Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuchnia biwakowa

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.05.2009 10:35

A tu możesz poczytać sobie więcej o winach w HR.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 13.05.2009 10:42

Żeberek w kapuście nie wypatrzysz nawet przez skorupki jeżowca

a jeżowce w kapuście (przez żeberka świńskie?) :wink:

a tak serio, to wiesz - na urlopie można sobie nieco odpuścić żywieniowe przyzwyczajenia słojowe i delektować się słoikiem chorwackim :wink: stąd pytanie, czy oni mają jakieś ciekawe słoiki?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.05.2009 10:44

Krystof napisał(a):na urlopie można sobie nieco odpuścić żywieniowe przyzwyczajenia słojowe i delektować się słoikiem chorwackim :wink: stąd pytanie, czy oni mają jakieś ciekawe słoiki?

Nigdy osobiście nie sprawdzałem.
Trudno na urlopie eksperymentować i sprawdzać jaki smak zastanie się w słoiku :wink:
Ostatnio edytowano 13.05.2009 10:46 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 13.05.2009 10:45

tgniw napisał(a):Kasiu - jezeli gwarantujesz to faktycznie nie ma sensu wozic ze soba % Poszukam wiec czegos niedrogiego na miejscu. Dzieki serdeczne za cenne rady! :)

Jeżeli miałby już wwieźć do Cro jakieś wino to tylko kupione na Węgrzech, najlepiej prywatnie, nalane do pet-a. Raz że bliższy przewóz a dwa że mnie osobiście bardziej odpowiadają madziarskie wyroby.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.05.2009 11:09

Janusz Bajcer napisał(a):
Krystof napisał(a):na urlopie można sobie nieco odpuścić żywieniowe przyzwyczajenia słojowe i delektować się słoikiem chorwackim :wink: stąd pytanie, czy oni mają jakieś ciekawe słoiki?

Nigdy osobiście nie sprawdzałem.
Trudno na urlopie eksperymentować i sprawdzać jaki smak zastanie się w słoiku :wink:

Słoików, ciekawych, kilka moja żona znalazła, przywiozła je do domu i przechowuje w nich jakieś wyroby. Smaku ich (słoików) nie poznałem.
A jeśli chodzi o eksperymenty, zmiany nawyków żywieniowych to Cro, dal nas jest wyśmienitym miejscem. Tyle smakołyków, świeżych, których u nas brak, a jeśli są to mrożone, że nie wiemy czym danego dnia żołądki napełniać, kubki smakowe podrażniać. Po co wyroby słoikowe testować mając duży rynek świeżyzny :?: Ale co kto lubi :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.05.2009 11:43

Krystof napisał(a):
Żeberek w kapuście nie wypatrzysz nawet przez skorupki jeżowca

a jeżowce w kapuście (przez żeberka świńskie?) :wink:

a tak serio, to wiesz - na urlopie można sobie nieco odpuścić żywieniowe przyzwyczajenia słojowe i delektować się słoikiem chorwackim :wink: stąd pytanie, czy oni mają jakieś ciekawe słoiki?

Jak już koniecznie jest chęć na słoik, to na pewno znajdzie się coś od Podravki (gotowe dania, półogotowe dania, sosy do makaronów) czy Gavrilovića (gulasze i ragu); pewnie i jakieś trpice (czyli flaczki) się znajdą...
Ale smaku nie znam, nie kupuję....
Pozdrawiam
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 20.05.2009 13:33

Fenomenalne są także zupy firmy Profi, wystarczy je tylko pogrzać w garnku z wodą i z opakowania przelać do talerzy. Do tego bułkowaty chorwacki chlebek i można dalej nurkować. Znajomi z którymi jadę już robią zapasy. Nie znaczy to, że nie chodzimy do restauracji, czasami szkoda czasu na gotowanie i jemy tam gdzie akurat jesteśmy. Fenomenalne włoskie smaki z Mostarze (Bosnia) i cudne krokiety z warzywami w Słowenii, ochydna gumowata ośmiornica w Trogirze itp. Ale jakie wspomnienia...
jacektomek321
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacektomek321 » 10.06.2009 09:40

zamiast chinszczyzny polecam zupy w torebkach. sa smaczne a do tego zajmuja mniej miejsca.
poza tym makaron i sosy (rowniez w torebkach). smaczne i sycace.
herbata czarna obowiazkowo, bo na miejscu ciezko kupic. warto tez sie zaopatrzyc w smietanke do kawy (w proszku), na miejscu raczej bryndza.
Co do konserw to super sprawa. nie psuja sie a jest teraz cala masa do wyboru (polecam szynke, pasztet, parowki albo jakies inne kielbaski).
Nie zapominajmy tez o kisielu.
Warto przetestowac przed wyjazdem wyroby z roznych firm i wybrac ta ktora uwazamy za najsmaczniejsza. ja osobiscie najbardziej lubie knorr.
nie wiem czy sa dalej ale kiedys byly rosolki albo barszcz w proszku w sloiczku.
Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.06.2009 09:54

parowki albo jakies inne kielbaski

polecam w słoiku z lidla - dość twarde (akie chrupiące) i chyba mniej tłuste, niż takie zwyczajne na wagę

parówki super się nam sprawdzają na trasie - na parkingu zalewam słoik z parówkami wrzątkiem, mieszu mieszu i mamy ciepły posiłek w warunkach polowo-budżetowych, polecam gorąco

a nasz pierwszy wyjazd do Cro (2000) zdominowało chrupkie pieczywo (wasa) z pastą rybną (abba) ... :@)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.06.2009 10:29

jacektomek321 napisał(a):zamiast chinszczyzny polecam zupy w torebkach. sa smaczne a do tego zajmuja mniej miejsca.
poza tym makaron i sosy (rowniez w torebkach). smaczne i sycace.
herbata czarna obowiazkowo, bo na miejscu ciezko kupic. warto tez sie zaopatrzyc w smietanke do kawy (w proszku), na miejscu raczej bryndza.
Co do konserw to super sprawa. nie psuja sie a jest teraz cala masa do wyboru (polecam szynke, pasztet, parowki albo jakies inne kielbaski).
Nie zapominajmy tez o kisielu.
Warto przetestowac przed wyjazdem wyroby z roznych firm i wybrac ta ktora uwazamy za najsmaczniejsza. ja osobiscie najbardziej lubie knorr.
nie wiem czy sa dalej ale kiedys byly rosolki albo barszcz w proszku w sloiczku.
Pozdrawiam

Nie zapominaj też, że posty piszemy z polskimi litrami :wink:
Co do treści postu z mojej strony pełna zgoda :D

PS Rosołek i barszczyk w proszku w słoiczku produkuje firma Winiary.
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 19.06.2009 13:06

Polecam także wykorzystanie kulinarnej wiedzy naszych gospodarzy na kampingach. 2 lata temu byliśmy na kampingu u Dragana w Kasztel Kambelowac i któregoś dnia rankiem nasi mężczyźni wraz z gospodarzem wybrali się na targ rybny do Splitu. Po powrocie z plaży przy namiotach czekał na nas wielki gar krewetek w sosie, z marcheweczką, cebulką i natką pietruszki a wieczorem Dragan kupione przez nas rybki nam pogrilował na kolację. Okazało się, że to nie jest coś co ja lubię najbardziej ale reszta towarzystwa była zachwycona. Zaproszono nas także na Dzień Łowczego, piknik z muzyką dla całego miasteczka i tam daniem głównym był ryż z atramentem a ja posiliłam się makaronem z wieprzowiną w sosie, pycha. Nasz gospodarz przez mikrofon podziękował gościom z Polski za zaszczycenie ich święta, wytańczyliśmy się przy chorwackim disco polo a potem spacerek brzegiem morza. Bo po to jeździmy do Chorwacji i dlatego spotykamy się na tym forum. Wyjeżdżam na 3 tygodnie.
Poprzednia strona

Powrót do Kempingi