Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Który raz do cro?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.10.2008 12:24

Leszek Skupin napisał(a):A ja powiem tak żeby było ściśle :devil:
10 wyjazdów w 9 latach w okresie 10 lat :devil::lool:

Salomon lepiej by nie rozsądził :lol:
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 31.10.2008 12:25

Leszek Skupin napisał(a):A ja powiem tak żeby było ściśle :devil:
10 wyjazdów w 9 latach w okresie 10 lat :devil::lool:

Brawo! Co to znaczy dobry moderator :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.10.2008 12:26

Współczuję, że nie doszedł do skutku 12 wyjazd ..... z powodu operacji syna znaczy się :twisted: :lol:

To wszystko z zazdrości.

Pozdrawiam
Jacek
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 31.10.2008 12:27

-Yaro- napisał(a):Może jakieś fotki z tych pobytów zapodasz :wink:

To da się zrobić, ale dopiero po niedzieli. Ale nie ma się czym chwalić, większość zna te widoczki od lat...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.10.2008 12:30

Astropl, podziwiam :D
Ale w sumie trochę się dziwię, jeżdzić tyle razy w to samo miejsce 8O
Ja bym tak nie potrafił, jakoś bardziej mnie "nosi" :lol: lubię za każdym razem zobaczyć coś nowego.
Ale pewnie Novi Vinodolski znasz jak mało kto :D

A mógłbyś jeszcze napisać kiedy jeździłeś tzn czy zawsze w sezonie czy może poza?
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 31.10.2008 12:30

To czekamy widoczki może i znane ale nie wszystkim :wink:
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 31.10.2008 12:33

JacYamaha napisał(a):Współczuję, że nie doszedł do skutku 12 wyjazd ..... z powodu operacji syna znaczy się :twisted: :lol:

To wszystko z zazdrości.

Pozdrawiam
Jacek

To też miało swe dobre strony - pojechaliśmy pomaluśku (słabo jeszcze zagojone cięcie + polskie drogi) na Kaszuby (jezioro Mausz), a tam... chłodno, deszczowo i cięły komary, woda w jeziorze miała ze 20 stopni :) Krótki wypad nad Bałtyk (Dębki) i... 11 stopni! W zeszłym tygodniu kąpałem się w Bałtyku w Ustce i woda miała 12, no, ale to był koniec października, a nie początek sierpnia! Tylko Jadran!

Pozdrav!
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 31.10.2008 12:51

kulka53 napisał(a):Astropl, podziwiam :D
Ale w sumie trochę się dziwię, jeżdzić tyle razy w to samo miejsce 8O
Ja bym tak nie potrafił, jakoś bardziej mnie "nosi" :lol: lubię za każdym razem zobaczyć coś nowego.
Ale pewnie Novi Vinodolski znasz jak mało kto :D

A mógłbyś jeszcze napisać kiedy jeździłeś tzn czy zawsze w sezonie czy może poza?

No może i to jest dla niektórych nudne, ale decyduje kilka czynników.

Po pierwsze - blisko (z Cz-wy mam na miejsce 985 km). W tym roku wyjazd o 4:00, na miejscu o 17:30.

Po drugie - cena. Wynajmujemy wraz ze znajomymi 7-osobowy apartament i kosztuje mnie to... a niech tam, napiszę - 360 kun za dobę. Jeżdżąc tylko z żoną (bo dzieci już za duże na wspólne wyjazdy) dwutygodniowy nocleg kosztuje mnie góra 800 złotych, a wraz z przejazdem drugie tyle. Jedzenie własne, czasami jakaś restauracja.

Po trzecie - zjeździliśmy wybrzeże Chorwacji od Rovinja do Dubrovnika, plus Krk i Rab (dosyć dokładnie), byliśmy tez w Plitwicach, odwiedziliśmy Pulę, Rijekę, Zadar, Split, mniejszych miasteczek nie licząc. Nie są to więc pobyty tak całkowicie stacjonarne.

Po czwarte - odpowiada nam "twarda plaża", czyli skałki nad morzem.

Po piąte - brak jest tam komarów!

Miasteczko oczywiście znam, jak własną kieszeń, nic mnie w nim nie zaskakuje, bo przez cały rok czytuję tamtejsze dzienniki w wydaniu online :) Czy to już jest zboczenie? Pewnie tak...

Zawsze jeździmy w sierpniu (tzn. pomiędzy ostatnim weekendem lipca a końcem sierpnia), jedynie pierwszy wyjazd w 2007 był w ostatnim tygodniu czerwca. Było niesamowicie - nie dość, że pustki, to Jadran miał... 29 stopni! Najstarsi górale nie pamiętali takiej tempereatury w tym okresie.

Ależ się rozpisałem... Ale jeszcze dodam, że "ciocia" przedstawiając mnie swym znajomym nazywa mnie "domaći Poljak" :)

Pozdrav!
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.10.2008 13:24

astropl napisał(a):dwutygodniowy nocleg kosztuje mnie góra 800 złotych, a wraz z przejazdem drugie tyle. Jedzenie własne, czasami jakaś restauracja.

I to jest właśnie odpowiedź na ten wątek....... czyli jak w sezonie tanio wypocząć. A niby niemożliwe.........
astropl napisał(a):Czy to już jest zboczenie? Pewnie tak...

Ja tak nie uważam.
astropl napisał(a):pierwszy wyjazd w 2007 był w ostatnim tygodniu czerwca. Było niesamowicie - nie dość, że pustki

No tu mam nieco inne zdanie :D Pustki to są w 1 tygodniu czerwca albo w ostatnim tygodniu września............. No i komarów też wtedy nie spotkałem wcale :D

Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych pobytów w CRO :D

PS Ja byłem dopiero 3 razy......... :oops:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 31.10.2008 13:28

1997 - Pag - 7dni
1998 - Rovinj - 10 dni
1999 - Porec - 7dni + Brela 7dni
2000 - Porec - 3dni (wracając w czerwcu z Włoch)
Makarska - 18 dni - drugi wyjazd w 2000r.
Po długiej przerwie:
2008 - Tucepi - 7dni + Pag - 7dni (stara miłość nie rdzewieje)
Następne lata: ile się da, a mam zamiar żyć długo :lol:
Pozdrowienia. Jan.
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 31.10.2008 13:40

kulka53 napisał(a):
astropl napisał(a):pierwszy wyjazd w 2007 był w ostatnim tygodniu czerwca. Było niesamowicie - nie dość, że pustki

No tu mam nieco inne zdanie :D Pustki to są w 1 tygodniu czerwca albo w ostatnim tygodniu września.

Większe pustki niż wówczas (czwartek, 28 czerwca 2007)? To znaczy co, ujemna ilość aut na parkingu w Baszce przed plażą? :) Bo jak tam podjechałem, to był on całkiem pusty - dosłownie ani jednego auta. Na plaży - a jest ona przecież długa, było może ze sto osób. W Novim także pustki, podobnie było w piątek, dopiero w sobotę 30 czerwca koło południa zaczęło się coś dziać - to już była rzeka spływających wczasowiczów.

W ubiegłym roku byłem w NV w dniach 15-31.08. Ostatni tydzień to był wyraźny odpływ wczasowiczów, ale oczywiście nie do zera.

A wracając do komarów, to za mojej bytności pojawiły się raz, bodajże w 2002, gdy mieliśmy dwie doby jugo. Natomiast na stałe występują (i tną!) w miasteczkach po drugiej Vinodolu (np. w Bribirze), czyli zaledwie 5 km od morza.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.10.2008 14:05

astropl napisał(a):A wracając do komarów, to za mojej bytności pojawiły się raz, bodajże w 2002, gdy mieliśmy dwie doby jugo. Natomiast na stałe występują (i tną!) w miasteczkach po drugiej Vinodolu (np. w Bribirze), czyli zaledwie 5 km od morza.

Czyli w Bribirze jest bliskie spotkanie z komarzycami :wink:
Komary rodzaju męskiego są "nietnące" :lol:
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 31.10.2008 14:31

Janusz Bajcer napisał(a):Czyli w Bribirze jest bliskie spotkanie z komarzycami :wink:
Komary rodzaju męskiego są "nietnące" :lol:

Tak jest! Że zacytuję, za Wikipedią:

Komarowate związane są ze środowiskiem wodnym, ponieważ w cyklu rozwojowym komarów larwy żyją w wodach. Komarowate są bardzo rozpowszechnione, występują od Arktyki po rejony tropikalne. Osobniki dorosłe latają wieczorami w dużych chmarach nad podmokłymi łąkami, w pobliżu jezior, stawów i rzek. Jedne gatunki wybierają zacienione przybrzeża, inne znowu oświetlone, wolne przestrzenie wodne.

Dorosłe komary mają aparat gębowy kłująco-ssący. Samice tych owadów ssą krew zwierząt stałocieplnych, ponieważ do rozwoju jaj wymagają odżywiania się krwią określonych gatunków zwierząt. Natomiast samce żywią się nektarem kwiatów. [Proszę, jakie delikatne i porządne! Astropl. :P]

Samice komarów przywabia zwiększone stężenie dwutlenku węgla w wydychanym powietrzu oraz kwas mlekowy i inne składniki potu. Posługują się też termodetekcją, co sprawia, że w przypadku ludzi bardziej narażeni na ukąszenia komarów są młodzi mężczyźni, dzieci i kobiety w okresie owulacji.

Samica po przyłożeniu kłujki do ciała zwierzęcia puszcza w ruch szczęki kształtu lancetu zaopatrzonego w haczyki. Ruchy szczęk w górę i w dół powodują przecięcie skóry, następnie do rany zostaje wstrzyknięta kropelka śliny, która ma zapobiec krzepnięciu krwi. Samica odlatuje dopiero wtedy, gdy wypełni żołądek krwią ofiary. Ślina samicy zawiera substancję chemiczną, podrażniającą skórę, może także dochodzić do reakcji alergicznej. Dlatego po ukłuciu skóra czerwienieje, puchnie i swędzi. Po kopulacji, która odbywa się wkrótce po przepoczwarczeniu, samiec ginie, samica zaś musi nassać się krwi, by jaja dojrzały.

[Ależ te samice są paskudne!]

Pozdrav!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.10.2008 14:51

Tematów "komarowych" jest na forum kilka , też tam o tym pisałem :lol: :papa:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 31.10.2008 15:09

A propos, komary :wink:

Jak rozróżniać, komara od komarzycy?

Jeżeli ugryzie-to komar.
Jeżeli ugryzła-to komarzyca.

:roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Który raz do cro? - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone