Coś lepszego niż ajvar
Tapenade
,
Składniki:
200 g oliwek czarnych lub zielonych (bez pestki)
3-4 łyżki kaparów
1 filet z sardynek (anchois) z oleju
tarta skórka cytrynowa, sok z cytryny
4-5 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakośći
świeżo zmielony czarny pieprz i sól, ile potrzeba
4-5 liści świeżej bazylii
Przygotowanie:
1. Posiekać oliwki i kapary i sardynki w mikserze, dodać sok z cytryny i skórkę. Jeśli chcesz, dodaj liście bazylii.
2. Mieszając powoli dodać oliwę z oliwek i przyprawić pieprzem i solą w razie potrzeby.
Podawać ze świeżym lub tosty z białego chleba. Można Tapenade posmarovać na bruschette i dodać składniky swojego wyboru. Tapenade łatwo przechować w lodówce przez kilka dni.
Smacznego