mirko napisał(a):AndrzejJ. napisał(a):Czy ktoś wie jak robi się chorwacką kapustę kiszoną ?
W ten sam sposob jak polska.
Kapusta+sol+woda
Mhm. A tą kapustę szatkujesz czy nie?
pozdrav
Smak Europy napisał(a):Amelko, może więc mogłabyś zdobyć dla mnie jakieś nowe przepisy, które mógłbym zamieścić na swojej stronie. Nie narażając się na "potencjalną krytykę" o nieautentyczności?
grzesis napisał(a):A czy może ktoś ze smakoszy napisać jak przygotowuje się do smażenia, gotowania lub pieczenia chorwackie owoce morza kupione prosto od rybaka. Co się je z ośmiornicy,czy czyści się tylko wnętrzności, a macki nie obiera się ze skóry i różnego rodzaju czułek? Krewetki kupione od rybaka co się z nimi robi za nim zacznie przyrządzać ?, Świerze małże i ostrygi czym oczyścić przed gotowaniem i po wyjęciu ze skorupy czy jeszcze płukać z własnego sosu czy nie ? Jestem laikiem w smakowaniu takich przysmaków i nie chciałbym się od razu zrazić. I jeszcze jedno czy polecacie jakiś szczególny gatunek ryby sprzedawany od rybaka żeby nie była bardzo oścista jak nasze rzeczne.
Amelka napisał(a):jadrankika napisał(a): Świetne są tez kalmary ( lignjie)-cena 100-150kn.Jesz w nich wszystko. quote]
Z calym szacunkiem, ale jednak gruba centralna ość trzeba wyciagnac, bo życie mozna na tym stracic (albo przynajmniej uzębienie ) Ja nie lubie tez tego co w srodku (czyli flakow). Trzeba wyciagnac ość, wypłukać flaczki i dopiero kroic albo poddawac innej obróbce I.. dobar tek
XT600 napisał(a):http://www.chorwacja.croatia4u.org/info/208/Strucla_zawijana.htm
funkyman3 napisał(a):Pieczona ośmiornica, brzmi wyśmienicie. Wiem, że można prosto z kutra kupić ośmiornicę. Orientujecie się ile kosztuje taka ośmiornica i jaka jest jej dostępność? Jeszcze jedno pytanie, można dostać książki kucharskie chorwackie wydane w polskim języku, bądź też napisane przez rodaków. Dziękuję