napisał(a) Katerina » 12.07.2017 10:06
Hobotnica - ośmiornica.
Hobotnica izpod peke - pieczona, salata od hobotnice - sałatka na zimno z ośmiornicy - są różne style podania.
Janjetina - jagnięcina.Najlepsza moim zdaniem izpod peke, ale pyszne są też grillowane kotleciki jagnięce.
Lignje - kalmary.
Lignje na žaru- -grilowane, najczęściej w całości, do tego povrce na žaru - grilowane warzywa typu cukinia, papryka, bakłażan - palce lizać.
Lignje pržene - smażone krążki kalmara w panierce - jeśli świeży kalmar, to równie pyszne jak te na žaru.
Dagnje( zwane też mušule) - małże. Dagnje na buzaru - duszone w sosie własnym i winie, mogą być w białym sosie, lub pomidorowym.
Blitva - podawane do wielu dań warzywo liściaste podobne do szpinaku. Serwowane samo, lub wymieszane z ziemniaczkami. Ja jestem fanką blitvy.
Powyższe propozycje to absolutne przedszkole kulinarne, jest wiele dań, których należy spróbować - duża ilość gatunków ryb - popularnymi i dostępnymi cenowo są np brancin ,lub orada.Do tego liczne plodovi mora - owoce morza , których nie będę wymieniać. Wystarczy przeczesać ten wątek, w poprzednich wpisach masz wiele informacjii. Poza tym na miejscu szybko się nauczysz - w wielu knajpach menu jest również po polsku.
Smacznego