Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuća Prsuta 2011 - czyli jak Odojak z Hobotnicą Jadran'iły

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
michael_tureck
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michael_tureck » 11.09.2011 21:01

NADSZEDŁ DZIEŃ SIÓDMY - OSTATNI
A więc dotarliśmy do ostatniego dnia urlopu - na wschodzie półwyspu już byliśmy - pora na zachód; pomysł: jedziemy odwiedzić plażę w Fażanie, potem do Kućej Prsuty po Prszuta w Vodnjanje i przy okazji zwiedzimy to miasteczko. Szybko dotarliśmy na plażę (pierwsza na wjeździe od Puli - ładny duży parking) i rozbiliśmy obozowisko - znów w lesie aby chronić maleństwo przed słońcem
Obrazek
Plaża w sumie dość nudna - ale przeznaczona dla dzieci w wieku szkolnym tak to nazwijmy, bo co rzadko się spotyka w Chorwacji - powoli dno schodzi w dół - a zatem wiele metrów w morze wciąż jest 1,3 metra; są toalety, prysznice i dość duży bar, w którym właśnie zaczęto opiekać prosiaka. Majunia w cieniu świetnie się bawiła, zwłaszcza w obecności Taty
Obrazek
Szybko pospieszyliśmy do wody
Obrazek
Obrazek
Marysia wesoło goniła chorwackiego kota
Obrazek
Nasze maleństwa wyraźnie się skumplowały ;-)
Obrazek
Jak tylko skończyliśmy plażować pojechaliśmy odwiedzić zakład wyrabiający Prsut w Vodnjanie. Swoją drogą to bardzo urokliwe i przepiękne miasteczko o włoskim rodowodzie jakich wiele na Istarskim Półwyspie
Obrazek
Obrazek
Tak oto pobyt dobiegał końca - następnego Dnia wyjechaliśmy o 9:00 rano żeby wracając Słowenią zboczyć troszkę z drogi i odwiedzić Słoweński Bled i Bohinj. No cóż pierwsze co rzuciło się w Słowenii to sporo niższe ceny ! Woda Jamnica w 1,5 l PET
Obrazek
w Plodinie w Chorwacji kosztowała 5,8 Kn a więc jakieś 3,5 zł. podczas gdy w Bohinjskiem Mercatorze 0,5 E - a więc około 2,0 złotych ! Także wino w Chorwacji nie chciało kosztować mniej niż 29-38 Kn butelka (większość po 70 Kn do 110 Kn) podczas gdy w Słowenii 2-3 E do 6,9 E za droższe. A zatem Chorwacja, nawet marketowa, uważam że nie jest tania, a już zwłaszcza dla nas z tymi zarobkami po 500 Euro/miesiąc :?
Relację niech zatem skończą piękne widoki jeziora Bohinj w którym pływaliśmy wracając do domu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wracając oglądaliśmy - nie wiem czy nie piękniejsze widoki znad jeziora Bled. Najpierw widok na kościół na wyspie.
Obrazek
oraz piękny zamek na wzgórzu
Obrazek
udało się także dotrzeć na plażę na zachodnim brzegu jeziora
Obrazek
Wracaliśmy drogą przez Trżić do Klagenfurtu (inny sposób na Karavanken tunel) droga ta jest przejezdna tylko latem i robi duże wrażenie swymi serpentynami i nachyleniem terenu. Jest tam też po stronie austriackiej zaraz za przejściem park linowy rozwieszony nad rwącą rzeką Tscheppaschlucht - nigdy jeszcze tam nie byłem, ale ciągnie mnie wyprawa tam zwłaszcza wiosną przy wysokim stanie wód.
Obrazek
Zresztą podobna trasa jest w Słowenii niedaleko Bledu i nazywa się Vintgar Gorge
Obrazek
[2 powyższe zdjęcia dzięki uprzejmości Panoramio]
Wizytacja tych miejsc skończyła się postanowieniem, że po prostu na powrocie nie mamy czasu żeby to oglądać - i że należy koniecznie przyjechać extra w Alpy Julijskie żeby pooglądać góry i nacieszyć się tymi potokami.
Potem już tylko nastąpił tzw. "but do domu" - jako, że mieliśmy już kupione winiety, czas zajęło tylko jedno tankowanie i udało nam się z Klagenfurtu do Częstochowy przyjechać w 7h 15 min (niestety znacznie gorzej miała rodzina SUPER-TATY: super tata chciał się okazać super kierowcą i podjął wyzwanie dalszej jazdy bez odpoczynku do warmińskiego Olsztyna, toteż w domu był na śniadanie :?) - co jest wynikiem nieomal rekordowym i to bez większego łamania przepisów (przekroczenia prędkości nie przekraczały 15 km/h wdłg licznika). Przywitała nas 14 st C noc - co było swoistym szokiem, ale i ulgą - wreszcie noc bez szumu klimatyzacji, a w przyjaznym chłodku. Czyżby "Wszędzie dobrze, ale....... ?"
Tak czy inaczej Istrię polecam każdemu ale przede wszystkim rodzinom z malutkim bobasem a) bo z Polski najszybszy dojazd (z dziećmi 12 a nie 18 godzin jak na Makarską) b) warunki termiczne są łagodzone przez wiatr i przez "północne położenie" - jak to ktoś tutaj napisał tu zawsze jest 6 st C mniej niż na Makarskiej w tym samym okresie czasu. Stąd wrzesień jest idealny dla bobasińskich - rodzice jeszcze się pokąpią bo woda gorąca, a maluszek nie umęczy się w upale.
DOBRODOSLI ISTRIA
Ostatnio edytowano 12.09.2011 19:55 przez michael_tureck, łącznie edytowano 1 raz
michael_tureck
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michael_tureck » 12.09.2011 19:45

Arooo napisał(a):
michael_tureck napisał(a):no niestety nie wiem jak tu wklejać zdjęcia - bo żadne z moich e-schowków nie działa :-(
kurde zaczynam się wkurzać, niech ktoś poda jakiś łatwy sposób - biorąc pod uwagę że żona mi pozmieniała rozdzielczość w photo i teraz mam 4000x3000 i wagę zdjęć taką że się wszystko wywala :-(
Chyba pójdę spać i się jutro zastanowię jak to powstawiać i kontynuować opowieść :-(
nara

Witaj
Najpierw zmniejszasz zdjęcia do rozdzielczości 800x600.(np w darmowym programie irfanview)
Potem ładujesz zdjęcia na necie www.imageshack.us.
Po kolei ("browse" wybierasz które chcesz fotki, potem "prześlij teraz")
Nie jestem pewien ale ten program chyba sam zmniejsza fotki???
Tam robisz album na stronie programu.
Jak wejdziesz w pojedyńcze zdjęcie to po prawej będzie"zamieść ten obraz"
Rozwijasz tę zakładke i kopiujesz link "forum" a następnie wklejasz go do okienka w którym piszesz relację :D I już masz zdjęcie na forum
Mam nadzieje że pomogłem.Miłego "dłubania" 8O :D

Arooo - mam jeszcze jedną prośbę, podsuń mi kod rotacji obrazu bo mi się tutaj nie za ładnie to poukładało
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 13.09.2011 06:37

michael_tureck napisał(a):
Arooo napisał(a):
michael_tureck napisał(a):no niestety nie wiem jak tu wklejać zdjęcia - bo żadne z moich e-schowków nie działa :-(
kurde zaczynam się wkurzać, niech ktoś poda jakiś łatwy sposób - biorąc pod uwagę że żona mi pozmieniała rozdzielczość w photo i teraz mam 4000x3000 i wagę zdjęć taką że się wszystko wywala :-(
Chyba pójdę spać i się jutro zastanowię jak to powstawiać i kontynuować opowieść :-(
nara

Witaj
Najpierw zmniejszasz zdjęcia do rozdzielczości 800x600.(np w darmowym programie irfanview)
Potem ładujesz zdjęcia na necie www.imageshack.us.
Po kolei ("browse" wybierasz które chcesz fotki, potem "prześlij teraz")
Nie jestem pewien ale ten program chyba sam zmniejsza fotki???
Tam robisz album na stronie programu.
Jak wejdziesz w pojedyńcze zdjęcie to po prawej będzie"zamieść ten obraz"
Rozwijasz tę zakładke i kopiujesz link "forum" a następnie wklejasz go do okienka w którym piszesz relację :D I już masz zdjęcie na forum
Mam nadzieje że pomogłem.Miłego "dłubania" 8O :D

Arooo - mam jeszcze jedną prośbę, podsuń mi kod rotacji obrazu bo mi się tutaj nie za ładnie to poukładało

Witam ponownie
:D
Obiecuję że wyślę Ci info jak obracać fotki, jak zamieścisz jeszcze trochę fotek :!:
Obiecane było więcej na początku Twojej relacji :P
A gdzie Cres i Losinj???
michael_tureck
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michael_tureck » 13.09.2011 20:14

Niestety nie było.
Cóż jak przeczytałeś tutaj w jednym poście - zdziwionej cro-maniaczki - że można pojechać z 3 miesięcznym dzieckiem do Chorwacji - (a już wogóle nie mówię jak założyłem kiedyś, przed wyjazdem, temat o tym wyjeździe - to niektórzy ludzie chcieli mnie batożyć za branie 3 miesięcznego dziecka w taką podróż !!!!!!) ale powiem tak, dużo udało się zobaczyć, mimo że byliśmy z takim niemowlusiem, ale niestety pobudka rano, prom, cały dzień jeżdżenia po wyspach, prom i powrót późnym wieczorem.... sami na pewno byśmy się na to zdecydowali, ale niestety nie te temperatury, do miejsca promowania mieliśmy kawał drogi (dojrzeliśmy to po wyprawie do Rabaca, która trwała 2 h jazdy w jedną stronę - i dwie z powrotem to masz 4 h, a gdzie tam z rabaca do brestovej !) więc po prostu uznaliśmy że z dzieciakami nie damy rady... dlatego CRES i LOSINJ się nie odbył, tym bardziej mamy po co wracać ! :D
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 13.09.2011 21:05

No dobra :D
I tak super daliście radę z maluszkami.
Niech się uczą od młodego wieku :)
Jeśli chodzi o fotki to jeżeli robisz je w Imageshacku to:
-wchodzisz w zakładkie "my images"-wybierasz fotkę do przekręcenia
-po jej prawej stronie będą małe ikonki wybierasz "edit image"
-łobracasz i dajesz "save"
Potem jeszcze raz wchodzisz do albumu i kopiujesz link tak jak za pierwszym razem.
POWODZENIA I DO ZOBACZENIA W CRO :papa:
michael_tureck
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michael_tureck » 14.09.2011 23:21

Być może się zobaczymy, bo cały czas nigdy nie oram za sobą dróg. Ale dziś zarezerwowałem wstępnie pobyt na sierpień 2012 (!!!!!!!); oczywiście znowu jest to inny kraj i inne plany, jak już tu pisałem co roku nic nie powtarzam - postanowiłem jechać do Macedonii nad Ohrydzkie, z przerwą na albańskie plaże obok Korfu... i odrobinę Grecji - tak to wygląda w zarysie a co z tego zostanie to zobaczymy. Ale do Chorwacji rzecz jasna będzie się wracać.
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 15.09.2011 09:05

Tak czy siak, dzięki za super relację :D
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kuća Prsuta 2011 - czyli jak Odojak z Hobotnicą Jadran'iły - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone