Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuchnia chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jak501
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 202
Dołączył(a): 09.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 30.10.2019 22:05

Josko Bulic napisał(a):
anakin napisał(a):
Josko Bulic napisał(a): Nie jeden chorwat gotuje Anakinie stari druchu. Zapraszam do Poznania na prispieszony kurs gotowania chorwackich potraw . :D

Cześć Joško. :D
Kopę lat.
Oj mogłoby się nam to gotowanie przedłużyć. :wink:

Dwa dni na pewno . Pierwszy dzien degustacja nelewek domowe robote i do tego peka z ruznich gatunkuw miensa z wazywkami. Drugi dzien winko i owoce moza na ruzne sposobe. Na deser rakija domacica tako zwana i suszone fygi :D




program bardzo ciekawy
kokon20
Plażowicz
Posty: 9
Dołączył(a): 11.07.2019

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokon20 » 14.08.2020 15:11

Witam,czy może ktoś polecić jakieś nie drogie konoby,pizzerie itp w Baśce Vodzie?
krzysiek bb
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 117
Dołączył(a): 23.06.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek bb » 30.08.2020 20:26

Nadmorska oferta chorwackich restauracji jest monotonna do bólu. Pizza, cevapi, owoce morza, kilka mięs z grilla. Warto udać się w głąb lądu (wyspy) by zjeść coś naprawdę lokalnego, chociażby pekę. Mimo, że Chorwację kocham to w porównaniu do Grecji czy Włoch oferta kulinarna miejscowości turystycznych jest uboga.
Nie dla jedzenia jadę nad Jadran - zniosę więc to bez żalu.
robertms
Cromaniak
Posty: 1269
Dołączył(a): 24.03.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 30.08.2020 20:37

#krzysiek bb, bo to "prosta" kuchnia, mozna rzec uboga - owoce tego, co mają opodal - "pod peką" to forma przyrzadzenia, badz to miesa, badz to owocow morza. Ale sposob jest, i to dobry, smaczny. Nawet lokalne wino, nalewane do kieliszkow z plastiku, w konobach jest smaczne, "wyrafinowane"...
Lubie te kuchnie, nie kombinują... -> grill z żaru drewnianego, żaden "brykiet", mięso mielone (cevapcici, pleskjavica) lub raznjici, ryby, wino domowe, wlasna oliwa, rozmaryn z ogródka, lisc laurowy... Bajka... :)
fly
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1416
Dołączył(a): 16.06.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 31.08.2020 18:43

...nie wiem czy już było...
ROBERT MAKŁOWICZ DALMACJA
smacznego
robertms
Cromaniak
Posty: 1269
Dołączył(a): 24.03.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 01.09.2020 09:09

Fajna reklama ładnego auta... ;)
Kolejne odcinki dosc "smaczne".
Dobry pomysł p. Roberta... :)
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA
Avatar użytkownika
Posty: 5266
Dołączył(a): 04.01.2018

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 01.09.2020 09:54

fly napisał(a):...nie wiem czy już było...
ROBERT MAKŁOWICZ DALMACJA
smacznego


Przeoczyłeś ten i następnych jedenaście odcinków. :oczko_usmiech:
lew
Cromaniak
Posty: 1427
Dołączył(a): 20.04.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 01.09.2020 15:26

robertms napisał(a):#krzysiek bb, bo to "prosta" kuchnia, mozna rzec uboga - owoce tego, co mają opodal - "pod peką" to forma przyrzadzenia, badz to miesa, badz to owocow morza. Ale sposob jest, i to dobry, smaczny. Nawet lokalne wino, nalewane do kieliszkow z plastiku, w konobach jest smaczne, "wyrafinowane"...
Lubie te kuchnie, nie kombinują... -> grill z żaru drewnianego, żaden "brykiet", mięso mielone (cevapcici, pleskjavica) lub raznjici, ryby, wino domowe, wlasna oliwa, rozmaryn z ogródka, lisc laurowy... Bajka... :)

.....rzeczywiście, gdyby się zastanowić i przeanalizować, to w każdej knajpie jest to samo ( czasami nie ma peki), a dania różnia się ceną i nieznacznie smakiem ; w sumie najbardziej smakowały nam ryby i ośmiornice przyrządzane przez nas samych, z nudów zrobilismy sobie nawet pieczone , czyli pekę w wersji polskiej; jedynie janięcina z knajpy była lepsza :lol:
robertms
Cromaniak
Posty: 1269
Dołączył(a): 24.03.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 01.09.2020 15:50

lew napisał(a):
robertms napisał(a):#krzysiek bb, bo to "prosta" kuchnia, mozna rzec uboga - owoce tego, co mają opodal - "pod peką" to forma przyrzadzenia, badz to miesa, badz to owocow morza. Ale sposob jest, i to dobry, smaczny. Nawet lokalne wino, nalewane do kieliszkow z plastiku, w konobach jest smaczne, "wyrafinowane"...
Lubie te kuchnie, nie kombinują... -> grill z żaru drewnianego, żaden "brykiet", mięso mielone (cevapcici, pleskjavica) lub raznjici, ryby, wino domowe, wlasna oliwa, rozmaryn z ogródka, lisc laurowy... Bajka... :)

.....rzeczywiście, gdyby się zastanowić i przeanalizować, to w każdej knajpie jest to samo ( czasami nie ma peki), a dania różnia się ceną i nieznacznie smakiem ; w sumie najbardziej smakowały nam ryby i ośmiornice przyrządzane przez nas samych, z nudów zrobilismy sobie nawet pieczone , czyli pekę w wersji polskiej; jedynie janięcina z knajpy była lepsza :lol:


Najdluzsze menu maja chyba na pizze, a i tak nie za wiele rodzajow, moze 8-10 (oliwka na srodku obowiazkowo). Z winami tez nie wydziwiają. Do tego chleb z oliwą, czosnkiem i rozmarynem...
Najlepsza rybe jedlismy pod Trogirem, przyrządzoną na grill-u przez gospodarza: biela ryba + czosnek + rozmaryn + oliwa. Sorry, ale p. Makłowicz moze sie "schowac"... ;)

W tym roku trafilismy na "winnice", gdzie wisialy 2-letnie suszone szynki. Nawet nie pytalem o cene, zajrze tam w przyszlym sezonie... ;)
fly
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1416
Dołączył(a): 16.06.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 01.09.2020 17:03

Bravik napisał(a):...Przeoczyłeś ten i następnych jedenaście odcinków. :oczko_usmiech:

..."chapnąłem"wczoraj wszystkie 12 na raz.
pozdro
empire13
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2134
Dołączył(a): 26.06.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 08.03.2022 13:18

Polecicie jakieś sprawdzone polskojęzyczne stronki albo książki kucharskie z kuchnią chorwacką, dalmatyńską, bałkańską?
tami72
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 471
Dołączył(a): 12.09.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 08.03.2022 13:22

https://polskaksiegarniainternetowa.eu/ ... p0EALw_wcB

Dalmacja Książka kucharska
Robert Makłowicz
Bidon
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 292
Dołączył(a): 21.11.2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 09.03.2022 21:34

Na temat tej książki nie będę się wypowiadał, dodam tylko, że była dostępna u pani Renaty w miejscowości Kuna Pelješka z autografem autora.
Myślę, że internet i translator pozwala nawet nierozumiejącemu chorwackiego na nieograniczony dostęp do naprawdę wyśmienitych przepisów.
Nawet takich: https://morski.hr/2019/12/21/jednostavn ... na-raznju/
empire13
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2134
Dołączył(a): 26.06.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 10.03.2022 18:17

tami72 napisał(a):Dalmacja Książka kucharska
Robert Makłowicz

Dzięki, poszukam.


Bidon napisał(a):Myślę, że internet i translator pozwala nawet nierozumiejącemu chorwackiego na nieograniczony dostęp do naprawdę wyśmienitych przepisów./

W ten sposób też da radę :)



Dzięki
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
Kuchnia chorwacka - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone