9 -tka
napisał(a) Gajus.ems » 12.05.2007 20:24
Między 4 a 7 lipca br pojadę 9 raz z rzędu. Pierwszy pobyt to rok 99 na campach w Segecie k. Trogiru i campie k. Senja. na północy CRO. Wcześniej południowe Włochy, niemależe cała Hiszpania, oraz południe Francji, a także Maroko. Sam sobie jestem biurem podróży. Wyjątkowo spodobało mi się w CRO. W roku 99 płaciłem za wszystko jeszcze w niemieckich markach. Było bardzo tanio, ale zarobki w Polsce były słabiutkie. Teraz pobyt w CRO jest droższy, ale chyba więcej zarabiamy i możemy sobie pozwolic na znacznie więcej.
Osobista refleksja /b. subiektywna i mocno duskusyjna/ po 8 pobytach niemalże w całej CRO, potwierdzam liczne opinie na tym forum, że "prawdziwa Chorwacja" zaczyna od Splitu w dół. Moim ulubionym miejscem w CRO jest półwysep PELJESAC. Byłem tam pieszo, rowerem , pojazdem, niemal w każdej miejscowości. W roku 2006 byłem na kwaterach w Żuljanie na PELJASACU. Ta miejscowość dla mnie to absolutnie HIT !!!. Cicha, spokojna, urocze plaże, możliwość ciekawych wycieczek. W tym roku zaplanowałem pare noclegów na campach na rivierze makarskiej / jestem prawidziwym fanem campów/, a potem tydzień na kwaterach w OREBICIU na PELJESACU / kompromis- dla żony/. Wydawać by się mogło żę OREBIC to taka "oklepana" mjsc w CRO. Wielu Cromaniaków tam spędzało wakacje, są liczne oferty biur podrózy / są również negatywne opinie np na temat tłoku, czy też brudnej wody /ale ja lubię atmosferę tego miejsca,piękne widoki, liczne kafejki i konoby, oraz możliwość wycieczek np na Korculę lub góre SW ILJA miejsca takie jak PERNA, KUCISTE, PODSTUP, BORJE, TRAPANJ, VRUCICA, DUBA i wiele innych.
pozdrawiam GAJUS