniem :-( Myślałem że może masz namiar na miejsce lub solidnego producenta :-) Jest tym smutniesze że całą rodzinką uwielbiamy owoce morza ...
Ostatnio zrobiłem naprędce pizzę, niestety w lodówce nie było prawie niczego. Mój 9 letni syn siadł nad talerzem , spróbował i zawołał: " Jakaś ta pizza nieudana, gdzie są małżyki? gdzie oliwki ? " :lol:

Pzdr Maciej
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 20.12.2004 22:41

Maciej Janowski napisał(a):
volumen napisał(a):Kiedyś widziałem w Macro Cash i coś tam :lol:


Niestety w 60 % przypadków, kiedy kupuję coś egszotycznego w polskich markietach, kończy się to rozczarowaniem :-( Myślałem że może masz namiar na miejsce lub solidnego producenta :-) Jest tym smutniesze że całą rodzinką uwielbiamy owoce morza ...
Ostatnio zrobiłem naprędce pizzę, niestety w lodówce nie było prawie niczego. Mój 9 letni syn siadł nad talerzem , spróbował i zawołał: " Jakaś ta pizza nieudana, gdzie są małżyki? gdzie oliwki ? " :lol:

Pzdr Maciej

Macieju, wczoraj byłem w hipercośtam Geant, widziałem spory wybór owoców morza, w tym i ośmiornice. Nie były mrożone lecz w zalewie, wygladały świeżo i niezwykle smakowicie. Niestety, cena już nie: 95 zl za kg. Z pozostałych owoców morza były krewetki, kalmary, kraby i małże.
Maciej
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2470
Dołączył(a): 20.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 21.12.2004 10:36

Robercie! za podanie przepisu na burka stawiam piwo :lol: nie wirtualne a w Borach Tucholskich :wink: Nawet nie wiesz jaką mi radochę sprawiłeś. Uwielbiam obżerać się burkami :oops: a jako że przepis nie wygląda na zbyt skomplikowany będę mógł to robić również w domu :sm:
wielkie dzięki :D
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 21.12.2004 10:46

Maciej napisał(a):Robercie! za podanie przepisu na burka stawiam piwo :lol: nie wirtualne a w Borach Tucholskich :wink: Nawet nie wiesz jaką mi radochę sprawiłeś. Uwielbiam obżerać się burkami :oops: a jako że przepis nie wygląda na zbyt skomplikowany będę mógł to robić również w domu :sm:
wielkie dzięki :D

Smacznego Maćku. Mnie również burek smakuje, żonce niestety nie podchodzi.
Burka zamierzam zrobić w święta, jeszcze nie wiem z jakim farszem, ale na pewno dam znać jak wyszło. Choć jak znam siebie, bez względu co i jak wyjdzie i tak zniknie w czeluściach mego żołądka :D
wtak
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 248
Dołączył(a): 12.02.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtak » 21.12.2004 13:13

tzn ciasto francuskie mrożone można kupić w sklepie ?? :)
Amelka
Croentuzjasta
Posty: 199
Dołączył(a): 17.02.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 25.01.2005 15:40

Volumenku drogi,
zajrzałam teraz do przepisu na sarme, bo to sezon wlasnie na nią (w Chorwacji jak wiesz jada sie sezonowo i prośba o sarme w lecie może wywolać zdziwienie na twarzach Chorwatów, choc ja czasem gwałce moja ukochana teściowa na moje ulubione dania poza sezonem, co też robi, ale zawsze zastrzega, ze to nie będzie smakować tak jak w odpowiedniej porze roku - i to byl przegadany przerywnik;)
Wracajac do sarmy - na końcu piszesz o dodaniu sosu pomidorowego, a mnie nigdy nie zdarzylo sie jadac sarmy z sosem pomidorowym. Za to w garze, w ktorym gotuja sie sarma poza smakowitymi kawalkami wędzonki jest takze poszatkowana kiszona kapusta - ta reszta, ktora zostaje z glowki po zawinieciu golabkow. Tak wiec "gołabki" sa podawane wraz z takim jakby kapusniakiem, w głebokim talerzu.
Ale moze to zagrebačka odmiana sarmy :)
Dobar tek!
Amelka
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 26.01.2005 09:42

Amelko,

Możliwe, że masz rację, przepis na sarmę znalazłem gdzieś w internecie i w tej formie go przytoczyłem. Podobnie jak pozostałe. Leon conieco zweryfikował, ale nie wszystko. Mnie trudno o weryfikację bo jeszcze sarmy nie jadłem. Najlepiej więc podaj Swą wersję i będzie ok.

Sarma to prawie jak nasze gołąbki. Więc dam Ci przykład: w mojej rodzinie jadamy gołąbki z sosem pomidorowym. W rodzinie żony jada się je z sosem grzybowym.

Pozdrav
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
Kuchnia chorwacka
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone