Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuchnia chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 05.02.2005 20:19

Jurek napisał(a):VOLUŚ !!!! Ale się narobiło z wątku kuchennego przekształciliśmy się w wątek zabawowy !!!!!!!!!!!!
Myślę żę nam wybaczysz !!!!! Bo wiesz przez żołądek do serca !!!!!!!!!! :oops:

Jureczku... wszak Walentynki za pasem... Najwyzszy czas pomyśleć nad strawą dla naszych serc...
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 05.02.2005 20:22

petris napisał(a):
volumen napisał(a):
petris napisał(a):
Lastovo napisał(a):Żeby "starsza, nobliwa pani" w realu nie okazała się ostrą osiemnastką.... :-)



Oj :!: :!: chciałabym,chciała :roll: choć :twisted: 30 :twisted: Myslałam jechac na jakaś odnowe biologiczna,nawet poprosilam Bruna ,aby umozliwił mi to w Borach ,lecz stwierdzili wszyscy co mnie znaja ze juz "przemineło z wiatrem" :cry: :cry:

MARYCHA... Ty jesteś jak narkotyk... ;)


Najwazniejsze ,ze tymi bzdurami zostałes sprowokowany do pojawienia sie na FORUM :twisted: :twisted:

Marysiu... to nie bzdury. Każdy, kto był w Brennej potwierdzi, że "uzależniasz" ;))) od siebie. Pozdrowienia dla Zbyszka.
Oksanka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 138
Dołączył(a): 18.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Oksanka » 05.02.2005 21:56

Niestety nie doczekałam się
fachowego instruktażu odnośnie
kalmarów :-(
Pozdrawiam :-(
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 05.02.2005 22:29

Oksanka napisał(a):Niestety nie doczekałam się
fachowego instruktażu odnośnie
kalmarów :-(
Pozdrawiam :-(

Proszę bardzo:

Kalmary na ostro
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki papryki chili
1 łyżeczka soli
kalmary
olej do smażenia

Mąkę, sól i paprykę wymieszać, krązki kalmarów obtoczyć w tak przyprawionej mące i smazyć w gorącym tłuszczu (warstwa ok. 5 cm), ok. 1-2 minuty.

Kalmary w pomidorach
1 kg kalmarów
600 g pomidorów
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
maka
50 g masła
1 szklanka oliwy
soł, pieprz

Dokładnie umyte i oprawione kalmary pokroic w paseczki. Posiekać czosnek i rozmaryn. Pomidory obrać ze skórki, pozbyć się miąszu z ziarenkami, resztę pokroić w kostkę. Posiekane skladniki (czosnek i rozmaryn) podsmazyć na oliwie. Kalmary obtoczyć w mace i przełożyć do smażących się czosnku i rozmarynu. Smażyć na umiarkowanym ogniu często mieszając. Dodać pomidory, sól i pieprz i dusić na niewielkim ogniu ok. 2 godziny co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać masło, a gdy się roztopi podawać na stół.

Reszta przepisów:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis4021.html
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3221.html
http://kuchnia.mckornik.com/start.php

Smacznego!
petris
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2590
Dołączył(a): 06.12.2002
temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 05.02.2005 23:02

Lub po prostu ,jak flaczki wolowe po warszawsku,dawno temu kiedy sklepy swieciły pustka ,były jednak dorsze i kalmary,och jakie to było wtedy ucztowanie. :roll: :roll:
bazyl
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1194
Dołączył(a): 04.08.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 06.02.2005 00:07

Oksanka , o kalmarach to ja mogę godzinami .... może małe randewu w sprawie ? :wink:
krakuscity
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 7920
Dołączył(a): 11.08.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 06.02.2005 00:27

volumen napisał(a):
Jurek napisał(a):VOLUŚ !!!! Ale się narobiło z wątku kuchennego przekształciliśmy się w wątek zabawowy !!!!!!!!!!!!
Myślę żę nam wybaczysz !!!!! Bo wiesz przez żołądek do serca !!!!!!!!!! :oops:

Jureczku... wszak Walentynki za pasem... Najwyzszy czas pomyśleć nad strawą dla naszych serc...

Volumen miło, że znowu tu jesteś.
Pozdrawiam
Jurek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3965
Dołączył(a): 28.03.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 06.02.2005 02:15

Własnie, właśnie coś trza będzie upichcić, jakieś świece , czerwone wino,
romantyczny nastrój ................... i tele pizza !!!!!!!! Ha HA HA HA

Żartowałem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Obiecuję że się postaram !!!!!!!!
JoeF
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1053
Dołączył(a): 29.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 07.02.2005 17:52

Jak ten czas szybko leci. "Wyjechałem" na parę dni i już z powrotem :wink:
Miałem napisać w związku z testowaniem na sobie szeroko rozumianej kuchni śródziemnomorskiej.
W hipermarkecie nie było dużego wyboru (ślimaki jako francuskie odpadały), krewetki koktajlowe - bardzo drobne, te duże bardzo drogie i wyglądające jak "oparzone robaki" :( te surowe równie drogie ze śliczną nazwą "black tiger" - nawet nie wiedziałbym jak to przyrządzać, kalmary tylko mrożone - tutaj pisaliście, by nie kupować, jakieś szyjki rakowe to raczej nie morski specjał. Zostały mrożone mieszanka frutti di mare i małże. Wybrałem to pierwsze bo ładniej wygladało i cena 0,5kg za 12zł była niewysoka...
Nakupiłem z żoną przeróżnych przypraw i składników by po powrocie z zakupów zacząć montować sos do spaghetti... Na pewno nie było to, to co miało być, bo nie wiedzieliśmy do jakiego smaku mieliśmy dążyć. Zrobiliśmy pół tej paczki na dwie osoby, bo dzieci zaczęły nas dziwnie omijać z daleka :wink:
I teraz wnioski:
- najważniejsze jedliśmy bez obrzydzenia, czego się głównie obawiałem,
- żona mi dzielnie towarzyszyła chociaż to był mój wymysł,
- niestety jedzonko nas nie zachwyciło, nie mogliśmy się doszukać w nim tej wyjątkowości,
- dzięki temu, że była to mieszanka mogliśmy popróbwać różnych smaków,
- nie za bardzo podchodziły nam małże, trochę lepsze były krewetki, kalmary trochę gumiaste ale smak OK, najlepsze ośmiorniczki, tylko że była ich znikoma ilość,
- oczywiście był nastrój: obrus, świeca, wino...
- żona stwierdziła, że najlepsze z tego wszystkiego to było wino :D którego wypiliśmy prawie całą litrową butelkę
- nie zjedliśmy wszystkiego ale wspomnienie smaków zostało, cieszył się nasz piesek, któremu wszystko pozostałe "mięsko" (zwłaszcza małże) zniknęło w pysku i załapie się zapewne na resztę mrożonej paczki...
- na razie mamy testowanie potraw załatwione na jakiś czas i będziemy raczej wybierać "frutti di chlewik..." :wink:

Pozdrawiam
Józek

P.S. Mam nadzieję, że nikomu nie obrzydziłem kuchni południowej, ja jeszcze być może kiedyś coś wypróbuję ale raczej przy fachowym wykonaniu i najlepiej bez zobowiązania i przymusu, że muszę coś zjeść do końca :)
Lastovo
Croentuzjasta
Posty: 489
Dołączył(a): 07.10.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lastovo » 07.02.2005 17:59

Oksanka napisał(a):Niestety nie doczekałam się
fachowego instruktażu odnośnie
kalmarów :-(
Pozdrawiam :-(


Był, był, tylko w połowie tego wątku:

--------------------
A jakbyś trafił kalmary (tylko świeże, mrożonych nie warto kupować), to robisz tak.....

Kalmary oczyszczasz z tego co w środku (trochę śluzu plus bezbarwny szkielet).
Kroisz na pierścienie.
Wrzucasz do mleka i odstawiasz na noc.
Potem wyjmujesz je z mleka, obtaczasz w jajku i mące i wrzucasz na bardzo rozgrzaną patelnię (oliwy musi być dużo, kalmary mają pływać).
Kalmary smaży się bardzo krótko - bo inaczej zrobi się guma.
Potem podajesz je np. z młodymi ziemniakami lub ryżem plus sałatka i wino.

A propos ryżu - jak robię pstrągi z pieca, to do wody z gotującym się ryżem dorzucam łyżkę ziół prowansalskich. Taki ryż świetnie pasuje do pstrąga.

Smacznego!
Krzysztof
platon
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3540
Dołączył(a): 03.08.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 09.02.2005 19:30

Dzis żona ma urodziny.Robiłem dziś w środę popielcową kolacje na kilkanaście osób.Ryby ,sery.Jajca. :lol:
Jestem drinkniety jak to kucharz.Pozdrawiam Antka :wink:
I przypomniał mi sie smak jajeczniczy chorwackiej.
Konsystencja jest inna od naszej ,ale to mozna zrobic nie mieszając ,a dająć do środka.Ale smak ma inny .Dodawałem do niej troche szafranu.
Ale to przeciez drogie.
Na czym polega tajemnica jajecznicy chorwackiej?
Ma smak inny od naszej. :roll:
VOID
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1106
Dołączył(a): 06.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 10.02.2005 12:10

Na zlocie możemy stworzyć całkiem niezły kucharski duet. Zdaje mi się, że sekcja bydgoska w tym względzie kuleje :lol:
Pozdrav[/quote]
Czcigodny bracie VOLUMENIE sekcja bydgoska radzi sobie świetnie w kuchni (co niktórzy mieli sposobność zasmakować) tak więc zostają nam dwa rozwiązania:
- albo podjąć żuconą rękawice (wystawcie przedstawiciela waszeg chorągwi)
- albo połączyć wspólne szyki dla radości i uciechy podniebienia wszystkich zgromadzonych braci i sióstr

Czekam na twą ripostę panie i zaczynam powoli ostrzyć noże 8) :lol:
pzdr
VOID
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1106
Dołączył(a): 06.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 10.02.2005 12:12

volumen napisał(a):Na zlocie możemy stworzyć całkiem niezły kucharski duet. Zdaje mi się, że sekcja bydgoska w tym względzie kuleje :lol:
Pozdrav

Czcigodny bracie VOLUMENIE sekcja bydgoska radzi sobie świetnie w kuchni (co niktórzy mieli sposobność zasmakować) tak więc zostają nam dwa rozwiązania:
- albo podjąć żuconą rękawice (wystawcie przedstawiciela waszej chorągwi)
- albo połączyć wspólne szyki dla radości i uciechy podniebienia wszystkich zgromadzonych braci i sióstr

Czekam na twą ripostę panie i zaczynam powoli ostrzyć noże 8) :lol:
pzdr
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.02.2005 12:39

VOID napisał(a):
volumen napisał(a):Na zlocie możemy stworzyć całkiem niezły kucharski duet. Zdaje mi się, że sekcja bydgoska w tym względzie kuleje :lol:
Pozdrav

Czcigodny bracie VOLUMENIE sekcja bydgoska radzi sobie świetnie w kuchni (co niktórzy mieli sposobność zasmakować) tak więc zostają nam dwa rozwiązania:
- albo podjąć żuconą rękawice (wystawcie przedstawiciela waszej chorągwi)
- albo połączyć wspólne szyki dla radości i uciechy podniebienia wszystkich zgromadzonych braci i sióstr

Czekam na twą ripostę panie i zaczynam powoli ostrzyć noże 8) :lol:
pzdr

A więc... WOJNA! Szykujemy przyprawy, zalewy, marynaty, mięsiwa... no i warzywa. Spotykamy się na... udeptanym grillu :?:

Zadanie nr 1.
Składniki:
kurczak
wiórki kokosowe
czekolada
ostra papryka
oliwa

Masz Waść 24 godziny :twisted:
VOID
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1106
Dołączył(a): 06.06.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 10.02.2005 12:50

na odpowidź co to za potrawa czy przyżądze nie 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
Kuchnia chorwacka - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone