Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ktoś jedzie do Turcji samochodem w tym roku (2019)?

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
darekpawel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekpawel » 09.02.2019 15:48

Ew. może był w poprzednim i może coś podpowiedzieć/doradzić?

W każdym bądź razie plan jest taki:
- wyjazd ok. II połowa czerwca;
- dojazd do Aleksandrop_olis;
- odpoczynek ze 2...3 dni;
- wjazd do Turcji;
- zwiedzanie zachodniego wybrzeża - Troia, Efez, itp.
- powrót.

Co jeszcze: 2 osoby, samochód duży kombi, diesel.

Alternatywny plan (jaby coś nie wypaliło) - dojazd do Grecji i odpoczynek na Thassos.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.02.2019 21:27

Może znajdziesz coś pomocnego >>> kilka-slow-o-turcji-t26128.html
darekpawel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekpawel » 09.02.2019 22:04

Tak, przeglądałem to.
Chodzi mi raczej o aktualną wiedzę/sytuację...
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 09.02.2019 22:31

darekpawel napisał(a):Ew. może był w poprzednim i może coś podpowiedzieć/doradzić?

W każdym bądź razie plan jest taki:
- wyjazd ok. II połowa czerwca;
- dojazd do Aleksandrop____olis;
- odpoczynek ze 2...3 dni;
- wjazd do Turcji;
- zwiedzanie zachodniego wybrzeża - Troia, Efez, itp.
- powrót.

Co jeszcze: 2 osoby, samochód duży kombi, diesel.

Alternatywny plan (jaby coś nie wypaliło) - dojazd do Grecji i odpoczynek na Thassos.

Byłem w Alexandrop_olis. Samo miasto nieciekawe i plaże takie sobie. Punkt do wypadu na Samotrakę. Jeśli już plażować, to w okolicach Mesembrii.

Obrazek

Obrazek

Turcja jednak lepsza samolotem. Na miejscu wszytko można zwiedzić albo wypożyczając sobie samochód, albo kupując wycieczki w lokalnych biurach. Zresztą w tym terminie nastawienie się głównie na jeżdżenie i zwiedzanie to lekka pomyłka, bo jest po prostu za gorąco.
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 09.02.2019 23:17

Witam.
W Turcji byliśmy samochodem w 2016 roku ( 2 tygodnie po puczu). Wróciliśmy cali i zdrowi. Na zachodnie wybrzeże ( Selczuk) jechaliśmy cały tydzień ,bo ze zwiedzaniem Rumuni i Bułgarii. Dlatego nie odczuliśmy drogi tak bardzo, jak powrotnej, bo to już ciągiem do Polski przez Bułgarię i Serbię ( 3 noclegi tranzytowe, ponieważ po nocach nie jeździmy).
Pamiętaj o ubezpieczeniu OC.Jeżeli nie masz wykupionego w Polsce ( sprawdź dokładni warunki ubezpieczenia, bo często dotyczą tylko części europejskiej Turcji), możesz wykupić na granicy (wtedy to było 80 E).
Droga wzdłuż wybrzeża ma po 2-3 pasy w jedna stronę, ale korkuje się w miastach ( są światła). Noclegów masz do wyboru do koloru.
Uwielbiam Turcję. Jej zabytki, bazary, plaże, jedzenie.
Jeżeli lubicie podróżować i dużo czasu spędzać w samochodzie to kierunek ok. Ale jeżeli ustawiacie sobie za cel :dom- Turcja , to może lepiej ten samolot.
Pozdrawiam
Renata :papa:
darekpawel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekpawel » 13.02.2019 10:58

Aleksandrop___olis to tylko jako odpoczynek ok. 2 dni...
Turcja od dawna chodzi po głowie... Upałów się nie obawiamy.
Kurorty dla turystów typu "allinkluziw" zawsze omijamy; nie lubię molochów...
Wolimy jednak samochód niż samolot - większa swoboda zwiedznia po drodze.
No i zmieniamy plany w zal. od tego czy coś nam sie podoba, czy nie...
W kwestii noclegów pełna niezależność - bierzemy namiot...

A nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym OC i 80EUR.
Dlaczego rzeba by płacić dodatkowo na granicy za ubezpieczenie... ?
O ile wiem w Turcji jest akceptowana Zielona Karta, a większość ubezpieczeń daje ją za darmo.
Chyba, że chodzi o przypadki jak ktoś tego nie dopilnował przed wyjazdem...

P.S. ktoś wi dlaczego nie się poprawnie napisać Alexandrop___olis ???
Tylko z kreseczką u dołu... Jakiś szyfr?
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 13.02.2019 12:36

Byłem samochodem w Turcji 2x. Przejechane całe zach wybrzeże, Licja i dalej aż do Mardin. Powrót przez interior czyli Kapadocję. Było to pare lat temu bo teraz preferuje fly& drive. Nie wyjdzie znacznie drożej. A jak policzysz, że dojazd do Stambułu to 2 dni czyli lacznie 4 dni to policz ile dziennie zarabiasz i czy warto tracic te dni. Oczywiście jak nie znasz trasy to ciekawe doświadczenie. Najladniejszy kawalek to miedzy Niszem a Sofia. Z drugiej strony przejscia graniczne, misie z suszarkami.
Oczywiście cala Turcja jest ciekawa. Ale wg mnie najlepiej polecieć do Antalyi- bilet powiedzmy w 2 strony za 400zl i tu wynająć samochod. Ceny sa ok. A jak wynajmiesz na 2 tyg to będą Cie bardzo lubić. Wynajmowałem z 4x na 1-2tyg i nie było zadnych problemów.
Z Anlii można zrobić rundke Antalya-Efez-Pamukkale-Kapadocja-Anamur_Antalya.

W zeszłym roku kiedy lira leciała na łeb benzin wychodziła po ok 4zł. Po prostu raj. Bo były czasy gdy paliwo w Turcji było jednym z najdroższych na swiecie.
darekpawel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekpawel » 14.02.2019 07:35

Nie chodzi tylko o koszty.
Nie byłem jeszcze ani w Rumunii, ani w Bułgarii...
Także za jednym zamachem - chcę zobaczyć/zwiedzić jak najwięcej.
Akurat nadarza się okazja.
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 15.02.2019 21:45

darekpawel napisał(a):A nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym OC i 80EUR.
Dlaczego rzeba by płacić dodatkowo na granicy za ubezpieczenie... ?
O ile wiem w Turcji jest akceptowana Zielona Karta, a większość ubezpieczeń daje ją za darmo.
Chyba, że chodzi o przypadki jak ktoś tego nie dopilnował przed wyjazdem...

Owszem. Zieloną kartę dostajesz za darmo, ale sprawdź czy obejmuje ona całą Turcję, czy tylko część europejską Turcji.
Kiedy jechaliśmy pierwszy raz to nawet na infolinii ubezpieczyciela dostałam dwie sprzeczne informacje. Po wgłębieniu się w temat i kilku telefonach okazało się jednak ,że mieliśmy ubezpieczenie na całą Turcję, niestety za drugim razem trochę nie dopilnowaliśmy tego i ubezpieczenie obejmowało tylko część Turcji (do Bosforu.)
Oczywiście możesz nic nie płacić , ale to już Twoje ryzyko. Nikt nas nigdzie nie kontrolował, ani tego nie sprawdzał. Ale ja wolę dmuchać na zimne.
Pozdrawiam Renata
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 15.02.2019 21:56

darekpawel napisał(a):W kwestii noclegów pełna niezależność - bierzemy namiot...

Jeżeli chodzi o kampingi w Turcji, to z takich nie korzystaliśmy. Nie dlatego ,że nie lubimy( wręcz przeciwnie - od kilku lat tylko kampingi), ale w Turcji jest bardzo dobrze rozwinięta baza noclegowa małych niedrogich rodzinnych hoteli ( oczywiście różnych standardów).
Natomiast jeżeli zdecydujecie się jechać przez Bułgarię to mam namiar na super kamping ( mały,niedrogi, czyściutki) niedaleko granicy z Turcją.
Pozdrawiam Renata :papa:
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 16.02.2019 18:36

darekpawel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekpawel » 20.02.2019 19:31

Tak, ten camping "Dereli" to też na innych forach polecany jest...
darekpawel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekpawel » 25.02.2019 10:56

Dużo nt. Turcji, campingów widzę jest na tym forum...

https://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=58
Leina
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leina » 22.05.2019 21:03

Czy ktoś wie może ,jak wygląda wyprawa do Turcji samochodem wypożyczonym?
Mam na myśli czy potrzebne są jakieś dodatkowe dokumenty?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.05.2019 21:11

Leina napisał(a):Czy ktoś wie może ,jak wygląda wyprawa do Turcji samochodem wypożyczonym?
Mam na myśli czy potrzebne są jakieś dodatkowe dokumenty?

Witam.
Myślę, że więcej dowiesz się tutaj >>> https://turcjawsandalach.pl/forum/samoc ... 5%9Bciciel
Następna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone