W 1997 roku dostałem od Słoweńca poznanego w Lovrecicy (Istria) coś co się nazywa " Peć na kotlovinu". Jest to coś na wzór naszej, polskiej kozy z ogromnym talerzem z dobrej stali na wierzchu. Pali się w tym piecu kawałkami drewna, piecze mięso i warzywa, póżniej w bulionie wszystko należy zagotować. Powstaje przepyszne jedzonko. Piekliśmy tez łososia w warzywach, pychota. Jedzonko jest chyba zdrowsze niż z grilla, tłuszcz nie kapie na węgiel, a mięsko wybieram raczej bez tłuszczyku. Piec kosztował 100 DM (marki niemiecke-stare czasy), ja zapłaciłem 50, kupowałem go po 1 użyciu. Robię potrawy na nim wiele razy w roku. Słoweniec dając mi go mówił, że jest to NARODOWY produkt chorwacki, że na takim piecu miejscowi często gotują potrawy. I tu mam problem--nigdy czegoś takiego nie widziałem ani w knajpkach, ani w domach prywatnych, ani w sklepach-- a szukałem, chciałem kupić dla znajomych zasmakowanych w moim gotowaniu. Mam jeszcze orginalne opakowanie i fakt, jest to wyrób chorwacki.
Czy ktoś z Was słyszał o takim piecu i wie gdzie go kupić ?
Pozdrawiam