Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuchnia chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jurek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3965
Dołączył(a): 28.03.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 27.01.2005 18:19

Pamiętam te flaki z kalmarów!!!! Tylko wtedy one były, bo wołowe i wieprzowe szły na wschód. A my w ramach wymiany mieliśmy radzieckie kalmary. Były nawet dobre, krojone były w krązki i były dużo tańsze od teraźniejszych !
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 27.01.2005 23:45

Amelka napisał(a):Volumenku,
jak większość kobiet jestem lepsza w teorii kuchennej niż w praktyce :), bo to mężczyźni z kucharzenia uczynili sztuke!
Ja osobiście nie gotowałam nigdy sarmy (w Polsce). Czasem asystuje mojej teściowej jako podkuchenna :)
Pozostałe ingrediencje w przepisie wydają mi się jak najbardziej ok, tylko zafrapowal mnie ten sos pomidorowy, więc dopytałam.
Ale zgadzam się absolutnie z tym, ze są regionalne, rodzinne, domowe, a nawet osobnicze mutacje różnych przepisów i wszystko dobre co smakuje Autorowi oraz gościom! Żałuję, ze zlot w Borach Tucholskich jest wiosną, bo może gar sarmy byłby wyśmienitym przerywnikiem do travaricy :)
Amelka

Amelko... Na zlocie możemy stworzyć całkiem niezły kucharski duet. Zdaje mi się, że sekcja bydgoska w tym względzie kuleje :lol:
Tymczasem zapraszam http://www.gotowanie.wkl.pl
Pozdrav
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 27.01.2005 23:49

Jurek napisał(a):Witam Robercie !

Ośmiorniczki, pomidorki, seler naciowy, parę oliwek i trochę sera feta.
A ośmiorniczki pychota!!

Pozdrawiam i smacznego !

Dzięki Jureczku. Na zlot przywiozę całą kilka puszek ośmiorniczek. Zrobimy wieczór kuchni chorwackiej :o
Amelka
Croentuzjasta
Posty: 199
Dołączył(a): 17.02.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 28.01.2005 00:52

Volumenku,
przyjmuje zaproszenie i prosze mnie zapisac w scenariuszu jako podkuchenną :) A gary bedzie zmywał Bazyl, bo się zadeklarowal, że on też w kuchni chetnie pracuje ;)
Do różnych ingrediencji waznych w kuchni chorwcakiej, letniej zwłaszcza, polecam także bučno ulje czyli oliwę z pestek dyni. Jest ciemniejsza od oliwy z oliwek, ma bardziej wyrazisty smak, dodaje się ją do salatek - takiej z ośmiorniczek (hobotnice), pomidorow z cebula (rajčice, albo paradajze s lukom), lub ziemniakow z cebula (krumpire s lukom) - to w ramach zachęcania do zaglądania do Platonowej Akademii :)
Mniam, mniam... chyba się zasliniłam :)
Dobar tek (czyli smacznego)
Amelka
Jurek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3965
Dołączył(a): 28.03.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 28.01.2005 13:29

Dzięki Robert!!! JA też o tym myślałem!!!!!! Już nie mogę się doczekać !!!!! Na samą myśl dostaje ślinotoku!!!!!!!!!!!!!! :lol:
Ostatnio edytowano 28.01.2005 13:33 przez Jurek, łącznie edytowano 1 raz
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 28.01.2005 13:32

Amelka napisał(a):Volumenku,
przyjmuje zaproszenie i prosze mnie zapisac w scenariuszu jako podkuchenną :) A gary bedzie zmywał Bazyl, bo się zadeklarowal, że on też w kuchni chetnie pracuje ;)
Do różnych ingrediencji waznych w kuchni chorwcakiej, letniej zwłaszcza, polecam także bučno ulje czyli oliwę z pestek dyni. Jest ciemniejsza od oliwy z oliwek, ma bardziej wyrazisty smak, dodaje się ją do salatek - takiej z ośmiorniczek (hobotnice), pomidorow z cebula (rajčice, albo paradajze s lukom), lub ziemniakow z cebula (krumpire s lukom) - to w ramach zachęcania do zaglądania do Platonowej Akademii :)
Mniam, mniam... chyba się zasliniłam :)
Dobar tek (czyli smacznego)
Amelka

W czasie rejsu na Kornati dostaliśmy obiad, w skład którego, poza rybą i mięsem z grilla była sałatka ziemniaczana. Pokrojone w plastry ziemniaki wymieszane z sałatą i polane sosem przypominającym w smaku winegret. Oczywiscie sałatka była na zimno. bardzo nam to smakowało.
Lastovo
Croentuzjasta
Posty: 489
Dołączył(a): 07.10.2003
frutti di mare

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lastovo » 28.01.2005 15:08

Owoce morza w Polsce najlepiej kupować w czwartki. Tego dnia są przywożone do Polski samolotem i rozdzielane na supermarkety i restauracje. Kupując zawsze trzeba powąchać, czy nie śmierdzą zgnilizną. Powinny pachnieć swoim morskim zapachem.

Ja dość często trafiam zupełnie świeże kalmary czy ośmiorniczki w Makro Cash lub Hypernovej.

Często kupuję też w Macro mrożone małże i mieszankę frutii di mare - paczka 1 kg z logo ARO kosztuje ok. 13 zł - są bardzo dobre do spaghetii lub pizzy.

Pozdrawiam
Krzysztof
www.lastovo.prv.pl
saturn3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 636
Dołączył(a): 02.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 28.01.2005 17:34

Lastovo,
z tego co wiem ta reguła dotyczy tylko Warszawy !!! Niestetty :roll: a własciwie to ...warszwskich knajp.
To właśnie we czwartki samolotami zwozi sie do Warszawki te paskudztwa i serwuje w knajpach. Dlatego nie warto brać ich w inne dni tygodnia u was poza czwartkiem i piątkiem .
Sklepy wielkich sieci chyba nie "chodzą" wg tej reguły.
A co sadzisz o kupowaniu frutti di mare w Oszą ( :wink: )? z tego co ja słyszałem i widziałem to właśnie francuskie supermarkety przodują w tym względzie.
pozdr s3
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 28.01.2005 17:42

saturn3 napisał(a):Lastovo,
z tego co wiem ta reguła dotyczy tylko Warszawy !!! Niestetty :roll: a własciwie to ...warszwskich knajp.
To właśnie we czwartki samolotami zwozi sie do Warszawki te paskudztwa i serwuje w knajpach. Dlatego nie warto brać ich w inne dni tygodnia u was poza czwartkiem i piątkiem .
Sklepy wielkich sieci chyba nie "chodzą" wg tej reguły.
A co sadzisz o kupowaniu frutti di mare w Oszą ( :wink: )? z tego co ja słyszałem i widziałem to właśnie francuskie supermarkety przodują w tym względzie.
pozdr s3

W czwartki jest dostawa owoców morza w sieci Geant. Sprawdzone w Katowicach i Sosnowcu.
Lastovo
Croentuzjasta
Posty: 489
Dołączył(a): 07.10.2003
Zakupy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lastovo » 28.01.2005 18:23

W Auchan nie robię zakupów (za daleko).

W moim Geant nie ma specjalnego wyboru owoców morza (choć jesienią udało mi się kupić żywego kraba - nawet był duży).

Najlepiej pod tym względem wypada Makro Cash & Carry oraz Hypernova w Galerii Mokotów (w innych miastach znana jako Albert).

Swego czasu nieźle bywało też w Carrefourze w Al. Jerozolimiskich, ale tam bywam bardzo rzadko (nie po drodze mi).

A propos - dziś na kolację moja żona robi spaghetti z owocami morza....

Pozdrawiam
Krzysztof
Lastovo
Croentuzjasta
Posty: 489
Dołączył(a): 07.10.2003
Kuchnia cypryjska

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lastovo » 28.01.2005 18:36

A jeśli już o kuchni śródziemnomorskiej mowa.... Dostałem właśnie z Cypryjskiej Organizacji Turystycznej E-mail z biuletynem dla biur podróży, a w nim kilka przepisów cypryjskich. Wklejam je poniżej - może ktoś skorzysta.

MOUSSAKA

Składniki:

1 kg bakłażanów 2 duże ziemniaki (ugotowane w skórce, obrane, pokrojone w
plasterki), pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego, dwie
średnie cebule pokrojone w plasterki, pół kg mielonej wołowiny lub baraniny,
2 duże pomidory lub puszka 400g., łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki oregano,
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz.

Sos beszamelowy: 75g. masła, 3 łyżki maki pszennej, pół litra ciepłego
mleka, gałka muszkatołowa, 2 jajka, 1 łyżeczka gęstej śmietany, sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia:

1. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości około 1,5 cm i moczyć w
lekko osolonej wodziprzez około 30 minut. Wyjąć z wody, opłukać i osuszyć
na kuchennym ręczniku

2. Usmażyć bakłażany na oleju na złoty kolor. Zdjąć z patelni, odsączyć na
papierowym ręczniku.

3. Na drugiej patelni zeszklić cebulkę na reszcie oleju, dodać mięso i
dobrze wymieszać. Dodać pomidory, zioła, przyprawy i wino. Dusić przez 25
minut, aż potrawa zgęstnieje.

4. Beszamel: roztopić masło, dodać mąkę, rozmieszać i stopniowo dodawać
ciepłe mleko cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudy. Zdjąć naczynie
z ognia, dodać przyprawy, śmietanę i mieszać do ostygnięcia. Na końcu dodać
jajka i wymieszać.

5. Na blasze lub w naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę usmażonych
bakłażanów i kolejno: plasterki ziemniaków, masa mięsno - pomidorowa,
pozostałe bakłażany.

6. Polać sosem beszamelowym i piec w średnio nagrzanym piekarniku, aż
powstanie chrupiąca złocista skorupka.

7. Mussakę podaje się z czerwonym wytrawnym winem.



AFELIA - wieprzowina w winie z kolendrą

Składniki:

1 kg. szynki wieprzowej

szklanka czerwonego wina

1-2 łyżki zmiażdżonej kolendry

łyżeczka cynamonu

6 łyżek oleju roślinnego

sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Pokrojone kawałki mięsa natrzeć kolendrą, posypać solą, pieprzem i
cynamonem, zalać winem. Marynować mięso przez co najmniej cztery godziny,
najlepiej zostawić na noc.

2. Odsączyć mięso z marynaty. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z
każdej strony. Marynatę zostawić na później.

3. Dobrze wysmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać marynatę
i dolać trochę zimnej wody, tylko tyle, aby przykryć mięso. Nakryć naczynie
przykrywką i piec w piekarniku przez około pół godziny. Jeśli sos jest
rzadki, zdjąć przykrywkę i gotować przez następne 10 minut w temperaturze
około 180 o C.

4. Podawać z pieczonymi ziemniakami i czerwonym winem
JoeF
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1053
Dołączył(a): 29.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 28.01.2005 21:14

Co polecilibyście jako fachowcy na początek komuś, kto jeszcze w życiu niczego nie próbował z dziedziny "owoców morza" ? :oops:
Tak czytam opisy tych Waszych ośmiorniczek i przyznam, że przynajmniej brzmi smakowicie aż ślinka cieknie... Natomiast nie wiem jak to wygląda, pachnie i smakuje. Oczywiście nikt inny w domu nie będzie tego jadł - taka nienormalna rodzinka :wink: No może uda mi się namówić do spróbowania żonę, o ile nie zdezerteruje już w czasie przyrządzania. W sumie, to za siebie też nie mogę jeszcze ręczyć :)

Pozdrawiam
Józek

P.S.
Napiszcie, czy trzeba zacząć od jakiegoś znieczulenia, choćby miejscowego np. travaricą ?
Jurek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3965
Dołączył(a): 28.03.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 28.01.2005 21:58

Józek na początek polecam krewetki w zalewie lub ogonki rakowe też w zalewie. Bardzo fajnie smakują z oliwką i serami pleśniowymi, do popicia można stosować trunki krajowe :lol:
Ostrożnie z wszelkiego rodzaju muszlami nie każdy organizm je toleruje, mogą wywołać częste odwiedzanie łazienki :wink:
Ale jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział :wink:

Pozdrawiam i jutro robię sałatkę z ośmiorniczek :)
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 28.01.2005 22:36

Lastovo - piękne dzięki za przepisy. Podoba mi się Afelia i chyba zapodam ją Bazylowi w niedzielę (choć obiecałem coś z chińszczyzny).
Pozdrawiam i zazdroszczę kolacyjki :)
saturn3
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 636
Dołączył(a): 02.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 28.01.2005 23:35

oj Krzysiek ( Lastovo ) spóźniłeś się z przepisami o 2 dni. ( dla mnie ! :D ) U mnie w miejscowości jest niemała mniejszość grecka, w związku z czym podają mousake w greckich knajpach . Podają tez inne fantastyczne rzeczy.

Zachecony tym kupiłem przed dwoma dniami bakłażana i chciałem zrobić cos z niego . Pomyślałem o moussace. Ale przepisu ni cholery . Więc obsmażyłem "ogórka" na oliwie i wciąłem go- niepocieszony - z przyprawami . Był strasznie tłusty !
jutro kupię sobie następnego a Twój przepis zara druknę! thx!!!
pozdr s3
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
Kuchnia chorwacka - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies