Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuchnia chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kechebet
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 594
Dołączył(a): 20.12.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kechebet » 25.04.2017 19:12

Przygotowywał ktoś na miejscu Languste? Może jakiś przepis? Jaki jest koszt zakupu?
Casian
Croentuzjasta
Posty: 126
Dołączył(a): 04.05.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) Casian » 11.07.2017 07:40

Witam
Panie i Panowie, a ja mam pytanie takie czy w restauracjach, barach można zjeść jakieś typowe tradycyjne danie chorwackie? Bo chciałbym spróbować.
Z
Cromaniak
Posty: 2931
Dołączył(a): 29.04.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 11.07.2017 12:40

Casian napisał(a):Witam
Panie i Panowie, a ja mam pytanie takie czy w restauracjach, barach można zjeść jakieś typowe tradycyjne danie chorwackie? Bo chciałbym spróbować.

Oczywiście że tak,ja owocami morza się zajadam na Peljesacu,kalmary,mule i ostrygi prosto z wody.
Katerina
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5004
Dołączył(a): 18.08.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 11.07.2017 16:35

Casian napisał(a):Witam
Panie i Panowie, a ja mam pytanie takie czy w restauracjach, barach można zjeść jakieś typowe tradycyjne danie chorwackie? Bo chciałbym spróbować.


W zależności od regionu spróbujesz innych dań..W południowej Dalmacji koniecznie trzeba spróbować mięsa lub ośmiornicy "izpod peke" - pieczone pod pokrywą przypominającą dzwon.Polecam jagnięcinę. Na Istrii natomiast królują trufle - dla koneserów - ja uwielbiam :hearts:
Casian
Croentuzjasta
Posty: 126
Dołączył(a): 04.05.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) Casian » 12.07.2017 07:15

A można prosić o nazwy tych dań bo chorwacki słabą stroną moją jest. :mrgreen:
Katerina
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5004
Dołączył(a): 18.08.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 12.07.2017 10:06

Hobotnica - ośmiornica.
Hobotnica izpod peke - pieczona, salata od hobotnice - sałatka na zimno z ośmiornicy - są różne style podania.

Janjetina - jagnięcina.Najlepsza moim zdaniem izpod peke, ale pyszne są też grillowane kotleciki jagnięce.

Lignje - kalmary.
Lignje na žaru- -grilowane, najczęściej w całości, do tego povrce na žaru - grilowane warzywa typu cukinia, papryka, bakłażan - palce lizać.
Lignje pržene - smażone krążki kalmara w panierce - jeśli świeży kalmar, to równie pyszne jak te na žaru.

Dagnje( zwane też mušule) - małże. Dagnje na buzaru - duszone w sosie własnym i winie, mogą być w białym sosie, lub pomidorowym.

Blitva - podawane do wielu dań warzywo liściaste podobne do szpinaku. Serwowane samo, lub wymieszane z ziemniaczkami. Ja jestem fanką blitvy.


Powyższe propozycje to absolutne przedszkole kulinarne, jest wiele dań, których należy spróbować - duża ilość gatunków ryb - popularnymi i dostępnymi cenowo są np brancin ,lub orada.Do tego liczne plodovi mora - owoce morza , których nie będę wymieniać. Wystarczy przeczesać ten wątek, w poprzednich wpisach masz wiele informacjii. Poza tym na miejscu szybko się nauczysz - w wielu knajpach menu jest również po polsku.

Smacznego :papa:
Casian
Croentuzjasta
Posty: 126
Dołączył(a): 04.05.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) Casian » 18.07.2017 06:51

Lignje , Lignje na žaru , Dagnje, Ćevapčići, scampi itp... to już jadłem. Uwielbiam ryby więc srdele, girice, orada również smakowałem. Hobotnica na to jednak nie mogę się przełamać. 8O Jestem obecnie w Primosten i widziałem w jednej z restauracji takie kociołki cos ala nasz gulasz. Ale nie wiem co dokładnie to było. Może ktoś był w Priomosten i poleci coś "tutejszego" co można zjeść?
Nemhain
Croentuzjasta
Posty: 177
Dołączył(a): 19.05.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nemhain » 19.07.2017 09:21

Czy dla 4 osobowej rodziny (dzieci 8 i 13 lat) kilogram peki to mała czy duża porcja? Przeglądam stronę polecanej konoby i w menu są pozycje 1 kg.
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.08.2017 17:54

Nie ma to jak lokalna kuchnia, chyba zacznę stosować tę oliwę.

Obrazek

:)

Ciekawe co na to celnicy i inne służby po drodze...
ATBCK
Autostopowicz
Posty: 4
Dołączył(a): 08.09.2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) ATBCK » 08.09.2017 19:07

Nasza gospodyni zawsze suszy figi przed domem.
Potem częstuje nas różnymi smakołykami na ich bazie typu: naleśniki z musem figowym, dżemy, rogaliki...
Pycha.. smak nie do odwzorowania w Polsce.
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 08.09.2017 21:59

Casian napisał(a):Lignje , Lignje na žaru , Dagnje, Ćevapčići, scampi itp... to już jadłem. Uwielbiam ryby więc srdele, girice, orada również smakowałem. Hobotnica na to jednak nie mogę się przełamać


:D sałatka z hobotnicy, pycha, wierz mi...

Nie sposób również, nie spróbować małż, ostryg, skusy z żara, czyli makreli, czy burka i strukli; ciasta z twarogiem.
jak501
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 202
Dołączył(a): 09.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 12.11.2017 12:24

Warsztaty z Kuchni Chorwackiej
W najbliższą sobotę, 18 listopada br. we Wrocławiu dla miłośników i sympatyków Chorwacji oraz dla wszystkich zainteresowanych przysłowiowym pitraszeniem organizowane są specjalne warsztaty z kuchni chorwackiej. Zajęcia będą odbywały się w specjalnym do tego przygotowanym studio. Gdzie każdy ma swoje wyposażone w pełni stanowisko. Warsztaty te poprowadzi Jakub Suchta półfinalista VI edycji programu Hell’s Kitchen Polska.
Uczestnicy będą uczyli się przygotowywać następujące dania:
Przystawki:
- Octopus salat czyli sałatka z ośmiornicy z czerwoną cebulą i świeżymi pomidorami
- Lignije na žaru czyli kalmary z oliwą, czosnkiem z grilla
Danie główne:
- Brodet czyli duszone kawałki ryby z pomidorami i cebulą
- Jagnietina izpod pokrive to Jagnięcina z warzywami pod peką
Deser:
- Burek z serem
- Rožata
Jak wspomniałem warsztaty odbędą się 18 listopada o godz. 11.00, czas trwania ok 3-4 godziny . Cena szkolenia 250 zł, w tym znajdują się wszystkie produkty konieczne do wykonania zaplanowanych potraw w chorwackim klimacie. Zostały jeszcze dwa wolne miejsca, aby warsztaty się odbyły. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na priv, chętnie odpowiem na pytania. Dodam że na trasie Sieradz Wrocław i powrót jest szansa na transport
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.04.2019 12:06

A może by tak odświeżyć taki pyszny temat ?
Zna ktoś może chorwackie tradycyjne potrawy wielkanocne ?
jak501
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 202
Dołączył(a): 09.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 03.04.2019 16:17

Jestem za ale czy będą chętni ?? Jeśli tylko się zgłoszą chętnie zaraz możemy ustalić termin.
sviva
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2775
Dołączył(a): 05.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 05.05.2019 12:41

Jestem za.... ale wszystko oprócz burka... cholera jedna by mi na Pagu Żonę udławił :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
Kuchnia chorwacka - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone